You are here
Home > QB Subjectwise > Part 253 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 253 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Favouritism granted in politics or business to relatives
(a) monotheism (b) nepotism
(c) hedonism (d) redtapism
Ans: (b) nepotism nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power monotheism (N.): the belief that there is only one God hedonism (N.): the belief that pleasure is the most important thing in life red tapism (N.): the practice of requiring excessive paperwork and tedious procedures before official action can be considered/ completed

Q2. A person who collects coins
(a) ornithologist (b) numismatist
(c) philatelist (d) coin collector
Ans: (b) numismatist numismatist (N.): a person who collects/studies coins/medals ornithologist (N.): a person who studies birds philatelist (N.): a person who collects/studies stamps coin collector (N.): a collector and student of money – collects coins with the aim to complete sets of coins

Q3. A supplement to a will
(a) furlough (b) adjunct
(c) effusion (d) codicil
Ans: (d) codicil codicil (N.): an instruction that is added later to a will, usually to change a part of it furlough (V.): to give somebody permission to leave his duties for a period of time (soldiers, prisoners, workers) adjunct (N.): a thing that is added/ attached to something larger/ more important effusion (N.): the expression of feelings in an exaggerated way

Q4. Estimation of a thing’s worth
(a) pay (b) goodness
(c) appraisal (d) beliefs
Ans: (c) appraisal appraisal (N.): a judgement of the value, performance/nature of somebody/something pay (N.): salary ; wages

Q5. To free completely from blame
(a) let go (b) clear
(c) exonerate (d) release
Ans:
(c) exonerate exonerate (V.): to officially state that somebody is not responsible for something that he has been blamed for let go (Id.): to stop holding somebody/ something release (V.): set somebody/ something free ; stop holding something; free somebody from a duty, responsibility, etc.

Q6. Passing out of use
(a) adolescent (b) reticent
(c) translucent (d) obsolescent
Ans: (d) obsolescent obsolescent (Adj.): becoming oldfashioned and no longer useful adolescent (N.): in the process of developing from a child into an adult reticent (Adj.): unwilling to tell people about things translucent (Adj.): allowing light to pass through but not transparent

Q7. A drink usually made from a mixture of one or more alcoholic drinks
(a) cocktail (b) mocktail
(c) liquor (d) bisque
Ans: (a) cocktail cocktail (N.): a drink usually made from a mixture of one or more alcoholic drinks and fruit juice mock tail (N.): a cocktail containing no alcohol bisque (N.): a thick soup, especially made from shellfish

Q8. Affecting or relating to cows
(a) feline (b) bovine
(c) ovine (d) vulpine
Ans: (b) bovine bovine (N.): connected with cows feline (N.): connected with an animal of the cat family ovine (N.): connected with sheep vulpine (N.): of or like a fox

Q9. Something that might happen in the future
(a) contingency (b) insurance
(c) emergency (d) prophecy
Ans: (a) contingency contingency (N.): an event that may/may not happen emergency (N.): a sudden serious and dangerous event/situation which needs immediate action to deal with it prophecy (N.): a statement that something will happen in the future

Q10. A special fondness or liking for
(a) propensity (b) inclination
(c) penchant (d) preoccupation
Ans: (c) penchant penchant (N.): a special liking for something ; fondness propensity (N.): a tendency to a particular kind of behaviour ; inclination preoccupation (N.): a state of thinking about something continuously

Q11. Relating to kinship with the father
(a) patrilineal (b) fratrilineal
(c) matrilineal (d) familial
Ans: (a) partilineal patrilineal (Adj.): relationship between father and child that continues in a family with each generation matrilineal (Adj.): relationship between mother and child that continues in a family with each generation familial (Adj.): related to or typical of a family

Q12. A part of a word that can be pronounced separately
(a) particle (b) sibilant
(c) syllable (d) letter
Ans:
(c) syllable syllable (N.): any of the units into which a word is divided, containing a vowel sound and usually one/more consonants particle (N.): an Adv./ a Prep. that can combine with a V. to make a Phr. V. In, looked up, up is the Particle sibilant (Adj.): making a ‘s’ or ‘z’ sound as in – sip , zip

Q13. To remove an objectionable part from a book.
(a) exterminate (b) expurgate
(c) extirpate (d) destroy
Ans: (b) expurgate expurgate (V.): to remove/leave out parts of a piece of writing/ or a conversation, while printing/ reporting it, because you think those parts could offend people exterminate (V.): to kill all the members of a group of people/ animals extirpate (V.): to destroy/get rid of something that is bad/not wanted

Q14. Pertaining to sheep
(a) canine (b) bovine
(c) ovine (d) feline
Ans: (c) ovine ovine (N.): connected with sheep canine (N.): connected with dogs bovine (N.): connected with cows feline (N.): connected with cats

Q15. Hole excavated by an animal as dwelling
(a) borrow (b) burrow
(c) bore (d) pierce
Ans: (b) burrow burrow (N.): a hole/tunnel in the ground made by animals such as rabbits, for them to live in bore (N.): a deep hole made in the ground, especially to find water or oil

Q16. Person believing in free will
(a) guardian
(b) tyrant
(c) humanitarian
(d) libertarian
Ans: (d) libertarian libertarian (N.): a person who strongly believes that people should have the freedom to do and think as they like guardian (N.): a person who protects something ; a person who is legally responsible for the care of another person, especially a child whose parents have died ; custodian tyrant (N.): a person who has complete power in a country and uses it in a cruel and unfair way humanitarian (N.): a person who is conerned with reducing suffering and improving the conditions that people live in

Q17. Small pieces of metal that fly out from an exploding bomb
(a) shrapnel (b) splinters
(c) filings (d) bullets
Ans: (a) shrapnel shrapnel (N.): fragments from an exploded artillery shell, mine, or bomb splinters (N.): small, thin sharp pieces of wood, metal, glass, etc. that have broken off a larger pieces filings (N.): very small pieces of metal made when a larger piece of metal is filled

Q18. All the arts, beliefs and social institutions etc. characteristic of a race
(a) culture
(b) civilization
(c) infrastructure
(d) ritual
Ans: (a) culture culture (N.): the customs and beliefs, art, way of life and social organisation of a particular country/group civilization (N.): a society, its culture and its way of life during a particular period of time/in a particular part of the world infrastructure (N.): the basic systems and services that are necessary for a country or an organisation to run smoothly (buildings, transport, water and power supplies) ritual (N.): a series of actions that are always performed in the same way, especially as part of a religious ceremony

Q19. The act of speaking about one’s thoughts when one is alone.
(a) silence (b) monologue
(c) dialogue (d) soliloquy
Ans:
(d) soliloquy soliloquy (N.): a speech in a play in which a character, who is alone on the stage, speaks his/her thoughts monologue (N.): a long speech in a play, movie, etc. spoken by one person, especially when alone

Q20. Study of caves
(a) speleology (b) seismology
(c) topology (d) numismatics
Ans: (a) spelelogy speleology (N.): the scientific study of caves seismology (N.): the scientific study of earthquakes topology (N.): the way the parts of something are arranged and related numismatics (N.): the study of coins and medals

Q21. Government by the few
(a) oligarchy (b) autocracy
(c) monarchy (d) anarchy
Ans: (a) oligarchy oligarchy (N.): a form of government in which only a small group of people hold all the power autocracy (N.): a system of government of a country in which one person has complete power monarchy (N.): a system of government by a king/a queen anarchy (N.): a situation in a country, an organisation, etc. in which there is no government, order/control.

Q22. Materials that change naturally by the action of bacteria
(a) inflammable
(b) perishable
(c) biological
(d) biodegradable
Ans: (d) biodegradable biodegradable (Adj.): capable of being decomposed by biological agents, especially bacteria inflammable (Adj.): that can burn easily ; flammable perishable (Adj.): likely to decay/ or go bad quickly biological (Adj.): connected with the processes that take place within living things

Q23. Having a stale smell or taste
(a) rancid (b) insipid
(c) savoury (d) tepid
Ans: (a) rancid rancid (Adj.): having an unpleasant stale taste/smell as the result of decomposition insipid (Adj.): having almost no taste/flavour savoury (Adj.): having a pleasant taste/smell tepid (Adj.): slightly warm, sometimes in a way that is not pleasant

Q24. A wooden object used for connecting animals that are pulling a vehicle
(a) rein (b) leash
(c) whip (d) yoke
Ans: (d) yoke yoke (N.): a long piece of wood that is fastened across the necks of two animals, so that they may pull heavy loads. rein (N.): a long narrow leather band that is attached to a metal bar in a horse’s mouth and is held by the rider in order to control the horse leash (N.): a long piece of leather, chain or rope used for holding and controlling a dog whip (N.): a long thin piece of rope/leather, attached to a handle, used for making animals move or punishing people

Q25. A man who knows a lot about things like food, music and art
(a) priest (b) optimist
(c) hostage (d) connoisseur
Ans: (d) connoisseur connoisseur (N.): an expert on matters involving the judgement of beauty, quality/skill in art, food/music optimist (N.): a person who always expects good things to happen/things to be successful hostage (N.): a person who is captured and held prisoner by a person/group, and who may be injured/killed if people do not do what the person/group is asking

Top
error: Content is protected !!