You are here
Home > QB Subjectwise > Part 222 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 222 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. BANE
(a) curse (b) boon
(c) base (d) violent
Ans:
(b) boon (Noun): something that is very helpful and makes life easier for you bane (Noun): something that causes trouble and makes people unhappy; curse curse (Noun): oath ; swear word ; something that causes harm or evil base (Noun): the lowest part of something ; an idea, a fact, a situation, etc. from which something is developed ; basis violent (Adjective): involving or caused by physical force that is intended to hurt or kill somebody

Q2. RETRENCH
(a) revamp (b) belie
(c) deviate (d) recruit
Ans: (d) recruit (Verb): to find new people to join an organisation/a company retrench (Verb): to spend less money ; to reduce costs ; to tell somebody that he cannot continue working for you revamp (Verb): to make changes to the form of something; to improve its appearance belie (Verb): to give a false impression of somebody/something; to show that something cannot be true or correct deviate (Verb): to be different from something ; to do something in a different way from what is usual/expected

Q3. AGGRAVATE
(a) depreciate (b) extinguish
(c) subsidise (d) alleviate
Ans: (d) alleviate (Verb): to make something less severe ; ease aggravate (Verb): to worsen ; to irritate; to make an illness or a bad or unpleasant situation worse; to annoy somebody deliberately depreciate (Verb): to become less valuable over a period of time extinguish (Verb): to put out ; to make a fire stop burning or a light stop shining subsidise (Verb): to give money to somebody/an organisation to help pay for something

Q4. INDELIBLE
(a) decorous (b) surprising
(c) concerted (d) temporary
Ans:
(d) temporary (Adjective): lasting for a short time; not permanent indelible (Adjective): permanent ; impossible to forget/remove decorous (Adjective): polite and appropriate in a particular social situation ; not shocking ; proper surprising (Adjective): causing surprise concerted (Adjective): done in a planned and determined way, by more than one person, government, country, etc.

Q5. GRATING
(a) musical (b) unmusical
(c) hoarse (d) strident
Ans: (a) musical (Adjective): pleasant to listen to grating (Adjective): unpleasant to listen to ; hoarse ; harsh ; unmusical unmusical (Adjective): not pleasant hoarse (Adjective): sounding rough and unpleasant strident (Adjective): having a loud, rough and unpleasant sound

Q6. CAPRICIOUS
(a) fanciful (b) reasonable
(c) intolerant (d) indifferent
Ans: (b) reasonable (Adjective): fair, practical and sensible capricious (Adjective): showing sudden changes in attitude/ behaviour ; changeable fanciful (Adjective): based on imagination and not on facts/reason intolerant (Adjective): not willing to accept ideas or ways of behaving that are different from your own indifferent (Adjective): having/ showing no interest

Q7. LASSITUDE
(a) pleasure (b) lustrous
(c) lethargy (d) enthusiasm
Ans:
(d) enthusiasm (Noun): a strong feeling of excitement and interest in something and a desire to become involved in it. lassitude (Noun): a state of feeling very tired in mind/body; lack of energy measure (Noun): a particular amount of something lustrous (Adjective): soft and shining; glossy lethargy (Noun): the state of not having any energy/enthusiasm for doing things

Q8. DWINDLE
(a) diminish (b) shrink
(c) increase (d) decrease
Ans: (c) increase (Verb): to be large in size dwindle (Verb): to become gradually less/smaller; decrease; diminish diminish (Verb): to become/ make something become smaller, weaker, etc. shrink (Verb): to become smaller decrease (Verb): to be less in size

Q9. DORMANT
(a) inactive (b) dorsal
(c) domestic (d) active
Ans: (d) active (Adjective): busy dormant (Adjective): inactive inactive (Adjective): dormant dorsal (Adjective): on or connected with the back of a fish/ an animal domestic (Adjective): of a country; used in the home

Q10. TRANQUILITY
(a) quiet (b) serenity
(c) peace (d) disturbance
Ans:
(d) disturbance (Noun): actions that upset the normal state that something is in tranquility (Noun): peace; serenity quiet (Adjective): peaceful serenity (Noun): peacefulness; calmness; tranquillity to listen to peace (Noun): quietude

Q11. DEBACLE
(a) success (b) response
(c) acceptance (d) agreement
Ans: (a) success (Noun): achievement debacle (Noun): an event or a situation that is a complete failure and causes embarrassment response (Noun): a spoken/ written answer acceptance (Noun): the act of accepting/agreeing agreement (Noun): the act of agreeing

Q12. ABUSIVE
(a) laudatory (b) profuse
(c) effusive (d) Noble
Ans: (a) laudatory (Adjective): expressing praise/admiration abusive (Adjective): rude and offensive profuse (Adjective): produced in large amounts effensive (Adjective): showing much/too much emotion noble (Adjective): having fine personal qualities that people admire

Q13. AMORPHOUS
(a) amoral (b) definite
(c) perfect (d) irregular
Ans: (b) definite (Adjective): sure or certain; unlikely to change; obvious; clear amorphous (Adjective): having no definite shape, form or structure; shapeless amoral (Adjective): not following any moral rules and not caring about right and wrong perfect (Adjective): having everything that is necessary irregular (Adjective): having no definite shape

Q14. UNITARY
(a) single (b) triple
(c) multiple (d) double
Ans: (c) multiple (Adjective): many in number unitary (Adjective): single; forming one unit single (Adjective): one in number triple (Adjective): three in number double (Adjective): two in number

Q15. ADULTERATION
(a) purification
(b) normalization
(c) rejuvenation
(d) consternation
Ans:
(a) purification (Noun): cleaning by getting rid of impurities adulteration (Noun): being mixed with unnecessary materials normalization (Noun): the imposing of a standard rejuvenation (Noun): the phenomenon of vitality and freshness being restored consternation (Noun): a worried, sad feeling after you have received an unpleasant surprise; dismay

Q16. PERSUADE
(a) promote (b) pervade
(c) dissolve (d) dissuade
Ans: (d) dissuade (Verb): to persuade not to do something persuade (Verb): to convince; to make somebody do something by giving him good reasons for doing it promote (Verb): to encourage; to help something to happen/ develop pervade (Verb): to spread through dissolve (Verb): to cause to go into a solution

Q17. OUTRAGEOUS
(a) justifiable (b) lusty
(c) jolly (d) wicked
Ans: (c) jolly (Adjective): happy and cheerful outrageous (Adjective): very shocking and unacceptable; scandalous justifiable (Adjective): existing or done for a good reason; legitimate lusty (Adjective): healthy and strong; vigorous wicked (Adjective): cruel

Q18. EFFICACIOUS
(a) productive (b) ineffective
(c) improper (d) urgent
Ans:
(b) ineffective (Adjective): not achieving what you want to achieve efficacious (Adjective): effective; producing the result that was wanted or intended productive (Adjective): doing or achieving a lot; fruitful improper (Adjective): not proper urgent (Adjective): that needs to be dealt with or happens immediately

Q19. RELINQUISH
(a) continue (b) vanish
(c) quench (d) relish
Ans: (a) continue (Verb): to keep existing or happening without stopping relinquish (Verb): to stop having something; give up vanish (Verb): disappear quench (Verb): to drink so that you no longer feel thirsty relish (Verb): to enjoy; to get great pleasure from something

Q20. INSIPID
(a) colourful (b) colourless
(c) dull (d) tasty
Ans:
(d) tasty (Adjective): delicious insipid (Adjective): having almost no taste/flavour; flavourless; dull colourful (Adjective): bright colourless (Adjective): dull dull (Adjective): not bright

Q21. AGITATE
(a) please (b) disturb
(c) pacify (d) rouse
Ans: (c) pacify (Verb): to make somebody who is angry or upset become calm and quiet agitate (Verb): to argue strongly; to make somebody feel angry; to rouse please (Verb): to make someone happy disturb (Verb): to interrupt someone rouse (Verb): to make somebody angry

Q22. INDIFFERENT
(a) restless (b) inattentive
(c) attentive (d) reliable
Ans:
(c) attentive (Adjective): listening/ watching carefully and with interest indifferent (Adjective): showing no interest; inattentive restless (Adjective): disturbed; agitated inattentive (Adjective): not attentive reliable (Adjective): dependable

Q23. INDOMITABLE
(a) adamant (b) certain
(c) arrogant (d) cowardly
Ans: (d) cowardly (Adjective): lacking courage ; having no courage indomitable (Adjective): not willing to accept defeat, even in a difficult situation; very brave and determined adamant (Adjective): determined not to change your mind certain (Adjective): that you can rely on; happening to be true arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way

Q24. FELICITY
(a) innocence (b) sorrow
(c) mimicry (d) infidelity
Ans:
(b) sorrow (Noun): sadness felicity (Noun): great happincess ; the quality of being well– chosen or suitable innocence (Noun): lack of knowledge and experience of the world mimicry (Noun): the action or skill of being able to copy the voice of others infidelity (Noun): unfaithfulness; the act of not being faithful to your partner

Q25. DYNAMIC
(a) static (b) stupid
(c) strange (d) stout
Ans: (a) static (Adjective): not moving, changing or developing dynamic (Adjective): always changing; producing movement stupid (Adjective): foolish strange (Adjective): unusual stout (Adjective): plump; fat; strong and thick; brave and determined

Top
error: Content is protected !!