You are here
Home > QB Subjectwise > Part 229 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 229 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ACCUMULATE
(a) disperse (b) dismiss
(c) below (d) aware
Ans: (a) disperse (Verb): to spread; scatter; to move apart. accumulate (Verb): to gradually increase in number; collect; amass; build up.

Q2. ELEMENTARY
(a) involved (b) complex
(c) compound (d) hard
Ans:
(b) complex (Adjective): complicated; difficult to understand. elementary (Adjective): very simple and easy; basic; primary. compound (Adjective): formed of two or more parts.

Q3. EXAGGERATE
(a) extravagant (b) understate
(c) abundance (d) excerpt
Ans: (b) understate (Verb): to state that something is smaller, less important than it really is. exaggerate (Verb): to make something seem larger, better, worse or more important than it really is.

Q4. ABRUPT
(a) sudden (b) crisp
(c) spongy (d) smooth
Ans: (d) smooth (Adjective): completely flat and even, without any lumps, holes or rough areas. abrupt (Adjective): sudden and unexpected, often in an unpleasant way; rude

Q5. FORMAL
(a) pitiable (b) informal
(c) heedful (d) plain
Ans: (b) Informal formal (Adjective): very correct and suitable for official or important occasions.

Q6. THOROUGH
(a) cursory (b) detailed
(c) intensive (d) utter
Ans: (a) cursory (Adjective): done quickly and without giving enough attention to details; brief; perfunctory. thorough (Adjective): done completely; with great attention to detail.

Q7. NASTY
(a) ugly (b) pleasant
(c) unpleasant (d) beautiful
Ans:
(b) Pleasant (Adjective): enjoyable or attractive. nasty (Adjective): very bad or unpleasant; unkind; mean.

Q8. EXAGGERATE
(a) extravagant (b) understate
(c) abundance (d) excerpt
Ans: (b) understate (V.): to state that something is smaller, less important than it really is. exaggerate (V.): to make something seem larger, better, worse or more important than it really is.

Q9. ABRUPT
(a) sudden (b) crisp
(c) spongy (d) smooth
Ans: (d) smooth (Adj.): happening/ continuing without any problems abrupt (Adj.): sudden and unexpected, often in an unpleasant way; rude

Q10. FORMAL
(a) pitiable (b) informal
(c) heedful (d) plain
Ans: (b) informal formal (Adj.): very correct and suitable for official or important occasions.

Q11. THOROUGH
(a) cursory (b) detailed
(c) intensive (d) utter
Ans: (a) cursory (Adj.): done quickly and without giving enough attention to details; brief; perfunctory. thorough (Adjective) = done completely and with great attention to detail.

Q12. NASTY
(a) ugly (b) pleasant
(c) unpleasant (d) beautiful
Ans:
(b) pleasant (Adj.): enjoyable or attractive. nasty (Adj.): very bad or unpleasant; unkind; mean.

Q13. FORTIFY
(a) undermine (b) intensify
(c) strengthen (d) support
Ans: (a) undermine (V.): to make something gradually weaker or less effective. fortify (V.): make somebody/ yourself feel stronger ; strengthen.

Q14. MISANTHROPIST
(a) pedant (b) pragmatist
(c) zealot
(d) philanthropist
Ans: (d) zealot (N.): a person who is extremely enthusiastic about something (religion/politics) misanthropist (N.): a person who hates and avoids other people. philanthropist (N.): a rich person who helps the poor and those in need. pedant (N.): a person who is too concerned with small details/ rules especially when learning/ teaching pragmatist (N.): a person who behaves in a practical and sensible way rather than having fixed ideas/theories

Q15. ABSTAIN
(a) dismiss (b) indulge
(c) disgrace (d) repel
Ans: (b) indulge (V.): to allow yourself to have or do something that you l ike ; to satisfy a particular desire, interest etc. abstain (V.): to decide not to do or have something ; stay away.

Q16. OSTRACIZE
(a) crucify (b) shun
(c) discard (d) patronize
Ans: (d) patronize (V.): to treat somebody in a way that seems friendly. ostracize (V.): to refuse to meet somebody ; shun.

Q17. UNAPPROACHABLE
(a) unclear (b) accessible
(c) withdrawn (d) casual
Ans:
(b) accessible unapproachable (Adj.): unfriendly and not easy to talk to ; inaccessible.

Q18. JINX
(a) taunt (b) juncture
(c) tour (d) spell
Ans: (d) spell jinx (N.): bad luck ; spell ; something that is thought to bring bad luck mysteriously. taunt (N.): mocking/criticizing juncture (N.): an event that occurs at a critical time

Q19. CONTENTIOUS
(a) precious
(b) controversial
(c) benevolent
(d) extravagant
Ans: (b) controversial contentious (Adj.): controversial; likely to cause disagreement.

Q20. CONJECTURE
(a) critic (b) gathering
(c) strife (d) guess
Ans: (d) guess conjecture (N.): an opinion or idea that is not based on definite knowledge ; guess. strife (N.): bitter conflict; lack of agreement/harmony

Q21. BRAZEN
(a) modest
(b) melodramatic
(c) shameless
(d) trashy
Ans: (c) shameless brazen (Adj.): shameless ; open and without shame.

Q22. SYNOPSIS
(a) discussion (b) preview
(c) summary (d) report
Ans:
(c) summary synopsis (N.): a summary of a piece of writing, a play etc.

Q23. ERUDITE
(a) unimaginative
(b) immature (c) ignorant
(d) professional
Ans: (c) ignorant (Adj.): lacking knowledge or information about something ; not educated. erudite (Adj.): having or showing great knowledge ; learned

Q24. PROFUSE
(a) sacred (b) ambiguous
(c) meager (d) adverse
Ans: (c) meagre/meager (Adj.): small in quantity and poor in quality ; paltry profuse (Adj.): produced in large amounts

Q25. AGONY
(a) conflict (b) sorrow
(c) misery (d) ecstasy
Ans: (d) ecstasy (N.): a feeling or state of very great happiness; bliss agony (N.): extreme physical or mental pain

Top
error: Content is protected !!