You are here
Home > QB Subjectwise > Part 231 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 231 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. EPITOME
(a) quintessence(b) paragon
(c) enlargement (d) incarnation
Ans: (c) enlargement (N.): made larger. epitome (N.): a perfect example of something; embodiment; abstract; resume, summary. quintessence (N.): the perfect example of something paragon (N.): an ideal instance incarnation (N.): a period of life in a particular form

Q2. GUMPTION
(a) ingenuity (b) stupidity
(c) sagacity (d) acumen
Ans:
(b) stupidity (N.): behaviour that shows a lack of good judgement or thought. gumption (N.): courage and determination ; intelligence. ingenuity (N.): the ability to invent things/solve problems in clever new ways sagacity (N.): good judgement and understanding acumen (N.): the ability to understand and decide things quickly and well

Q3. INERTIA
(a) stupor (b) vigour
(c) languor (d) inertness
Ans:
(b) vigour (N.): energy, force or enthusiasm; vitality inertia (N.): lack of energy; lack of desire or ability to move or change.

Q4. SQUANDER
(a) spend (b) reduce
(c) slander (d) skimp
Ans: (d) skimp (V.): to try to spend less time, money on something than is really needed. squander (V.): to waste money, time etc. in a stupid way. slander (V.): to make a false spoken statement about somebody that is intended to damage the good opinion that people have of them

Q5. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. DIFFIDENT
(a) shy (b) brave
(c) confident (d) meek
Ans: (c) confident (Adj.): feeling sure about your own ability to do things and be successful. diffident (Adj.): not having much confidence in yourself; shy; not wanting to talk about yourself.

Q6. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. VANQUISH
(a) vanish (b) varnish
(c) surrender (d) trample
Ans: (c) surrender (V.): to admit that you have been defeated and want to stop fighting; give in. vanquish (V.): to defeat somebody completely in a competition, war etc.

Q7. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. NONCONFORMIST
(a) conventional
(b) practical
(c) fashionable
(d) nomad
Ans: (a) conventional nonconformist (Adj.): the fact of not following normal ways of thinking and behaving ; unconventional.

Q8. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. MALLEABLE
(a) teachable (b) intractable
(c) manageable (d) pliable
Ans:
(b) intractable (Adj.): very difficult to deal with; obdurate; uncontrollable. malleable (Adj.): easily influenced or changed; compliant. pliable (Adj.): able to be led/ directed

Q9. VANITY
(a) pride (b) love
(c) courage (d) humility
Ans: (d) humility (N.): the quality of not thinking that you are better than others; the quality of being humble. vanity (N.): the quality of being unimportant; too much pride in your own appearance; abilities etc.

Q10. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. TERMINATE
(a) confine (b) repeal
(c) commence (d) progress
Ans:
(c) commence (V.): begin; come into existence; get going. terminate (V.): to end; to make something end.

Q11. CAPTIVATE
(a) distract (b) obscure
(c) imprison (d) release
Ans:
(a) distract (V.): to take somebody’s attention away from what they are trying to do; divert. captivate (V.): to keep somebody’s attention by being interesting, attractive etc.

Q12. CONGENIAL
(a) accord (b) snug
(c) engaging (d) unpleasant
Ans: (d) unpleasant congenial (Adj.): pleasant to spend time with; suitable for something; pleasant because it suits your character. accord (N.): a formal agreement snug (Adj.): cosy

Q13. ABJURE
(a) renounce (b) relinquish
(c) abnegate (d) acquire
Ans: (d) acquire (V.): to gain something; to obtain something. abjure (V.): to promise publicly that you will give up or reject a belief; renounce. renounce (V.): to state officially that you are no longer going to keep a title, position, etc. relinquish (V.): to stop having something, especially when this happens unwillingly abnegate (V.): renounce; reject

Q14. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INSOLENT
(a) mannerly (b) haughty
(c) defiant (d) rude
Ans: (a) mannerly (Adj.): showing courtesy and good manners; genteel; gracious. insolent (Adj.): extremely rude and showing a lack of respect; disrespectful; arrogant haughty (Adj.): arrogant defiant (Adj.): boldly resisting authority/an opposing force

Q15. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. BARREN
(a) fertile (b) abundant
(c) harsh (d) fallow
Ans: (a) fertile (Adj.): that plants grow well in. barren (Adj.): not good enough for plants to grow on it; infertile.

Q16. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. GREGARIOUS
(a) unsociable
(b) unsympathetic
(c) ungrateful
(d) unattractive
Ans: (a) unsociable (Adj.) gregarious: liking to be with other people; sociable; living in groups.

Q17. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word ARID
(a) dry (b) fertile
(c) barren (d) fallow
Ans: (b) fertile (Adj.): that produces good results ; of land or soil that plants grow well in. arid (Adj.): having little or no rain ; very dry ; barren.

Q18. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INTANGIBLE
(a) ethereal (b) concrete
(c) insubstantial
(d) abstract
Ans: (b) concrete (Adj.): based on facts, not on ideas ; real; physical; tangible ; visible intangible (Adj.): that exists but that is difficult to describe ; unable to be touched ; invisible ; incorporeal

Q19. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. CAPTIVITY
(a) slavery (b) permission
(c) freedom (d) limitation
Ans: (c) freedom (N.): the state of being able to do what you want or the state of not being a prisoner. captivity (N.): the state of being kept as a prisoner or in a confined space

Q20. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. VIRTUE
(a) wiles (b) curse
(c) vice (d) cunning
Ans: (c) vice (N.): immoral behaviour virtue (N.): behaviour or attitudes that show high moral standards.

Q21. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. INCLEMENT
(a) radical (b) mild
(c) harsh (d) tyrannical
Ans: (b) mild (Adj.): not severe; not very cold and therefore pleasant. inclement (Adj.): not pleasant; cold, wet etc. radical (Adj.): far beyond the norms harsh (Adj.): severe

Q22. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. VISIONARY
(a) realist (b) artist
(c) idealist (d) socialist
Ans:
(a) realist (N.): a person who accepts and deals with a situation as it really is. visionary (N.): a person who has the ability to think about or plan the future in a way that is intelligent or shows imagination.

Q23. THEORETICAL
(a) punctual (b) uncritical
(c) emotional (d) practical
Ans: (d) practical (Adj.): connected with real situations rather than with theories; pragmatic, actual; experimental. theoretical (Adj.): connected with the ideas and principles on which a particular subject is based, rather than with practice and experiment; conceptual; abstract.

Q24. MITIGATE
(a) enlarge (b) reduce
(c) increase (d) multiply
Ans: (c) increase (V.): enlarge; expand; swell; become or make greater. mitigate (V.): to make something less harmful, serious etc; alleviate; reduce; lighten; assuage.

Q25. ELEGANCE
(a) vehemence (b) fragrance
(c) gracelessness
(d) ostentatious
Ans:
(c) gracelessness (Adj.): lacking grace, elegance or charm; not pleasing or attractive elegance (N.): the quality of being graceful and stylish in appearance or manner; gracefulness; stylishness vehemence (N.): the quality of showing very strong feelings (anger) ostentatious (Adj.): intended to attract notice and impress others

Top
error: Content is protected !!