You are here
Home > QB Subjectwise > Part 230 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 230 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. SUBSEQUENT
(a) aloof (b) preceding
(c) inferior (d) dismissive
Ans: (b) preceding (Adj.): to happen before something/coming before something in order. subsequent (Adj.): happening or coming after something else

Q2. REDUNDANT
(a) wordy (b) concise
(c) surplus (d) repetitions
Ans:
(b) concise (Adj.): giving only the information that is necessary and important. redundant (Adj.): without a job ; not needed ; surplus ; wordy.

Q3. PLIABLE
(a) rigid (b) friendly
(c) flexible (d) applicable
Ans:
(a) rigid (Adj.): very strict and difficult to change; inflexible. pliable (Adj.): easy to bend without breaking; flexible; easy to influence or control; pliant.

Q4. ALACRITY
(a) liveliness (b) indifference
(c) promptness (d) doubt
Ans:
(b) indifference (N.): a lack of interest. alacrity (N.): great willingness or enthusiasm.

Q5. IMPECCABLE
(a) perfect (b) rude
(c) inexact (d) predict
Ans: (c) inexact (Adj.): not accurate or exact. impeccable (Adj.): without mistakes or faults; perfect.

Q6. Choose the word opposite in meaning to the given word. SPURIOUS
(a) illegitimate (b) authentic
(c) mysterious (d) dangerous
Ans: (b) authentic (Adj.): known to be real and genuine and not a copy; true and accurate. spurious (Adj.): false, although seeming to be genuine

Q7. Choose the word opposite in meaning to the given word. MEANDER
(a) determine (b) ramble
(c) deputize (d) deduce
Ans: (a) determine (V.): arrange something; establish. meander (V.): ramble; to curve a lot rather than being in a straight line; wander.

Q8. Choose the word opposite in meaning to the given word. IGNITE
(a) light (b) rekindle
(c) extinguish (d) genuine
Ans: (c) extinguish (V.): to make a fire stop burning; put out. ignite (V.): to start to burn; rekindle. rekindle (V.): to make something become a ctive again

Q9. Choose the word opposite in meaning to the given word. LEVITY
(a) gravity (b) jocularity
(c) bounce (d) frivolity
Ans: (a) gravity (N.): seriousness; extreme importance and a cause for worry. levity (N.): behaviour that shows a lack of respect for something, serious and that treats it in an amusing way; frivolity. jocularity (N.): the quality of being humorous bounce (N.): a light, selfpropelled movement upwards/ forwards

Q10. Choose the word opposite in meaning to the given word. OVERT
(a) inexplicable (b) ambiguous
(c) concealed (d) manifest
Ans: (c) concealed (Adj.): hidden ; secret. overt (Adj.): done in an open way and not secretly. inexplicable (Adj.): that cannot be understood/explained ambiguous (Adj.): having more than one possible meaning manifest (Adj.): clearly revealed to the mind/the senses/judgement

Q11. Choose the word opposite in meaning to the given word. INNOCUOUS
(a) pernicious (b) fine
(c) strong (d) hygienic
Ans: (a) pernicious (Adj.): having a very harmful effect. innocuous (Adj.): not intended to offend or upset anyone ; harmless.

Q12. Choose the word opposite in meaning to the given word.

QUERULOUS
(a) strange
(b) uncomplaining
(c) answerable
(d) stranger
Ans: (b) uncomplaining querulous (Adj.): complaining ; showing that you are annoyed.

Q13. Choose the word opposite in meaning to the given word.

QUIESCENT
(a) active (b) rough
(c) quaint (d) queer
Ans: (a) active quiescent (Adj.): quiet ; not active ; dormant.

Q14. Choose the word opposite in meaning to the given word. VISIONARY
(a) farsighted (b) regular
(c) pragmatist (d) piety
Ans:
(c) pragmatist (N.): a person who solves problems in a practical and sensible way; realistic. visionary (Adj.): original and showing the ability to think about or plan the future with great imagination and intelligence ; relating to dreams. farsighted (Adj.): having/ showing an understanding of the effects in the future of actions that you take now, and being able to plan for them piety (N.): the state of having/ showing a deep respect for somebody/something (God and religion)

Q15. DEVOUT
(a) pious (b) pure
(c) treacherous (d) ardent
Ans:
(c) treacherous (Adj.): that cannot be trusted; deceitful. devout (Adj.): believing strongly in a particular religion and obeying its laws and practices; honest; faithful.

Q16. APPARITION
(a) realness
(b) perceptible
(c) illusion
(d) undetectable
Ans:
(a) realness (N.): the true situation and the problems that usually exist in life ; existing as fact ; actual rather than imaginary. apparition (N.): a ghost or an image of a person who is dead; appearance ; emergence. perceptible (Adj.): noticeable illusion (N.): a false idea/belief undetectable (Adj.): impossible to see/find

Q17. PENURIOUS
(a) destitute
(b) impoverished
(c) impecunious
(d) opulent
Ans:
(d) opulent (Adj.): luxurious; wealthy; extremely rich. penurious (Adj.): very poor ; destitute ; penniless.

Q18. ACCENTUATE
(a) disparage (b) enunciate
(c) aggrandize (d) exacerbate
Ans:
(a) disparage (V.): belittle ; to suggest that something is not important or valuable. accentuate (V.): to emphasize something or make it more noticeable. enunciate (V.): to express an idea clearly and exactly aggrandize (V.): add details to exacerbate (V.): make worse

Q19. DEBAUCHED
(a) dissipated
(b) depraved
(c) honourable
(d) unrestrained
Ans:
(c) honourable (Adj.): deserving respect and admiration. debauched (Adj.): immoral ; depraved, dissolute. dissipated (Adj.): enjoying activities that are harmful such as drinking too much alcohol depraved (Adj.): morally bad unrestrained (Adj.): not controlled

Q20. ASSENT
(a) confusion (b) dissent
(c) selfinterest (d) separation
Ans: (b) dissent (N.): the fact of expressing opinions that are different from those that are accepted. assent (N.): the official agreement to or approval of something.

Q21. VIRTUE
(a) vice (b) untrue
(c) defeat (d) fool
Ans: (a) vice (N.): evil or immoral behaviour. virtue (N.): behaviour or attitudes that show high moral standards.

Q22. EVASIVE
(a) indefinite (b) explicit
(c) unclear (d) categorical
Ans: (d) categorical (Adj.): expressed clearly ; definite. evasive (Adj.): not willing to give clear answers to a question ; cagey.

Q23. RELENTLESS
(a) sensitive (b) yielding
(c) kind (d) gentle
Ans: (b) yielding (Adj.): willing to do what other people want; soft. relentless (Adj.): not stopping or getting less strong; unrelenting; refusing to give up; hard; harsh.

Q24. HOSTILITY
(a) friendship (b) partnership
(c) relationship(d) enmity
Ans:
(a) friendship hostility (N.): unfriendly or aggressive feelings or behaviour

Q25. DETEST
(a) denounce (b) ignore
(c) adore (d) castigate
Ans:
(c) adore (V.): to love somebody very much. detest (V.): to hate somebody/ something very much; loathe.

Top
error: Content is protected !!