You are here
Home > QB Subjectwise > Part 240 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 240 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Instrument to measure atmospheric pressure
(a) metronome(b) compass
(c) pedometer (d) barometer
Ans: (d) barometer barometer (N.): an instrument for measuring air pressure to show when the weather will change metronome (N.): a device that makes a regular sound like a clock and is used by musicians for helping them keep the correct rhythm while playing a piece of music. compass (N.): an instrument for finding directions pedometer (N.): an instrument for measuring how far you have walked

Q2. One who tends to take a hopeful view of life
(a) magnate (b) creator
(c) pacifist (d) optimist
Ans: (d) optimist optimist (N.): a person who always expects good things to happen/ things to be successful magnate (N.): a person who is rich, powerful and successful in business creator (N.): God; a person who has made/ invented a particular thing pacifist (N.): a person who believes that war and violent are always wrong

Q3. Belonging to all parts of the world
(a) common (b) universal
(c) worldly (d) international 178 . (b) universal universal (Adj.): done by or involving all the people in the world or in a particular group common (Adj.): belonging to or participated in by a community as a whole public worldly (Adj.): connected with the world in which we live rather than with spiritual things international (Adj.): connected with two/more countries

Q4. To be known for bad acts
(a) famous (b) notorious
(c) criminal (d) terrorist
Ans: (b) notorious notorious (Adj.): wellknown for bad acts famous (Adj.): wellknown criminal (Adj.): connected with crime terrorist (N.): a person who uses violent action in order to achieve political aims or to force a government to act

Q5. Words of similar meaning
(a) homonyms(b) pseudonyms
(c) antonyms (d) synonyms
Ans:
(d) synonyms synonyms (N.): words of the same meanings homonyms (N.): words pronounced/ spelled the same way but having different meanings pseudonym (N.): a fictitious name used instead of his real names antonyms (N.): words of opposite meanings

Q6. Code of diplomatic etiquette and precedence
(a) statesmanship
(b) diplomacy
(c) hierarchy
(d) protocol
Ans: (d) protocol protocol (N.): a system of fixed rules and formal behaviour used at official meetings statesmanship (N.): skill in managing state affairs diplomacy (N.): skill in dealing with people in difficult situations without upsetting/offending them ; tact hierarchy (N.): a system, especially in a society or an organisation, in which people are organised into different levels of importance from highest to lowest

Q7. To renounce a high position of authority or control
(a) abduct (b) abandon
(c) abort (d) abdicate
Ans: (d) abdicate abdicate (V.): to give up the position of being king/queen; to fail/refuse to perform a duty abduct (V.): to kidnap abandon (V.): to leave abort (V.): to end or cause to end before something has been completed because it is likely to fail

Q8. Not to be moved by entreaty
(a) rigorous (b) negligent
(c) inexorable (d) despotic
Ans: (c) inexorable inexorable (Adj.): that cannot be stopped/changed rigorous (Adj.): done carefully and with a lot of attention to detail; thorough negligent (Adj.): failing to give enough care/attention despotic (Adj.): a ruler with great power, especially one uses it in a cruel way

Q9. An object or portion serving as a sample
(a) specification
(b) spectre
(c) spectacle
(d) specimen
Ans: (d) specimen specimen (N.): sample ; a small amount of something that shows what the rest of it is like specification (N.): a detailed description of how something is/ should be designed/ made. spectre (N.): something unpleasant that people are afraid might happen in the future spectacle (N.): a pair of glasses (spectacles); an unusual sight/ view/a performance/an event that is very impressive and exciting to look at

Q10. The practice of submitting a proposal to popular vote
(a) election (b) reference
(c) popularity (d) referendum
Ans:
(d) referendum referendum (N.): an occasion when all the people of a country can vote on an important issue election (N.): the process of choosing a person/a group of people for a position, especially a political position, by voting reference (N.): the act of mentioning/ looking for information/ asking for help or advice popularity (N.): the state of being liked, enjoyed or supported by a large number of people

Q11. An inscription on a tomb
(a) espionage (b) epilogue
(c) epitaph (d) elegy
Ans: (c) epitaph epitaph (N.): word written/ said about a dead person, especially on a grave stone espionage (N.): spying epilogue (N.): a speech at the end of a play/book/film; conclusion elegy (N.): a poem/song that expresses sadness, especially for somebody who has died

Q12. Feeling inside you which tells you what is right and what is wrong
(a) cleverness
(b) conscience
(c) consciousness
(d) fear
Ans: (b) conscience conscience (N.): the fact of behaving in a way that you feel is right even though this may cause problems cleverness (N.): intelligence consciousness (N.): awareness; the state of being able to use your senses and mental powers to understand what is happening fear (N.): a feeling that you are in danger

Q13. Release of a prisoner from jail on certain terms and condition
(a) parole (b) parley
(c) pardon (d) acquittal
Ans: (a) parole parole (N.): permission that is given to a prisoner to leave prison before the end of his sentence on condition that he behaves well parley (N.): a discussion between enemies or people who disagree in order to try and find a way of solving a problem pardon (N.): the action of forgiving acquittal (N.): an official decision in court that a person is not guilty of a crime

Q14. Loss of memory
(a) ambrosia (b) amnesia
(c) insomnia (d) forgetting
Ans: (b) amnesia amnesia (N.): loss of memory ambrosia (N.): something that is very pleasant to eat insomnia (N.): lack of sleep forgetting (V.): not remembering

Q15. To struggle helplessly
(a) flounder (b) founder
(c) fumble (d) finger
Ans:
(a) flounder flounder (V.): to struggle to know/say/move in a difficult situation founder (V.): to fail because of a particular problem/difficulty fumble (V.): to have difficulty speaking clearly/ finding the right words to say finger (V.): to abuse somebody of doing something illegal and tell the police about it.

Q16. A post with little work but high salary
(a) director (b) trustee
(c) sinecure (d) ombudsman
Ans: (c) sinecure sinecure (N.): a job you are paid for even thought it involves little or no work. director (N.): a person in charge of a particular activity/department in a company, a college, etc. trustee (N.): a member of a group of people that controls the financial affairs of a charity ombudsman (N.): an official whose job is to examine and report on complaints made by ordinary people about companies, the government, etc.

Q17. Something that causes death
(a) dangerous (b) fatal
(c) brutal (d) horrible
Ans: (b) fatal fatal (Adj.): causing or ending in death dangerous (Adj.): likely to injure or harm somebody ; likely to damage or destroy something brutal (Adj.): violent and cruel horrible (Adj.): very bad or unpleasant ; terrible ; nasty

Q18. A person who writes decoratively
(a) calligrapher
(b) collier
(c) choreographer
(d) cartographer
Ans: (a) calligrapher calligrapher (N.): someone skilled in penmanship (calligraphy – beautiful writing done with a special pen/brush) collier (N.): a ship that carries coal choreographer (N.): someone who creates new dance forms cartographer (N.): a person who draws or makes maps

Q19. Pertaining to cattle
(a) canine (b) feline
(c) bovine (d) verminous
Ans: (c) bovine bovine (Adj.): connected with cows canine (Adj.): connected with dogs feline (Adj.): connected with an animal of the cat family verminous (Adj.): covered with vermin- any of various small animals/ insects that are pests: eg. cockroaches, rats, etc.

Q20. To look at someone in an angry or threatening way
(a) glower (b) gnaw
(c) gnash (d) grind
Ans:
(a) glower glower (V.): to look in an angry, aggressive way: glare gnaw (V.): to keep biting/chewing hard till the thing disappears gnash (V.): to grind together (teeth) grind (V.): break/ crush into very small pieces between two hard surfaces or using a special machine

Q21. A person who has no money to pay off his debts
(a) insolvent (b) poor
(c) destitute (d) pauper
Ans: (a) insolvent insolvent (N.): a person not having enough to pay what he owes ; bankrupt poor (N.): a person not having enough money for basic needs destitute (N.): a person without money, food and other things necessary for life pauper (N.): a very poor person

Q22. Words uttered impiously about God
(a) amoral (b) philosophy
(c) logic (d) blasphemy
Ans: (d) blasphemy blasphemy: behaviour/ language that insults/shows a lack of respect for God/ religion amoral: not following any moral rules and not caring about right and wrong philosophy: the study of the nature and meaning of the universe and of human life logic: sensible reasons for doing something

Q23. Quibble
(a) premeditate
(b) prenominate
(c) prevaricate
(d) preponderate
Ans: (c) prevaricate prevaricate (V.): to avoid giving a directanswer to a question in order to hide the truth ; beat about the bush quibble (V.): to argue or complain about a small matter or an unimportant detail ; to evade the truth of a point or question by raising irrelevant objections premedicate (V.): consider beforehand prenominate (V.): to mention beforehand preponderate (V.): weigh more heavily

Q24. One who compiles a dictionary
(a) geographer
(b) lexicographer
(c) lapidist
(d) linguist
Ans: (b) lexicographer lexicographer (N.): a person who writes and edits dictionaries geographer (N.): an expert in geography lapidist (N.): a skilled worker who cuts and engraves precious stones linguist (N.): a person who knows several foreign languages well ; a person who studies languages

Q25. A test in which cells from diseased organs are removed and tested
(a) biopsy (b) autopsy
(c) operation (d) amputation
Ans:
(a) biopsy biopsy (N.): the removal of tissue from the body of somebody who is ill and its examination in order to find out more about the disease autopsy (N.): postmortem ; an official examination of a dead body by a doctor in order to discover the cause of death operation (N.): the process of cutting open a part of a person’s body in order to remove or repair a damaged part ampluation (N.): a surgical removal of all or a part of a limb

Top
error: Content is protected !!