You are here
Home > QB Subjectwise > Part 224 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 224 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. REPULSIVE
(a) disgusting (b) attractive
(c) unpleasant (d) hateful
Ans:
(b) attractive repulsive (Adj.): causing somebody move away; causing dislike; disgusting.

Q2. BARBAROUS
(a) ancient (b) civilized
(c) gentle (d) savage
Ans: (b) civilized (Adj.): wellorganized socially with a very developed culture and way of life barbarous (Adjective): coarse; extremely cruel and shocking; uncivilized; showing a lack of education and good manners savage (Adj.): aggressive and violent ; causing great harm

Q3. HEIGHTEN
(a) widen (b) decrease
(c) strengthen (d) dissolve
Ans: (b) decrease (V): to make or become smaller. heighten (V): make stronger; strengthen; intensify; increase.

Q4. DUBIOUS
(a) shady (b) delirious
(c) laconic (d) certain
Ans:
(d) certain (Adjective): having no doubts dubious (Adjective): doubtful; uncertain; uncertain delirious (Adj.): extremely excited and happy laconic (Adj.): using only a few words to say something

Q5. VIRTUE
(a) fault (b) vice
(c) anger (d) illtemper
Ans: (b) vice (N): evil or immoral behaviour. virtue (N): high moral attitude; good quality.

Q6. FLEXIBLE
(a) blunt (b) rigid
(c) gentle (d) rough
Ans: (b) rigid (Adj.): inflexible, difficult to change; very strict. flexible (Adj.): able to bend; able to change.

Q7. OBSCURE
(a) clear (b) gloomy
(c) unpleasant (d) dark
Ans:
(a) clear obscure (Adj.): not well known; not clear; difficult to understand.

Q8. DESECRATION
(a) hopelessness
(b) disbelief
(c) veneration
(d) manifestation
Ans: (c) veneration (Noun): having and showing a lot of respect for something desecration (Noun): damaging a holy thing/ place/ treating it without respect manifestation (N.): the act of appearing as a sign that something exists or is happening

Q9. YIELD
(a) respond (b) survive
(c) attack (d) resist
Ans: (d) resisting yield (V): give way ; to stop resisting somebody/something.

Q10. PARTICULARLY
(a) elaborately
(b) generally
(c) comprehensively
(d) entirely
Ans:
(b) generally (Adverb): in most cases particularly (Adverb): especially ; more than usual comprehensively (Adv.): completely ; thoroughly

Q11. SUPPRESS
(a) reveal (b) increase
(c) open (d) explain
Ans: (a) reveal (V): to make something known; disclose. suppress (V): crush; abolish, keep secret; to prevent something from being published or made known.

Q12. VOCAL
(a) voluble (b) calm
(c) quite (d) silent
Ans: (d) silent (Adjective): not talkative; not speaking; quiet vocal (Adjective): talkative; protesting loudly and with confidence voluble (Adj.): talking a lot, and with enthusiasm, about a subject

Q13. INDICT
(a) accuse (b) exonerate
(c) incriminate (d) impeach
Ans:
(b) exonerate (Verb): to free from blame or charges indict (Verb): to officially charge somebody with a crime; accuse incriminate (V.): to make it seem as if somebody has done something wrong/illegal impeach (V.): to charge an important public figure with a serious crime

Q14. DENOUNCE
(a) signify (b) confirm
(c) grant (d) praise
Ans: (d) praise (V): compliment ; to express your approval or admiration. denounce (V): to strongly criticise somebody/something.

Q15. CEASE
(a) abandon (b) initiate
(c) confront (d) confiscate
Ans: (b) initiate (Verb): to make something begin; set in motion cease (Verb): to stop happening/ existing confront (V.): to appear and need to be dealt with by somebody (of problems/a difficult situation) confiscate (V.): to officially take something away from somebody, especially as a punishment

Q16. SEAMY
(a) honest (b) pure
(c) unpleasant (d) sincere
Ans:
(b) pure (Adjective): morally good ; complete; clean. seamy (Adj.): unpleasant and immoral ; sordid. sincere (Adj.): genuine, honest.

Q17. HOSTILE
(a) joyful (b) helpful
(c) friendly (d) violent
Ans: (c) friendly hostile (Adj.): very unfriendly or aggressive and ready to argue or fight ; opposed to.

Q18. EFFEMINATE
(a) feminine
(b) androgynous
(c) soft
(d) manly
Ans: (d) manly effeminate (Adjective): behaving/ sounding like a woman/ girl androgynous (Adj.): having both male and female characteristics

Q19. REPRIMANDED
(a) rebuked (b) praised
(c) admonished (d) shouted
Ans: (b) praise (Verb): to express your approval or admiration for compliment reprimand (Verb): to tell somebody officially that you do not approve of them/ their actions rebuked (V.): to speak severely to somebody because he has done something wrong admonished (V.): to tell somebody firmly that you do not approve of something that he has done

Q20. EQUILIBRIUM
(a) composure (b) imbalance
(c) stability (d) inequality
Ans: (b) imbalance (Noun): no balance or equilibrium equilibrium (Noun): a state of balance, especial ly between opposing forces/ influences; a calm state of mind and a balance of emotions composure (N.): the state of being calm and in control of your feelings/behaviour

Q21. PAUCITY
(a) paragon (b) pronounce
(c) plethora (d) persuade
Ans:
(c) plethora (Noun): an amount that is greater than is needed; excess paucity (Noun): a small amount of something ; less than enough of something paragon (N.): a person who is perfect or who is a perfect example of a particular good quality

Q22. NOVEL
(a) naughty (b) novelist
(c) banal (d) nasty
Ans: (c) banal (Adj.): very ordinary and containing nothing that is interesting or important. novel (Adj.): different form anything known before; new; interesting seeming slightly strange.

Q23. ELOQUENT
(a) elegant (b) lucid
(c) articulate (d) inarticulate
Ans: (d) in articulate (Adjective): not able to express ideas/ feelings clearly eloquent (Adjective): able to express a feeling; able to use language and express wel l; articulate lucid (Adj.): clearly expressed ; easy to understand

Q24. FLUENT
(a) inappropriate
(b) halting
(c) degrading
(d) insensitive
Ans: (b) halting (Adj.): stopping and starting often; hesitant. fluent (Adj.): able to speak, read or write a language easily and well; done smoothly and skilfully.

Q25. ADVERSITY
(a) prosperity (b) curiosity
(c) animosity (d) sincerity
Ans: (a) prosperity (Noun): the state of being successful; affluence adversity (Noun): a difficult/ unpleasant situation animosity (N.): a strong feeling of opposition, anger/hatred

Top
error: Content is protected !!