You are here
Home > QB Subjectwise > Part 241 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 241 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Speed of an object in one direction
(a) pace (b) tempo
(c) velodrome (d) velocity
Ans: (d) velocity velocity (N.): the speed of something in a particular direction pace (N.): the speed at which somebody/something walks, runs or moves tempo (N.): the speed of any movement/ activity ; pace velodrome (N.): track/ building used for cycle racing

Q2. The place where public, government or historical records are kept
(a) coffer (b) pantry
(c) archives (d) scullery
Ans: (c) archives archives (N.): the place where historical document/ records of a government, a family are stored coffer (N.): a large strong box, used in the past for storing money/ valuable objects pantry (N.): a cupboard/closed/ small room in a house, used for storing food ; larder scullery (N.): a small room next to the kitchen in an old house, originally used for washing dishes, etc.

Q3. Theft of another person’s writings or ideas and passing them off as one’s own
(a) plagiarism (b) burglary
(c) piracy (d) pilferage
Ans: (a) plagiarism plagiarism (N.): an act of copying another person’s ideas, words or work and pretend that they are your own burglary (N.): the crime of entering building illegally and stealing things from it ; house breaking piracy (N.): the crime of attacking ships at sea in order to steal from them; the act of making illegal copies of DVD’s, computer programs, books, etc. in order to sell them pilferage (N.): the act of stealing small amounts/ small articles

Q4. The study of insects
(a) anthropology
(b) zoology
(c) etymology
(d) entomology
Ans: (d) entomology entomology (N.): the scientific study of insects anthropology (N.): the study of human race, especially of its origin, development, customs and beliefs zoology (N.): the scientific study of animals and their behaviour etymology (N.): the study of the original and history of words and their meanings

Q5. List of issues to be discussed at a meeting
(a) schedule (b) agenda
(c) timetable (d) plan
Ans:
(b) agenda agenda (N.): a list of items to be discussed at a meeting schedule (N.): a plan that lists all the work that you have to do and when you must do each thing ; a time table timetable (N.): schedule showing the times at which particular events will happen plan (N.): something that you intend to do/ achieve

Q6. The process of deciding the nature of a disease by examination
(a) test (b) perusal
(c) diagnosis (d) operation
Ans: (c)diagnosis diagnosis (N.): identifying the nature or cause of some phenomena test (N.): an examination conducted for diagnostic purpose; a set of questions/ exercises perusal (N.): reading carefully with intent to remember operation (N.): surgery

Q7. That which cannot be easily read
(a) illegible
(b) incomprehensible
(c) unreadable
(d) unintelligible
Ans: (a) illegible illegible (Adj.): difficult/ impossible to read incomprehensible (Adj.): impossible to understand ; unintelligible unreadable (Adj.): too dull/ difficult to be worth reading ; illegible unintelligible (Adj.): impossible to understand ; incomprehensible

Q8. One who finds nothing good in anything
(a) critic (b) satirist
(c) cynic (d) slanderer
Ans: (a) critic critic (N.): a person who expresses opinions about the good and bad qualities of books, music, etc. ; one who makes harsh and unfair judgements satirist (N.): a person who criticizes a person, an idea or an institution in which you use humour to show his faults or weaknesses. cynic (N.): a person who believes that people only do things to help themselves, rather than for good or sincere reasons slanderer (N.): one who attacks the reputation of another by speaking falsely about him ; defamer ; backbiter ; maligner

Q9. A person who pretends to be what he is not
(a) explorer (b) prompter
(c) imposter (d) diviner
Ans: (c) imposter imposter (N.): a person who pretends to be somebody else in order to trick people explorer (N.): a person who travels to an unknown place in order to find out more about it prompter (N.): a person who reminds the actors what the words are if they forget their lines (in a play) divider (N.): someone who claims to discover hidden knowledge with the aid of supernatural powers

Q10. In a threatening manner
(a) ominously (b) sprightly
(c) ghastly (d) terribly
Ans:
(c) ghastly ghastly (Adv.): horrible, terrible; very frightening and unpleasant, because it involves pain, death, etc. ominously (Adv.): in a manner that suggests that something bad is going to happen in the future sprightly (Adv.): full of life and energy ; lively (for older people) terribly (Adv.): very much ; very badly

Q11. A person who loves wealth and spends as little money as possible
(a) curmudgeon
(b) moneygrabber
(c) scrimp
(d) miser
Ans: (d)miser miser (N.): a person who loves money and hates spending it curmudgeon (N.): a badtempered person, often an old one moneygrabber (N.): a person who tries to get a lot of money scrimp (V.): to spend very little money on the things that you need to live, so that you may save it to spend on something else

Q12. State of anxiety or dismay causing mental confusion
(a) constriction
(b) consternation
(c) concentration
(d) contraction
Ans: (b) consternation consternation (N.): worried, sad feeling after you have received an unpleasant surprise ; fear resulting from the awareness of danger ; dismay constriction (N.): a narrowing that reduces the flow through a channel ; bottleneck concentration (N.): the ability to direct all your effort and attention on one thing contraction (N.): the process of becoming smaller

Q13. A person who is fluent in two languages
(a) versatile (b) expert
(c) bilingual (d) knowledgeable
Ans: (c) bilingual bilingual (Adj.): able to speak two languages equally well ; written in two languages versatile (Adj.): able to do many different things expert (Adj.): having special knowledge, skill or training knowledgeable (Adj.): knowing a lot ; wellinformed

Q14. One who eats human flesh
(a) maneater (b) cannibal
(c) beast (d) savage
Ans: (b) cannibal cannibal (N.): one who eats human flesh maneater (N.): a wild animal that attacks and eats humans beast (N.): a large/ dangerous/ unusual animal savage (N.): aggressive and violent ; causing great harm ; brutal

Q15. The quality of being politely firm and demanding
(a) assertive (b) bossy
(c) aggressive (d) lordy
Ans:
(a) assertive assertive (Adj.): expressing opinions/ desires strongly and with confidence, so that people may take notice bossy (Adj.): always telling people what to do aggressive (Adj.): angry, and behaving in a threatening way ; ready to attack lordy (Adj.): an exclamation of surprise and dismay (US and Canada)

Q16. To feel or express disapproval of something or someone
(a) declare (b) deprive
(c) depreciate (d) deprecate
Ans: (d) deprecate deprecate (V.): to feel and express strong disapproval declare (V.): to say something officially/ publicly ; to state firmly and clearly deprive (V.): to prevent from having/ doing something important depreciate (V.): to become less valuable over a period of time

Q17. Handwriting that cannot be read
(a) ineligible (b) decipher
(c) ugly (d) illegible
Ans: (d) illegible illegible (Adj.): difficult/ impossible to read ineligible (Adj.): not having necessary qualifications to have/ do something decipher (Adj.): to succeed in finding the meaning of something of that is difficult to read/ understand ugly (Adj.): not goodlooking/ beautiful, unpleasant to look at ; unattractive, unpleasant or dangerous of an event/ a situation

Q18. Animals that can live on land and in water
(a) anthropoids (b) aquatics
(c) amphibians (d) aquarians
Ans: (c) amphibians amphibians (N.): any animal that can live both an land and in water anthropoids (N.): Looking like a human aquatics (N.): growing or living in, or near water aquarians (N.): a person born between 21 January and 19 February

Q19. Easily duped or fooled
(a) insensible (b) perceptible
(c) gullible (d) indefensible
Ans: (c) gullible gullible (Adj.): naive ; too willing to believe or accept what other people tell you and therefore easily tricked insensible (Adj.): unable to feel something or react to it ; unaware perceptible (Adj.): noticeable ; great enough for you to notice it indefensible (Adj.): that cannot be defended/ excused because it is morally unacceptable

Q20. Fear of water
(a) claustrophobia
(b) hydrophobia
(c) insomnia
(d) obsession
Ans:
(b)hydrophobia hydrophobia (N.): extreme fear of water claustrophobia (N.): an extreme fear of being in a small confined place insomnia (N.): Lack of sleep obsession (N.): the state in which a person’s mind is completely filled with the thoughts of one particular thing or a person in a way that is not normal

Q21. To agree to something
(a) assure (b) assent
(c) adapt (d) adhere
Ans: (b) assent assent (V.): to agree to a request/ an idea/ a suggestion assure (V.): to make yourself certain about something ; guarantee adapt (V.): To adjust; to modify adhere (V.): to stick firmly

Q22. A person who withdraws from the world to live in seclusion and often in solitude
(a) iconoclast (b) recluse
(c) sage (d) priest
Ans: (b) recluse recluse: a person who lives alone and likes to avoid other people iconoclast: a person who criticizes popular beliefs/ established customs and ideas sage: a very wise person priest: a person who performs religious ceremonies

Q23. A lover of books
(a) bibliomaniac
(b) bibliophile
(c) bibliographer
(d) bilingualist
Ans: (b) bibliophile bibliophile (N.): a person who loves/ collects books bibliomaniac (N.): excessive fondness for acquiring and possessing books bibliographer (N.): someone trained in compiling a list of books/ articles bilingualist (N.): a person who speaks more than one language

Q24. Occurring at irregular intervals in time
(a) epidemic (b) endemic
(c) temporal (d) sporadic
Ans: (d) sporadic sporadic (N.): happening only occasionally or at intervals that are not regular ; intermittent epidemic (N.): a rapid increase in how often something bad happens endemic (N.): regularly found in a particular place/ among a particular group of people and difficult to get rid of temporal (N.): connected with/ limited by time

Q25. To keep a great person or event in people’s memory
(a) communicate
(b) commensurate
(c) commemorate
(d) commiserate
Ans:
(c) commemorate commemorate (V.): to remind people of an important person/ event from the past with a special action/ object communicate (V.): to exchange information, news, ideas, etc. commensurate (V.): to match something in size, importance, quality, etc. commiserate (V.): to show sympathy when somebody is upset/ disappointed

Top
error: Content is protected !!