You are here
Home > QB Subjectwise > Part 249 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 249 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Animals that live in a particular region
(a) fauna (b) wildlife
(c) native (d) beast
Ans: (a) fauna fauna (N.): all the animals living in an area/ in a particular period of history widlife (N.): animals, birds, insects, etc. that are wild and live in a natural environment native (Adj.): connected with the place you were born beast (N.): a large/dangerous animal; a person who is cruel and whose behaviour is uncontrolled

Q2. Send or bring somebody back to his own country
(a) asylum (b) refuge
(c) repatriate (d) emigrate
Ans:
(c) repatriate repatriate (V.): to send/ bring somebody back to his own country asylum (N.): a hospital where people who were mentally ill could be cared for, for a long time; protection given to people who have left their country, because they were in danger for political reasons refuge (N.): shelter/ protection from danger, trouble, etc. emigrate (V.): to leave your own country to go and live permanently in another country

Q3. More like a woman than a man in manners and habits
(a) unmanly (b) effeminate
(c) womanish (d) delicate
Ans: (b) effeminate effeminate (Adj.): looking, behaving or sounding like a woman or a girl (of a man/boy) unmanly (Adj.): not having the qualities that are admired/ expected in a man womanish (Adj.): behaving in a way that is more suitable for a woman (of a man) delicate (Adj.): fragile; easily damaged/broken

Q4. Handwriting which is difficult or impossible to read
(a) unintelligible (b) eligible
(c) illegible (d) illogical
Ans: (c) illegible illegible (Adj.): impossible/ difficult to read unintelligible (Adj.): impossible to understand eligible (Adj.): a person who is able to have/do something because he has the right qualifications, is the right age, etc. illogical (Adj.): not sensible/ thought out in a sensible way

Q5. To play the part of, and function as, some other person
(a) imitate (b) pretend
(c) impersonate (d) act
Ans: (d) act act (V.): to do something; to behave in a particular way; to perform a part in a play/film/ function imitate (V.): to copy somebody/ something pretend (V.): to believe in a particular way, in order to make other people believe something that is not true impersonate (V.): to pretend to be somebody else in order to trick people or to entertain them

Q6. Not easily pleased by anything
(a) fastidious (b) maiden
(c) medieval (d) precarious
Ans: (a) fastidious fastidious (Adj.): being careful that every detail of something is correct; meticulous maiden (Adj.): being the first of its kind (speech, journey by a plane/ship), etc. medieval (Adj.): connected with the Middle Ages (about AD 1000 – AD 1450) precarious (Adj.): not safe/ certain; dangerous

Q7. To die without having made a will
(a) intaglio (b) inveterate
(c) intestate (d) insolvent
Ans: (c) intestate intestate (Adj.): having made no legal will intaglio (N.): depressed/ sunken carvings/ engravings on precious stones inveterate (Adj.): always doing something or enjoying something and unlikely to stop (a bad habit) insolvent (Adj.): not having enough money to repay the debt; bankrupt

Q8. One who enjoys inflicting pain on himself
(a) masochist (b) nihilist
(c) egoist (d) sadist
Ans: (a) masochist masochist (N.): a person enjoying something that most people find unpleasant or painful (sexual enjoyment) nihilist (N.): a person who believes that nothing has any value, especially religious and moral principles egoist (N.): a person who thinks that he/she is better than other people and who thinks and talks too much about himself/ herself sadist (N.): a person who gets pleasure from hurting other people (sexual)

Q9. Murder of a brother
(a) fratricide (b) patricide
(c) regicide (d) homicide
Ans:
(a) fratricide fratricide (N.): the crime of killing your brother/sister patricide (N.): the crime of killing your father regicide (N.): the crime of killing a king/queen homicide (N.): murder; the crime of killing somebody deliberately

Q10. Science of human mind and behaviour
(a) physiology (b) psychology
(c) sociology (d) philology
Ans: (b) psychology psychology (N.): the scientific study of the human mind and how it influences behaviour physiology (N.): the scientific study of the normal functions of living things sociology (N.): the study and classification of human societies philology (N.): the scientific study of the development of language or of a particular language

Q11. A set of three related works by the same author
(a) topology (b) trilogy
(c) trichology (d) ecology
Ans: (b) trilogy trilogy (N.): a group of three books/ films, etc. that have the same subject/ characters topology (N.): the way the parts of something are arranged and related trichology (N.): the study of the hair and scalp ecology (N.): the relation of plants and living creatures with each other and to their environment

Q12. The study or practice of dancing or composing ballets
(a) calligraphy
(b) cartography
(c) choreography
(d) epigraphy
Ans: (c) choreography choreography (N.): the act of designing and arranging the steps and movements in dances/ballets calligraphy (N.): beautiful handwriting that you do with a special pen/brush. cartography (N.): the art of making/ drawing maps epigraphy (N.): the study of ancient inscriptions (words written in the front of a book or cut in stone/ metal)

Q13. Having juicy or fleshy and thick tissues
(a) succulent (b) translucent
(c) dissolvent (d) dissident
Ans: (a) succulent succulent (Adj.): juicy; containing a lot of juice and tasting good (fruits, vegetables, meat, etc.) translucent (Adj.): allowing light to pass through but not transparent dissolvent (Adj.): a liquid substance capable of dissolving other substances dissident (Adj.): a person who strongly agrees with and criticizes his government, in a country where this kind of action is dangerous

Q14. One who accepts pleasure and pain equally
(a) thespian
(b) sadist
(c) stoic
(d) humanitarian
Ans: (c) stoic stoic (N.): a person who is able to suffer pain/ trouble without complaning or showing what he is feeling thespian (N.): an actor (often humorous) sadist (N.): a person who gets pleasure from hurting others (sexual) humanitarian (Adj.): concerned with reducing suffering and improving the conditions that people live in

Q15. One who thinks or speaks too much of himself
(a) imposter (b) enthusiast
(c) egotist (d) optimist
Ans: (c) egotist egotist (N.): a person who thinks that he/she is better than other people and who thinks and talks too much about himself/ herself imposter (N.): a person who pretends to be somebody else in order to trick people enthusiast (N.): a person who is very interested in something and spends a lot of time doing it optimist (N.): a person who always expects good things to happen/ things to be successful

Q16. An exact- copy of handwriting or a picture produced by a machine
(a) original (b) facsimile
(c) copy (d) None of these
Ans:
(b) fascimile facsimile (N.): an exact copy of something (FAX) original (Adj.): existing at the beginning of a particular period, process/activity; new and interesting in a way that is different from anything that has existed before copy (N.): a thing that is made to be the same as something else (a document or a work of art)

Q17. A study of sounds is known as
(a) stylistics (b) linguistics
(c) phonetics (d) semantics
Ans: (c) phonetics phonetics (N.): the study of speech sounds and how they are produced stylistics (N.): the study of style and the methods used in written language linguistics (N.): the study of language or of particular languages semantics (N.): the study of the meanings of words and phrases

Q18. To reduce to nothing
(a) lull (b) null
(c) annul (d) cull
Ans: (b) null null (V.): to reduce to nothing lull (V.): to make somebody relaxed and calm; soothe annul (V.): to state officially that something is no longer legally valid cull (V.): to kill a particular number of animals of a group in order to prevent the group from getting too large

Q19. An obviously true or hackneyed statement
(a) syllogism (b) iconic
(c) imagism (d) truism
Ans: (d) truism truism (N.): a statement that is clearly true and does not therefore add anything interesting or important to a discussion syllogism (N.): a way of arguing in which two statements are used for proving that a third statement is true iconic (Adj.): acting as a sign or symbol of something imagism (N.): a movement by American and English poets early in the 20th century in reaction to victorian sentimentality hackneyed (Adj.): used too often and therefore boring

Q20. Words inscribed on a tomb
(a) epitaph (b) epitome
(c) epistle (d) epilogue
Ans: (a) epitaph epitaph (N.): words that are written or said about a dead person, on a gravestone/ tomb epitime (N.): a perfect example of something epistle (N.): a long, serious letter on an important subject epilogue (N.): a speech at the end of a book/ play/ film, that acts as a conclusion to what has happened

Q21. The act of producing beautiful handwriting using a brush or a special pen.
(a) calligraphy (b) stencilling
(c) graphics (d) hieroglyphics
Ans: (a) calligraphy calligraphy (N.): beautiful handwriting that you do with a special pen/ brush stencilling (N.): making letters/ a design on something using a stencil (a thin piece of metal/ plastic or card with a design cut out of it, that you put onto a surface and point over so that the design may be left on the surface) graphics (N.): connected with drawings and design, especially in the production of books, magazines, etc. hieroglyphics (N.): written in or belonging to a writing system using pictorial symbols

Q22. A word composed of the first letters of the words in a phrase
(a) abridgement (b) almanac
(c) anachronism (d) acronym
Ans: (d) acronym acronym (N.): a word formed from the first letters of the words that make up the name of something abridgement (N.): a shortened version of a written work almanac (N.): a book is published every year giving information for that year about a particular subject/ activity anachronism (N.): a person, a custom or an idea that seems oldfashioned and does not belong to the present

Q23. A person of obscure position who has gained wealth
(a) promiscuous
(b) parvenu
(c) sumptuary
(d) extravagant
Ans:
(b) parvenu parvenu (N.): a person from a low social or economic position who has suddenly become rich/ powerful promiscuous (Adj.): taken from a wide range of sources, without careful thought; having many sexual partners sumptuary (Adj.): regulating/ controlling expenditure/ personal behaviour extravagant (Adj.): spending more money than is needed

Q24. A person who attends to the diseases of the eye is an
(a) oculist (b) optimist
(c) obstetrician (d) optician
Ans: (a) oculist oculist (N.): a doctor who examines and treats people’s eyes optimist (N.): a person who always expects good things to happen/ things to be successful obstetrician (N.): a doctor who is trained in the branch of medicine concerned with the birth of children optician (N.): a person who examines people’s eyes and recommends and sells glasses

Q25. The study of worms and insects
(a) taxidermy (b) entomology
(c) ornithology (d) paleontology
Ans: (b) entomology entomology (N.): the scientific study of insects/worms taxidermy (N.): the art of stuffing dead animals, birds and fish with a special material so that they may look like living ones and can be displayed ornithology (N.): the scientific study of birds paleontology (N.): the study of fossils (the remains of animals or plants in rocks)

Top
error: Content is protected !!