You are here
Home > QB Subjectwise > Part 239 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 239 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. An underhand device resorted to in order to justify misconduct
(a) subterfuge(b) manoeuvre
(c) stratagem (d) complicity
Ans: (b)manoeuvre manoeuvre (N.): a clever plan/ action or movement that is used for giving somebody an advantage; move subterfuge (N.): a secret, usually dishonest, way of behaving stratagem (N.): a trick /plan that you use to gain an advantage/ to trick an opponent complicity (N.): the act of taking with another person in a crime ; collusion

Q2. Impossible to describe
(a) miraculous (b) ineffable
(c) stupendous (d) appalling
Ans: (b) ineffable ineffable (Adj.): too great/beautiful to describe in words miraculous (Adj.): like a miracle; completely unexpected and very lucky, extraordinary, phenomenal stupendous (Adj.): extremely large or impressive appalling (Adj.): shocking ; extremely bad

Q3. One who criticises popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise
(a) philistine (b) iconoclast
(c) imposter (d) cannibal
Ans: (b) iconoclast iconoclast (N.): a person who criticizes popular belief or established customs and ideas philistine (N.): a person who does not like/understand art, literature, music, etc. imposter (N.): a person who pretends to be somebody else in order to trick people cannibal (N.): a person who eats human flesh

Q4. Detaining and confining someone
(a) interruption
(b) interrogation
(c) interment
(d) internment
Ans: (d) internment interment (N.): the act of burying a dead person ; burial interruption (N.): something that temporarily stops an activity or a situation interrogation (N.): formal systematic questioning ; examination internment (N.): imprisonment; the act of confining someone in a prison

Q5. Science of the races of mankind
(a) genealogy (b) epistemology
(c) ethnology (d) sociology
Ans:
(c) ethnology ethnology (N.): the scientific study and comparison of human races genealogy (N.): the study of family history, including the study of who the ancestors of a particular person were epistemology (N.): the part of phi losophy that deals with knowledge sociology (N.): the study and classification of human societies

Q6. One who hides away on a ship to obtain a free passage
(a) compositor (b) stoker
(c) stowaway (d) shipwright
Ans: (c) stowaway stowaway (N.): a person who hides in a ship/plane before it leaves, in order to travel without paying or being seen compositor (N.): a person who arranges text on a page before printing stoker (N.): a person whose job is to add coal/other fuel to a fire, etc, especially on a ship or a steam train shipwright (N.): a carpenter who helps build and launch wooden vessels, ship builder

Q7. Clues available at a scene
(a) circumstantial
(b) derivative
(c) inferential
(d) suggestive
Ans: (a) circumstantial circumstantial (Adj.): containing information and details that strongly suggest that something is true but do not prove it derivative (Adj.): copied from something else ; not having new or original ideas inferential (Adj.): relating to or having the nature of inference suggestive (Adj.): reminding/ making you think

Q8. An unexpected piece of good fortune
(a) windfall
(b) philanthropy
(c) benevolence
(d) turnstile
Ans: (a) windfall windfall: an amount of money that is received unexpectedly. philanthropy: the practice of helping the poor and those in need, especially by giving money benevolence: an inclination to do kind or charitable acts turnstile: a gate at the entrance to a public building, stadium, etc. that turns in a circle when pushed, allowing one person to go through at a time

Q9. An emolument over and above fixed income or salary
(a) honorarium (b) sinecure
(c) perquisite (d) prerogative
Ans: (c) perquisite perquisite (N.): perk, fringe benefit; an incidental benefit awarded for certain types of employment honorarium (N.): a payment made for somebody’s professional services; a fee paid for a nominally free service sinecure (N.): a job that you are paid for even though it involves little/no work prerogative (N.): a right/ advantage belonging to a particular person/group because of his/its importance/social position

Q10. The animals of a particular region.
(a) flora (b) museum
(c) zoo (d) fauna
Ans:
(d) fauna fauna (N.): all the animals living in an area or in a particular period of history flora (N.): the plants of a particular area, type of environment or period of time museum (N.): a building in which objects of artistic, cultural, historical and scientific interest are kept and shown to the public zoo (N.): a place where many kinds of wild animals are kept for public to see and where they are studied, bred and protected

Q11. An involuntary action under a stimulus is described as a
(a) complex (b) reflex
(c) reflection (d) response
Ans: (b) reflex reflex (N.): an action/a movement of your body that happens naturally in response to something and that you cannot control. complex (Adj.): complicated reflection (N.): a sign that shows the state or nature of something; an image in a mirror response (N.): a spoken/written answer; a reaction to something that has happened or been said.

Q12. A continuous process of change is known as
(a) transformation
(b) metamorphosis
(c) flux
(d) dynamism
Ans: (c) flux flux (N.): continuous movement and change transformation (N.): a complete change metamorphosis (N.): a process in which somebody/something changes completely into something different ; transformation dynamism (N.): energy and enthusiasm to make new things happen or to make things succeed

Q13. The use of many words where only a few are necessary
(a) circumlocution
(b) circumspection
(c) circumscription
(d) circumvention
Ans: (a) circumlocution circumlocution (N.): using more words than are necessary circumspection (N.): knowing how to avoid distress circumscription (N.): the act of restricting circumvention (N.): the act of escaping by going around

Q14. Circular building or hall with a dome
(a) edifice (b) palace
(c) rotunda (d) spire
Ans: (c) rotunda rotunda (N.): a round building or hall, especially one with a curved roof edifice (N.): a large impressive building place (N.): the official home of a king, queen, president, etc. spire (N.): a tall pointed structure on the top of a building especially a church

Q15. One who is a citizen not of a country but of the world
(a) bohemian
(b) cosmopolitan
(c) philanthropist
(d) internationalist
Ans:
(b)cosmopolitan cosmopolitan (N.): a person who has the experience of many different parts of the world bohemian (N.): a person who is involved with arts, who lives in a very informal way without accepted rules of behaviour philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need, especially by giving money internationalist (N.): a person who believes that countries should work together in a friendly way

Q16. To run away with a lover
(a) deceive (b) cheat
(c) escape (d) elope
Ans: (d) elope elope (V.): to run away with somebody in order to marry secretly deceive (V.): to cheat/fool/ trick/mislead cheat (V.): to deceive /fool/trick escape (V.): to get away from a place

Q17. Science of heredity
(a) hereditary (b) genetics
(c) genesis (d) inheritance
Ans: (b) genetics genetics (N.): the scientific study of the ways in which different characteristics are passed from each generation of living things to the next hereditary (Adj.): given to a child by its parents before it is born genesis (N.): the beginning/origin of something inheritance (N.): the money, property, etc. that you receive from somebody when he dies

Q18. Arrangement in order of occurrence
(a) timely (b) chronological
(c) chronic (d) temporal
Ans: (b) chronological chronological (Adj.): arranged in the order in which they happened (events) timely (Adj.): happening at exactly the right time chronic (Adj.): difficult to care or get rid of; lasting for a long time (disease) temporal (Adj.): limited by time

Q19. Occurring at night
(a) nightly (b) dark
(c) neurotic (d) nocturnal
Ans: (d) nocturnal nocturnal (Adj.): active at night nightly (Adj.): happening every night dark (Adj.): with no or little light neurotic (Adj.): caused by or suffering from a mental illness with strong feelings of fear and worry

Q20. Determine the nature of the disease
(a) investigate (b) determine
(c) diagnose (d) detect
Ans:
(c) diagnose diagnose (V.): to say exactly what an illness or the cause of a problem is investigate (V.): to carefully examine the facts of a situation, an event, a crime, etc; to find out the truth about it or how it happened determine (V.): to discover the facts to calculate exactly; establish detect (V.): to discover/notice something that is not easy to see, hear, etc.

Q21. Person who insists on adherence to formal rules or literary meaning
(a) scholar (b) pedant
(c) pedagogue (d) literalist
Ans: (b) pedant pedant (N.): a person who is too concerned with small details/ rules especially while learning/ teaching scholar (N.): a person who knows all about a particular subject because he has studied it in detail pedagogue (N.): a teacher literalist (N.): a person who makes/uses literal or realistic in art/literature

Q22. Calmness and indifference to suffering
(a) stoicism (b) despair
(c) agony (d) materialism
Ans: (a) stoicism stoicism (N.): the fact of not explaining/showing what you are feeling when you are suffering despair (N.): the feeling of having lost all hope agony (N.): extreme physical/ mental pain materialism (N.): the belief that only material things exist

Q23. The practice of having more than one husband
(a) polyandry (b) polygamy
(c) bigamy (d) debauchery
Ans: (a) polyandry polyandry (N.): the custom of having more than one husband at the same time. polygamy (N.): the custom of having more than one wife at the same time bigamy (N.): the crime of marrying somebody when you are still legally married debauchery (N.): immoral behaviour involving sex, alcohol or drugs

Q24. Seeing something which is not actually present
(a) imagination
(b) presumption
(c) hallucination
(d) supposition
Ans: (c) hallucination hallucination (N.): the fact of seeing/hearing something that is not really there imagination (N.): the ability to create pictures in your mind presumption (N.): something that is thought to be true or probable supposition (N.): an idea that you think is true although you may not be able to prove it; assumption

Q25. With much liveliness and a sense of purpose
(a) lousily (b) jocularly
(c) zealously (d) jauntily
Ans:
(d) jauntily jauntily (Adv.): cheerfully ; lively lousily (Adv.): very dirtily/badly jocularly (Adv.): with humour; humorously zealously (Adv.): with humour; humorously

Top
error: Content is protected !!