You are here
Home > QB Subjectwise > Part 228 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 228 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. Profound
(a) less (b) special
(c) large (d) superficial
Ans: (d) superficial (Adjective): not studying deeply; not concerned with anything serious; shallow. profound (Adjective): very great ; showing great knowledge or understanding

Q2. Minuscule
(a) minute (b) menial
(c) massive (d) impressive
Ans: (c) massive: very large, heavy and solid. minuscule (Adjective): extremely small.

Q3. Wary
(a) kind (b) watchful
(c) careless (d) free
Ans:
(c) careless wary (Adjective): watchful; careful when dealing with somebody, cautious.

Q4. DEFILE
(a) yield (b) repair
(c) purify (d) describe
Ans: (c) purify (Verb): to make something pure by removing dirty or harmful things. defile (Verb): to make something dirty or no longer pure.

Q5. STERILE
(a) fertile (b) infertile
(c) dense (d) barren
Ans: (a) fertile sterile (Adjective): infertile; not able to produce children; not good enough to pruduce crops.

Q6. DESIST
(a) assign (b) continue
(c) hope (d) request
Ans: (b) continue desist (Verb): to stop doing something ; discontinue.

Q7. PRUDENT
(a) foolish (b) strange
(c) miserly (d) careless
Ans:
(d) careless prudent (Adjective): sensible and careful ; avoiding unnecessary risks

Q8. FLAWLESS
(a) deficient (b) defective
(c) seconds (d) sick
Ans: (b) defective (Adjective): not perfect; having a fault. flawless (Adjective): without defect or fault ; perfect.

Q9. OBSCURE
(a) distinct (b) vague
(c) enigma (d) distinguish
Ans: (a) distinct (Adjective): easily or clearly seen, heard, felt etc; clear; definite. obscure (Adjective): difficult to understand ; unknown; not clear.

Q10. ENDURING
(a) abiding (b) unwavering
(c) transient (d) transitory
Ans: (c) transient (Adjective): continuing for a short time; fleeting; temporary. enduring (Adjective): lasting for a long time

Q11. GRIEVE
(a) agony (b) moan
(c) rejoice (d) sadness
Ans:
(c) rejoice (Verb): to express great happiness about something. grieve (Verb): to feel very sad because somebody has died; pain.

Q12. BIZARRE
(a) droll (b) ridiculous
(c) ordinary (d) comical
Ans: (c) ordinary (Adjective): not unusual. bizarre (Adjective): very strange or unusual; weird.

Q13. GUILTY
(a) dubious (b) honest
(c) innocent (d) sorry
Ans: (c) innocent (Adjective): not guilty of a crime. guilty (Adjective): having done something illegal; being responsible for something bad.

Q14. ACCUSATION
(a) encouragement
(b) complaint
(c) felicitation
(d) exculpation
Ans: (d) exculpation (Noun): stating officially that somebody is not guilty. accusation (Noun): to say someone guilty of doing something wrong.

Q15. APPOINT
(a) dismiss (b) reward
(c) yield (d) disunite
Ans:
(a) dismiss (Verb): to officially remove somebody from job ; fire; sack. appoint (Verb): to choose somebody for a job or position of responsibility.

Q16. ASCEND
(a) rise (b) descend
(c) soar (d) climb
Ans: (b) descend (Verb): to come or go down from a higher to a lower level. ascend (Verb): to rise; to go up; to climb up.

Q17. TRAITOR
(a) migrant (b) member
(c) patriot (d) officer
Ans: (c) patriot (Noun): a person who loves their country and is ready to defend against an enemy. traitor (Noun): a person who gives away secrets about their country; one who betrays; renegade; backstabber.

Q18. DETEST
(a) injure (b) assist
(c) adore (d) withhold
Ans: (c) adore (Verb): to love somebody very much. detest (Verb): to hate something very much; loathe.

Q19. REPEL
(a) drag (b) coax
(c) attract (d) annoy
Ans:
(c) attract (Verb): If you are attracted by something; it interests you; arouse interest. repel (Verb): to push, drive, keep something away.

Q20. ILLICIT
(a) approved (b) noble
(c) legal (d) correct
Ans: (c) legal illicit (Adjective): not allowed by the law; illegal ; not approved of the normal rules of society.

Q21. DEMAND
(a) request (b) supply
(c) petition (d) claim
Ans: (b) supply (Noun): an amount of something that is provided or available to be used. demand (Noun): a very firm request for something.

Q22. NOTORIOUS
(a) infamous (b) honourable
(c) prominent (d) reputed
Ans: (d) reputed (Adjective): known; generally thought to be something. notorious (Adjective): well known for being bad ; infamous.

Q23. DESCENT
(a) discern (b) dissent
(c) assent (d) ascent
Ans:
(c) ascent (Noun): the act of climbing or moving up ; an upward journey. descent (Noun): an action of coming or going down.

Q24. RESIST
(a) remain (b) decline
(c) yield (d) adjust
Ans: (c) yield (Verb): to stop resisting; give way; surrender. resist (Verb): oppose; to refuse to accept something; to fight back when attacked; to use force.

Q25. CONCUR
(a) agree (b) weak
(c) praise (d) disagree
Ans: (d) disagree concur (Verb): to agree

Top
error: Content is protected !!