You are here
Home > QB Subjectwise > Part 244 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 244 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. A general pardon of offenders
(a) parley (b) amnesty
(c) parole (d) acquittal
Ans: (b)amnesty amnesty (N.): an official statement that allows people who have been put in prison for crimes against the state to go free parley (N.): a discussion between enemies or people who disagree, in order to try and find a way of solving a problem parole (N.): permission that is given to a prisoner to leave prison before the end of his sentence on condition that he behaves well acquittal (N.): an official decision in court that a person is not guilty of a crime

Q2. One who practises one of the fine arts
(a) painter (b) artist
(c) designer (d) architect
Ans: (b) artist artist (N.): a person who creates works of art, paintings/ drawings painter (N.): a person whose job is painting buildings, walls, etc.; an artist who paints pictures designer (N.): a person whose job is to decide how things such as clothes, furniture, tools, etc. will look or work by making drawings, plans/ patterns architect (N.): a person whose job is designing buildings, etc.

Q3. Scale used for measuring the strength of an earthquake
(a) celsius (b) newtons
(c) richter (d) linear
Ans: (c) richter richter (N.): a system for measuring how strong an earthquake is celsius (N.): using a scale of temperature in which water freezes at 0° and boils at 100° newtons (Adj.): of newton an english mathematician and physicist linear (Adj.): of or in lines, of length

Q4. Something kept as a reminder of an event
(a) trophy (b) souvenir
(c) prize (d) antique
Ans: (b) souvenir souvenir (N.): a thing that you buy and/ or keep to remind yourself of a place, an occasion or a holiday/vacation ; memento trophy (N.): an award for success in war/ hunting ; something given as a token of victory prize (N.): an award given for victory or for a piece of good work done antique (N.): old and valuable

Q5. Found all over the world
(a) international (b) universal
(c) regional (d) provincial
Ans:
(b) universal universal (Adj.): involving all the people in the world international (Adj.): connected with two or more countries regional (Adj.): relating to a region provincial (Adj.): connected with one of the large areas that the same countries are divided into, with its own local government

Q6. To secretly store more than what is allowed
(a) hoard (b) store
(c) hide (d) aboard
Ans: (a) hoard hoard (V.): to collect money, food, valuables objects, etc. on a secret place so that other people may not find or steal them store (N.):a place where goods are sold/ kept hide (V.): to conceal ; to put/ keep in place which cannot be seen/found aboard (N.): on board ; on or onto a ship, plane, bus or train

Q7. Very dramatic
(a) histrionic (b) hippocratic
(c) hirsute (d) hoary
Ans: (a) histrionic histrionic (Adj.): very emotional behaviour, intended to attract attention in a way that does not seem sincere Hippocratic (Adj.): of or relating to Hippocrates or the school of medicine that took his name hirsute (Adj.): having a lot of hair on the face/ body ; hairy hoary (Adj.): very old and wellknown and therefore no longer interesting

Q8. A figure of speech by which a thing is spoken of as being that which it only resembles
(a) metaphor
(b) simile
(c) personification
(d) alliteration
Ans: (b) simile simile (N.): a word or phrase that compares something to something else, using the words like or as metaphor (N.): a word or phrase used for describing somebody/ something else, in a way that is different from its normal use, in order to show that the two things have the same qualities and to make the description more powerful personification (N.): the practice of representing objects, qualities, etc. as human in art and literature alliteration (N.): the use of the same letter/ sound at the beginning of words that are close together

Q9. The process by which a person or an organization reduces the, amount of money it spends
(a) budgeting
(b) retrenchment
(c) saving
(d) closure
Ans: (a) budgeting budgeting (N.): an itemized summary of estimated expenses for a given period along with proposals for financing them retrenchment (N.): a cutting down of expenses ; a reduction of expenses saving (N.): an amount of something such as time or money that you do not need to use or spend closure (N.): the situation when a factory, school, hospital, etc. shuts permanently

Q10. An established principle of practical wisdom
(a) marxism (b) maxim
(c) Neologism (d) Platonism
Ans:
(b) maxim maxim (N.): a wellknown phrase that expresses something that is usually true or that people think is a rule for sensible behaviour marxism (N.): the political and economic theories of Karl Marx (1818-83) which explain the changes and developments in society as the result of opposition between the social classes neologism (N.): a new word/ expression/ a new meaning of a word platonism (N.): the ideas of the ancient Greek philosopher, Plato and those who followed him

Q11. A small room in a big house, hotel, ship etc. where glasses, dishes, spoons, food etc. are kept.
(a) portico (b) pantry
(c) mezzanine (d) kitchen
Ans: (b) pantry pantry (N.): a cupboard/closet or small room in a house, used for storing food ; larder portico (N.): a roof that is supported by columns; one that forms the entrance to a large building mezzanine (N.): a floor that is built between two floors of a building and is smaller than the other floors

Q12. A foreigner who settles in a country.
(a) immigrant (b) emigrant
(c) alien (d) visitor
Ans: (a) immigrant immigrant (N.): a person who has came to live permanently in a country that is not his own emigrant (N.): a person who leaves his country to live in another alien (N.): hostile, strange and frightening ; different from what you are used to visitor (N.): a person who visits a place or a person

Q13. Doing something according to one’s own free will.
(a) wilfully (b) obligingly
(c) voluntarily (d) compulsorily
Ans: (a) wilfully wilfully (Adv.): done deliberately, although the person doing it knows that it is wrong obligingly (Adv.): helpfully ; very willing to help voluntarily (Adv.): willingly ; without being forced compulsorily (Adv.): that must be done because of a law or a rule

Q14. Place that provides refuge
(a) shelter (b) house
(c) country (d) asylum
Ans: (d) asylum asylum (N.): protection that a government gives to people who have left their own country, because they were in danger for political reasons. shelter (N.): the fact of having a place to live/stay; to give protection from rain, danger or attack house (N.): a place for people to live in

Q15. A person who gambles or bets
(a) punter (b) backer
(c) customer (d) client
Ans: (a) punter punter (N.): customer ; a person who buys or uses a particular product or service; someone who bets hacker (N.): a person who secretly finds a way of looking at and/ or changing information on somebody else’s computer system without permission customer (N.): a person/an organisation that buys something from a shop/ store or business client (N.): a person who uses the services/ advice of a professional person/ organisation

Q16. Art of writing for newspapers and magazines
(a) literature (b) journalism
(c) biography (d) artistry
Ans: (b) journalism journalism (N.): the work of collecting and writing news, stories for newspapers, magazines, radio or television literature (N.): pieces of writing that are valued as works of artnovels, plays, poems, etc. biography (N.): the story of a person’s life written by somebody else artistry (N.): the skill of an artist

Q17. An abandoned child of unknown parents who is found by somebody.
(a) foundling (b) sibling
(c) urchin (d) orphan
Ans: (a) foundling foundling (N.): a baby who has been left by its parents and who is found and taken care of by somebody else sibling (N.): a brother or sister urchin (N.): a younger child who is poor and dirty, often one who has no home orphan (N.): a child whose parents are dead

Q18. Parts of a country behind the coast or a river bank.
(a) swamps (b) marshes
(c) hinterland (d) isthmuses
Ans: (c) hinterland hinterland (N.): the area of a country that is away from the coast from the banks of a large river or from the main cities swamps (N.): marsh ; an area of ground that is very wet or covered with water and in which plants, trees, etc. are growing marshes (N.): an area of low land that is always soft and wet because there is nowhere for the water to flow away to isthmuses (N.): narrow strip of land, with water on each side, that joins two large pieces of land

Q19. A written statement about someone’s character, usually provided by an employer
(a) testimonial
(b) memorandum
(c) certificate
(d) licence
Ans: (a) testimonial testimonial (N.): a formal written statement, often by a former employer, about somebody’s abilities, qualities and character memorandum (N.): a record of a legal agreement which has not yet been formally prepared and signed certificate (N.): an official document that may be used for proving that the facts it states are true licence (N.): an official document that shows that permission has been given to do, own or use something

Q20. One who does not make mistakes
(a) pessimist (b) optimist
(c) infallible (d) hypocrite
Ans:
(c) infallible infallible (N.): never wrong ; making mistakes ; that never fails ; always doing what it is supposed to do pessimist (N.): a person who always expects bad things to happen or something not to be successful optimist (N.): a person who always expects good things to happen or things to be successful hypocrite (N.): a person who pretends to have moral standards or opinions that he does not actually have

Q21. Group of people living together in the same locality
(a) neighbourhood
(b) crowd
(c) community
(d) public
Ans: (a) neighbourhood neighbourhood (N.): a district/ an area of a town – the people who live there crowd (N.): a large number of people gathered together in a public place in the streets at a sports ground, etc. community (N.): all the people who live in the particular area, country, etc. public (N.): connected with ordinary people in society in general

Q22. The height of an object above sea level
(a) altitude (b) certitude
(c) latitude (d) longitude
Ans: (a) altitude altitude (N.):the height above sea level certitude (N.): a feeling of being certain latitude (N.): the distance of a place north/south of the Equator, measured in degrees longitude (N.): the distance of a place east/west of the Greenwich Meridian, measured in degrees

Q23. Something that is difficult to believe
(a) inevitable (b) incredible
(c) suspicious (d) impossible
Ans: (b) incredible incredible (Adj.): unbelievable; impossible/ difficult to believe inevitable (Adj.): unavoidable; that you cannot avoid/ prevent suspicious (Adj.): feeling that somebody has done something wrong; illegal or dishonest, without having any proof impossible (Adj.): that cannot exist or be done ; not possible

Q24. Government of the people, by the people and for the people
(a) plutocracy (b) aristocracy
(c) autocracy (d) democracy
Ans:
(d) democracy democracy (N.): a country in which all the people of the country can vote to elect their representatives plutocracy (N.): a country governed by the richest people in it aristocracy (N.): people born in the highest social class, who have special titles ; nobility autocracy (N.): a country that is ruled by one person who has complete power

Q25. A proficient public speaker
(a) curator (b) orator
(c) narrator (d) arbitrator
Ans: (b) orator orator (N.): a person who is good at public speaking/ who makes formal speeches curator (N.): a person whose job is to be in charge of the objects or words of art in a museum or art gallery, etc. narrator (N.): a person who tells a story, in a book/film/play arbitrator (N.): a person who is chosen to settle a disagreement

Top
error: Content is protected !!