You are here
Home > QB Subjectwise > Part 255 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 255 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Short speech or poem given at the end of a play or a book
(a) epilogue (b) epigram
(c) epitaph (d) epicure
Ans:
(a) epilogue epilogue (N.): a speech, etc. at the end of a play, book, film/ movie that comments on or acts as a conclusion to what has happened epigram (N.): a short poem/ phrase that expresses an idea in a clever/amusing way epitaph (N.): words that are written/said about a dead person, especially on a gravestone epicure (N.): a person who enjoys food and drink of high quality and knows a lot about it

Q2. Study of the interaction of people with their environment
(a) ecology (b) psychology
(c) philosophy (d) geography
Ans: (a) ecology ecology (N.): the study of the relation of plants and living creatures to each other and to their environment psychology (N.): the scientific study of the mind and how it influences behaviour philosophy (N.): the study of the nature and meaning of the universe and of human life geography (N.): the scientific study of the earth’s surface, physical features, divisions, products, population, etc.

Q3. A list of explanations of rare, technical or obsolete words
(a) dictionary (b) glossary
(c) lexicon (d) catalogue
Ans: (c) lexicon lexicon (N.): a list of words on a particular subject or in a language in alphabetical order glossary (N.): a list of technical/ special words, especially those in a particular text, explaining their meanings catalogue (N.): a complete list of items, for example, of things that people can look at/buy

Q4. Underground place for storing wine or other provisions
(a) garage (b) cellar
(c) attic (d) hall
Ans: (b) cellar cellar (N.): an underground room often used for storing things (wine, salt, etc.) attic (N.): a room/space just below the roof of a house, often used for storing things

Q5. Free somebody from blame or guilt
(a) excuse (b) reprimand
(c) exonerate (d) acquit
Ans: (c) exonerate exonerate (V.): to officially state that somebody is not responsible for something that he has been blamed for excuse (V.): to forgive somebody for something that he has done (not being polite, making a small mistake, etc.) reprimand (V.): to tell somebody officially that you do not approve of him/his actions ; rebuke acquit (V.): to decide and state officially in court that somebody is not guilty of a crime

Q6. One who plays for pleasure rather than as a profession
(a) player (b) amateur
(c) performer (d) actor
Ans: (b) amateur amateur (N.): a person who takes part in a sport or other activity for enjoyment, not as a job

Q7. One who does something for the first time
(a) leader (b) model
(c) forerunner (d) pioneer
Ans: (d) pioneer pioneer (N.): a person who is the first to study and develop a particular area of knowledge, culture, etc. that other people then continue to develop forerunner (N.): a person/thing that came before and influenced somebody/something else that is similar, a sign of what is going to happen

Q8. A government run by officials
(a) democracy (b) anarchy
(c) oligarchy (d) bureaucracy
Ans: (d) bureaucracy bureaucracy (N.): a system of government in which there are a large number of state officials who are not elected democracy (N.): a system of government in which all the people of a country can vote to elect their representatives anarchy (N.): a situation in a country, an organization, etc., in which there is no government, order/control oligarchy (N.): a form of government in which only a small group of people hold all the power

Q9. That which can be drunk
(a) edible (b) palatable
(c) potable (d) culpable
Ans: (c) potable potable (Adj.): safe to drink (water) edible (Adj.): fit/suitable to be eaten palatable (Adj.): having a pleasant/ acceptable taste (food/drink) culpable (Adj.): responsible and deserving blame for having done something wrong

Q10. One who is neither intelligent nor dull
(a) ordinary (b) average
(c) fair (d) mediocre
Ans: (d) mediocre mediocre (Adj.): not very good; of only average standard average (Adj.): ordinary ; not special

Q11. Person leading a life of strict selfdiscipline
(a) hedonist (b) disciplinarian
(c) atheist (d) ascetic
Ans: (d) ascetic ascetic (N.): a person who lives in a simple and strict way, without physical pleasures, especially for religious reasons (monks, hermits, saints) hedonist (N.): a person who believes that pleasure is the most important thing in life disciplinarian (N.): a person who believes in using rules and punishment for controlling people atheist (N.): a person who believes that God does not exist

Q12. A person who loves everybody
(a) egoist (b) fatalist
(c) humanist (d) altruist
Ans: (d) altruist altruist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human wellbeing egoist (N.): a person who thinks that he/she is better than other people and who thinks and talks too much about himself fatalist (N.): a person who believes that events are decided by fate and cannot be controlled humanist (N.): a person who believes that solving human problems with the help of reason is more important than religious beliefs.

Q13. A small village or a group of houses
(a) community (b) settlement
(c) hamlet (d) colony
Ans:
(c) hamlet hamlet (N.): a very small village community (N.): a group of people having common interests, living in the same locality and under the same government settlement (N.): the process of people making their homes in a place colony (N.): a country or an area that is governed by people from another, more powerful, country

Q14. A person who wastes his money on luxury
(a) Luxuriant (b) Stingy
(c) Extravagant (d) Luxurious
Ans: (c) extravagant extravagant (Adj.): spending a lot of more money/using a lot more of something that you can afford or than is necessary luxuriant (Adj.): growing thickly and strongly in a way that is attractive ; rich in something that is pleasant/beautiful stingy (Adj.): not generous, especially with money luxurious (Adj.): very comfortable ; containing expensive and enjoyable things

Q15. Edible means that which
(a) can be edited
(b) can not be deleted
(c) edifying
(d) is worth eating
Ans: (d) is worth eating

Q16. A written declaration of government or a political party
(a) manifesto (b) affidavit
(c) dossier (d) document
Ans: (a)manifesto manifesto (N.): a written statement in which a group of people, especially a political party, explains their beliefs and says, what they will do if they win an election affidavit (N.): a written statement that you swear is true, and that can be used as evidence in court dossier (N.): a collection of documents that contain information about a person, an event or a subject ; file

Q17. One who is rather fastidious
(a) Tempestuous (b) Punctual
(c) Meticulous (d) Carefree
Ans: (c) meticulous meticulous (Adj.): paying careful attention to every detail fastidious (Adj.): meticulous; being careful that every detail of something is correct tempestuous (Adj.): full of extreme emotions carefree (Adj.): having no worries/ reponsibilities

Q18. Pay attention
(a) Heed (b) Glance at
(c) Overlook (d) Repair
Ans: (a) heed heed (V.): notice ; to pay careful attention to somebody’s advice/ warning glance at (Phr. V.): to look through reading matter casually overlook (V.): to fail to see/notice something ; miss

Q19. Branch of medicine concerned with children and their illness
(a) Cardiology (b)Osteopathy
(c) Pediatrics (d)Morphology
Ans: (c) pediatrics pediatrics (N.): (North American English) paediatrics (British English): the branch of medicine concerned with children and their diseases cardiology (N.): the study and treatment of heart diseases osteopathy (N.): the treatment of some diseases and physical problems by pressing and moving the bones and muscles morphology (N.): the form and structure of animals and plants, studied as a science (biology) ; the forms of words, studied as a branch of linguistics.

Q20. Government by the wealthy
(a) Theocracy
(b) Plutocracy
(c) Bureaucracy
(d) Aristocracy
Ans: (b) plutocracy plutocracy (N.): government of a country by the richest people of the country plutocracy (N.): government of a country by the richest people of the country theocracy (N.): government of a country by religious leaders bureaucracy (N.): a system of a government in which there are a large number of state officials who are not elected aristocracy (N.): people born in the highest social class, who have special titles ; nobility

Q21. People at a religious gathering
(a) Rabble (b) Mob
(c) Congregation (d) Crowd
Ans: (c) congregation congregation (N.): a group of people who are gathered together in a church to worship God rabble (N.): a large group of noisy people who are/may become violent ; mob

Q22. A person who collects and / or studies stamps
(a) Pioneer (b) Philatelist
(c) Pianist (d) Philanthropist
Ans: (b) philatelist philatelist (N.): a person who collects/studies stamps pioneer (N.): a person who is the first to study and develop a particular area of knowledge, culture, etc. that other people then continue to develop pianist (N.): a person who plays the piano philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need, especially by giving money

Q23. Information about the bird species was inaccessible. One has to access rare websites to access it The meaning of the bold word is
(a) that which cannot be read
(b) that which cannot be reached
(c) that which cannot be remembered
(d) that which cannot be stretched
Ans: (b) that which cannot be reached inaccessible (Adj.): difficult/ impossible to reach/ to get

Q24. Guilty of the crime
(a) daring (b) suspicious
(c) culpable (d) ruthless
Ans: (c) culpable culpable (Adj.): responsible and deserving blame for having done something wrong daring (Adj.): brave suspicious (Adj.): feeling that somebody has done something wrong; illegal/dishonest, without having any proof ruthless (Adj.): hard and cruel

Q25. Incapable of being tired
(a) indefatigable (b) invincible
(c) untiring (d) tireless
Ans:
(a) indefatigable indefatigable (Adj.): never giving up/getting tired of doing something invincible (Adj.): too strong to be defeated/changed untiring (Adj.): continuing to do something for a long period of time with a lot of efforts and/or enthusiasm ; tireless

Top
error: Content is protected !!