You are here
Home > QB Subjectwise > Part 223 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 223 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. STABILITY
(a) opposition
(b) carelessness
(c) disparity
(d) inconsistency
Ans:
(d) inconsistency (Noun): variation; not matching; not staying the same stability (Noun): the state of being steady and not changing or being disturbed in any way opposition (Noun): the act of strongly disagreeing carelessness (Noun): inattention disparity (Noun): a difference (unfair treatment)

Q2. GENUINE
(a) innocent (b) Reckless
(c) spurious (d) diluted
Ans: (c) spurious (Adjective): false, although seeming to be genuine. genuine (Adj.): authentic; real, not artificial.

Q3. STINGY
(a) extravagant
(b) selfsufficient
(c) spiteful
(d) broadminded
Ans: (a) extravagant: spending a lot more money. stingy (Adj.): mean; not generous; not giving willingly.

Q4. RAPID
(a) glorious (b) silly
(c) slow (d) simple
Ans:
(c) slow rapid (Adj.): happening or done quickly.

Q5. CHAOTIC
(a) haphazard (b) organised
(c) charming (d) charismatic
Ans: (b) organised (Adjective): arranged or planned in the way mentioned chaotic (Adjective): in a state of complete confusion and lack of order. haphazard (Adj.): with no particular order/plan charismatic (Adj.): charming

Q6. LIBERTY
(a) freedom (b) liberation
(c) bondage (d) crowded
Ans: (c) bondage (N): the state of being a slave or prisoner; slavery. liberty (N): freedom, liberation.

Q7. CAUTIOUS
(a) unreasonable (b) careful
(c) illogical (d)reckless
Ans:
(d) reckless (Adj.): showing a lack of care about danger and the possible results of your actions; rash. cautious (Adj.): being careful about what you say or do.

Q8. ENCOURAGED
(a) opposed (b) mugged
(c) supported (d) dispirited
Ans: (a) oppose (V.): to disagree. encourage (V.): to give support

Q9. REVOKE
(a) negate (b) annul
(c) invalidate (d) implement
Ans: (d) implement (Verb): to make something that has been officially decided to start, to happen or be used; carry out revoke (Verb): to officially cancel something so that it is no longer valid; invalidate negate (V.): to stop something from having any effect ; nullify annul (V.): to state officially that something is no longer legally valid invalidate (V.): to prove that an idea, a story, an argument, etc. is wrong

Q10. CALCULATIVE
(a) naive (b) gentle
(c) docile (d) careful
Ans:
(a) naive (Adj.): lacking experience of life, knowledge; innocent or simple; artless. calculative (Adj.): carefully planned to get what you want. docile: quiet and easy to control.

Q11. ACQUIT
(a) despair (b) mild
(c) smart (d) condemn
Ans: (d) condemn (V): to express strong disapproval; to sentence. acquit (V): to decide and state officially in court that somebody is not guilty of a crime.

Q12. DISSENT
(a) discord
(b) disagreement
(c) unacceptable
(d) agreement
Ans: (d) agreement dissent (Noun): disagreement discord (N.): disagreement ; arguing

Q13. GROUP
(a) singular (b) individual
(c) alone (d) solitary
Ans:
(b) individual (N): A person considered separately rather than as part of group. group (N): a number of people or things together. solitary (Adj.): living alone.

Q14. FRUGALITY
(a) gaiety (b) prodigality
(c) enmity (d) captivity
Ans: (b) prodigality frugality (Noun): using as much money as is necessary; meagreness gaiety (N.): the state of being cheerful and full of fun captivity (N.): the state of being kept as a prisoner/in a confined space

Q15. HUMANE
(a) unkind (b) living being
(c) person (d) man
Ans: (a) unkind humane (Adj.): showing kindness towards people and animals.

Q16. MISERABLE
(a) solitary (b) happy
(c) active (d) laudable
Ans:
(b) happy miserable (Adj.): very unhappy or uncomfortable; depressing.

Q17. SAFE
(a) rash (b) insecure
(c) beneficial (d) harsh
Ans: (b) insecure (Adj.): unsafe or not protected. safe (Adj.): secure, protected from harm.

Q18. REDUNDANT
(a) repentant (b) surplus
(c) singular (d) required
Ans: (d) required redundant (Adjective): unnecessary ; not needed/useful

Q19. FAIR
(a) untrue (b) unjust
(c) coarse (d) harsh
Ans: (b) unjust (Adj.): not deserved or fair. fair (Adj.): just; impartial; satisfying.

Q20. BOISTEROUS
(a) serenity (b) calm
(c) cheerful (d) courageous
Ans: (b) calm (Adjective): not excited; nervous/ upset boisterous (Adjective): violent; noisy and full of life and energy; unclam serenity (N.): the quality of being calm and peaceful

Q21. SUBSTANTIAL
(a) flimsy (b) hefty
(c) actual (d) excess
Ans:
(a) flimsy (Adj.): difficult to believe; fragile; thin; rickety; meagre; not strong substantial (Adj.): not illusory; important; large in amount; considerable; strong

Q22. MUNDANE
(a) inferior (b) cheap
(c) extraordinary
(d) good
Ans: (c) extraordinary (Adj.): not normal or ordinary. mundane (Adj.): not interesting; dull; ordinary.

Q23. ERADICATE
(a) preserve (b) alleviate
(c) removal (d) obstinacy
Ans: (a) preserve (Verb): save; to keep a particular quality eradicate (Verb): to destroy/ get rid of something; wipe out alleviate (V.): to make something less severe obstinacy (N.): a refusal to change your opinions, way of behaving, etc. when other people try to persuade you to ; stubbornness

Q24. DISTRAUGHT
(a) clever (b) serene
(c) distressed (d) foolish
Ans: (b) serene (Adj.): calm and peaceful distraught (Adj.): extremely upset and anxious so that you cannot think clearly; distressed.

Q25. AMPLE
(a) equable (b) plentiful
(c) meagre (d) foul
Ans: (b) plentiful ample (Adj.): enough; plenty of. meagre (Adj.): small in quantity and poor in quality.

Top
error: Content is protected !!