You are here
Home > QB Subjectwise > Part 261 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 261 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A gathering at a religious place
(a) congregation (b) spectators
(c) mob (d) audience
Ans: (a) congregation congregation (N.): a group of people who are gathered together in a church to worship God mob (N.): a large crowd of people, especially one that may become violent/ cause trouble

Q2. Art of working with metals
(a) meteorite (b) metaphysics
(c) metallurgy (d) metalloid
Ans: (c)metallurgy metallurgy (N.): the scientific study of metals and their uses meteorite (N.): a piece of rock from outer space that hits the earth’s surface metaphysics (N.): the branch of philosophy that deals with the nature of existence, truth and knowledge metalloid (N.): a chemical element which has properties both of metals and of other solid substances

Q3. One who compiles a dictionary
(a) lexicographer
(b) cartographer
(c) bibliographer
(d) lapidist
Ans:
(a) lexicographer lexicographer (N.): a person who rites and edits dictionaries cartographer (N.): a person who draws/ makes maps bibliographer (N.): a person who studies the history of books and their production lapidist (N.): a skilled worker who cuts and engraves precious stones

Q4. A person who worships only one God
(a) polytheist (b) monotheist
(c) philogymist (d) theist
Ans: (b)monotheist monotheist (N.): a person who believes that there is only one God polytheist (N.): me who believes in the existence of God/gods philogymist (N.): a lover/ friend of women theist (N.): a person who believes in the existence of God/ gods

Q5. A person who helps another to commit a crime
(a) colleague (b) accomplice
(c) assistant (d) supporter
Ans: (b) accomplice

Q6. A legal agreement that allows someone to use a building or land for a period of time, usually is return for rent
(a) assurance (b) deal
(c) lease (d) bond
Ans: (c) lease lease (N.): a legal agreement that allows you to use a building piece of equipment/ some land for a period of time, usually in return for rent assurance (N.): guarantee; promise deal (N.): an agreement bond (N.): a legal agreement by which a bank lends you money to buy a house, etc. which you pay back over many years

Q7. The act of killing one’s own brother or sister
(a) homicide (b) suicide
(c) patricide (d) fratricide
Ans:
(d) fratricide fratricide (N.): the crime of killing your brother/ sister homicide (N.): the crime of killing somebody deliberately patricide (N.): the crime of killing your father

Q8. Rules governing socially acceptable behaviour
(a) politeness (b) formality
(c) behaviour (d) etiquette
Ans: (d) etiquette

Q9. A person who is easily deceived or tricked
(a) tangible (b) trouble
(c) trickster (d) gullible
Ans: (d) gullible gullible (Adj.): too willing to believe/ accept what other people tell you and therefore easily tricked tangible (Adj.): that can be clearly seen to exist trickster (N.): a person who tricks/ cheats people

Q10. Lasting for a very short time
(a) metronimic (b) friable
(c) eternal (d) ephemeral
Ans: (d) ephemeral ephemeral (Adj.): lasting/ used for only a short period of time metronomic (Adj.): happening regularly, as if keeping time with a device that makes a regular sound like a clock friable (Adj.): easily broken up into small pieces eternal (Adj.): without an end; existing/ continuing forever

Q11. Submission to all that happens as inevitable
(a) pessimism (b) pragmatism
(c) fatalism (d) superstition
Ans:
(c) fatalism fatalism (N.): the belief that events are decided by fate and that you cannot control them pessimism (N.): a feeling that bad things will happen and that something will not be successful pragmatism (N.): thinking about solving problems in a practical and sensible way rather than by having fixed ideas and theories superstition (N.): the belief that particular events happen in a way that cannot be explained by reason/ science

Q12. The first public performance of a musical or theatrical work or the first showing of a film
(a) opener (b) premiere
(c) debut (d) preview
Ans: (b) premiere premiere (N.): the first public performance of a film/ play opener (N.): the first action in an event, a game, etc. debut (N.): the first public appearance of a performer/ sports player preview (N.): an occasion at which you can see a movie/ show, etc. before it is shown to the general public

Q13. One who cannot make any mistake
(a) illegible (b) inaudible
(c) invisible (d) infallible
Ans: (d) infallible

Q14. An act of misappropriation of money
(a) embezzlement
(b) misconduct
(c) debasement
(d) corruption
Ans: (a) embezzlement embezzlement (N.): the act of stealing money that you are responsible for or that belongs to your employer misconduct (N.): unacceptable behaviour (by a professional person) debasement (N.): the fact of making something/ somebody less valuable/ respected corruption (N.): dishonest/ illegal behaviour (of people in authority)

Q15. A person in charge of a museum
(a) architect (b) mayor
(c) philatelist (d) curator
Ans:
(d) curator curator (N.): a person whose job is to be in charge of the objects/ works of art in a museum/an art gallery, etc. philatelist (N.): a person who collects/ studies stamps

Q16. The belief that God is in everything, including nature.
(a) pantheism (b) mysticism
(c) naturalism (d) polytheism
Ans: (a) pantheism pantheism (N.): the belief the God is present in all natural things mysticism (N.): the belief that knowledge of God and of real truth can be found through prayer and meditation rather than through reason and the senses naturalism (N.): the theory that everything in the world and life is based on natural causes and laws, and not on spiritual/ supernatural ones polytheism (N.): belief in multiple Gods

Q17. Gradually advanced
(a) evolved (b) evoluted
(c) evaded (d) advantaged
Ans: (a) evolved evolved (V.): to develop gradually evoluted (N.): a type of geometric curve evaded (V.): to escape from somebody/something advantaged (Adj.): being in a good social/financial situation

Q18. The study of growing garden plants
(a) nursery (b) orchard
(c) nomenclature(d) horticulture
Ans: (d) horticulture horticulture (N.): the cultivation of plants nursery (N.): a place where young plants and trees are grown for sale/for planting somewhere else orchard (N.): a piece of land, in which fruit trees are grown nomenclature (N.): a system of naming things (Science)

Q19. One who copies from other writers
(a) antagonist (b) contender
(c) plagiarist (d) offender
Ans: (c) plagiarist plagiarist (N.): someone who uses another person’s words/ ideas as if they were his own antagonist (N.): a person who strongly opposes somebody/ something contender (N.): the contestant you hope to defeat offender (N.): a person who commits a crime

Q20. Scientific study of Earthquakes
(a) seismology
(b) astrology
(c) geography
(d) anthropology
Ans:
(a) seismology seismology (N.): the branch of geology that studies earthquakes astrology (N.): the study of the positions of the stars and the movements of the planets in the belief that they influence human affairs geography (N.): the scientific study of the earth’s surface, physical features, divisions, products, population, etc. anthropology (N.): the study of human race, its origins, development, customs and beliefs

Q21. Reasoning method involving two statements from which a conclusion is reached
(a) logism (b) syllogism
(c) rhetoric (d) rhapsody
Ans: (b) syllogism syllogism (N.): reasoning from the general to the specific rhetoric (N.): speech/writing that is needed to influence people, but that is not completely honest/sincere rhapsody (N.): an epic poem adapted for recitation

Q22. Those who pass through this gate without permission will be prosecuted.
(a) passers by (b) tresspassers
(c) culprits (d) absconders
Ans: (b) trespassers trespassers (N.): someone who intrudes on the privacy/property of another without permission passersby (N.): a person who is going past somebody/ something by chance culprits (N.): a person who has done something wrong/against the law absconders (N.): a fugitive who runs away and hides to avoid arrest/prosecution

Q23. Change the appearance to deceive or to hide the identity.
(a) dissemble (b) disguise
(c) dupe (d) display
Ans: (b) disguise

Q24. A person between 90 and 100 years old.
(a) septuagenarian
(b) nonagenarian
(c) centenarian
(d) octogenarian
Ans: (c) centenarian centenarian (N.): a person of 100 years septuagenarian (N.): a person between 70 and 79 years of age monagenarian (N.): a person between 90 and 99 years of age octogenarian (N.): a person between 80 and 89 years of age

Q25. The science of the functioning and growth of society.
(a) anthropology
(b) philosophy
(c) sociology
(d) psychology
Ans:
(c) sociology sociology (N.): the study and classification of human societies anthropology (N.): the study of human race, its origins, development, customs and beliefs philosophy (N.): the study of the nature and meaning of the universe and of human life psychology (N.): the science of mental life

Top
error: Content is protected !!