You are here
Home > QB Subjectwise > Part 245 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 245 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Unfair advantages for members of one’s own family
(a) optimism (b) plagiarism
(c) nepotism (d) regionalism
Ans: (c) nepotism nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power, by giving them jobs optimism (N.): a feeling that good things will happen and that something will be successful plagiarism (N.): an act of copying another person’s ideas, work or words and pretend that they are your own regionalism (N.): the desire of the people who live in a particular region of a country to have more political and economic independence

Q2. Fit to be eaten
(a) legible (b) credible
(c) audible (d) edible
Ans: (d) edible edible (Adj.): fit/ suitable to be eaten ; not poisonous legible (Adj.): clear enough to read credible (Adj.): that can be believed/ trusted audible (Adj.): that can be heard clearly

Q3. Always ready to attack or quarrel
(a) creative (b) impatient
(c) aggressive (d) malicious
Ans:
(c) aggressive aggressive (Adj.): angry, and behaving in a threatening way ; ready to attack creative (Adj.): having the skill and ability to produce something new, especially a work of art impatient (Adj.): annoyed/ irritated by somebody/ something; waiting to do unpleasant malicious (Adj.): having/ showing hatred and a desire to harm somebody or hurt his feelings ; spiteful ; malevolent

Q4. Fluent and clear in speech
(a) emotional (b) enthusiastic
(c) articulate (d) confident
Ans: (c) articulate articulate (Adj.): good at expressing ideas/ feelings clearly in words (speech) emotional (Adj.): connected with people’s feelings (emotions – a strong feeling such as love, fear or anger) enthusiastic (Adj.): feeling / showing a lot of excitement and interest about somebody/ something confident (Adj.): feeling sure about your own ability to do things and be successful

Q5. Spoken or done without preparation
(a) verbose (b) extempore
(c) amateur (d) verbatim
Ans: (b) extempore extempore (Adj.): spoken/ done without any previous thought/ preparation ; impromptu verbose (Adj.): using/ containing more words than are needed amateur (Adj.): a person who likes to take part in a sport/ other activity for enjoyment, not as a job verbatim (Adj.): in exactly the same words as were used originally

Q6. One who gains benefit from something
(a) benefactor (b) miser
(c) hermit (d) beneficiary
Ans: (d) beneficiary beneficiary (N.): a person who gains as a results of something benefactor (N.): a person who gives money/ other help to a person or an organisation (school, charity) miser (N.): a person who loves money and hates spending it hermit (N.): a person who, usually for religious reasons, lives a very simple life alone and does not meet/ talk to other people

Q7. One who eats both vegetables and meat
(a) omnivorous (b) vegevorous
(c) herbivorous (d) carnivorous
Ans:
(a) omnivorous omnivorous (N.): eating both vegetables and meat herbivorous (N.): eating only plants/ vegetables carnivorous (N.): eating the flesh of other animals

Q8. The first speech made by a person
(a) maiden (b) extempore
(c) debate (d) palaver
Ans: (a) maiden maiden (N.): the first speech made by a person extempore (N.): spoken without any previous preparation debate (N.): a formal discussion of an issue expressing different opinions palaver (N.): a lot of unnecessary activity, excitement/ trouble caused by something that is unimportant ; fuss

Q9. A person who is wellknown in an unfavourable way
(a) notorious (b) obscure
(c) conspicuous(d) ethical
Ans: (a) notorious notorious (Adj.): wellknown in a bad way obscure (Adj.): unknown ; difficult to understand conspicuous (Adj.): easy to see/ notice ; likely to attract attention ethical (Adj.): connected with beliefs and principles about what is right and wrong ; morally correct/ acceptable

Q10. To write under a different name
(a) anonymous (b) biography
(c) pseudonym (d) masquerade
Ans: (c) pseudonym pseudonym (N.): a name used by a writer instead of his real name anonymous (Adj.): with a name that is not known/ that is not made public biography (N.): story of a person’s life written by somebody else masquerade (N.): a way of behaving that hides the truth or a person’s true feelings

Q11. That through which light cannot pass
(a) lucid (b) transparent
(c) hazy (d) opaque
Ans:
(d) opaque opaque (Adj.): not clear enough to see through/ allow light through lucid (Adj.): clearly expressed; easy to understand ; clear ; able to think clearly transparent (Adj.): allowing you to see through ; obvious hazy (Adj.): not clear because of haze

Q12. To injure one’s reputation
(a) defame (b) ridicule
(c) mock (d) agitate
Ans: (a) defame defame (V.): to harm somebody by saying/ writing bad/ false things about him ridicule (V.): to mock ; to make unkind comments that make fun of somebody/ something or make him look silly mock (V.): to laugh at somebody/ something in an unkind way ; make fun of agitate (V.): to argue strongly for something you want ; to make somebody feel angry, anxious/ nervous

Q13. A geometrical figure with eight sides
(a) polygon (b) hexagon
(c) octagon (d) pentagon
Ans: (c) octagon octagon (N.): a flat shape with eight straight sides and eight angles polygon (N.): a flat shape with at least three straight sides and three angles, and usually five or more hexagon (N.): a flat shape with six straight sides and six angles pentagon (N.): a flat shape with five straight sides and five angles

Q14. A man who wastes his money on luxury
(a) extempore (b) thrifty
(c) extravagant (d) None of these
Ans: (c) extravagant extravagant (Adj.): spending a lot more money than is necessary extempore (Adj.): spoken without any previous preparation thrifty (Adj.): careful about spending money and not wasting things

Q15. A man having no hair on the scalp
(a) hoary (b) gaudy
(c) naked (d) bald
Ans:
(d) bald bald (Adj.): having little or no hair on the head hoary (Adj.): very old and wellknown and therefore no longer interesting gaudy (Adj.): too brightly coloured in a way that lacks taste naked (Adj.): not wearing any clothes ; bare

Q16. Rebellion against lawful authority
(a) mutiny (b) coup
(c) revolution (d) dissidence
Ans: (a) mutiny mutiny (N.): the act of refusing to obey the orders of somebody in authority coup (N.): a sudden change of government that is illegal and often violent revolution (N.): an attempt, by a large number of people, to change the government of a country, by violent action dissidence (N.): disagreement, especially with the government

Q17. Soldiers who fight on horseback
(a) infantry (b) artillery
(c) cavalry (d) armoured
Ans: (c) cavalry cavalry (N.): the part of the army that fought on horses (in the past) ; the part of the modern army that uses armoured vehicles infantry (N.): soldiers who fight on foot artillery (N.): large, heavy guns which are often moved on wheels armoured (N.): protected by metal covers (military vehicles)

Q18. One who speaks for others
(a) spokesman (b) leader
(c) supporter (d) naming
Ans: (a) spokesman spokesman (N.): a person who speaks on behalf of a group or an organisation leader (N.): a person who leads a group of people supporter (N.): a person who supports a political party, an idea, etc. naming (N.): inclined to or serving for the giving of names

Q19. A man who doesn’t know how to read or write
(a) uneducated (b) illiterate
(c) ignorant (d) oblivious
Ans:
(b) illiterate illiterate (Adj.): not knowing how to read/ write uneducated (Adj.): showing a lack of education, having had little or no formal education at school ignorant (Adj.): lacking knowledge/ information oblivious (Adj.): not aware of something

Q20. One who eats human flesh
(a) carnivore (b) herbivore
(c) glutton (d) cannibal
Ans: (d) cannibal cannibal (N.): a person who eats human flesh carnivore (N.): eats the flesh of other animals (animal) herbivore (N.): eats only plants (animal) glutton (N.): a person who eats too much

Q21. Liable to be easily broken
(a) weak (b) brittle
(c) thin (d) hard
Ans: (b) brittle brittle (Adj.): hard but easily broken weak (Adj.): not strong thin (Adj.): not fat hard (Adj.): not soft

Q22. One who is out to destroy the Government
(a) anarchist (b) villain
(c) criminal (d) enemy
Ans: (a) anarchist anarchist (N.): a person who believes that laws and governments are not necessary villain (N.): a person who is morally bad/responsible for causing personal trouble criminal (N.): connected with crime enemy (N.): a person who hates somebody/ something or who acts or speaks against somebody/ something

Q23. One who loves all mankind
(a) philologist
(b) philosopher
(c) philanthropist
(d) philatelist
Ans: (c) philanthropist philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need philologist (N.): a person who studies about the development of a language philosopher (N.): a person who studies/ writes about the nature and meaning of the universe and human life philatelist (N.): a person who collects/ studies stamps

Q24. A person who cannot make a mistake
(a) inexplicable
(b) inevitable
(c) indispensable
(d) infallible
Ans:
(d) infallible infallible (Adj.): never making mistakes inexplicable (Adj.): that cannot be understood/explained ; incomprehensible inevitable (Adj.): that cannot be avoided; prevented ; unavoidable indispensable (Adj.): essential, too important to be without

Q25. A place of good climate for invalids
(a) hospital (b) asylum
(c) sanatorium (d) retreat
Ans: (c) sanatorium sanatorium (N.): a place like a hospital where patients who have a lasting illness or who are getting better after an illness are treated hospital (N.): a large building where people who are ill/sick/ injured are given medical treatment and care asylum (N.): a hospital where people who were mentally ill could be cared for, often for a long time retreat (V.): to move away from a place ; to recede ; to back off ; to retire

Top
error: Content is protected !!