You are here
Home > QB Subjectwise > Part 247 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 247 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Instrument that magnifies objects
(a) periscope (b) stethoscope
(c) telescope (d) microscope
Ans: (d)microscope microscope (N.): an instrument used in scientific study for making very small things look larger so that you may examine them carefully periscope (N.): a device like a long tube, containing mirrors which enable the user to see over the top of something stethoscope (N.): an instrument that a doctor uses to listen to heart and breathing telescope (N.): a piece of equipment shaped like a tube containing lenses, that you look through to make objects that are far away appear larger and nearer

Q2. Animals which live in water
(a) wild (b) domestic
(c) aquatic (d) barren
Ans: (c) aquatic aquatic (Adj.): animals living in water wild (Adj.): plants/animal living in natural conditions domestic (Adj.): animals kept on farms or as pets barren (Adj.): infertile ; land not good enough to grow plants on it

Q3. The study of plant life
(a) zoology (b) botany
(c) geography (d) geology
Ans:
(b) botany botany (N.): the study of plant life zoology (N.): the study of animal life geography (N.): the study of earth’s surface, physical features, divisions, products population, etc. geology (N.): the study of earth, including the origin and history of the rocks and soil of which the earth is made

Q4. One who eats too much
(a) glutton (b) obese
(c) overweight (d) greedy
Ans: (a) glutton glutton (N.): a person who eats too much obese (Adj.): very fat, in a way that is not healthy overweight (Adj.): too heavy and fat greedy (Adj.): wanting more money, power, food etc. that you really need

Q5. Existing only in the mind
(a) imaginary (b) fallacy
(c) gamble (d) missionary
Ans: (a) imaginary imaginary (Adj.): existing in your mind fallacy (Adj.): a false idea that many people believe is true gamble (V.): to risk money on a card game, horse race, etc. missionary (N.): a person who is sent to a foreign country to teach people about Christianity

Q6. Likely to arouse envy
(a) enviable (b) economical
(c) envious (d) jealous
Ans: (a) enviable enviable (Adj.): causing jealousy economical (Adj.): providing good service/ value in relation to the amount of time or money spent envious (Adj.): wanting to be in the same position as somebody else jealous (Adj.): feeling angry/ unhappy because you wish you had something that somebody else has ; envious

Q7. One who loves and supports his or her country and is willing to defend it.
(a) patriot (b)martyr
(c) alien (d) atheist
Ans: (a) patriot patriot (N.): a person who loves his country and who is ready to defend it against an enemy martyr (N.):a person who suffers very much or is killed because of his religious/ political beliefs alien (Adj.): strange and frightening ; hostile atheist (N.): a person who believes that God does not exist

Q8. The study of birds
(a) zoology
(b) ornithology
(c) physiology
(d) anthropology
Ans:
(b) ornithology ornithology (N.): the study of birds zoology (N.): the study of animals physiology (N.): the study of the normal functions of living things anthropology (N.): the study of human race; its origin, development, customs and beliefs

Q9. Inability to sleep
(a) insomnia
(b) slumber
(c) lassitude
(d) sleeping sickness
Ans: (a) insomnia insomnia (N.): lack of sleep slumber (N.): a time when somebody is asleep lassitude (N.): lack of energy sleeping sickness (N.): a tropical disease carried by the Tsetse fly that causes a feeling of waiting to go to sleep and usually causes death

Q10. One who knows everything
(a) omnipresent (b) omnipotent
(c) omniscient (d) almighty
Ans: (c) omniscient omniscient (Adj.): knowing everything omnipresent (Adj.): present everywhere omnipotent (Adj.): able to do any thing almighty (Adj.): having complete power; God

Q11. Animals that eat flesh
(a) herbivorous (b) omnivorous
(c) carnivorous (d) aquatic
Ans: (c) carnivorous carnivorous (Adj.): animals that eat the flesh of other animals herbivorous (Adj.): animal that eats plants omnivorous (Adj.): animal that eats plants and meat (flesh of other animals) aquatic (Adj.): plants/ animals living in water

Q12. A handwriting which is difficult or impossible to read
(a) illegitimate (b) illicit
(c) illegible (d) illusive
Ans: (c) illegible illegible (Adj.): difficult or impossible to read illegitimate (Adj.): born to parents who are not married to each other illicit (Adj.): not allowed by law ; illegal illusive (Adj.): not real although seeming to be

Q13. Talking disrespectfully of sacred things
(a) heresy (b) atheism
(c) blasphemy (d) apostasy
Ans:
(c) blasphemy blasphemy (N.): behaviour/ language that insults/ shows a lack of respect for God/ religion heresy (N.): a belief or an opinion that is against the principle of a particular religion atheism (N.): the belief that God does not exist apostasy (N.): the state of having rejected your religious beliefs or your political party or a cause

Q14. Men living in the same age
(a) recent
(b) modern
(c) contemporary
(d) compatriot
Ans: (c) contemporary contemporary (Adj.): belonging to the same time ; modern recent (Adj.): that happened or began only a short time ago modern (Adj.): of the present times; contemporary compatriot (N.): countryman ; a person who was born in, as a citizen of, the same country as somebody else

Q15. Someone who is killed fighting for the cause of religion or faith.
(a) prophet (b) martyr
(c) seer (d) mystic
Ans: (b) martyr martyr (N.): a person who suffers very much or is killed because of his religious/ political beliefs prophet (N.): a person sent by God to teach the people and give them messages from God seer (N.): prophet mystic (N.): a person who tries to become united with God through prayer and meditation and so understand important things that are beyond normal human understanding

Q16. A list of books and writings of one author or one subject.
(a) biography (b) lithography
(c) bibliography(d) orthography
Ans: (c) bibliography bibliography (N.): a list of books/ articles on a particular subject or of a particular author biography (N.): story of one’s life written by somebody else lithography (N.): the process of printing from a smooth surface orthography (N.): the system of spellings in a language

Q17. Yearly celebration of a date or an event.
(a) birthday (b) jubilee
(c) anniversary (d) centenary
Ans: (c) anniversary anniversary (N.): the date on which an event happened in some previous year birthday (N.): the date on which one is born jubilee (N.): a special anniversary of an event centenary (N.): the 100th anniversary of an event

Q18. A list of the names of books
(a) epilogue (b) dialogue
(c) catalogue (d) prologue
Ans:
(c) catalogue catalogue (N.): a complete list of items with enumeration (numbering) epilogue (N.): a speech at the end of a book/ play/movie, that acts as a conclusion dialogue (N.): the conversation in a book/play/movie prologue (N.): a speech at the beginning of a book/play/movie, that introduces it

Q19. A person who readily believes others.
(a) credible (b) credulous
(c) sensitive (d) sensible
Ans: (b) credulous credulous (Adj.): too ready to believe things and therefore easy to trick credible (Adj.): that can be believed/ trusted sensitive (Adj.): aware of and able to understand other people and their feelings sensible (Adj.): able to make good judgements`

Q20. Has an evil reputation.
(a) notorious
(b) malicious
(c) magnanimous
(d) dubious
Ans: (a) notorious notorious (Adj.): wellknown in a bad way ; having an exceedingly bad reputation malicious (Adj.): having/showing hatred and a desire to harm/ hurt the feelings of somebody magnanimous (Adj.): kind, generous and forgiving towards an enemy or a rival dubious (Adj.): doubtful ; suspicious

Q21. A person who helps even a stranger in difficulty
(a) samaritan
(b) altruist
(c) philanthropist
(d) beneficiary
Ans: (a) samaritan samaritan (N.): a person who gives help and sympathy to the people who need it altruist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human wellbeing philanthropist (N.): a person who helps the poor and the needy, especially with money beneficiary (N.): a person who gains as a result of something

Q22. Politicians are notorious for doing undue favour to their relatives.
(a) pluralism (b) nepotism
(c) dualism (d) polarism
Ans: (b) nepotism nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power pluralism (N.): the existence of many different groups of people in one society idealism (N.): the theory that there are two opposite principle in everything polarism (N.): the theory/ act of dividing or separating into two groups with opposite opinions

Q23. The production of raw silk.
(a) sericulture (b) seroculture
(c) sariculture (d) syrumculture
Ans: (a) sericulture sericulture (N.): raising silkworms in order to obtain raw silk seroculture (N.): a bacterial culture on blood serum (watery fluid of the blood)

Q24. Meaningless language with an exaggerated style intended to impress.
(a) orator
(b) public speaking
(c) verbalization
(d) rhetoric
Ans: (d) rhetoric rhetoric (N.): speech/writing that is intended to influence people, but that is not completely honest/sincere orator (N.): a person who is good at public speaking public speaking (N.): delivering an address speech to a public audience verbalization (N.): expressing something in words

Q25. The conference takes place once in three years.
(a) tetraenning (b) triennial
(c) treennial (d) thriennnial
Ans:
(b) triennial Triennial (Adj.): happening every three years

Top
error: Content is protected !!