You are here
Home > QB Subjectwise > Part 235 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Part 235 – ONEWORD SUBSTITUTION Previous Year Questions

Q1. Concluding part of a literary work
(a) epilogue (b) bibliography
(c) soliloquy (d) episode
Ans: (a) epilogue epilogue (N.): a speech etc. at the end of a play, book or film/ movie that comments on or acts as a conclusion to what has happened bibliography (N.): a list of books or articles about a particular subject or by a particular author soliloquy (N.): a dramatic speech; monologue episode (N.): an event, a situation, or a period of time in somebody’s life, a novel, etc. that is important or interesting in some way; incident

Q2. One who is beyond reform
(a) optimistic (b) incorrigible
(c) indefatigable (d) notorious
Ans: (b) incorrigible incorrigible (Adj.): having bad habits which cannot be changed or improved; incurable optimistic (Adj.): expecting good things to happen or something to be successful; positive indefatigable (Adj.): never giving up or getting tired of doing something notorious (Adj.): wellknown for being bad

Q3. Science of diseases
(a) philology (b) pathology
(c) psychology (d) virology
Ans: (b) pathology Pathology (N.): the scientific study of diseases philology (N.): the scientific study of the development of language or of a particular language psychology (N.): the scientific study of the mind and how it influences behaviour virology (N.): the scientific study of viruses and diseases caused by them

Q4. One who secretly listens to the talk of others
(a) spy (b) detective
(c) emissary (d) eavesdropper
Ans: (d) eavesdropper eavesdropper (N.): a person who listens secretly to what other people are saying spy (N.): a person who tries to get secret information about another country, organization or person, especially somebody who is employed by a government or the police detective (N.): a person, especially a police officer, whose job is to examine crimes and catch criminals emissary (N.): a person who is sent to deliver an official message from one country to another or to perform a special task; envoy

Q5. One who believes in no government and therefore incites disorder in a State
(a) monarchist
(b) anarchist
(c) autocrat (d) naxalite
Ans: (b) anarchist anarchist (N.): a person who believes that laws and governments are not necessary monarchist (N.): a person who believes that a country should be ruled by a king/queen autocrat (N.): a ruler who has complete power naxalite (N.): a member of a group who believes in political revolution in order to change the system of how land is owned

Q6. A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one
(a) euphemism (b) truism
(c) favouritism (d) altruism
Ans: (a) euphemism euphemism (N.): an indirect word/phrase that people often use to refer to something embarrassing or unpleasant truism (N.): a statement that is clearly true and does not add anything interesting or important to a discussion favouritism (N.): the act of unfairly treating one person better than others because you like him better altruism (N.): the fact of caring about the needs and happiness of other people more than your own

Q7. The murder of parent or a near relative
(a) patricide (b) parricide
(c) matricide (d) homicide
Ans: (b) parricide parricide (N.): the crime of killing your father, mother or a close relative patricide (N.): the crime of killing your father matricide (N.): the crime of killing your mother homicide (N.): the crime of killing somebody deliberately; murder

Q8. Animals who live in herds
(a) sociable (b) gregarious
(c) carnivorous (d) social
Ans: (b) gregarious gregarious (Adj.): liking to be with other people; sociable; living in groups (animals) sociable (Adj.): enjoying spending time with other people; gregarious carnivorous (Adj.): animals that eat meat social (Adj.): sociable; marked by friendly companionship with others

Q9. A broad road bordered with trees
(a) boudoir (b) boulevard
(c) avenue (d) facade
Ans: (b) boulevard boulevard (N.): a wide city street, often with trees on either side boudoir (N.): a woman’s small private room or bedroom avenue (N.): a street in a town or city facade (N.): the front of a building

Q10. Violation of something holy or sacred
(a) profanity (b) sedition
(c) sacrilege (d) slander
Ans:
(c) sacrilege sacrilege (N.): an act of treating a holy thing or place without respect profanity (N.): behaviour that shows a lack of respect for God or holy things sedition (N.): the use of words/ actions that are intended to encourage people to oppose a government; insurrection slander (N.): a false spoken statement intended to damage the good opinion people have of somebody

Q11. Simple, fastspreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease
(a) bacteria (b) amoeba
(c) virus (d) fungus
Ans: (d) fungus fungus (N.): any plant without leaves, flowers or green colouring, usually grown on other plants or on decaying matter bacteria (N.): the simplest and smallest forms of life amoeba (N.): a very small living creature that consists of only one cell virus (N.): a living thing too small to be seen without a microscope that causes infectious diseases in people, animals and plants

Q12. One who is greedy
(a) voracious (b) avaricious
(c) carnivorous (d) omnivorous
Ans: (a) voracious voracious (Adj.): greedy; eating or wanting large amounts of food avaricious (Adj.): extreme desire for wealth carnivorous (Adj.): animals that eat meat omnivorous (Adj.): eating all types of food (plants and meat)

Q13. An area of land that is controlled by a ruler
(a) colony (b) dominion
(c) country (d) municipality
Ans: (b) dominion dominion (N.): an area of land controlled by one ruler colony (N.): a country or an area that is governed by people from another, more powerful country country (N.): an area of land that has or used to have its own government and laws municipality (N.): a town, city or district with its own local government

Q14. A place where Jews worship according to their religion
(a) cathedral (b) synagogue
(c) chapel (d) demagogue
Ans: (b) synagogue synagogue (N.): a building where the Jews meet for religious worship and teaching cathedral (N.): the main church of a district, under the care of a Bishop (a priest of high rank) chapel (N.): a small building/ room used for Christian worship in a school, prison, large private house, etc. demagogue (N.): a political leader who tries to win support by using argumbnents based on emotion rather than reason

Q15. One who is indifferent to pleasure and pain
(a) ascetic (b) esoteric
(c) stoic (d) sceptical
Ans: (c) stoic stoic (N.): a person who is able to suffer pain or trouble without complaining/showing what he is feeling ascetic (N.): not allowing yourself physical pleasures, especially for religious reasons esoteric (N.): likely to be understood or enjoyed by only a few people with a special knowledge or interest sceptical (N.): having doubts that a claim or statement is true or that something will happen

Q16. The study of religion and religious ideas and beliefs
(a) theocracy (b) theosophy
(c) theology (d) theism
Ans: (c) theology theology (N.): the study of religion and beliefs theocracy (N.): government of a country by religious leaders theosophy (N.): a religious system of thought that tries to know God by means of meditation, prayer, etc. theism (N.): belief in the existence of God

Q17. Dissection of a dead body to find the cause of death.
(a) biopsy (b) investigation
(c) surgery (d) autopsy
Ans: (d) autopsy autopsy (N.): an official examination of a dead body by a doctor in order to discover the cause of death; postmortem biopsy (N.): the removal and examination of tissue from the body of somebody who is ill/sick, in order to find out more about his disease investigation (N.): an official examination of the facts about a situation, crime, etc. surgery (N.): medical treatment of injuries or diseases that involves cutting, opening a person’s body and often removing or replacing some parts

Q18. A person without training or experience in a skill or subject
(a) chaplain (b) mason
(c) artisan (d) novice
Ans: (d) novice novice (N.): a person who is new and has little experience in a skill, job or situation chaplain (N.): a priest or other Christian minister who is responsible for the religious needs of people in a prison, hospital etc. or in the armed forces mason (N.): a person who builds using stone or works with stone artisan (N.): a person who does skilled work, making things with his hands; craftsman

Q19. One who stays away from school with permission
(a) pedant (b) supplicant
(c) mendicant (d) truant
Ans: (d) truant truant (N.): a child who stays away from school without permission pedant (N.): a person who is too concerned with small details or rules especially while learning or teaching supplicant (N.): a person who asks , especially God or a powerful person for something in a humble way mendicant (N.): living by asking people for money and food (especially of members of religious groups)

Q20. The act of killing a whole group of people, especially a whole race
(a) patricide (b) parricide
(c) matricide (d) genocide
Ans:
(d) genocide genocide (N.): the murder of a whole race or group of people patricide (N.): the crime of killing your father parricide (N.): the crime of killing your father, mother or a close relative matricide (N.): the crime of killing your mother

Q21. A government in which all religions are honoured
(a) communist(b) socialistic
(c) secular (d) capitalist
Ans: (c) secular secular (Adj.): living among ordinary people rather than in a religious community communist (N.): a person who believes in or supports living together and sharing possessions and responsibilities socialist (N.): a person who believes in or supports the belief that everyone has an equal right to share a country’s wealth and that the government should own and control the main industries capitalist (N.): a person who supports the fact that a country’s businesses and industry are controlled and run by private owners rather than by the government

Q22. A place where government/ public records are kept
(a) archive (b) museum
(c) shelf (d) cellar
Ans: (a) archive archive (N.): a collection of historical documents or records of a government, a family, a place or an organization; the place where records are stored museum (N.): a building in which objects of artistic, cultural, historical or scientific interest are kept and shown to the public shelf (N.): a flat board, made of wood, metal, glass, etc. fixed to the wall or forming part of a cupboard/ closet, bookcase, etc. for things to be placed on cellar (N.): an underground room often used for storing things

Q23. Living together of a man and woman without being married to each other
(a) marriage (b) equipage
(c) lineage (d) concubinage
Ans: (d) concubinage concubinage (N.): living together (as spouses) without being legally married marriage (N.): the legal relationship between a husband and wife equipage (N.): equipment and supplies of a military force lineage (N.): the series of families that somebody comes from originally; ancestry

Q24. Too much official formality
(a) bureaucracy
(b) redtapism
(c) nepotism
(d) formalism
Ans: (b) redtapism redtapism (N.): the system of strictly following official formalities bureaucracy (N.): the system of official rules and ways of doing things that a government or an organization has, especially when these seem to be too complicated nepotism (N.): giving unfair advantages to your own family if you are in a position of power, especially by giving them jobs formalism (N.): a style or method in art, music, literature, science, etc. that pays more attention to the rules and the correct arrangement and appearance of things than to inner meanings and feelings

Q25. Dry weather with no rainfall
(a) draught (b) draft
(c) drought (d) desert
Ans:
(c) drought drought (N.): a long period of time when there is little or no rain draught (N.): a flow of cool air in a room or other confined space draft (N.): a rough written version of something that is not got in its final form desert (N.): large area of land that has very little water and very few plants growing

Top
error: Content is protected !!