You are here
Home > QB Subjectwise > Part 254 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 254 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A doctor who specializes in diseases of the nose
(a) rhinologist (b) otologist
(c) pathologist (d) podiatrist
Ans:
(a) rhinologist rhinologist (N.): a specialist in diseases of the nose otologist (N.): a specialist in diseases of the ear pathologist (N.): a physician who practises, evaluates, or supervises diagnostic tests podiatrist (N.): a person whose job is the care and treatment of people’s feet

Q2. Animals which suckle their young
(a) herbivores (b) mammals
(c) carnivores (d) omnivores
Ans: (b) mammals

Q3. A drug or other substance that induces sleep
(a) reviver (b) stimulant
(c) energic (d) sedative
Ans: (d) sedative sedative (N.): a drug that makes somebody go to sleep/makes him feel calm and relaxed reviver (N.): one that revives (brings back) stimulant (N.): a drug/substance that makes you feel more awake and gives you more energy energic (Adj.): full of energy

Q4. A speech delivered without any preparation
(a) temporary
(b) exemplary
(c) extempore
(d) contemporary
Ans: (c) extempore

Q5. Animals that eat flesh
(a) herbivorous
(b) carnivorous
(c) omnivorous
(d) insectivorous
Ans: (b) carnivorous

Q6. A fictitious name especially one assumed by an author
(a) nick name (b) pseudonym
(c) sobriquet (d) pet name
Ans:
(b) pseudonym pseudonym (N.): a name used by somebody, especially a writer, instead of his real name nickname (N.): an informal, name for a person that is connected with his real name, his personality/appearance, or with something he has done sobriquet (N.): an informal name/title that you give somebody/ something ; nickname pet name (N.): a name you use for somebody instead of his real name, as a sign of affection

Q7. Widespread scarcity of food
(a) hunger (b) drought
(c) poverty (d) famine
Ans: (d) famine famine (N.): a lack of food during a long period of time in a region drought (N.): a long period of time when there is little or no rain poverty (N.): the state of being poor

Q8. Inflammation of gums
(a) gangerene
(b) gingivitis
(c) conjunctivitis
(d) orchitis
Ans: (b) gingivitis gingivitis (N.): a condition in which the gums arround the teeth become painful, red and swollen gangrene (N.): the decay that takes place in a part of the body when the blood to it has been stopped because of an illness/ injury conjunctivitis (N.): an infectious eye disease that causes pain and swelling in part of the eye orchitis (N.): inflammation (swelling) of one or both testes

Q9. A book written by an unknown author
(a) anonymous (b) acrimonious
(c) audacious (d) assiduous
Ans: (a) anonymous anonymous (Adj.): with a name that is not known/or that is not made public acrimonious (Adj.): angry and full of strong bitter feelings and words audacious (Adj.): willing to take risks/to do something shocking assiduous (Adj.): working very hard and taking great care that everything is done as well as it can be

Q10. An event that causes great harm to dams
(a) problem (b) disaster
(c) pain (d) relief
Ans: (b) disaster

Q11. Beyond correction
(a) inveterate (b) glib
(c) incorrigible (d) incongruous
Ans:
(c) incorrigible incorrigible (Adj.): having bad habits which cannot be changed/improved inveterate (Adj.): done/felt for a long time and unlikely to change (bad feeling/habit) glib (Adj.): using words that are clever, but are not sincere, and do not show much thought (speakers and speech) incongruous (Adj.): strange, and not suitable in a particular situation

Q12. Incapable of error
(a) erroneous (b) incorrigible
(c) unbeatable (d) infallible
Ans: (d) infallible infallible (Adj.): never wrong; never making mistakes erroneous (Adj.): not correct ; based on wrong information incorrigible (Adj.): having bad habits which cannot be changed/improved unbeatable (Adj.): impossible to defeat

Q13. One who believes everything he or she hears
(a) credulous (b) credible
(c) creditable (d) credential
Ans: (a) credulous credulous (Adj.): ready to believe things and therefore easy to trick ; gullible credible (Adj.): that can be believed/ trusted creditable (Adj.): admirable; praiseworthy credential (N.): the qualities/ training/experience that make you suitable to do something

Q14. An allowance made to a wife by her husband, when they are legally separated.
(a) alimony (b) parsimony
(c) matrimony (d) honorarium
Ans: (a) alimony alimony (N.): the money that a court orders somebody to pay to his former wife or husband when the marriage is ended parsimony (N.): the fact of being extremely unwilling to spend money matrimony (N.): marriage honoraium (N.): a payment made for somebody’s professional services

Q15. Wild imagination
(a) whim (b)fantasy
(c) fancy (d)memory
Ans: (b) fantasy fantasy (N.): a pleasant situation that you imagine but that is unlikely to happen whim (N.): a sudden wish to do/have something, especially when it is something unusual/ unnecessary fancy (N.): fantasy ; whim memory (N.): your ability to remember things

Q16. A poem of fourteen lines
(a) ballad (b) psalm
(c) sonnet (d) carol
Ans:
(c) sonnet sonnet (N.): a poem that has 14 lines, each containing 10 syllables, and a fixed pattern of rhyme ballad (N.): a song/poem that tells a story psalm (N.): a song/poem/ prayer that praises God, especially one in the Bible carol (N.): a Christian religious song sung at Christmas

Q17. The secretary’s proposal was adopted with the full agreement of all the members.
(a) ambitiously (b) unanimously
(c) equivocally (d) vehemently
Ans: (b) unanimously unanimously (Adv.): by everyone in a particular group equivocally (Adv.): in an unclear/ underfined manner vehemently (Adv.): forcefully

Q18. That which makes it difficult to recognize the presence or real nature of something
(a) camouflage (b) transparent
(c) infallible (d) image
Ans: (a) camouflage camouflage (N.): disguise ; concealment ; pretence ; coverup infallible (Adj.): never wrong

Q19. Code of diplomatic etiquette and precedence
(a) formality
(b) statesmanship
(c) protocol
(d) hierarchy
Ans: (c) protocol protocol (N.): a system of fixed rules and formal behaviour used at official meetings, usually between governments formality (N.): a thing that you must do as a formal/official part of a legal process, a social situation, etc. statesmanship (N.): skill in managing state affairs hierarchy (N.): a system, in a society/an organisation, in which people are organised into different levels of importance from highest to lowest

Q20. A person who can make himself/ herself feel at home in any country
(a) cosmocrat (b) cosmesis
(c) cosmetician (d) cosmopolitan
Ans: (d) cosmopolitan cosmopolitan (Adj.): containing people of different types/from different countries, and influenced by their culture cosmocrat (N.): ruler/leader of the whole world ; cosmocrator cosmesis (N.): the preservation, restoration or bestowing of bodily beauty cosmetician (N.): one whose occupation is manufacturing, selling or applying cosmetics.

Q21. The Bedouin Arabs are people of no fixed abode.
(a) barbarians (b) nomads
(c) vagabonds (d) travellers
Ans:
(b) nomads nomads (N.): community that moves with its animals from place to place barbarians (N.): people who do not belong to one of the great civil izations (Greek, Romar, Christian) vagabonds (N.): people who have no home/job and who travel from place to place

Q22. A person who drives our motor cars
(a) driver (b) chauffeur
(c) conductor (d) liftoperator
Ans: (b) chauffeur chauffeur (N.): a person whose job is to drive a car, especially for somebody rich/important driver (N.): a person who drives a vehicle

Q23. The headmaster brought back to mind the outstanding achievements of the school.
(a) remembered (b) reminded
(c) reminisced (d) recalled
Ans: (b) reminded reminded (V.): to help somebody remember something remembered (V.): to have/keep an image in your memory of an event, a place, a person, etc. from the past reminisced (V.): to think, talk/ write about a happy time in your past recalled (V.): to remember something ; recollect the ability

Q24. Lack of feeling
(a) empathy (b) apathy
(c) sympathy (d) pity
Ans: (b) apathy apathy (N.): the feeling of not being interested in or enthusiastic about something, or things in general empathy (N.): the ability to understand another person’s feelings, experience, etc. sympathy (N.): the feeling of being sorry for somebody ; showing that you understand and care about somebody’s problems pity (N.): a feeling of sympathy and sadness caused by the suffering and troubles of others

Q25. Accidental good fortune
(a) serendipity (b) good luck
(c) chance (d) fluke
Ans: (d) fluke fluke (N.): a lucky/unusual thing that happens by accident, not because of planning/skill serenpidity (N.): the fact of something interesting or pleasant happening by chance

Top
error: Content is protected !!