You are here
Home > QB Subjectwise > Part 226 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 226 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. PERDILECTION
(a) predicament
(b) afterthought
(c) aversion
(d) postponement
Ans: (c) aversion (Noun): reluctance; dislike; a strong feeling of not liking somebody/something. predilection (Noun): liking, preference.

Q2. POMPOUS
(a) uppish (b) humble
(c) meek (d) grandiose
Ans: (b) humble (Adjective):modest; no showing. pompous (Adjective): pretentious; showing; grandiose.

Q3. SERENE
(a) calm (b) angry
(c) ruffled (d) bitter
Ans:
(c) ruffled (Adjective): disturbed; flustered. serene (Adjective): calm and peaceful.

Q4. RELEASE
(a) hide (b) bury
(c) close (d) confine
Ans: (d) confine (Verb): to keep inside the limits; restrict; to keep a person/animal in a small space. release (Verb): set free; stop holding ; let go.

Q5. CLEAR
(a) implicit (b) effulgent
(c) nebulous/opaque
(d) lucid
Ans: (c) nebulous (Adjective): not clear; vague. clear (Adjective): easy to understand; direct; obvious. implicit (Adjective): not clear; indirect.

Q6. DISCRIMINATION
(a) bias
(b) equality
(c) motivation
(d) replenishment
Ans: (b) equality (Noun): the fact of being equal in rights, status etc. discrimination (Noun): the practice of treating somebody or a particular group less fairly than others; partiality; bias.

Q7. ENDANGERED
(a) protected (b) livening up
(c) abundant (d) blissful
Ans: (a) protected (Adjective): make sure that something is not harmed, injured, damaged etc. endangered (Adjective): putting somebody/something in a situation in which they could be harmed or damaged.

Q8. MAVERICK
(a) dependable
(b) conventional
(c) redundant
(d) old
Ans:
(b) conventional maverick (Adjective): not thinking like everyone ; having independent, unusual opinions; unconventional.

Q9. DEPTH
(a) deep (b) shallow
(c) hollow (d) filled
Ans: (b) shallow (Adjective): not having much distance between the top and the bottom; superficial. depth (Noun): the distance from the top or surface to the bottom of something ; strength and power of feelings.

Q10. DEMOLISH
(a) diminish (b) establish
(c) debunk (d) deter
Ans: (b) establish (Verb): to start or create an organisation; set up. demolish (Verb): to pull or knock down a building ; to destroy something accidentally.

Q11. TAINT
(a) construct (b) clear
(c) purify (d) repair
Ans: (c) purify (Verb): to make something pure. taint (Verb): to damage or spoil the quality of something.

Q12. APPROPRIATE
(a) undeserved (b) regardless
(c) prempted (d) usurped
Ans: (a) undeserved (Adjective): that somebody does not deserve and therefore unfair. appropriate (Adjective): suitable, acceptable or correct for the particular circumstances.

Q13. CACOPHONY
(a) noise (b) discord
(c) disharmony (d) harmony
Ans:
(d) harmony (Noun): a state of peaceful existence and agreement ; a pleasant sound. cacophony (Noun): noise ; a mixture of loud unpleasant sounds.

Q14. RANCID
(a) sweet (b) stale
(c) fresh (d) sour
Ans: (c) fresh rancid (Adjective): unpleasant taste ; stale ; not fresh ; sour. If a food containing fat is rancid, it tastes/smells unpleasant because it is no longer fresh.

Q15. ALWAYS
(a) never (b) sometimes
(c) anytime (d) seldom
Ans: (a) always (Adverb): at all time ; on every occasion seldom (Adverb): not often ; rarely

Q16. PROVIDE
(a) ignore (b) defy
(c) deceive (d) deny
Ans:
(d) deny (Verb): to refuse to admit or accept something. provide (Verb): supply ; to give something to somebody or make it available ; stipulate defy (V.): to refuse to obey/show respect for somebody in authority, a law, a rule, etc.

Q17. VACILLATE
(a) relieve (b) injure
(c) decide (d) repel
Ans: (c) decide vacillate (Verb): to keep changing your opinion or thoughts about something, waver.

Q18. OBSEQUIOUS
(a) careful (b) domineering
(c) opaque (d) clever
Ans:
(b) domineering (Adjective): trying to control other people without considering their opinions or feelings. obsequious (Adjective): trying too hard to please somebody; servile.

Q19. ENLARGE
(a) condense (b) glorify
(c) amplify (d) augment
Ans: (a) condense (Verb): reduce; to put something into fewer words. enlarge (Verb): to make something bigger; to become bigger; augment.

Q20. UNSCRUPULOUS
(a) dedicated
(b) single–minded
(c) conscientious
(d) superfluous
Ans: (c) conscientious (Adjective): taking care to do things carefully and correctly. unscrupulous (Adjective): without moral principles; not honest or fair. dedicated (Adj.): working hard at something because it is very important to you ; committed

Q21. TRANQUIL
(a) unruffled (b) perpetual
(c) temporal (d) disturbed
Ans:
(d) disturbed (Adjective): unhappy and full of shocking experiences. tranquil (Adjective): quiet and peaceful; serene; unruffled. unruffled (Adj.): calm perpetual (Adj.): continuous temporal (Adj.): connected with/limited by time

Q22. ABRUPT
(a) obscure (b) gradual
(c) concrete (d) rapid
Ans: (b) Gradual (Adjective): happening slowly over a long period. abrupt (Adjective): sudden and unexpected. obscure (Adj.): not wellknown concrete (Adj.): based on facts, not on ideas/guesses rapid (Adj.): happening in a short period of time

Q23. ACCELERATE
(a) delay (b) quicken
(c) diminish (d) descent
Ans: (a) delay (Verb): to make/ do late accelerate (Verb): to happen faster or earlier than expected.

Q24. AUTONOMY
(a) subordination
(b) dependence
(c) slavery
(d) conformity
Ans: (b) dependence (N.): the state of needing the help and support of somebody/something in order to survive or be successful autonomy (Noun): freedom; independence ; the ability to act without being controlled by anyone else. Slavery (Noun): state of being a slave. subordination (N.): the act of treating somebody/something as less important than somebody/ something else conformity (N.): behaviour/actions that follow the accepted rules of society

Q25. IMMACULATE
(a) flawless (b) filthy
(c) weak (d) strong
Ans: (b) filthy (Adjective): very dirty and unpleasant. immaculate (Adjective): flawless; spotless; extremely clean and tidy; perfect.

Top
error: Content is protected !!