You are here
Home > QB Subjectwise > Part 237 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 237 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Expert in the scientific study of birds
(a) dermatologist
(b) zoologist
(c) ornithologist
(d) astronaut
Ans: (c) ornithologist ornithologist (N.): a person who studies birds dermatologist (N.): a doctor who studies and treats skin diseases zoologist (N.): a scientist who studies animals and their behaviour astronaut (N.): a person whose job involves travelling and working in a spacecraft

Q2. Building in which dead bodies are kept for a time
(a) mortuary
(b) monastery
(c) sanatorium
(d) crematorium
Ans: (a) mortuary mortuary (N.): a room/building in which dead bodies are kept before they are buried/cremated (b) monastery (N.): a building in which monks live together (c) sanatorium (N.): a place like a hospital where patients who have a lasting illness/who are getting better after an illness are treated (d) crematorium (N.): a building in which the bodies of dead people are burned

Q3. One who believes that gaining pleasure is the most important thing in life
(a) hedonist (b) pessimist
(c) misanthrope(d) philistine
Ans: (a) hedonist (a) hedonist (N.): a person who believes that pleasure is the most important thing in life (b) pessimist (N.): a person who always expects bad things to happen (c) misanthrope (N.): a person who hates and avoids other people (d) philistine (N.): a person who does not like/understand art, literature, music, etc.

Q4. One who breaks the established traditions and image
(a) fatalist (b) fanatic
(c) iconoclast (d) philogynist
Ans: (c) iconoclast iconoclast (N.): a person who criticizes popular beliefs or established customs fatalist (N.): a person who believes in fate/destiny fanatic (N.): a person who is extremely enthusiastic; enthusiast; extremist philogymist (N.): a person who esteems woman as the higher type of humanity

Q5. Property handed down after the death of a person
(a) legacy (b) legend
(c) patrimony (d) inheritance
Ans:
(d) inheritance inheritance (N.): the money, property, etc. that you receive from somebody when he dies legacy (N.): money/property that is given to you by somebody when he dies; inheritance legend (N.): a story from ancient times about people and events, that may/may not be true; myth patrimony (N.): property that is given to somebody when his father dies; inheritance

Q6. Belief that war and violence are unjustified
(a) neutralisation
(b) pessimism
(c) naturalisation
(d) pacifism
Ans: (d) pacifism pacifism (N.): the belief that war and violence are always wrong neutralisation (N.): action intended to invalidate the effects of some previous action pessimism (N.): a feeling that bad things will happen and that something will not be successful naturalisation (N.): the quality of being brought into conformity with Nature

Q7. A group of girls
(a) bevy (b) covey
(c) troupe (d) coterie
Ans: (a) bevy bevy (N.): a large group of people/ things of the same kindgirls/ young women covey (N.): a small collection of people troupe (N.): a group of actors, singers, etc. who work together coterie (N.): a small group of people who have the same interests and do things together but do not like to include others

Q8. Causing or ending in death
(a) fatal (b) deadly
(c) serious (d) dangerous
Ans: (a) fatal fatal (Adj.): causing or ending in death deadly (Adj.): causing or likely to cause death; extreme; complete serious (Adj.): bad/dangerous; not only for pleasure; important; not silly; not joking dangerous (Adj.): likely to injure/ harm/damage/destroy

Q9. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama
(a) prologue (b) dialogue
(c) epilogue (d) monologue
Ans: (c) epilogue epilogue (N.): a speech at the end of a play, book, or film/movie that comments on or acts as a conclusion to what has happened prologue (N.): a speech at the beginning of a play, book, or film/movie that introduces it dialogue (N.): conversations in a look, play or film/movie monologue (N.): a long speech by one person during a conversation that stops other people from speaking or expressing an opinion

Q10. One who loves books
(a) scholar
(b) bibliographer
(c) teacher
(d) bibliophile
Ans: (d) bibliophile bibliophile (N.): a person who loves or collects books scholar (N.): a person who knows a lot about a particular subject because he has studied that in detail bibliographer (N.): someone trained in compiling books/articles about a particular subject; author teacher (N.): a person who teaches in a school

Q11. One who has obstinate and narrow religious views
(a) theosophist
(b) bigot
(c) philosopher
(d) theologian
Ans: (b) bigot bigot (N.): a person who has very strong, unreasonable beliefs or opinions about race, religion or politics and who will not listen to or accept the opinions of anyone who disagrees theosophist (N.): a believer in a religious system of thought that tries to know God by means of meditation, prayer, etc. philosopher (N.): a person who thinks deeply about things theologian (N.): a person who studies religion and beliefs

Q12. The sound of the funeral bell
(a) knell (b) spell
(c) dong (d) dingdong
Ans: (a) knell knell (N.): the sound of a bell sung slowly to announce a death/ a funeral/the end of something spell (N.): a short period of time during which something lasts dong (N.): sound made by a bell dingdong (N.): sound made by a bell

Q13. Military waking signal sounded in the morning
(a) reveille (b) lullaby
(c) anthem (d) soprano
Ans: (a) reveille reveille (N.): a tune that is played to wake soldiers in the morning lullaby (N.): a soft gentle song sung to make a child go to sleep anthem (N.): a song that has a special importance for a country, an organisation or a particular group of people, and is sung on special occasions soprano (N.): a singing voice with the highest range for a woman or boy

Q14. Study of insects
(a) ecology (b) embryology
(c) entomology(d) biology
Ans: (c) entomology entomology (N.): the scientific study of insects ecology (N.): the study of the relation of plants and living creatures to each other and to their environment embryology (N.): the study of the development of animals/ plants before birth biology (N.): the scientific study of the life and structure of plants and animals

Q15. A person in his seventies
(a) sexagenarian
(b) septuagenarian
(c) centurion
(d) patriarch
Ans:
(b) septuagenarian septuagenarian (N.): a person between the ages of 70 and 79 sexagenarian (N.): a person between the ages of 60 and 69 centurion (N.): an army officer who commanded a 100 soldiers (in ancient Rome) patriarch (N.): the male head of a family or community

Q16. A government by officials
(a) oligarchy (b) aristocracy
(c) plutocracy (d) bureaucracy
Ans: (d) bureaucracy bureaucracy (N.): a system of government in which there are a large number of state officials who are not elected oligarchy (N.): a form of government in which only a small group of people hold all the power aristocracy (N.): nobility; the most powerful members of a society plutocracy (N.): government by the richest people of a country

Q17. One who walks in sleep
(a) somniloquist
(b) egoist
(c) somnambulist
(d) altruist
Ans: (c) somnambulist somnambulist (N.): someone who walks about in sleep somniloquist (N.): someone who talks while asleep egoist (N.): a person who thinks he/she is better than other people and who thinks and talks too much about himself/herself altruist (N.): someone who makes charitable donations intended to increase human wellbeing

Q18. Commencement of adjacent words with the same letter
(a) pun
(b) alliteration
(c) transferred epithet
(d) oxymoron
Ans: (b) alliteration alliteration (N.): the use of the same letter/sound at the beginning of words that are close together pun (N.): the clever or humorous use of a word that has more than one meaning, or of words that have different meanings but sound the same transferred epithet (N.): the reversal of the usual relationship between two words oxymoron (N.): a phrase that combines two words that seem to be the opposite of each other

Q19. A specialist who tests eyesight
(a) optician
(b) ophthalmologist
(c) ichthyologist
(d) neurologist
Ans: (b)ophthalmologist ophthalmologist: a doctor who studies and treats the diseases of the eye optician: a person whose job is to examine people’s eyes and to recommend and sell glasses ichthyologist: a zoologist who studies fish neurologist: a doctor who studies and treats diseases of nerves

Q20. A wall built to prevent the sea or a river from flooding an area
(a) dam (b) mound
(c) dyke (d) embankment
Ans:
(c) dyke dyke (N.): a long thick wall that is built to stop water flooding onto a low area of land dam (N.): a barrier that is built across a river in order to stop the water from flowing mound (N.): a large pile of earth or stones; heap embankment (N.): a wall of stone/earth made to keep water back or to carry a road or railway/ railroad over low ground

Q21. To be biased against
(a) partial (b) objective
(c) prejudiced (d) predestined
Ans: (c) prejudiced prejudiced (Adj.): having an unreasonable dislike of/preference for somebody/something partial (Adj.): not complete/ whole; showing or feeling too much support for one person, team, idea, etc; biased objective (Adj.): unbiased; not influenced by personal feelings/ opinions predestined (Adj.): already decided or planned by God or by Fate

Q22. Motion of head, hands etc., as a mode of expression indicating attitude.
(a) gesture (b) grin
(c) gestation (d) grimace
Ans: (a) gesture gesture (N.): a movement that you make with your hands your head or your face to show a particular meaning grin (N.): to smile widely gestation (N.): the time that the young of a person/animal develops inside its mother’s body until it is born grimace (N.): an ugly expression with your face to show pain, disgust, etc.

Q23. Bitter and violent attack in words
(a) diaspora (b) diacriticism
(c) diadem (d) diatribe
Ans: (d) diatribe diatribe (N.): a long and angry speech or piece of writing attacking and criticizing somebody/ something diaspora (N.): the movement of people from any nation or group away from their own country diadem (N.): a crown worn as a sign of royal power

Q24. Treatment by means of exercise and massage.
(a) chemotherapy
(b) hydrotherapy
(c) physiotherapy
(d) psychotherapy
Ans: (c) physiotherapy physiotherapy (N.): the treatment of disease/injury/weakness in the joints or muscles by exercises, massage and the use of light and heat chemotherapy (N.): the treatment of disease (cancer) with the use of chemical substances hydrotherapy (N.): the treatment of disease/injury by doing physical exercises in water psychotherapy (N.): the treatment of mental illness by discussing somebody’s problems with him rather than by giving him drugs

Q25. The abandonment of one’s country or cause
(a) defection (b) disloyalty
(c) desertion (d) migration
Ans: (c) desertion desertion (N.): abandonment; defection defection (N.): withdrawing support or help despite continued support for a political party, religion, ruler, etc. disloyalty (N.): the quality of being unfaithful to your friends, family, country, etc. migration (N.): the movement of a large number of people, birds/animals from one place to another

Top
error: Content is protected !!