You are here
Home > QB Subjectwise > Part 264 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 264 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. a job carrying no salary
(a) honorary
(b) memento
(c) honorarium
(d) memorandum
Ans: (a) honorary honorary (Adj.): given as an honour without the normal duties memento (N.): a reminder of past events honorarium (N.): a fee paid for a nominally free service memorandum (N.): a written proposal/reminder

Q2. act of stealing something in small quantities
(a) pillage (b) plagiarise
(c) proliferate (d) pilferage
Ans: (d) pilferage pilferage (N.): the act of stealing small amounts/small articles pillage (N.): the act of stealing valuable things from a place plagiarise (V.): to copy another person’s ideas, words/work and pretend that they are your own proliferate (V.): grow rapidly

Q3. pertaining to the west
(a) celestial (b) occidental
(c) oriental (d) terrestrial
Ans:
(b) occidental occidental (Adj.): characteristics of countries of Europe and the western hemisphere celestial (Adj.): of heaven/ the spirit oriental (Adj.): characteristics of countries of Asia terrestrial (Adj.): concerned with the world/worldly matters

Q4. highly skilled
(a) consummate
(b) inveterate
(c) notorious
(d) maladroit
Ans: (a) consummate consummate (Adj.): extremely skilled; perfect. inveterate (Adj.): always doing/enjoying something notorious (Adj.): known widely and usually unfavourably maladroit (Adj.): done without skill ; clumsy

Q5. identification with the feelings of another
(a) sympathy (b) empathy
(c) apathy (d) compassion
Ans: (b) empathy empathy (N.): the ability to understand another person’s feelings, experience etc. sympathy (N.): sharing the feelings of others apathy (N.): an absence of emotion/enthusiasm compassion (N.): a deep awareness of and sympathy for another’s suffering

Q6. insatiable desire for wealth
(a) selfish (b) avarice
(c) egoist (d) generosity
Ans:
(b) avarice avarice (N.): extreme desire for wealth; greed.

Q7. An action or event that happens before another important one and forms an introduction to it
(a) foreword (b) predecessor
(c) prefix (d) prelude
Ans: (d) prelude prelude (N.): something that serves as a preceding event/ introduces that follows foreword (N.): a short introductory essay preceding the text of a book predecessor (N.): something that precedes and indicates the approach of something/someone prefix (N.): an affix that is added in front of the word

Q8. A computer printout sent out by a bank regarding debits and credits in your account
(a) bank draft (b) statement
(c) overdraft (d) payee
Ans: (b) statement statement (N.): a communication (written) setting forth particulars/ facts, etc. bank draft (N.): a draft drawn by a bank against funds deposited in another bank overdraft (N.): a draft in excess of the credit balance payee (N.): a person to whom money is paid

Q9. Refresh and revive
(a) invigorate (b) investigate
(c) invalidate (d) invigilate
Ans:
(a) invigorate invigorate (V.): make lively investigate (V.): conduct an inquiry invalidate (V.): declare invalid invigilate (V.): watch over (students taking an exam, to prevent cheating).

Q10. Property inherited from one’s father or ancestors.
(a) patrimony (b) mercenary
(c) hereditary (d) aristocracy
Ans: (a) patrimony patrimony (N.): property that is given to somebody when their father dies mercenary (N.): a soldier who will fight for any country/group that offers payment hereditary (Adj.): inherited by established rules of descent aristocracy (N.): the most powerful members of a society

Q11. A person who is womanish in his habits
(a) feminist (b) philogynist
(c) effeminate (d) feminine
Ans: (c) effeminate effeminate (Adj.): looking, behaving/sounding like a woman/a girl (of a man/a boy) feminist (N.): a supporter of feminism philogynist (N.): a person who likes/admires women

Q12. One who is converted from one religion to another
(a) Pilgrim (b) Polytheist
(c) Proselyte (d) Presbyte
Ans:
(c) proselyte proselyte (N.): a new convert polytheist (N.): one who believes in more than one God presbyte (Adj.): longsighted ; farsighted

Q13. Write or carve words on stone or paper
(a) sketch (b) imprint
(c) affix (d) inscribe
Ans: (d) inscribe

Q14. Unable to pay one’s debt
(a) insolvent (b) impute
(c) indebt (d) obligate
Ans: (a) insolvent

Q15. Trouble and annoy continually
(a) complaint (b) harass
(c) punish (d) oppress
Ans:
(b) harass

Q16. A notice of a person’s death
(a) memorandum
(b) obituary
(c) reminder
(d) rejoinder
Ans: (b) obituary obituary (N.): a notice of someone’s death memorandum (N.): a proposal/ report on a particular subject for a person, an organisation, a committee, etc.

Q17. An animal that lives in groups
(a) hoard
(b) fastidious
(c) gullible
(d) gregarious
Ans: (d) gregarious gregarious (Adj.): tending to form a group with others of the same species (of animals) hoard (N.): a collection of money, food, valuable Objects, etc. fastidious (Adj.): giving careful attention to detail gullible (Adj.): easily tricked because of being too trusting

Q18. Hard working and diligent
(a) seditious (b) sedate
(c) sedulous (d) scheming
Ans:
(c) sedulous sedulous (Adj.): marked by care and persistent effort seditious (Adj.): arousing to action/rebellion sedate (Adj.): slow, calm and relaxed scheming (Adj.): concealing crafty designs for advancing your own interest

Q19. A brief or short stay at a place
(a) solitude (b) soiree
(c) sojourn (d) solstice
Ans: (c) sojourn sojourn (N.): a temporary stay (as a guest) solitude (N.): the state of being alone, especially when you find this pleasant soiree (N.): a party of people assembled in the evening (usually at a private house) solstice (N.): either of the two times of the year at which the sun reaches its highest/ lowest point in the Sky at midday, marked by the longest and shortest days

Q20. That which can be believed
(a) miraculous (b) creditable
(c) credible (d) gullible
Ans: (c) credible credible (Adj.): apable of being believed miraculous (Adj.): peculiarly fortunate/ appropriate creditable (Adj.): worth of often limited commendation gullible (Adj.): easily tricked becuase of being too trusting

Q21. One who is indifferent to pain or pleasure
(a) Eccentric (b) Philosopher
(c) Fatalist (d) Stoic
Ans:
(d) stoic stoic (N.): someone who is seemingly indifferent to emotions eccentric (N.): a person with an unusual/odd personality philosopher (N.): a wise person who is calm and rational fatalist (N.): anyone who submits to the belief that they are powerless to change their destiny

Q22. An abattoir is
(a) a place where animals are slaughtered
(b) a place where abbots stay
(c) a title of respect given to a priest or abbot
(d) a place where animals are worshipped
Ans: (a) a place where animals are slaughtered abattoir (N.): slaughter house; a place where animals are slaughtered

Q23. A man with abnormal habits
(a) eccentric (b) frantic
(c) idiotic (d) sulky
Ans: (a) eccentric

Q24. Words inscribed on the tomb
(a) epigraph (b) epigram
(c) epitaph (d) elegy
Ans:
(c) epitaph epitaph (N.): an inscription on a tomb epigraph (N.): a line of writing, short phrase, etc. on a building/ statue, or as an introduction to part of a book epigram (N.): a witty saying elegy (N.): a mournful prem

Q25. A person who lays too much stress on bookish–learning
(a) pervert (b) pedant
(c) philosopher (d) scholar
Ans: (b) pedant pedant (N.): a person who pays more attention to formal rules and book learning than they merit pervert (V.): to affect somebody in a way that makes them act/ think in an immoral/ unacceptable way

Top
error: Content is protected !!