You are here
Home > QB Subjectwise > Part 258 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 258 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Specially skilled in story – telling
(a) a compositor (b) a raconteur
(c) a vocalist (d) a narrator
Ans:
(b) a ranconteur a raconteur (N.): a person who is good at telling stories in an interesting and amusing way a compositor (N.): a person who arranges text on a page before printing a vocalist (N.): a singer, especially in a pop, rock/jazz band a narrator (N.): a person who tells a story, especially in a book, play/film

Q2. Medical study of skin and its diseases
(a) orthopaedics
(b) dermatology
(c) endocrinology
(d) gynaecology
Ans: (b) dermatology dermatalogy (N.): medical study of skin and its diseases orthopaedics (N.): medical study of disorders/deformities of the spine and joints endocrinology (N.): medical study of endocrine system and hormones gynaecology (N.): medical study of diseases in women, especially of the reproductive organs

Q3. A process involving too much official formality
(a) nepotism (b) diplomacy
(c) bureaucracy (d) redtapism
Ans: (d) redtapism redtapism (N.): the practice of requiring excessive paper work and tedious procedures before official action can be considered/ completed nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power, especially by giving them jobs diplomacy (N.): skill in dealing with people in difficult situations without upsetting/offending them ; tact bureaucracy (N.): a system of government in which there are a large number of state officials who are not elected

Q4. A person who enters without any invitation
(a) vandal (b) burglar
(c) intruder (d) thief
Ans: (c) intruder intruder (N.): a person who enters a building/an area illegally/where he is not wanted vandal (N.): a person who deliberately destroys/damages public property burglar (N.): a thief/robber who enters a building with the intention to steal

Q5. Not suitable for eating
(a) spicy (b) tasteless
(c) uneatable (d) inedible
Ans: (d) inedible inedible (Adj.): not suitable for eating spicy (Adj.): (of food) having a strong taste because spices have been used for flavouring it edible (Adj.): fit/suitable to be eaten

Q6. A recurrent compulsive urge to steal
(a) kleptomania
(b) pneumonia
(c) insomnia
(d) nymphomania
Ans: (a)kleptomania kleptomania (N.): a mental illness in which somebody has a strong desire, which he cannot control, to steal things pneumonia (N.): a serious illness affecting one/both lungs that makes breathing difficult insomnia (N.): inability to sleep Nymphomania (N.): the behaviour of a woman who has or wants to have sex very often

Q7. Act of injuring another’s reputation by any slanderous communication
(a) defamation
(b) orchestration
(c) aberration
(d) misrepresentation
Ans: (a) defamation defamation (N.): the act of damaging somebody’s reputation by saying/writing bad/false things about him orchestration (N.): the act of organizing a complicated plan/ event very carefully/secretly aberration (N.): a fact, an action or a way of behaving that is not usual, and it may be unacceptable misrepresentation (N.): a misleading falsehood

Q8. A story in which animals or objects speak and give wholesome moral lesson.
(a) legend (b) fable
(c) parable (d) allegory
Ans:
(b) fable fable (N.): a traditional short story that teaches a moral lesson, especially one with animals as characters legend (N.): a story from ancient times about people and events, that may/may not be true parable (N.): a short story that teaches a spiritual lesson, especially one of those told by Jesus as recorded in the Bible allegory (N.): a story, play, picture, etc. in which each character/event is a symbol representing an idea/a quality, such as truth, evil, death, etc.

Q9. One who does not believe in the existence of God
(a) atheist (b) theist
(c) mystic (d) cynic
Ans: (a) atheist atheist (N.): someone who does not believe in the existence of God theist (N.): one who believes in the existence of God/gods mystic (N.): someone who believes in the existence of real ities beyond human comprehension (understanding) cynic (N.): someone who is critical of the motives of others

Q10. To free someone from all blames
(a) consolidate (b) fling
(c) forbid (d) exonerate
Ans: (d) exonerate exonerate (V.): pronounce not guilty of criminal charges cosolidate (V.): unite into one fling (V.): throw with force/ recklessness forbid (V.): prohibit ; to order somebody not to do something

Q11. That which cannot be effaced
(a) illegible (b) indelible
(c) invincible (d) affable
Ans: (b) indelible indelible (Adj.): that cannot be removed/erased effaced (V.): remove completely from recognition/memory ; remove by or as if by rubbing / erasing illegible (Adj.): that cannot be read invincible (Adj.): incapable of being overcome affable (Adj.): pleasant, friendly and easy to talk to

Q12. A person who deliberately sets fire to a building
(a) arsonist (b) extortionist
(c) hijacker (d) assassin
Ans: (a) arsonist arsonist (N.): a criminal who illegally sets fire to property extortionist (N.): a person who practises the crime of obtaining money by threat of violence hijacker (N.): a person who uses force to take over a vehicle (aeroplane) in order to reach another destination assassin (N.): a person who murders somebody important or famous, for money or for political reasons

Q13. One who makes an official examination of accounts
(a) auditor (b) registrar
(c) creditor
(d) chartered accountant
Ans: (a) auditor auditor (N.): a qualified accountant who inspects the accounting records and practices of a business/other organisation registrar (N.): a person whose job is to keep official records, especially of births, marriages and deaths creditor (N.): a person to whom money is owed by another person chartered accountant (N.): a fully trained and qualified accountant

Q14. Conferred as an honor
(a) honorary (b) honorable
(c) honorarium(d) honorific
Ans: (a) honorary honorary (Adj.): given as an honour without the normal duties honourable (Adj.): worthy of being honoured honorarium (N.): a fee paid for a nominally free service honorific (Adj.): showing respect for the person you are speaking to

Q15. The burial of a corpse
(a) internment (b) interment
(c) interrogate (d) interpose
Ans:
(b) interment interment (N.): the ritual placing of a corpse in a grave internment (N.): confinement during war time interrogate (V.): pose a series of questions to interpose (V.): be/come between ; introduce

Q16. A study of ancient things
(a) physiology (b) archaeology
(c) ethnology (d) zoology
Ans: (b) archaeology archaeology (Noun): the study of human history and prehistory, the excavation of sites and the analysis of artifacts and other physical remains physiology (Noun): the scientific study of the normal functions of living things ethonology (Noun): the scientific study and comparison of human races zoology (Noun): the branch of biology that studies animals

Q17. A person who deserves all praise
(a) detestable (b) lovable
(c) despicable (d) laudable
Ans: (d) laudable laudable (Adjective): worthy of high praise detestable (Adjective): offensive to the mind despicable (Adjective): very unpleasant/evil

Q18. One who is skillful
(a) disciplined (b) diligent
(c) different (d) dexterous
Ans: (d) dexterous dexterous (Adjetive): skilful diligent (Adjective): showing care and effort in your work/ duties

Q19. One who runs away from justice or the law
(a) smuggler (b) criminal
(c) fugitive (d) thief
Ans: (c) fugitive fugitive (Noun): a person who has escaped/is running away from some where and is trying to avoid being caught

Q20. Of one’s own free will
(a) mandatory (b) obligatory
(c) voluntary (d) compulsory
Ans: (c) voluntary voluntary (Adjective): of your own free will mandatory (Adjective): required by law obligatory (Adjective): legally binding

Q21. One who is too careless to plan for the future
(a) imprudent (b) impractical
(c) impotent (d) improvident
Ans: (d)improvident improvident (Adjective): not providing for the future imprudent (Adjective): not wise; unwise impotent (Adjective): lacking power/ability

Q22. One who has long experience
(a) novice (b) expert
(c) veteran (d) practitioner
Ans:
(c) veteran veteran (Noun): a person who has a lot of experience in a particular area/activity novice (Noun): someone new to a field/activity practitioner (Noun): someone who practises a learned profession

Q23. To die without making a will
(a) inure (b) inane
(c) intestate (d) indigent
Ans: (c) intestate intestate (Adj.): having made no will (legal) inure (V.): habituate ; accustom inane (Adj.): devoid of intelligence indigent (Adj.): poor enough to need help from others

Q24. One who is concerned with the welfare of others
(a) ascetic (b) hedonist
(c) egoist (d) altruist
Ans: (d) altruist altruist (N.): someone who makes charitable donations to increase the wellbeing of humans ascetic (N.): someone who practises selfdiscipline hedonist (N.): someone motivated by desires for sensual pleasures egoist (N.): a selfcentred person with little regard for others

Q25. That which cannot be avoided
(a) inevitable (b) unrestrained
(c) unvarying (d) integral
Ans: (a) inevitable inevitable (Adj.): incapable of being avoided/prevented unrestrained (Adj.): marked by uncontrolled excitement/ emotion unvarying (Adj.): lacking variety; always the same integral (Adj.): being an essential part of something

Top
error: Content is protected !!