You are here
Home > QB Subjectwise > Part 263 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 263 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A system of government in which only one political party is allowed to function
(a) oligarchy
(b) dictatorship
(c) totalitarianism
(d) theocracy
Ans:
(c) totalitarian totalitarian (N.): of a country or a system of government in which there is only one political party that has complete power. theocracy (N.): government of a country by religious leaders oligarchy (N.): a form of government in which only a small group of people hold all the power. dictatorship (N.): government by a dictator a ruler who has complete power.

Q2. A record of one’s own life written by oneself
(a) history
(b) biography
(c) bibliography
(d) autobiography
Ans: (d) autobiography

Q3. Belong to the same period
(a) comrades
(b) contemporaries
(c) compromises
(d) renegades
Ans: (b) contemporaries contemporaries (N.): belonging to the same time comrades (N.): friends compromises (N.): an agreement/ a solution to a problem between two people renegades (N.): a person who leaves one political, religious, etc. group to join another that has very different views

Q4. One who listens secretly to private conversation
(a) eavesdropper
(b) encroacher
(c) eaves bearer
(d) listener
Ans:
(a) eavesdropper eavesdropper (N.): a secret listener encroacher (N.): someone who enters by force in order to conquer

Q5. Drug which causes people to sleep easily
(a) poppy (b) soporific
(c) beguile (d) pedant
Ans: (b) soporific soporific (N.): a drug making you want to go to sleep poppy (N.): a wild/garden plant, with a large delicate flower that is usually red, and small black seeds beguile (V.): to trick somebody into doing something, by being nice to them pedant (N.): a person who is too concerned with small detail/ rules especially when learning/ teaching

Q6. The branch of philosophy concerned with the study of the principles of beauty, especially in art
(a) artistic (b) aesthetics
(c) ethics (d) metaphysics
Ans: (b) aesthetics aesthetics (N.): the branch of philosophy that studies the principles of beauty, especially in art artistic (Adj.): connected with arts/artists ethics (N.): the philosophical study of moral values and rules metaphysics (N.): the philosophical study of being and knowing

Q7. The study of skin
(a) dermatology
(b) dermatoglyphics
(c) stratigraphy
(d) oncology
Ans:
(a) dermatology dermatology (N.): the branch of medicine dealing with the skin and its diseases dermatoglyphics (N.): the study of the lines forming a skin pattern, on the palms of the hands and soles of the feet stratigraphy (N.): the study of rock strata oncology (N.): the scientific study of and treatment of tumours in the body

Q8. A rough, violent, troublesome person.
(a) tartar (b) talker
(c) vagabond (d) swindler
Ans: (a) tartar tartar (N.): a person in a position of authority who is very badtempered talker (N.): a person who talks in a particular way/who talks a lot vagabond (N.): a person who has no home or job and who travels from place to place swindler (N.): a person who cheats somebody in order to get something from them

Q9. A brave, nobleminded or chivalrous man
(a) handsome (b) robust
(c) gallant (d) reckless
Ans: (c) gallant gallant (Adj.): having/ displaying great dignity/nobility robust (Adj.): strong and healthy reckless (Adj.): rash

Q10. Obsession with books
(a) bibliomania (b) megalomania
(c) xenophobia (d) egomania
Ans:
(a) bibliomania bibliomania (N.): preoccupation with the acquisition and possession of books megalomania (N.): a mental i l lness/condition in which somebody has an exaggerated belief in their own importance/ power xenophobia (N.): a fear of foreigners/strangers egomania (N.): an intense and irresstible lo9ve for yourself and concern for your own needs

Q11. A large body of people playing various musical instruments.
(a) melody (b) harmony
(c) elocution (d) orchestra
Ans: (d) orchestra

Q12. Solemn religious acts
(a) demonstrations
(b) celebrations
(c) rites
(d) functions
Ans: (c) rites

Q13. That which cannot be averted
(a) inevitable
(b) irreparable
(c) incomparable
(d) indisputable
Ans:
(a) inevitable inevitable (Adj.): incapable of being prevented averted (V.): prevent from happening

Q14. A remedy for all diseases
(a) antiseptic (b) antibiotic
(c) narcotics (d) panacea
Ans: (d) panacea panacea (N.): a remedy for all ills/diseases antiseptic (N.): a substance that is thoroughly clean and free of/destructive to diseasecausing organisms antibiotic (N.): a chemical substance derivable from a mould/bacterium that can kill micro organisms and cure bacterial infections narcotics (N): a drug that produces numbness

Q15. Of the highest quality
(a) Productive (b) reactive
(c) Superlative (d) relative
Ans: (c) superlative

Q16. A place of shelter for ships
(a) harbour (b) helipad
(c) port (d) barrack
Ans:
(a) harbour

Q17. A place where soldiers live.
(a) tanks
(b) shacks
(c) ordnance Depots
(d) barracks
Ans: (d) barracks barracks (N.): a large building/ group of buildings for soldiers to live in shacks (N.): a small building usually made of wood/ metal, that has not been built well ordnance depots (N.): where military supplies and materials are stored

Q18. A man who collects old and new coins.
(a) geologist
(b) numismatist
(c) archaeologist
(d) zoologist
Ans: (b) numismatist numismatist (N.): a collector and student of money (coins) geologist (N.): a specialist in geology archaeologist (N.): a person who studies prehistoric people and their culture zoologist (N.): a specialist in the branch of biology dealing with animals

Q19. Regular users of places/ restaurant etc.
(a) client (b) clientele
(c) often (d) usage
Ans:
(b) clientele clientele (N.): customers collectively client (N.): someone who pays for goods/services

Q20. A person who has lost the protection of the law
(a) outlaw (b) immigrant
(c) outcast (d) orphan
Ans: (a) out law out law (N.): a person who has done something illegal and is hiding to avoid being caught immigrant (N.): a person who comes to a country where they were not born in order to settle there outcast (N.): a person who is rejected (from socielty/home) orphan (N.): a child who has lost both parents

Q21. Falsification of documents etc.
(a) xeroxing (b) forgery
(c) laminating (d) copying
Ans: (b) forgery forgery (N.): criminal falsification by making/altering an instrument with intent to defraud xeroxing (V.): reproduce by xerography laminating (V.): to cover with a thin sheet of material, as for presentation

Q22. To make atonement for one’s sins
(a) expiate (b) renounce
(c) remonstrate (d) recant
Ans:
(a) expiate expiate (V.): to accept punishment for something that you have done wrong in order to show that you are sorry renounce (V.): to give up remonstrate (V.): argue in protest/opposition recant (V.): formally reject (under pressure) atonement (N.): the act of showing you are sorry for doing something wrong in the past

Q23. Committing murder in revenge
(a) massacre (b) vendetta
(c) homicide (d) regicide
Ans: (b) vendetta vendetta (N.): a long and violent disagreement between two families/groups, in which people are murdered in return for previous murders massacre (N.): the killing of a large number of people especially in a cruel way homicide (N.): the killing of a human being by another human being regicide (N.): the act of killing a king

Q24. The thing that can be easily broken
(a) amorphous (b) brittle
(c) subtle (d) solid
Ans: (b) brittle brittle (Adj.): easily broken amorphous (Adj.): having no definite form or distinct shape subtle (Adj.): not very noticeable/obvious solid (Adj.): hard/firm

Q25. An unimportant person.
(a) nonagenarian
(b) nonentity
(c) nonpareil
(d) nonconformist
Ans:
(b) nonentity nonetity (N.): a person of no influence nonagenarian (Adj.): aged between 90 and 99 years old nonpareil (Adj.): eminent beyond/above comparison nonconformist (N.): someone who refuses to conform to establish standards of conduct

Top
error: Content is protected !!