You are here
Home > QB Subjectwise > Part 225 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 225 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. RELUCTANT
(a) hesitant (b) reserved
(c) anxious (d) willing
Ans:
(d) willing (Adj.): ready; having no reason for not doing something reluctant (Adj.): hesitating before doing some thing.

Q2. IMMORTAL
(a) eternal (b) permanent
(c) deathly (d) temporary
Ans: (d) temporary (Adj.): lasting for a short time; not permanent. immortal (Adj.): that lives or lasts for ever; eternal; permanent.

Q3. FOCUS
(a) disappear (b) disperse
(c) link (d) layer
Ans: (b) disperse (V) = to spread over a wide area; scatter. focus (V.): to give attention, effort to one particular subject etc; link.

Q4. VETERAN
(a) activist (b) enthusiast
(c) novice (d) master
Ans: (c) novice (N): a person who is new and has little experience in a job. veteran (N): a person who has a lot of experience in a particular area.

Q5. SUPERFLUOUS
(a) essential (b) excess
(c) unwanted (d) necessary
Ans: (d) superfluous (Adj.): unnecessary; more than you need or want ; excess. essential (Adj.): necessary, vital.

Q6. EQUILIBRIUM
(a) work out (b) disturb
(c) imbalance (d) unevenness
Ans:
(c) Necessary imbalance (N): no same treatment with two or more things; no equilibrium. equilibrium (N): a state of balance; a calm state of mind.

Q7. TRANSPARENT
(a) opposite (b) opaque
(c) raised (d) coloured
Ans: (b) opaque (Adj.): not clear enough to see through or allow light through; not clear. transparent (Adj.): allowing you to see through; obvious.

Q8. CONSENT
(a) resent (b) dissent
(c) differ (d) recent
Ans: (b) dissent (Noun): expressing opinions different from accepted consent (Noun): agreement about something resent (V.): to feel bitter/angry about something, especially because you feel it is unfair

Q9. CARNAL
(a) civilized (b) spiritual
(c) brave (d) friendly
Ans: (b) spiritual (Adj.): connected with the human spirit, rather than the body or physical things. carnal (Adj.): connected with the body or with sex.

Q10. TURBULENT
(a) placid (b) cautious
(c) deliberate (d) obedient
Ans: (a) placid (Adj.): not easily excited or irritated; calm and peaceful. turbulent (Adj): unruly; disturbed; noisy and/or difficult to control.

Q11. SQUANDERING
(a) discarding (b) saving
(c) boarding (d) collecting
Ans:
(b) saving: an amount of something such as time or money that you do not need to spend. squandering (N): wastage of money, time etc. in a stupid or careless way.

Q12. PRUDENT
(a) dunce (b) silly
(c) foolish (d) careless
Ans: (d) careless prudent (Adjective): sensible and careful when you make judgement and decisions ; avoiding unnecesary risks. dunce (N.): a person, especially a child at school, who is stupid/ slow to learn

Q13. TRADITIONAL
(a) avantgarde (b) present
(c) unusual (d) fresh
Ans: (c) unusual (Adj.): different from what is usual or normal; uncommon; exceptional. traditional (Adj.): conventional; following older methods and ideas. the avantgarde (N):new and very modern ideas that are sometimes surprising or shocking.

Q14. TURBULENT
(a) harmony (b) gusty
(c) calm (d) windy
Ans: (c) calm (Adj.): not upset; not excited or nervous. turbulent (Adj.): unruly; changing direction suddenly and violently; a situation in which there is a lot of sudden change, confusion, disagreement etc.

Q15. PROFUSE
(a) sparse (b) miserly
(c) brief (d) immoderate
Ans: (a) sparse (Adj.): only present in small amounts or numbers. profuse (Adj.): produced in large amounts.

Q16. Mitigate
(a) appease (b) enhance
(c) allay (d) relieve
Ans:
(b) enhance (Verb): to increase/ further improve mitigate (Verb): to make something less harmful, serious, etc.; alleviate; allay appease (V.): to make somebody calmer/less angry by giving him what he wants allay (V.): to make something, especially a feeling, less strong

Q17. CONTROVERSIAL
(a) uncertain (b) dubious
(c) undisputed (d) questionable
Ans: (c) undisputed (Adj.): irrefutable that can’t be questioned or disputed. controversial (Adj.): causing a lot of angry public discussion and disagreement.

Q18. NOURISH
(a) starve (b) foster
(c) sustain (d) strengthen
Ans: (a) starve (Verb): to suffer/ die becuase you do not have enough food to eat nourish (Verb): to keep a person/ plant alive and healthy with food foster (V.): to encourage something to develop sustain (V.): to provide enough of what somebody/something needs in order to live/exist

Q19. ALIGHT
(a) disembark (b) embark
(c) embalm (d) align
Ans:
(b) embark (Verb): to get onto a ship alight (Verb): to get out of a bus, a train or other vehicle disembark (V.): to leave a vehicle, especially a ship/an aircraft, at the end of a journey embalm (V.): to prevent and preserve a dead body from decaying by treating it with special substances align (V.): to arrange something in the correct position, or to be in the correct position, in relation to something else, especially in a straight line

Q20. TRANSIENCE
(a) eternity (b) shallow
(c) slow (d) rest
Ans: (a) eternity (N): time without limit especially life continuing without end after death. transience (N): continuing for a short time ; fleeting ; temporariness.

Q21. DESCENT
(a) elevation (b) increase
(c) level (d) ascent
Ans: (d) ascent (N): the act of moving up ; an upward journey. descent (N): an action of coming or going down.

Q22. INTERIM
(a) temporary (b) interior
(c) permanent (d) continuous
Ans:
(c) permanent (Adj.): lasting for a long time ; existing all the time. interim (Adj.): intended to last for only a short time until somebody/ something more permanent is found.

Q23. SERVILE
(a) defiant (b) fawning
(c) sycophantic (d) psychotic
Ans: (a) defiant (Adjective): openly refusing to obey somebody/ something. servile (Adjective): Wanting too much to please somebody and obey them, fawning.

Q24. ADEPT
(a) ignorance (b) inept
(c) lacuna
(d) inexperience
Ans: (b) inept (Adjective): acting or done with no skill. adept (Adjective): good at doing something that is quite difficult ; skilful.

Q25. FAMOUS
(a) wellknown (b) unknown
(c) unfamiliar (d) notorious
Ans:
(b) unknow famous (Adjective): known about by many people.

Top
error: Content is protected !!