You are here
Home > QB Subjectwise > Part 250 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 250 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A person who devotes his/her life for the welfare of others
(a) altruist (b) hermit
(c) volunteer (d) martyr
Ans: (a) altruist altruist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human wellbeing hermit (N.): a person who, usually for religious reasons, lives a very simple life alone and does not meet or talk to other people volunteer (N.): a person who does a job without being paid for it; a person who offers to do something without being forced to do it martyr (N.): a person who suffers very much or is killed because of his religious/ political beliefs

Q2. A person who shows off his learning
(a) pedant (b) educationist
(c) exhibitor (d) researcher
Ans: (a) pedant pedant (N.): a person who makes an excessive/in appropriate display of learning and is too concerned with small details or rules, expecially while learning or teaching educationist (N.): a person (specialist) in theories and methods of teaching exhibitor (N.): a person/ company that shows his/its work/ products to the public researcher (N.): a scientist who devotes himself to doing research

Q3. Written law of a legislative body
(a) statute (b) stature
(c) static (d) statue
Ans:
(a) statute statute (N.): a law that is passed by a parliament, council, etc. and formally written down stature (N.): the importance and respect that a person has because of his ability and achievements; a person’s height static (Adj.): not moving, changing or developing statue (N.): a figure of a person/ an animal in stone, metal, etc., usually the same size as in real life or larger

Q4. A pole or beam used as a temporary support
(a) scaffold (b) prop
(c) leanto (d) rafter
Ans: (b) prop prop (N.): a piece of wood, metal, etc. used for supporting something or keeping it in position scaffold (N.): a platform used while executing criminals by cutting off their heads or hanging them from a rope leanto (N.): a small building with its roof leaning against the side of a large building, wall or fence rafter (N.): one of the sloping pieces of wood that support a roof

Q5. One who studies the art of gardening
(a) agriculturist
(b) horticulturist
(c) gardener
(d) botanist
Ans: (b) horticulturist horticulturist (N.): an expert in the science of cultivating plants (fruits, flowers, vegetables or ornamental plants) agriculturist (N.): an expert in agriculture (practice of farming) who gives advice to farmers gardener (N.): someone who takes care of a garden botanist (N.): a scientist who studies about plants and their structure

Q6. A remedy for all diseases
(a) cough syrup (b) panacea
(c) medicine (d) inhaler
Ans: (b) panacea panacea (N.): something that will solve all the problems of a particular situation cough syrup (N.): a liquid medicine that you take for a cough medicine (N.): a substance taken to cure an illness inhaler (N.): a small device containing medicine that you breathe in through your mouth, used by people who have problems with breathing

Q7. Fear of closed spaces
(a) claustrophobia
(b) aquaphobia
(c) botanophobia
(d) kleptomania
Ans: (a) claustrophobia claustrophobia (N.): an extreme fear of being in a small confined place aquaphobia (N.): an extreme fear of drowning botanophobia (N.): a fear of plants kleptomania (N.): a mental illness in which someone has a strong desire, which he cannot control, to steal things

Q8. Words written on the tomb of a dead person
(a) epigraph (b) epilogue
(c) epitaph (d) etymology
Ans: (c) epitaph epitaph (N.): words written/ said about a dead person, on a tomb/ gravestone epigraph (N.): a line of writing, short phrase, etc. on a building/ statue, or as an introduction to part of a book epilogue (N.): a speech at the end of a play, book/film that comments on what has happened etymology (N.): the study of the origin and history of words and their meanings

Q9. A handwriting that cannot be read
(a) illegible (b) inedible
(c) illegal (d) illicit
Ans: (a) illegible illegible (Adj.): difficult/ impossible to read inedible (Adj.): that cannot be eaten because it is of poor quality/ poisonous illegal (Adj.): not allowed by the law illicit (Adj.): not allowed by law; illegal

Q10. The line when the land and sky seems to meet
(a) atmosphere (b) milky Way
(c) horizon (d) distant land
Ans: (c) horizon horizon (N.): the furthest you can see, where the sky seems to meet the land/the sea atmosphere (N.): the mixture of gases that surrounds the earth milky way (N.): the Galaxy (contains any of the system of stars, etc.) in outer space distant land (N.): faraway land

Q11. A list of passengers and luggage
(a) waybill (b) wagon
(c) wirepuller (d) whist
Ans: (a) waybill waybill (N.): a receipt from the carrier for the goods being shipped; bill of lading ; a list of passengers/ goods being carried on a vehicle wagon (N.): a railway/ rail road truck for carrying goods wirepuller (N.): a person who is able to control or influence events without realizing it whist (N.): a card game for two pairs of players in which each pair tries to win the most cards

Q12. A person difficult to please
(a) fastidious (b) callous
(c) sadist (d) ferocious
Ans: (a) fastidious fastidious (Adj.): meticulous; being careful that every detail of something is correct; hard to please callous (Adj.): cruel; unfeeling; not caring about other people’s feelings or suffering sadist (N.): a person who gets pleasure from hurting other people (sexual) ferocious (Adj.): very strong; savage; very aggressive/ violent

Q13. A decorative handwriting
(a) calligraphy (b) manuscript
(c) inscription (d) hagiography
Ans: (a) calligraphy calligraphy (N.): beautiful writing using a special pen/ brush manuscript (N.): a copy of a book, piece of music, etc. before it has been printed inscription: words written in the front of a book or cut in stone/ metal hagiography: a book about the life of a person that praises him too much

Q14. That which cannot be defeated
(a) invincible (b) invulnerable
(c) infallible (d) indictable
Ans: (a) invincible invincible (Adj.): too strong to be defeated/ changed; unconquerable invulnerable (Adj.): that cannot be harmed/ defeated; safe infallible (Adj.): never wrong; never making mistakes; that never fails indictable (Adj.): (of a crime) for which you can be indicted (to officially charge somebody)

Q15. Study of the nature of God
(a) philology (b) theology
(c) humanism (d) philosophy
Ans:
(b) theology theology (N.): the study of religion and beliefs philology (N.): the scientific study of the development of language or of a particular language humanism (N.): a system of thought that considers that solving human problems with the help of reason is more inportant than religious beliefs. It emphasises the fact that the basic nature of humans is good philosophy (N.): the study of the nature and meaning of the universe and of the human life

Q16. A short story based on your personal experience
(a) legend (b) anecdote
(c) fable (d) parable
Ans: (b) anecdote anecdote (N.): a short, interesting or amusing story about a real person or event legend (N.): a story from ancient times about people and events, that may or may not be true; myth fable (N.): a traditional short story that teaches a moral lesson, especially one with animals as characters parable (N.): a short story that teaches a moral/ spiritual lesson

Q17. A former student of a school, college or university
(a) genius (b) scholar
(c) learner (d) alumnus
Ans: (d) alumnus alumnus (N.): a former male student of a school, college/ university genius (Adj.): unusually great intelligence, skill/artistic ability scholar (N.): a person who knows a lot about a particular subject learner (N.): a peson who is finding about a subject or how to do someting

Q18. A building in which aircraft are housed
(a) granary (b) dockyard
(c) garage (d) hangar
Ans:
(d) hangar hangar (N.): a large building in which aircraft is kept granary (N.): a building where grain is stored dockyard (N.): an area with docks (the place where ships are loaded and unloaded in a port) and equipment for building and repairing ships garage (N.): a building for keeping one/ more cars or other vehicles in

Q19. One who lends money at a very high interest
(a) banker (b) usurer
(c) imposter (d) former
Ans: (b) usurer usurer (N.): a person who lends money to people at unfairly high rates of interest banker (N.): a person who owns a bank or has an important job at a bank imposter (N.): a person who pretends to be somebody else in order to trick people former (N.): that used to exist in earlier times

Q20. Incapable of being approached
(a) inaccessible
(b) inadmissible
(c) irresistible
(d) illegal
Ans: (a) inaccessible inaccessible (Adj.): difficult/ impossible to reach/ to get inadmissible (Adj.): that cannot be allowed/ accepted irresistible (Adj.): so strong that it cannot be stopped; so attractive that you feel you must have it illegal (Adj.): illicit; not allowed by law

Q21. One who takes care of a building
(a) janitor
(b) manager
(c) warden
(d) beadle
Ans:
(a) janitor janitor (N.): someone employed to clean and maintain a building manager (N.): a person who is in charge of running a business, a shop/ store or a similar organisation warder (N.): a person who is responsible for taking care of a particular place and making sure that the rules are obeyed beadle (N.): a minor parish (church) official who serves as an usher (a person who shows people where to sit) and keeps order at services

Q22. One who possesses many talents.
(a) versatile (b) unique
(c) dexterous (d) attractive
Ans: (a) versatile versatile (Adj.): able to do many different things unique (Adj.): being the only one of its kind dexterous (Adj.): skilful with your hands; skilfully done (d) attractive (Adj.): pleasant to look at; appealing

Q23. Detailed plan of journey.
(a) travelogue (b) travel–kit
(c) schedule (d) itinerary
Ans: (d) itinerary itinerary (N.): a plan of a journey, including the route and the place that you visit itinerary (N.): a plan of a journey, including the route and the place that you visit travel kit (N.): a kit for carrying toilet articles while travelling schedule (N.): a time table ; a plan that lists all the work you have to do and when you must do each thing travelogue (N.): a film/movie, broadcast or piece of waiting about travel

Q24. One who lives/survives on others/other lives.
(a) expatriate (b) pesticide
(c) parasite (d) refugee
Ans:
(c) parasite parasite (N.): a small animal/ plant that lives on or inside another animal/ plant and gets its food from it; a person who always relies on or benefits (from other people and gives nothing back) expatriate (N.): a person living in a country that is not his own pesticider (N.): a chemical used for kil ling pests, especially insects refugee (N.): a person who has been forced to leave his country/ home, because there is a war or for political, religious or social reasons

Q25. An assembly of worshippers
(a) configuration
(b) confrontation
(c) congregation
(d) conflagration
Ans: (c) congregation congregation (N.): a group of people who are gathered together in a church to worship God, not including the priest and the choir (group of people who sing together) configuration (N.): an arrangement of the parts of something or a group of things confrontation (N.): a situation in which there is an angry disagreement between people or groups who have different opinions conflagration (N.): an excessive fire which destroys a lot of land/ buildings

Top
error: Content is protected !!