You are here
Home > QB Subjectwise > Part 227 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 227 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. SWELTERING
(a) smelly (b) clammy
(c) freezing (d) cozy
Ans:
(c) freezing (Adj.): extremely cold sweltering (Adjective): stifling; very hot and uncomfortable. Cozy (Adjective): warm, comfortable and safe; easy and convenient. clammy (Adj.): damp in an unpleasant way

Q2. TREMULOUS
(a) healthy (b) steady
(c) obese (d) young
Ans: (b) steady (Adjective): not shaking or likely to fall down. tremulous (Adjective): shaking slightly because you are nervous; trembling.

Q3. FAKE
(a) wrong (b) fanciful
(c) real (d) ideal
Ans: (c) Genuine fake (Adjective): not genuine, counterfeit.

Q4. DISCONSOLATE
(a) prominent
(b) joyous
(c) thankful
(d) unprejudiced
Ans:
(b) joyous (Adjective): a feeling of great happiness; very happy; delighted. disconsolate (Adjective): very unhappy and disappointed; dejected.

Q5. URBANE
(a) loud (b) native
(c) crude (d) rural
Ans: (c) crude (Adjective): offensive or rude; vulgar. urbane (Adjective): good at knowing what to say and how to behave in social situations.

Q6. BOLD
(a) timid (b) nervous
(c) coy (d) fearful
Ans: (a) timid (Adjective): brave; shy and nervous. bold (Adjective): brave and confident; not afraid

Q7. AUTHENTIC
(a) genuine (b) false
(c) factual (d) real
Ans:
(b) false authentic (Adjective): genuine; known to be real and not a copy.

Q8. PLACID
(a) urgent (b) dull
(c) moving (d) stormy
Ans: (d) stormy (Adjective): full of strong feelings and angry arguments ; strong winds and heavy rain. placid (Adjective): not easily excited or irritated ; calm and peaceful ; tranquil.

Q9. VACILLATION
(a) steadfastness
(b) relief
(c) inoculation
(d) remorse
Ans: (a) steadfastness (Noun): firmness ; not changing your attitudes or aims. vacillation (Noun): keep changing your opinion or thoughts ; wavering. relief (Noun): the feeling that comes when something burden some is removed/ reduced inoculation (Noun): vaccination ; immunization remorse (Noun): a feeling of deep regret (usually for some misdeed)

Q10. EFFEMINACY
(a) aggressiveness
(b) attractiveness
(c) manliness
(d) boorishness
Ans:
(c) manliness (Noun): having the qualities or physical features that are admired or expected in a man. effeminacy (Noun): looking, behaving or sounding like a woman or a girl. boorishness (Noun): the manner of a rude/ insensitive person

Q11. ARROGANT
(a) proud (b) selfish
(c) modest (d) haughty
Ans: (c) modest (Adjective): not talking much about your own abilities or possessions. arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way ; showing little thought for other people.

Q12. ECCENTRIC
(a) normal (b) carefree
(c) unusual (d) peculiar
Ans: (a) normal (Adjective): typical, usual or ordinary. eccentric (Adjective): irregular, whimsical; to be strange or unusual ; peculiar.

Q13. ZENITH
(a) nadir (b) shallow
(c) low (d) bottom
Ans:
(a) nadir (Noun): the worst moment of a particular situation zenith (Noun): the highest point; the time when something is strongest and most successful; peak.

Q14. AMATEURS
(a) actors
(b) promoters
(c) democrats
(d) professionals
Ans: (d) professional (Noun/Adjective): competent, connected with a skillful job. amateur (Noun): a person who is not skilled; a person who takes part in activites for enjoyment not as job.

Q15. DECEIT
(a) honesty (b) natural
(c) sincere (d) plainness
Ans: (a) honesty (Noun): the quality of being honest/true. questions with her usual honesty. deceit (Noun): dishonest behaviour, deception.

Q16. BENEVOLENT
(a) malignant (b) malevolent
(c) equivalent (d) prevalent
Ans:
(b) malevolent (Adjective): having or showing a desire to harm others, malicious, wicked. benevolent (Adjective): kind, helpful and generous. malignant (Adj.): that cannot be controlled and is likely to cause death

Q17. ARROGANT
(a) favourable (b) illiterate
(c) kind (d) humble
Ans: (d) humble (Adjective): modest; showing no selfimportance. arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way.

Q18. IMPOVERISHED
(a) pure (b) affluent
(c) important (d) efficient
Ans: (b) affluent (Adjective): having a lot of money; wealthy; prosperous. impoverished (Adjective): very poor; without money.

Q19. AFFIRMED
(a) contradicted (b) opposed
(c) disputed (d) denied
Ans:
(d) deny (Verb): to say that something is not true. affirm (Verb): to state publicly that something is true; confirm.

Q20. HARMONIOUS
(a) sonorous (b) discordant
(c) concordant (d) balanced
Ans: (b) discordant (Adjective): not in agreement harmonious (Adjective): friendly; peaceful and without any disagreement.

Q21. FRAGILE
(a) weak (b) brittle
(c) strong (d) discard
Ans: (c) strong fragile (Adjective): easily broken or damaged; weak and uncertain; easily destroyed or spoilt.

Q22. SUPERFICIAL
(a) genuine (b) natural
(c) artificial (d) amicable
Ans:
(a) genuine (Adjective): real; exactly what it appears to be. superficial (Adjective): appearing to be true, real or important; artificial; cursory.

Q23. NOISILY
(a) loudly (b) quietly
(c) clearly (d) distinctly
Ans: (b) quietly (Adverb): with very little noise; peacefully. noisily (Adverb): extremely unpleasantly or offensively.

Q24. ADMIRATION
(a) blame (b) contempt
(c) disapprove (d) despise
Ans: (b) contempt (Noun): a feeling that something is without value and deserves no respect at all. admiration (Noun): a feeling of respect and liking for somebody/ something.

Q25. BEAUTIFUL
(a) bountiful (b) unique
(c) bizarre (d) ugly
Ans:
(d) ugly (Adjective): unpleasant to look at; unattractive. beautiful (Adjective): having beauty; very good.

Top
error: Content is protected !!