You are here
Home > QB Subjectwise > Part 243 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 243 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. To give one’s authority to another
(a) assign (b) delegate
(c) represent (d) designate
Ans: (b) delegate delegate (V.): to give part of your work, power or authority to somebody in a lower position than you assign (V.): to give somebody something that he can use, or some work or responsibility represent (V.): to give, show/ send something again, especially a cheque, bill, etc. that has not been paid designate (V.): to say officially that somebody/ something has a particular character/ name

Q2. One who intervenes between two or more parties to settle differences
(a) neutral (b) intermediary
(c) judge (d) connoisseur
Ans: (b) intermediary intermediary (Adj.): mediator ; a person/ organisation that helps other people/ organisation to make an agreement by being a means of communication between them neutral (Adj.): Impartial ; unbiased judge (Adj.): a person who decides who has won a competition connoisseur (N.): an expert on matters involving the judgement of beauty, quality or skill in art, food/music

Q3. The absence of law and order
(a) rebellion (b) mutiny
(c) revolt (d) anarchy
Ans: (d) anarchy anarchy (N.): a situation in a country, an organisation, etc. in which there is no government, order or control rebellion (N.): an attempt by some of the people in a country to charge their government using violence mutiny (N.): the act of refusing to obey the orders of somebody in authority, especially by soldiers/ sailors revolt (N.): a protest against authority

Q4. A voice that cannot be heard
(a) unheard (b) faint
(c) audible (d) inaudible
Ans: (d) inaudible inaudible (Adj.): that you cannot hear unheard (Adj.): that no body pays attention to faint (Adj.): that cannot be clearly seen, heard/ smelt audible (Adj.): that can be heard clearly

Q5. High sea waves caused by underwater earthquake
(a) tsunami (b) tornado
(c) hurricane (d) cyclone
Ans:
(a) tsunami tsunami (N.): an extremely large wave in the sea caused by an earthquake ; tidal wave tornado (N.): a violent storm with very strong winds which move in a circle hurricane (N.): a violent storm with very strong winds, especially in the western Atlantic Ocean cyclone (N.): A violent tropical storm in which strong winds move in a circle

Q6. A disease which is spread by direct contact
(a) contagious (b) infectious
(c) epidemic (d) endemic
Ans: (a) contagious contagious (Adj.): easily spread from one person to another (disease) infectious (Adj.): easily spread ; caused by infection epidemic (N.): a large number of cases of a particular disease happening at the same time in a particular community endemic (Adj.): regularly found in a particular place or among a particular group of people and difficult to get rid of.

Q7. The study of ancient civilizations
(a) history (b) anthropology
(c) ethnology (d) archaeology
Ans: (d) archaeology archaeology (N.): the study of cultures of the past, and of periods of history by examining the remains of buildings and objects found in the ground history (N.): all the events that happened in the past anthropology (N.): the study of human race, its origin, development, customs and beliefs ethnology (N.): the scientific study and comparison of human races

Q8. An animal story with a moral
(a) fable (b) tale
(c) anecdote (d) parable
Ans: (a) fable fable (N.): a traditional short story that teaches a moral lesson (animals) tale (N.): a story created using the imagination, especially one that is full of actions and adventure anecdote (N.): a short, interesting or amusing story about a real person or an event parable (N.): a short story that teaches a moral/ spiritual lesson (told by Jesus as recorded in the Bible)

Q9. A thing likely to be easily broken
(a) vulnerable (b) flexible
(c) brittle (d) delicate
Ans: (c) brittle brittle (Adj.): hard but easily broken vulnerable (Adj.): weak and easily hurt physically/ emotionally flexible (Adj.): able to change to suit new conditions/ situations delicate (Adj.): fragile; easily damaged or broken

Q10. Body of singers
(a) coir (b) quorum
(c) quire (d) choir
Ans:
(d) choir choir (N.): a group of people who sing together (in church services/ public performances) coir (N.): rough material made from the shells of coconuts, used for making ropes, for covering flowers, etc. quorum (N.): the smallest number of people who must be at a meeting before it can begin/ decisions can be made quire (N.): four sheets of paper folded to make eight leaves

Q11. Murder of a man
(a) regicide (b) fratricide
(c) homicide (d) genocide
Ans: (c)homicide homicide (N.): the crime of killing somebody deliberately ; murder regicide (N.): the crime of killing a king/queen fratricide (N.): the crime of killing your brother/sister genocide (N.): the murder of a whole race or group of people

Q12. Use of force or threats to get someone to agree to something
(a) coercion (b) conviction
(c) confession (d) cajolement
Ans: (a) coercion coercion (N.): the action of making somebody do something that he does not want to do, using force or threatening conviction (N.): the act of finding somebody guilty of a crime in court confession (N.): a statement that a person makes admiting that he is guilty of a crime cajolement (N.): making somebody do something by talking to him and being very nice to him; coaxing

Q13. Animal that feeds on plants
(a) carnivorous
(b) herbivorous
(c) insectivorous
(d) graminivorous
Ans: (b) herbivorous herbivorous (Adj.): animals that feed on plants carnivorous (Adj.): animals that feed on other animals insectivorous (Adj.): animals that feed on insects graminivorous (Adj.): animals that feed on grasses

Q14. A number of stars grouped together
(a) orbit
(b) constellation
(c) solar system
(d) comet
Ans: (b) constellation constellation (N.): a group of stars that forms a shape in the sky and has a name orbit (N.): a curved path followed by a planet or an object as it moves around another planet, star, moon, etc. solar system (N.): the sun and all the planets that move around it comet (N.): a mass of ice and dust that moves around the sun and looks like a bright star with a tail

Q15. Lasting only for a very short while
(a) transparent (b) temporal
(c) temporary (d) temperate
Ans:
(c) temporary temporary (Adj.): lasting or intended to last or be used only for a short time ; not permanent transparent (Adj.): allowing you to see through it (glass etc.) temporal (Adj.): connected with the real physical world, not spiritual matters ; connected with or limited by time temperate (Adj.): having a mind temperature without extremes of heat/cold

Q16. A remedy for all diseases
(a) narcotic (b) antiseptic
(c) tonic (d) panacea
Ans: (d) panacea panacea (N.): something that will solve all the problems of a particular situation narcotic (N.): a powerful illegal drug that affects the mind in a harmful way antiseptic (N.): disinfectant ; a substance that helps to prevent infection in wounds by killing bacteria tonic (N.): a medicine that makes you feel stronger and healthier, taken when you feel tired

Q17. The killing of whole group of people
(a) genocide (b) germicide
(c) patricide (d) suicide
Ans: (a) genocide genocide (N.): the murder of a whole race or a group of people germicide (N.): a substance which destroys bacteria, etc. patricide (N.): the crime of killing your father suicide (N.): the act of killing yourself deliberately

Q18. The plants and vegetation of a region
(a) fauna (b) flora
(c) landscape (d) environment
Ans: (b) flora flora (N.): the plants of a particular area, type of environment or period of time fauna (N.): the animals living in an area or in a particular period of history landscape (N.): everything you can see when you look across a large area of land environment (N.): the conditions that affect the behaviour and development of somebody/ something

Q19. That which is without opposition
(a) unaware (b) verdict
(c) unanimous (d) spontaneous
Ans: (c) unanimous unanimous (Adj.): in complete agreement ; acting together as a single undiversified whole unaware (N.): not knowing/ realizing that something is happening or that something exists verdict (N.): a decision that is made by a jury in a court spontaneous (Adj.): doing things without planning ; done naturally, without being forced or practised

Q20. Strong dislike between two persons
(a) aversion (b) antipathy
(c) apathy (d) despair
Ans:
(b) antipathy antipathy (N.): a strong feeling of dislike; hostility aversion (N.): a strong feeling of not liking somebody/ something apathy (N.): the feeling of not being interested in or enthusiastic despair (N.): the feeling of having lost all hope

Q21. Place where wine is made
(a) bakery (b) cloakroom
(c) tannery (d) brewery
Ans: (d) brewery brewery (N.): a factory where beer is made bakery (N.): a place where bread and cakes are made and/or sold cloakroom (N.): a room in a public building where people can leave coats, bags, etc. for a time tannery (N.): a place where animal skins are tanned and made into leather

Q22. A paper written by hand
(a) handicraft (b) handiwork
(c) manuscript (d) thesis
Ans: (c) manuscript manuscript (N.): a copy of a book, piece of music, etc. before it has been printed ; handwritten look/ document handicraft (N.): activities such as sewing and making cloth that use skill with your hands and artistic ability to make things handiwork (N.): work that you do, or something that you have made, especially using your artistic skill thesis (N.): a long piece of writing completed by a student as a part of a university degree, based on his own research

Q23. The art of preserving skin of animals, birds and fish
(a) taxonomy (b) taxidermy
(c) topology (d) seismology
Ans: (b) taxidermy taxidermy (N.): the art of stuffing dead animals, birds and fish with a special material so that they may look like living ones and can be displayed taxonomy (N.): the scientific process of classifying things arranging them into groups topology (N.): the way the parts of something are arranged and related seismology (N.): the scientific study of earthquakes

Q24. Related to moon
(a) solar (b) moony
(c) lunar (d) honeymoon
Ans: (c) lunar lunar (N.): related to the moon solar (N.): related to the sun moonlit (N.): lit by the moonlight honeymoon (N.): a holiday/ vacation taken by a couple who have just got married

Q25. The plants and vegetation of a region
(a) flora (b) fauna
(c) landscape (d) environment
Ans:
(a) flora flora (N.): the plants of a particular area, type of environment or period of time fauna (N.): the animals living in an area or in a particular period of history landscape (N.): everything you can see when you look across a large area of land environment (N.): the conditions that affect the behaviour and development of somebody/ something

Top
error: Content is protected !!