You are here
Home > QB Subjectwise > Part 233 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 233 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. A person with a long experience of any occupation
(a) veteran
(b) genius
(c) seasoned
(d) ambidexterous
Ans: (a) veteran veteran (N.): a person with a long experience of any occupation. genius (N.): a person who is unusually intelligent or who has a very high level of skill. seasoned (Adj.): a person having a lot of experience of a particular activity. ambidextrous (Adj.): a person who can use both hands equally well

Q2. Words written on a tomb
(a) epithet (b) epigraph
(c) Soliloquy (d) epitaph
Ans: (d) epitaph epitaph (N.): words written on a tomb epithet (N.): defamatory/ offensive/ abusive words/phrases epigraph (N.): an engraved inscription soliloquy (N.): a dramatic speech; monologue

Q3. Stealthily done
(a) devious
(b) nefarious
(c) surreptitious
(d) villainous
Ans: (c) surreptitious surreptitious (Adj.): stealthily done; secretly done devious (Adj.): behaving in a dishonest way nefarious (Adj.): criminal villainous (Adj.): very evil and unpleasant

Q4. Something no longer in use
(a) desolate (b) absolute
(c) obsolete (d) primitive
Ans: (c) obosolete obsolete (Adj.): something no longer in use desolate (Adj.): empty and without people, making you feel sad/ frightened absolute (Adj.): total and complete primitive (Adj.): belonging to an early stage in the development of humans and animals

Q5. One not concerned with right or wrong
(a) moral (b) amoral
(c) immoral (d) immortal
Ans: (b) amoral amoral (Adj.): not following any moral rules and not caring about right/wrong moral (Adj.): concerned with principles of right and wrong behaviour immoral (Adj.): not considered to be good or honest by most people immortal (Adj.): that lives or lasts forever

Q6. A person who opposes war or use of military force
(a) fascist (b) pacifist
(c) narcissist (d) fatalist
Ans: (b) Pacifist pacifist (N.): a person who opposes war or use of military force fascist (N.): a person who supports an attitude which is in favour of strong central government and which does not allow any opposition narcissist (N.): a person who has the habit of admiring himself too much fatalist (N.): a person who believes in fate

Q7. Severely abusive writing in journals
(a) imaginary (b) speculative
(c) scurrilous (d) sarcastic
Ans: (c) scurrilous scurrilous (Adj.): severely abusive writing in journals imaginary (Adj.): existing only in your mind speculative (Adj.): based on guessing/on opinions that have been formed without knowing all the facts sarcastic (Adj.): expressing or expressive of ridicule that hurts

Q8. Call upon God or any other power (like law) etc. for help or protection
(a) invocation (b) involution
(c) inundation (d) revocation
Ans: (a) invocation invocation (N.): Call upon God or any other power (like law), etc. for help or protection involution (N.): the action of embracing something inundation (N.): the rising of a body of water and its overflowing onto normally dry land revocation (N.): the act of cancelling a law, etc.

Q9. Fear of being enclosed in a small closed space
(a) agoraphobia
(b) claustrophobia
(c) xenophobia
(d) paranoia
Ans: (b) claustrophobia claustrophobia (N.): an extreme fear of being in a small confined place agoraphobia (N.): a fear of being in public places where there are many other people xenophobia (N.): a fear of people from other countries paraphobia (N.): a fear of other people when there is no evidence or reason for this

Q10. One who has become dependent on something or drugs is
(a) adamant (b) edict
(c) addict (d) derelict
Ans:
(c) addict addict (N.): a person who is unable to stop taking harmful drugs adamant (Adj.): determined not to change your mind edict (N.): an official order or statement given by somebody in authority derelict (N.): a person without a home, a job or property

Q11. Succession of rulers belonging to one family.
(a) dynasty (b) lineage
(c) ancestry (d) progeny
Ans: (a) dynasty dynasty (N.): a series of rulers of a country who all belong to the same family lineage (N.): the series of families that somebody comes from originally ancestry (N.): the family or the race of people that you come from progeny (N.): a person’s children; the young of animals and plants

Q12. To cut something into two pieces.
(a) severe (b) sever
(c) sewer (d) sow
Ans: (b) sever sever (V.): to cut something into two pieces severe (Adj.): extremely bad or serious sewer (N.): an underground pipe that is used for carrying, waste from houses, factories, etc. sow (V.): to introduce/spread feelings or ideas that cause trouble; to plant or spread seeds in or on the ground

Q13. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial.
(a) tabloid (b) poster
(c) board (d) plaque
Ans: (d) plaque plaque (N.): a flat piece of stone, metal, etc. with a name and date on attached to a wall in memory of a person or an event tabloid (N.): a newspaper with small pages poster (N.): a sign posted in a public place as an advertisement board (N.): a flat piece of material designed for a special purpose

Q14. Act of deceiving somebody in order to make money.
(a) fraud (b) robbery
(c) pickpocket (d) theft
Ans: (a) fraud fraud (N.): an act of deceiving somebody in order to make money robbery (N.): the crime of stealing money or goods from a bank, shop/store, person using violence or threat pickpocket (N.): a person who steals money, etc. from other people’s pockets, especially in crowded places theft (N.): the crime of stealing something from a person or place

Q15. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama.
(a) prologue (b) dialogue
(c) epilogue (d) monologue
Ans: (c) epilogue epilogue (N.): a speech at the end of a play, book, or film/movie that comments on or acts as a conclusion to what has happened prologue (N.): a speech at the beginning of a play, book, or film/movie that introduces it dialogue (N.): conversations in a look, play or film/movie monologue (N.): a long speech by one person during a conversation that stops other people from speaking or expressing an opinion

Q16. Capable of being understood in either of two or more possible senses, and therefore not definite.
(a) amphibious(b) ambiguous
(c) amorphous (d) confusing
Ans: (b) ambiguous ambiguous (Adj.): that can be understood in more than one way; not clearly defined or stated amphibious (Adj.): able to live both on land and in water amorphous (Adj.): having no definite shape confusing (Adj.): a state of not being certain

Q17. A person who is unable to pay his debts.
(a) solvent (b) banker
(c) insolvent (d) lender
Ans: (c) insolvent insolvent (N.): a person not having enough money to pay what he owes solvent (N.): a person who has enough to pay his debts; not in debt banker (N.): a person who owns a bank or has an important job at a bank lender (N.): a person/an organisation that lends money

Q18. Anything which is no longer in use.
(a) obscure (b) obsolete
(c) pristine (d) lapsed
Ans: (b) obsolete obsolete (Adj.): no longer in use obscure (Adj.): not wellknown; unknown pristine (Adj.): fresh and clean lapsed (Adj.): no longer valid

Q19. A person coming to a foreign land to settle there.
(a) immigrant (b) emigrant
(c) tourist (d) settler
Ans: (a) immigrant immigrant (N.): a person who has come to live permanently in a country emigrant (N.): a person who leaves his country to live in another tourist (N.): a person who is travelling/visiting a place for pleasure settler (N.): a person who goes to live in a new country/region

Q20. Something capable of being done.
(a) probable (b) feasible
(c) tenable (d) explicable
Ans:
(b) feasible feasible (Adj.): that is possible and likely to be achieved probable (Adj.): likely to happen, to exist or to be true tenable (Adj.): easy to defend against attack/criticism explicable (Adj.): that can be explained/understood

Q21. Give and receive mutually
(a) present
(b) reciprocate
(c) compromise
(d) approve
Ans: (b) reciprocate reciprocate (V.): to behave or feel towards somebody in the same way as he behaves or feels towards you; give in return present (N.): a thing that you give to somebody as a gift compromise (N.): an agreement made between two people or groups approve (V.): to think that somebody/ something is acceptable/ suitable

Q22. One who can think about the future with imagination and wisdom.
(a) dreamer (b) seer
(c) idealist (d) visionary
Ans: (d) visionary visionary (N.): original and showing the ability to think about/plan the future with great imagination and intelligence dreamer (N.): a person who has ideas/plans that are not practical/ realistic seer (N.): a person who claims that he can see what is going to happen in the future idealist (N.): someone guided more by ideals than by practical considerations

Q23. A doctor who treats children
(a) paediatrician
(b) pedagogue
(c) pedestrian
(d) paedophile
Ans: (a) paediatrician paediatrician (N.): a doctor who treats children pedagogue (N.): a teacher pedestrian (N.): a person walking and not travelling in a vehicle paedophile (N.): a person who is sexually attracted to children

Q24. One who studies election trends by means of opinion polls.
(a) entomologist
(b) psephologist
(c) demagogue
(d) eugenist
Ans: (b) psephologist psephologist (N.): a person (sociologist) who studies election trends entomologist (N.): a zoologist (person) who studies insects demagogue (N.): a political leader who tries to win support by using arguments based on emotion rather than reason eugenist (N.): a person who studies methods of improving the quality of the human race, especially by selective breeding

Q25. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres.
(a) male chauvinist
(b) feminist
(c) fatalist
(d) futurist
Ans: (b) feminist feminist (N.): a person who supports the belief that women should have the same rights and opportunities as men male chauvinist (N.): a man who believes men are more important, intelligent etc. fatalist (N.): a person who believes in fate/destiny futurist (N.): a person who predicts the future

Top
error: Content is protected !!