You are here
Home > QB Subjectwise > Part 232 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 232 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ACCUMULATED
(a) squandered (b) receded
(c) collected (d) garnered
Ans: (a) squander (V.): misuse; waste something especially money or time in a reckless manner; accumulate (V.): to gradually get more and more of something over a period of time; amass.

Q2. DIFFIDENT
(a) reserved (b) happy
(c) confident (d) strong
Ans: (c) confident (Adj.): feeling sure about your own ability to do things, feeling certain. diffident (Adj.): not having much confidence in yourself; shy

Q3. FICKLE
(a) debilitating (b) firm
(c) repulsive (d) yielding
Ans:
(b) firm (Adj.): not likely to change; strongly fixed. fickle (Adj.): changing frequently, especially as regards one’s loyalties or affections; changeable; variable debilitating (V.): to make somebody’s body/mind weaker repulsive (Adj.): prossessing the ability to repel yielding (Adj.): tending to give in/surrender/agree

Q4. PROFOUND
(a) superficial (b) obscure
(c) intense (d) hidden
Ans: (a) superficial (Adj.): not serious ; shallow. profound (Adj.): very great ; very serious ; wise

Q5. GARRULOUS
(a) talkative (b) frank
(c) enlightening (d) taciturn
Ans: (d) taciturn (Adj.): tending not to say very much. garrulous (Adj.): talkative ; talking a lot.

Q6. FRUGALITY
(a) thrift (b) generosity
(c) degradation (d) providence
Ans: (b) generosity (N.): more than is necessary ; lavishness. frugality (N.): using only as much money as is necessary

Q7. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. EXTRANEOUS
(a) Unusual (b) Dispirited
(c) Relevant (d) Intrusive
Ans: (c) Relevant (Adjective) = closely connected with the subject. Extraneous (Adjective) = not directly connected with the particular situation you are in ; irrelevant. Look at the sentences: We do not want any extraneous information on the page. These comments are not directly relevant to this inquiry.

Q8. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INVINCIBLE
(a) Impregnable(b) Omnipresent
(c) Powerless (d) Potent
Ans: (c) Powerless (Adjective) = helpless; without power to control. Invincible (Adjective) = too strong to be defeated or changed; unconquerable impregnable. Look at the sentences: The team seemed invincible. When the enemy attacked, we were completely powerless against them.

Q9. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. DISAVOWAL
(a) Rebuttal (b) Repeal
(c) Approval (d) Appeal
Ans: (c) Approval (Noun) = the feeling that something is good or acceptable. Disavowal (Noun) = statement that you have no knowledge of something or that you are not responsible for something; denial; disclaimer. Look at the sentences: The terrorists issued a disavowal of responsibility for the attack. He desperately wanted to win his father’s approval.

Q10. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word.

QUIESCENT
(a) Ignorant (b) Dormant
(c) Innocent (d) Animated
Ans: (d) Animated (Adjective) = full of life orexcitment; lively. Quiescent (Adjective) = quiet; not active; not developing; dormant. Look at the sentence: The political situation was now relatively quiescent. Thee was an extremely animated discussion on the subject.

Q11. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. LENIENT
(a) Strict (b) Solid
(c) Forgiving (d) Stoic
Ans: (a) strict Lenient (Adjective) = not as strict as expected when punishing somebody; merciful; tolerant. Look at the sentences: The judge was for too lenient with him. He left strict instructions that she was not to be disturbed.

Q12. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. FEROCIOUS
(a) Mild (b) Sweet
(c) Brutal (d) Wild
Ans:
(a) Mild (Adjective) = nonviolent; not severe or strong. Ferocious (Adjective) = very aggressive or violent; very strong; savage. Look at the sentences: He is a man driven by ferocious determination. It is safe to take a mild sedative.

Q13. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. IRASCIBLE
(a) Cranky (b) Choleric
(c) Amiable (d) Waspish
Ans: (c) Amiable (Adjective) = having or displaying a friendly and pleasant manner; amicable; cordial; friendly. Irascible (Adjective) = irritable; short–tempered; showing a tendency to be easily angered; easily provoked Look at the sentences: He has an irascible disposition. The amiable young man greeted me enthusiastically.

Q14. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. FORLORN
(a) Joyful (b) Lucky
(c) Fortunate (d) Free
Ans: (a) Joyful (Adjective) = very happy; cheerful, joyous delightful. Forlorn (Adjective) = appearing lonely and unhappy; abandoned. Look at the sentences: She looked so forlorn, standing there in the rain. The news of the child’s safe return made us all joyful.

Q15. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. OBSTINATE
(a) Docile (b) Aggravate
(c) Offensive (d) Oppressive
Ans: (a) Docile (Adjective) = ready to accept instruction; submissive; dutiful; obedient; compliant. Obstinate (Adjective) = stubbornly refusing to change one’s opinions; wi lful; unyielding; obdurate. Look at the sentences: She nurses an obstinate determination to pursue a career in television. This company has cheap and docile workforce.

Q16. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. COURAGE
(a) Bravery (b) Weakness
(c) Cowardice (d) Fear
Ans: (c) Cowardice (Noun) = fear or lack of courage; timidity; fearfulness. Courage (Noun) = the ability to do something dangerous or to face pain or opposition without showing fear; bravery. Look at the sentences: I haven’t yet plucked up the courage to ask her. My cowardice got the better of me and I crept out of the room.

Q17. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. RUGGED
(a) Hard (b) Sturdy
(c) Smooth (d) Rough
Ans: (c) Smooth (Adjective) = even; not rough; regular; level; flat. Rugged (Adjective) = having a broken, rocky or uneven surface; rough; irregular. Look at the sentences: The rugged coast path meanders among tall cliffs. She was taken in by the salesman’s smooth manner of talking.

Q18. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. IMPROMPTU
(a) Punctual (b) Prompt
(c) Prepared (d) Profound
Ans: (c) prepared Impromptu (Adjective) = done without preparation or planning; improvised; unprepared, unrehearsed. Look at the sentence: This makes us conveniently close enough for impromptu dinner party invitations.

Q19. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. EVADE
(a) Invade (b) Escape
(c) Shun (d) Confront
Ans: (d) Confront (Verb) = come face to face with argumentative intent; challenge; resist. Evade (Verb) = escape or avoid by guile or trickery; elude; escape; dodge. Look at the sentences: His friends once helped him evade capture. The speaker evade the questions asked by the audience. 500 policemen confronted an equal number of union supporters.

Q20. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INSULAR
(a) Cosmopolitan
(b) Isolated
(c) Narrow
(d) Parochial
Ans: (a) Cosmopolitan (Adjective) = containing people of different types or from different countries and influenced by their culture. Insular (Adjective) = only interested in your own country, ideas etc. and not in those from outside; connected with an island. Look at the sentences: The British are often accused of being insular. The club has a cosmopolitan atmosphere.

Q21. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INSOLENT
(a) Scrupulous (b) Emolient
(c) Courteous (d) Lazy
Ans: (c) Courteous (Adjective) = polite; respectful; wellmannered; considerate in manner. Insolent (Adjective) = extremely rude and showing a lack of respect; impudent; ill- mannered. Look at the sentences: She hated the insolent tone of his voice when she asked for help. She was courteous and obliging to all.

Q22. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INVALUABLE
(a) Priceless (b) Rare
(c) Inestimable(d) Worthless
Ans: (d) Worthless (Adjective) = having no real value or use; good for nothing. Invaluable (Adjective) = extremely useful; indispensable; of inestimable worth; priceless. Look at the sentences: Mr. Crump says the help he has received from Macmillan nurses is invaluable. Joan had been deserted by a worthless husband.

Q23. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. CONTEMPLATIVE
(a) Wistful (b) Unreflective
(c) Numbed (d) Aroused
Ans: (b) Unreflective (Adjective) = absent; minded; casual; cursory. Contemplative (Adjective) = expressing or involving prolonged thought; thoughtful; pensive; reflective. Look at the sentence: She regarded me with a contemplative eye. After an unreflective look she moved on.

Q24. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. FUTILE
(a) Distinct (b) Open
(c) Pleased (d) Fruitful
Ans: (d) Fruitful (Adjective) = producing many useful results; productive. Futile (Adjective) = having no purpose because there is no chance of success; pointless. Look at the sentence: Their efforts to revive him were futile. His continuous efforts were proved fruitful as he got a good job.

Q25. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INTERIM
(a) Provisional (b) Tentative
(c) Permanent (d) Interval
Ans: (c) Permanent (Adjective) = lasting or intended to last or remain unchanged indefinitely; perpetual. Interim (Adjective) = the intervening time; interval; interlude; intended to last for only a short time until something more permanent is found; provisional Look at the sentences: The vice–president took power in the interim period before the election. There is a permanent ban on the dumping of radioactive waste at sea. One Word Substitution

Top
error: Content is protected !!