You are here
Home > QB Subjectwise > Part 262 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 262 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. To send someone back to his or her own country
(a) extirpate (b) repatriate
(c) expropriate (d) exile
Ans: (b) repatriate repatriate (V.): to send/bring somebody back to their own country extirpate (V.): to destroy/get rid of something that is bad/not wanted expropriate (V.): to officially take away private property from its owner for public use; to take somebody’s property and use it without permission exile (V.): expel from a country

Q2. A person of great learning in several languages.
(a) polycarp (b) polyglot
(c) polychrome (d) polymath
Ans:
(b)polyglot polyglot (N.): a person who knows, uses or writes in more than one language polycarp (N.): a Christian martyr and bishop of Smyma polychrome (N.): an object/a work composed of/decorated in many colours polymath (N.): a person who knows a lot about many different subjects

Q3. One who hates people.
(a) misandrist
(b) misologist
(c) misanthrope
(d) misogynist
Ans: (c) misanthrope misanthrope (N.): one who dislikes people in general misandrist (N.): one who hates/ mistrusts men misologist (N.): one who hates reason, argument, or enlightenment misogynist (N.): one who dislikes women in particular

Q4. A person with strong desire to steal.
(a) nelomania (b) kleptomania
(c) losmomania(d) melanomania
Ans:
(b) kleptomania kleptomania (N.): a mental illness in which somebody has a strong desire, which they cannot control, to steal things nelomania (N.): uncontrollable obsession for glass kosmomania (N.): uncontrollable obsession for cosmos/cosmic phenomena melanomania (N.): uncontrollable obsession for black (colour)

Q5. to renounce one’s throne
(a) abdicate (b) arrogate
(c) abstain (d) abrogate
Ans: (a) abdicate abdicate (V.): to give up the position of being king/queen arrogate (V.): to claim/take something that you have no right to abstain (V.): to choose not to use a vote, either in favour of/ against something abrogate (V.): to officially end a law, an agreement, etc.

Q6. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence. Make something less severe.
(a) aggravation (b) mediation
(c) palliation (d) reduction
Ans: (c) palliation palliation (N.): making a disease or illness less painful or unpleasant without curing it. aggravation (N.): the fact of an illness/ a bad situation being made worse mediation (N.): attempts to end a disagreement between two/ more people/ groups by talking to them and trying to find things that everyone can agree on

Q7. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence. Lively or highspirited
(a) depression
(b) grave
(c) vivacious
(d) discouraged
Ans: (c) vivacious vivacious (Adj.): having a lively, attractive personality.

Q8. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence. One who does or studies without seriousness.
(a) dilettante (b) diligent
(c) deliberate (d) distracted
Ans: (a) dilettante dilettante (N.): a person who does or studies something but is not serious about it and does not have much knowledge diligent (Adj.): showing care and effort in your work/duties deliberate (Adj.): carefully thought out in advance ; unhurried and with care and dignity distracted (Adj.): having the attention diverted especially because of anxiety

Q9. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentence. Not clear
(a) stupidity (b) obscure
(c) clarity (d) intensity
Ans: (b) obscure obscure (Adj.): not clearly understood/expressed stupidity (N.): a poor ability to understand clarity (N.): easy to understand intensity (N.): exceptionally great concentration, power/force

Q10. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ senetence. Strange in appearance
(a) bizarre (b) rustic
(c) geriatric (d) decrepit
Ans: (a) bizarre bizarre (Adj.): incongruous; very strange or unusual; weird. rustic (Adj.): typical of the country/of country people; simple geriatric (Adj.): of/relating to the aged decrepit (Adj.): lacking bodily/ muscular strength/vitality

Q11. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. The study of election.
(a) arachnology (b) philately
(c) philanthropy (d) psephology
Ans: (d) psephology psephology (N.): the branch of sociology that studies election trends arachnology (N.): the scientific study of spiders and related animals such as scorpions philately (N.): the collection and study of postage stamps philanthropy (N.): the practice of helping the poor and those in need (by giving money)

Q12. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words. Enigmatic person
(a) unique (b) unstable
(c) stable (d) unknowable
Ans: (d) unknowable enigmatic Person: mysterious and difficult to understand; unknowable ; that cannot be known.

Q13. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words. A group of islands
(a) islet (b) archipelago
(c) reef (d) atoll
Ans: (b) archipelago archipelago (N.): a group of many islands islet (N.): a very small island reef (N.): a long line of rocks/ sand near the surface of the sea atoll (N.): an island consisting of a circular coral reef surrounding a lagoon

Q14. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sentences. Sudden involuntary muscular contraction.
(a) sprain (b) spasm
(c) spam (d) span
Ans: (b) spasm spasm (N.): a painful and involuntary muscular contraction sprain (N.): an injury to a joint in your body (wrist/ankle) caused by suddenly twisting it spam (N.): unwanted email (usually of a commercial nature sent out in bulk span (N.): the distance/interval between two points

Q15. Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words. An indirect reference
(a) innuendo (b) remarks
(c) suggestion (d) aside
Ans:
(a) innuendo innuendo (N.): an indirect remark about somebody, usually suggesting something bad/rude

Q16. A person who thinks he is ill all the time
(a) hypochondriac
(b) neophyte
(c) maniac
(d) misanthrope
Ans: (a) hypochondriac hypochondriac (N.): worried all the time about your health and believing that you are ill/sick when there is nothing wrong with you neophyte (N.): a person who has recently started an activity maniac (N.): an insane person misanthrope (N.): someone who dislikes people in general

Q17. A place where coins are made
(a) mint (b) factory
(c) cannery (d) monetary
Ans:
(a)mint mint (N.): a place where money is coined by authority of the government cannery (N.): a factory where food is canned monetary (Adj.): involving money

Q18. The act of showing disrespect towards sacred things
(a) congregation
(b) etymology
(c) panjandrum
(d) blasphemy
Ans: (d) blasphemy blasphemy (N.): the act of depriving something of its sacred character congregation (N.): a group of people who are gathered together in a church etymology (N.): the study of the sources and development of words panjandrum (N.): an important/ influential person

Q19. Usage of an incorrect word in place of the one which is similar in pronunciation
(a) spoonerism
(b) malapropism
(c) blooper
(d) corpsing
Ans:
(b) malapropism malapropism (N.): an amusing mistake somebody makes when they use a word which sounds similar to the word they wanted to use, but means something different spoonerism (N.): a mistake in which you change around the first sounds of two words by mistake when saying them, often with a humorous result, for eg. wellboiled icicle for welloiled bicycle blooper (N.): an embarrassing mistake corpsing (V.): spoil a piece of acting by forgetting one’s lines/ laughing uncontrollably

Q20. Art of designing or writing on wax
(a) cartography (b) cerography
(c) psephology (d) etymology
Ans:
(b) cerography cerography (N.): the art of engraving on a waxed plate on which a printing surface is created by electrotyping cartography (N.): the making of maps and charts psephology (N.): the study of how people vote in elections etymology (N.): the study of the sources and development of words

Q21. Favouritism shown by a person in power to his relatives
(a) formalism
(b) red–tapism
(c) nepotism
(d) bureaucracy
Ans: (c) nepotism nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power, especially by giving them jobs. formalism (N.): a style or method in art, music, etc. that pays more attention to the rules and the correct arrangement and appearance of things than to inner meaning and feelings redtapism (N.): excessive formality and routine required before official action can be taken bureaucracy (N.): nonelective government officials

Q22. A roundabout way of expression
(a) verbosity
(b) talkativeness
(c) circumlocution
(d) loquacious
Ans: (c) verbosity verbosity (N.): longwinded; using or containing more words than are needed. circumlocution (N.): using more words than are necessary; instead of speaking or writing in a clear, direct way. loquacious (Adj.): talking a lot

Q23. Suitable or intended for only young persons
(a) youthful (b) puerile
(c) adolescent (d) juvenile
Ans:
(d) juvenile juvenile (Adj.): connected with young people who are not yet adults puerile (Adj.): silly; suitable for a child rather than an adult

Q24. Money given to agent on sales
(a) help (b) commission
(c) assignment (d) endeavour
Ans: (b) commission

Q25. Person believing in one marriage
(a) polygamist (b) misogynist
(c) monogamist
(d) philanthropist
Ans: (c)monogamist monogamist (N.): a person who practices one spouse at a time polygamist (N.): a person who has more than one wife at the same time misogynist (N.): a person who dislikes women in particular philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need

Top
error: Content is protected !!