You are here
Home > QB Subjectwise > Part 242 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 242 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Careful and thorough enquiry
(a) investigation
(b) interview
(c) examination
(d) exploration
Ans: (a) investigation investigation (N.): an inquiry into unfamiliar/ questionable activities interview (N.): the questioning of a person by a journalist, for a job, for admission in school, college, etc. examination (N.): inspection, test, scrutiny exploration (N.): an examination of something to find out about it

Q2. A violent storm
(a) weather (b) rains
(c) breeze (d) tempest
Ans: (d) tempest tempest (N.): a violent storm weather (N.): the condition of the atmosphere at a particular place and time (temperature, wind, rain, sun, etc.) breeze (N.): a light mind

Q3. A person who dishonestly pretends to be somebody else
(a) imperialist
(b) impressionist
(c) implorer
(d) impostor/Imposter
Ans: (d) imposter/impostor impostor (N.): a person who pretends to be somebody else in order to trick people imperialist (N.): a person who believes in a powerful country increasing its influence over other countries through business, culture, etc. impressionist (N.): an artist who paints in a style developed in France in the late 19th century that uses colours to show the effects of light on things and to suggest atmosphere rather than showing exact details implorer (N.): a person who asks somebody to do something because he wants/ needs it very much

Q4. A situation that stops an activity from progressing
(a) bypass (b) breach
(c) bottleneck (d) blockhead
Ans: (c) bottleneck bottleneck (N.): a narrow or busy section of road where the traffic often gets slower and stops ; logjam bypass (N.): a road that passes around a town/ city rather than through the centre breach (N.): a failure to do something that must be done by law blockhead (N.): a very stupid person

Q5. A body of persons appointed to hear evidence and give their verdict in trials
(a) association (b) council
(c) bar (d) jury
Ans:
(d) jury jury (N.): a group of members of the public who listen to the facts of a case in a court and decide whether or not somebody is guilty of a crime association (N.): an official group of people who love to join together for a particular purpose council (N.): a group of people elected to govern an area such as a city/ country bar (N.): a room/ establishment where alcohol ic drinks are served over a counter

Q6. A person who is physically dependent on a substance
(a) criminal (b) martyr
(c) gladiator (d) addict
Ans: (d) addict addict (N.): a person who is very interested in something and spends a lot of his free time in it ; a person who is unable to stop taking harmful drugs criminal (N.): connected with/ involving crime martyr (N.): a person who suffers very much or is killed because of his religious/ political beliefs gladiator (N.): a man trained to fight other men/animals in order to entertain public

Q7. A child born after the death of its father
(a) an orphan
(b) a deprived child
(c) a waif
(d) a posthumous child
Ans: (d) A posthumous child posthumous child (N.): given or happening after someone has died orphan (N.): a child whose parents are dead deprived child (N.): a child who is without enough food, education and all the things that are necessary for it to live a happy and comfortable life waif (N.): a thin child who doesn’t have enough to eat

Q8. A movement of part of the body to express an idea or feeling
(a) jibe (b) gesture
(c) pose (d) mimicry
Ans: (b) gesture gesture (N.): a movement made with your hands, head, face to show a specific meaning/feeling/ idea jibe (N.): an unkind remark about somebody pose (V.): to create a problem, to ask a question to sit/stand in a particular position mimicry (N.): the action/skill of being able to copy the voice, movements of others

Q9. A legal agreement by which a person borrows money from a bank usually to buy a house
(a) document (b) mortgage
(c) lease (d) invoice
Ans: (b) mortgage mortgage (N.): a legal agreement by which a bank lends you money to buy a house document (N.): an official paper/ book that gives information lease (N.): a legal agreement that allows you to use a building, a piece of equipment or some land for a period of time, usually in return for rent invoice (N.): a bill

Q10. Failing to discharge one’s duty
(a) debacle (b) dereliction
(c) determination(d) deterrent
Ans:
(b) dereliction dereliction (N.): wilful negligence ; the fact of deliberately not doing what you ought to do, especially when it is part of your job debacle (N.): an event/a situation that is a complete failure and causes embarrassment determination (N.): the quality that makes you continue trying to do something even when this is difficult deterrent (N.): a thing that makes somebody less likely to do something

Q11. Able to use the left hand and right hand equally well
(a) ambivert
(b) ambidextrous
(c) ambivalent
(d) ambitious
Ans: (b) ambidextrous ambidextrous (N.): able to use both the hands equally well ambivert (N.): a person who is both an introvert and an extrovert ambivalent (N.): having or showing both good and bad feelings ambitious (N.): determined to be successful, rich, powerful, etc.

Q12. One who hates women
(a) philanthropist
(b) ascetic
(c) misogamist
(d) misogynist
Ans: (d) misogynist misogynist (N.): a man who hates women philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need, especially by giving money ascetic (N.): not allowing yourself physical pleasures, especially for religious reasons misogamist (N.): a person who hates marriages

Q13. A system of naming things
(a) horticulture
(b) miniature
(c) genocide
(d) nomenclature
Ans: (d) nomenclature nomenclature (N.): a system of naming things horticulture (N.): the study/ practice of growing flowers, fruits and vegetables miniature (N.): very small; much smaller than usual; a very small detailed painting/model genocide (N.): the murder of a whole race or group of people

Q14. A raised passageway in a building
(a) walkway (b) walkout
(c) walkabout (d) walkover
Ans: (a) walkway walk way (N.): a path set aside for walking walkout (N.): to leave a meeting, performance, etc.; to stop working; to desert walkabout (N.): an occasion when an important person walks among ordinary people to meet and talk to them walk over (N.): to treat somebody badly; to defeat somebody easily

Q15. A cure for all diseases
(a) laxative (b) panacea
(c) antidote (d) purgative
Ans:
(b) panacea panacea (N.): something that will solve all the problems of a particular situation laxative (N.): a medicine, food/ drink that makes somebody empty his bowels easily antidote (N.): a substance that controls the effects of a poison/ disease purgative (N.): a substance/ medicine that causes your bowels to empty

Q16. A person who loves mankind
(a) misanthrope
(b) anthropologist
(c) philanthropist
(d) mercenary
Ans: (c) philanthropist philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need misanthrope (N.): a person who hates and avoids other people anthropologist (N.): a person who studies about the human race, its origin, developments, customs and beliefs mercenary (N.): a soldier who will fight for any country or group that offers payment

Q17. To confirm with the help of evidence
(a) corroborate (b) implicate
(c) designate (d) extricate
Ans: (a) corroborate corroborate (V.): confirm ; to provide evidence/ information that supports a statement implicate (V.): to show/ suggest that somebody is involved in something bad/ criminal ; incriminate designate (V.): to say officially that somebody/ something has a particular character/ name ; to describe in a particular way extricate (V.): to escape/ enable to escape from a difficult situation

Q18. The action of looking within or into one’s own mind
(a) observation
(b) examination
(c) introspection
(d) introvert
Ans: (c) introspection introspection (N.): the careful examination of your own thoughts , feelings and reason for behaving in a particular way observation (N.): the act of watching carefully, for a period of time examination (N.): test; inspection ; scrutiny introvert (N.): a quiet person who is more interested in his own thoughts and feelings than in spending time with other people

Q19. One who has narrow and prejudiced religious views
(a) religious (b) fanatic
(c) bigot (d) godfearing
Ans: (c) bigot bigot (Adj.): a person who has very strong, unreasonable beliefs or opinions about race, religion/ politics and who will not listen to/ accept the opinions of anyone who disagrees religious (Adj.): connected with religion fanatic (Adj.): a person who is extremely enthusiastic ; enthusiast godfearing (Adj.): living a moral life based on religious principles

Q20. Capable of being interpreted in two ways
(a) confusing (b) unclear
(c) ambiguous (d) ambivert
Ans:
(c) ambiguous ambiguous (Adj.): that can be understood in more than one way; having different meanings confusing (Adj.): not clear; difficult to understand unclear (Adj.): not clear, not definite; difficult to understand or be sure about ambivert (Adj.): a person who is both an introvert and an extrovert

Q21. To be dogmatic in one’s opinions.
(a) plaintive (b) opinionated
(c) undoubtable(d) secular
Ans: (b) opinionated opinionated (Adj.): having very strong opinions that you are not willing to change plaintive (Adj.): sounding sad ; mournful undoubtable (Adj.): incapable of being doubted ; unquestionable secular (Adj.): not connected with spiritual/ religious matters

Q22. Intense and unreasoned fear or dislike.
(a) horror (b) phobia
(c) fright (d) scare
Ans: (b) phobia phobia (N.): a strong unreasonable fear/ hatred horror (N.): a feeling of great shock, fear or disgust fright (N.): a feeling of fear scare (N.): a sudden feeling of fear

Q23. Excessively enthusiastic and unreasonably excited about something.
(a) spirited (b) interested
(c) fanatical (d) despotic
Ans: (c) fanatical fanatical (Adj.): marked by extreme enthusiasm ; overzealous spirited (Adj.): full of energy, determination or courage interested (Adj.): showing interest and finding something exciting despotic (N.): a ruler with great power, especially one who uses it in a cruel way

Q24. An agreement between two countries or groups to stop fighting.
(a) compromise (b) ceasefire
(c) outpost (d) protocol
Ans: (b) ceasefire ceasefire (N.): a time when enemies agree to stop fighting ; truce compromise (N.): an agreement made between two people or groups in which each side gives up some of the things it wants so that both sides may be happy outpost (N.): a small military camp away from the main army, used for watching an enemy’s movements protocol (N.): a system of fixed rules and formal behaviour used at official meetings

Q25. Full of criticism and mockery.
(a) discrimination
(b) ridicule
(c) satire
(d) contempt
Ans:
(b) ridicule ridicule (N.): mockery ; unkind remarks that make fun of somebody/ something or make him/ it look silly discrimination (N.): the practice of treating somebody or a particular group in society less fairly than other satire (N.): a way of criticizing a person, an idea or an institution in which you use humour to show his/its faults/ weaknesses contempt (N.): the feeling that somebody/ something is without value and deserves no respect at all

Top
error: Content is protected !!