You are here
Home > QB Subjectwise > Part 252 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 252 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Take great pleasure.
(a) revel (b) satisfied
(c) uphold (d) overhaul
Ans: (a) revel revel (V.): to spend time enjoying yourself in a noisy, enthusiastic way ; make merry uphold (V.): to support something that you think is right and make sure that it continues to exist overhaul (V.): to examine every part of a machine, system, etc. and make any necessary changes/ repairs

Q2. A strong dislike.
(a) reciprocity (b) entreaty
(c) animosity (d) malice
Ans: (c) animosity animosity (N.): a strong feeling of opposition, anger/hatred reciprocity (N.): a situation in which two people, countries, etc. provide the same help/advantages to each other entreaty (N.): a serious and often emotional request malice (N.): a feeling of hatred for somebody that causes a desire to harm him

Q3. A frog lives both on land as well as in water.
(a) animate
(b) amphibian
(c) aquatic
(d) ambidexterous
Ans: (b) amphibian amphibian (N.): any animal that can live both on land and in water animate (V.): to make something more lively/full of energy aquatic (Adj.): growing/living in, on/near water ambidextrous (Adj.): able to use both hands equally well

Q4. The Mahabharata is a long poem based on a noble theme.
(a) summary (b) story
(c) narration (d) epic
Ans: (d) epic epic (N.): a long poem about the actions of great men and women/ about a nation’s history

Q5. A person who abstains completely from alcoholic drinks.
(a) teetotaller
(b) derelict
(c) subjunctive
(d) incriminatory
Ans: (a) teetotaller teetotaller (N.): a person who does not drink alcohol derelict (N.): a person without a home, a job/property subjunctive (N).: the form/mood of a verb that expresses wishes, possibility/uncertainity In, I wish I were taller, were is a Subjunctive incriminatory (Adj.): charging or suggestive of guilt/blame

Q6. Person who files a suit.
(a) charger (b) suitor
(c) plaintiff (d) accuser
Ans:
(c) plaintiff plaintiff (N.): a person who makes a formal complaint against somebody in court charger (N.): a horse that a soldier rode in battle in the past suitor (N.): a man who wants to marry a particular woman accuser (N.): a person who says that somebody has done something wrong/is guilty of something

Q7. One who offers his service of his own freewill
(a) worker (b) slave
(c) volunteer (d) servant
Ans: (c) volunteer

Q8. One who is always doubting
(a) sceptic (b) deist
(c) rationalist (d) positivist
Ans: (a) sceptic sceptic (N.): a person who usually doubts that claims/statements are true, especially those that other people believe in deist (N.): a person who believes in God, especially God that created the universe but does not part in it rationalist (N.): a person who believes that all behaviours, opinions, etc. should be based on reason rather than on emotions/ religious beliefs positivist (N.): a person who believes in a system of philosophy based on things that can be seen/proved, rather than on ideas

Q9. A collection of slaves
(a) coffle (b) crew
(c) company (d) cortege
Ans: (a) coffle coffle (N.): a group of animals, prisoners, or slaves chained together in a line crew (N.): all the people working on a ship, plane, etc. company (N.): a group of persons – firm, business enterprise cortege (N.): a line of cars/people moving along slowly at a funeral.

Q10. A professional soldier hired to serve in a foreign army
(a) mercenary (b) liquidator
(c) venal (d) hireling
Ans: (a) mercenary mercenary (N.): a soldier who will fight for any country/group that offers payment liquidator (N.): a person responsible for closing down a business and using any profits from the sale to pay its debts venal (Adj.): prepared to do dishonest/ immoral things in return for money ; corrupt hireling (N.): a person who is willing to do anything/work for anyone as long as he is paid

Q11. Not likely to be easily pleased
(a) fastidious (b) infallible
(c) fatalist (d) communist
Ans:
(a) fastidious fastidious (Adj.): being careful that every detail of something is correct ; meticulous ; difficult to please Infallible (Adj.): never wrong; never making mistakes ; that never fails ; always doing what it is supposed to do fatalist (N.): a person who believes that events are decided by fate and cannot be controlled communist (N.): a person who believes in an economic system in which the state controls the means of producing everything on behalf of the people

Q12. A speech made without preparation
(a) impromptu (b) unscripted
(c) ad lib (d) extempore
Ans: (d) extempore extempore (Adj.): spoken/done without any previous thought/ preparation impromptu (Adj.): done without preparation/planning unscripted (Adj): not written/ prepared in detail in advance Ad lib (Adj.): not prepared/ practised [All the above words are related to speech]

Q13. Loss of memory
(a) amnesty (b) amnesia
(c) dementia (d) myopia
Ans: (b) amnesia amnesia (N.): a medical condition in which somebody partly/ completely loses one’s memory amnesty (N.): a period of time during which people can admit to a crime/give up weapons without being punished dementia (N.): a serious mental disorder caused by brain disease/ injury, that affects the ability to think, remember and behave normally myopia (N.): the inability to see things clearly when they are far away

Q14. A writing or a speech in praise of someone
(a) tribute (b) eulogy
(c) accolade (d) oration
Ans: (b) eulogy eulogy (N.): a speech/piece of writing praising somebody/ something very much tribute (N.): an act, a statement or a gift that is intended to show your respect/admiration, especially for a dead person accolade (N.): praise/an award for an achievement that people admire oration (N.): a formal speech made on a public occasion, especially as part of a ceremony

Q15. The art of beautiful handwriting
(a) genealogy (b) calligraphy
(c) cartography (d) philology
Ans: (b) calligraphy calligraphy (N.): beautiful handwriting that you do with a special pen/brush genealogy (N.): the study of family history, including the study of who the ancestors of a particular person were cartography (N.): the art/process of drawing/making maps philology (N.): the scientific study of the development of language/ of a particular language

Q16. A person who repairs broken windowglasses
(a) welder (b) sculptor
(c) glazier (d) patisserie
Ans:
(c) glazier glazier (N.): a person whose job is to fit glass into the frames of windows, etc. welder (N.): a person whose job is to weld materials together sculptor (N.): a person who makes sculptures patisserie (N.): a shop/store that sells cakes, etc.

Q17. A state where no law and order exists
(a) monarchy (b) mobocracy
(c) anarchy (d) democracy
Ans: (c) anarchy anarchy (N.): a situation in a country, an organisation, etc. in which there is no government, order/control monarchy (N.): a system of government by a king/a queen mobocracy (N.): political control by a mob democracy (N.): a system of government in which all the people of a country can vote to elect their representatives

Q18. He is my partner in crime.
(a) friend (b) accomplice
(c) neighbour (d) companion
Ans: (b) accomplice accomplice (N.): a person who helps another to commit a crime/ to do something wrong

Q19. Her speech could not be heard by those sitting in the last few rows.
(a) imperceptible
(b) indelible
(c) inaudible
(d) ineffable
Ans: (c) inaudible inaudible (Adj.): that you cannot hear imperceptible (Adj.): very small and therefore unable to be seen/ felt indelible (Adj.): impossible to forget/remove ; (of ink, pens, etc.) leaving a mark that cannot be removed ineffable (Adj.): too great/beautiful to describe in words

Q20. A short trip or excursion
(a) rambler (b) jaunt
(c) detour (d) stroller
Ans: (b) jaunt jaunt (N.): a short journey that you make for pleasure; excursion rambler (N.): a person who walks in the countryside for pleasure, especially as part of an organised group detour (N.): a longer route that you take in order to avoid a problem/ to visit a place stroller (N.): a person who is enjoying a slow relaxed walk

Q21. Motive or incitement to action
(a) remark (b) contract
(c) proposition (d) incentive
Ans: (d) incentive incentive (N.): something that encourages you to do something remark (N.): something that you say/or write which expresses an opinion, a thought, etc. about somebody/something ; comment contract (N.): an official written agreement proposition (N.): an idea/a plan of action that is suggested, especially in business

Q22. Science or practice of map drawing
(a) chirography (b) xerography
(c) cartography (d) pictography
Ans: (c) cartography cartography (N.): the art/process of drawing/making maps chirography (N.): another name for calligraphy xerography (N.): a process of photocopying pictography (N.): the use of pictorial symbols to communicate

Q23. A speaker’s platform
(a) stage (b) stand
(c) pulpit (d) podium
Ans:
(d) podium podium (N.): a small platform that a person stands on, while giving a speech/conducting an orchestra, etc. pulpit (N.): a small platform in a church that is like a box and is high above the ground, where a priest, etc. stands to speak to the people

Q24. A person who works for an employer for a fixed period of time in order to learn the particular skills needed in their job
(a) labourer (b) worker
(c) employee (d) apprentice
Ans: (d) apprentice

Q25. A word or practice that has gone out of use
(a) obsolete (b) absolute
(c) outdated (d) oldfashioned
Ans: (a) obsolete obsolete (Adj.): no longer used because something new has been invented ; out of date outdated (Adj.): no longer useful because of being oldfashioned ; out of date

Top
error: Content is protected !!