You are here
Home > QB Subjectwise > Part 251 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 251 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A person who lives by himself
(a) extrovert (b) prophet
(c) monk (d) recluse
Ans: (d) recluse recluse (N.): a person who lives alone and likes to avoid other people extrovert (N.): a lively and confident person who enjoys being with other people prophet (N.): a person sent by God to teach the people and give them messages from God monk (N.): a member or a religious group of men who often live apart from other people in a monstery (a place where monks live together) and who do not marry or have personal possessions

Q2. A medicine to nullify the effect of poison
(a) antidote (b) anticlimax
(c) antibody (d) antigen
Ans:
(a) antidote antidote (N.): a substance that controls the effects of poision/ disease anticlimax (N.): a situation that is disappointing because it happens at the end of something that was much more exciting antibody (N.): a substance that the body produces in the blood to fight disease, or as a reaction when certain substances are put into the body antigen (N.): a substance that enters the body and starts a process that can cause disease

Q3. A decorative ring of flowers and leaves
(a) wreathe (b) wreath
(c) wreeth (d) wrath
Ans: (b) wreath wreath (N.): an arrangement of flowers and leaves wreathe (N.): to surround/ cover something wrath (N.): extreme anger

Q4. A man of evil reputation
(a) notorious (b) gracious
(c) laborious (d) mischievous
Ans: (a) notorious notorious (Adj.): wellknown for being bad gracious (Adj.): kind, polite and generous laborious (Adj.): taking a lot of time and effort

Q5. An inscription on a tomb
(a) epitaph (b) dirge
(c) pyre (d) cenotaph
Ans: (a) epitaph epitaph (N.): words on a grave stone dirge (N.): a song sung in the past at a funeral or for a dead person pyre (N.): a large pile of wood on which a dead body is placed and burned in a funeral ceremony cenotaph (N.): a monument built in memory of soldiers killed in war who are buried somewhere else

Q6. A public institution for the care and protection of children without parents.
(a) conservatory (b) orphanage
(c) academy (d)asylum
Ans: (b) orphanage conservatory (N.): a room with glass walls and a glass roof that is built on the side of a house academy (N.): a school/college for special training asylum (N.): protection that a government gives to people who have left their own country, usually because they were in danger for political reasons

Q7. A heavy continuous fall of rain
(a) drizzle (b) blizzard
(c) downpour (d) avalanche
Ans:
(c) downpour downpour (N.): a heavy fall of rain that often starts suddenly drizzle (N.): light fine rain blizzard (N.): a snowstorm with very strong winds avalanche (N.): a mass of snow, ice and rock that falls down the side of a mountain

Q8. Completing a period of hundredyears
(a) centennial (b) centurion
(c) century (d) centenarian
Ans: (a) centennial centennial (N.): the 100th anniversary of an event centurion (N.): an army officer who commanded a 100 soldiers century (N.): a period of a 100 years centenarian (N.): a person who is a 100 years old or more

Q9. Animals that can live on land and water
(a) terrestrial (b) aquatic
(c) amphibians (d) parasitic
Ans: (c) amphibians amphibians (N.): any animal that can live both on land and in water terrestrial (Adj.): living on the land (plants and animals) aquatic (Adj.): growing/living in, on or near water parasitic (Adj.): living on another animal/plant and getting its food from it

Q10. The art of making maps and charts
(a) aalligraphy
(b) palaeography
(c) metallurgy
(d) cartography
Ans: (d) cartography cartography (N.): the art/process of drawing/making maps calligraphy (N.): beautiful handwriting that you do with a special pen/brush palaeography (N.): the study of ancient writing systems metallurgy (N.): the scientific study of metals and their uses

Q11. A game in which no one wins
(a) draw (b) obsolete
(c) legal (d) illegal
Ans: (a) draw

Q12. Shaking movement of the ground
(a) tremor (b) shiver
(c) vibrate (d) oscillate
Ans:
(a) tremor tremor (N.): a shaking movement of the earth vibrate (V.): to move or make something move from side to side very quickly and with small movements oscillate (V.): to keep moving from one position to another and back again ; swing

Q13. Liable to be easily broken.
(a) translucent (b) brittle
(c) unhealthy (d) opaque
Ans: (b) brittle brittle (Adj.): hard but eassily broken translucent (Adj.): allowing light to pass through but not transparent opaque (Adj.): not clear enough to see through/allow light through

Q14. A room or building, for the preservation of plants.
(a) plantation (b) farmyard
(c) greenhouse (d) plantain
Ans: (c) green house green house (N.): a building with glass sides and a glass roof for growing plants in plantation (N.): a large area of land that is planted with trees to produce wood farmyard (N.): an area that is surrounded by farm buildings plantain (N.): a fruit like a large banana, but less sweet, that is cooked and eaten as a vegetable

Q15. A large number of fish swimming together.
(a) troupe (b) swarm
(c) litter (d) shoal
Ans: (d) shoal shoal (N.): a large number of fish swimming together as a group troupe (N.): a group of actors, singers, etc. who work together litter (N.): a number of baby animals that one mother gives birth to at the same time — puppies swarm (N.): a large graup of insects (bees)

Q16. A list of things to be discussed at a meeting.
(a) minutes (b) issues
(c) agenda (d) data
Ans: (c) agenda agenda (N.): a list of items to be discussed at a meeting minutes (N.): a summary/ record of what is said/decided at a formal meeting issues (N.): an important topic that people are discussing/arguing about data (N.): facts/information, especially when examined and used for finding out things/ for making decisions

Q17. A figure with many angles or sides.
(a) hexagon (b) octagon
(c) polygon (d) pentagon
Ans:
(c) polygon polygon (N.): many angles/ sides hexagon (N.): six angles and sides octagon (N.): eight angles and sides pentagon (N.): five angles and sides

Q18. An extract from a book of writing
(a) excerpt (b) review
(c) footnote (d) preface
Ans: (a) excerpt excerpt (N.): a short piece of writing, music, film, etc. taken from a longer whole review (N.): a report in a newspaper/ magazine, or on the Internet, television/radio, in which somebody gives his opinion of a book, play, film/movie, etc. footnote (N.): an extra piece of information that is printed at the bottom of a page in a book preface (N.): an introduction to a book, especially one that explains the author’s aims

Q19. One living on vegetables
(a) vegetarian (b) herbivore
(c) carnivore (d) barbarian
Ans: (a) vegetarian

Q20. A person who supports or speaks in favour of something
(a) advocate (b) assistance
(c) adviser (d) volunteer
Ans: (a) advocate advocate (N.): a person who speaks/supports in favour of somebody/of a public plan/action ; a person who defends somebody in court

Q21. The firing of many guns at the same time to mark an occasion
(a) fusillade (b) salvo
(c) attack (d) volley
Ans: (b) salvo salvo (N.): the act of firing several guns/at the same time to mark an occasion fusillade (N.): a rapid series of shots fired from one/more guns; a rapid series of objects that are thrown volley (N.): a lot of bullets, stones, etc. that are fired/ thrown at the same time

Q22. A word that reads the same backwards as forwards
(a) acrostic (b) homophone
(c) acronym (d) palindrome
Ans: (d) palindrome palindrome (N.): a word/ phrase that reads the same backwards as forwards — MADAM acrostic (N.): a poem/other piece of writing in which particular letters in each line, usually first letters, can be read downwards to form a word/words spelling out CANDY Crunchy and chewy Awesome Nice and sweet Delightful and delicious Yummy treat. homophone (N.): a word that is pronounced like another word but has a different spelling/ meaning–sum–some, by – buy acronym (N.): a word formed from the first letters of the words that make up the name of something — AIDS →Acquired Immune Deficiency Syndrome

Q23. A person who is selfcentred
(a) egoist (b) masochist
(c) narcissist (d) eccentric
Ans: (a) egoist egoist (N.): a person who thinks that he/she is better than other people and who thinks and talks too much about himself/herself masochist (N.): a person who enjoys something that most people would find unpleasant/painful narcissist (N.): a person who admires himself/herself too much, especially his appearance eccentric (N.): a person who is considered by other people to be strange/unusual

Q24. A principle or standard by which anything is or can be judged
(a) manifesto (b) copyright
(c) epitome (d) criterion
Ans:
(d) criterion criterion (N.): a standard/principle by which something is judged, or with the help of which a decision is made manifesto (N.): a written statement in which a group of people, especially a political party, explains their beliefs and says what they will do if they win an election copyright (N.): the legal right granted to an author, composer, playwright, publisher, or distributor to exclusive publication, production, sale/distribution of a literary, musical, dramatic, or artistic work epitome (N.): a perfect example of something

Q25. The practise of having many wives.
(a) bigamy (b) calligraphy
(c) polygamy (d) polyandry
Ans: (c) polygamy polygamy (N.): the custom of having more than one wife at the same time bigamy (N.): the crime of marrying somebody when you are still legally married to somebody else calligraphy (N.): beautiful handwriting that you do with a special pen/brush polyandry (N.): the custom of having more than one husband at the same time

Top
error: Content is protected !!