You are here
Home > QB Subjectwise > Part 221 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 221 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. CALLOUS
(a) careless (b) concerned
(c) caress (d) carefree
Ans: (b) concerned (Adjective): worried and feeling concern about something ; interested in something callous (Adjective): cruel ; not caring about other’s feelings/suffering careless (Adjective): not careful caress (Noun): a gentle touch or kiss to show affection carefree (Adjective): having no worries or responsibilities

Q2. COMRADE
(a) friend (b) associate
(c) follower (d) enemy
Ans: (d) enemy (Noun): a person who hates somebody or who acts/ speaks against somebody/ something comrade (Noun): a friend ; a person who is a member of the same communist/socialist political party as the person speaking friend (Noun): comrade associate (Noun): a person that you work with/do business with/ spend a lot of time with follower (Noun): one who follow others

Q3. STINGY
(a) generous (b) prudent
(c) thrifty (d) economical
Ans:
(a) generous (Adjective): given/ giving willingly stingy (Adjective): not generous ; mean ; not given/giving willingly ; thrifty prudent (Adjective): sensible and careful while making judgements and decisions thrifty (Adjective): not generous; stingy economical (Adjective): frugal; not spending more than necessary

Q4. OBSTRUCT
(a) clear (b) block
(c) instruct (d) prevent
Ans: (a) clear (Verb): not to block/ hinder/prevent ; to move freely obstruct (Verb): to block ; to hinder ; to prevent block (Verb): to hinder instruct (Verb): to direct ; to tell somebody to do something prevent (Verb): to stop someone from doing something

Q5. ENCOURAGED
(a) neglected (b) feared
(c) discouraged (d) disowned
Ans: (c) discouraged (Verb): to make somebody feel less confident or enthusiastic encouraged (Verb): to give support, courage or hope ; to persuade to do something neglected (Verb): to omit; not to give attention feared (Verb): to be scared disowned (Verb): to decide that you no longer want to be connected with or responsible for somebody/something

Q6. KNACK
(a) disgusting (b) skill
(c) enmity (d) inability
Ans: (d) inability (Noun): the fact of not being able to do something knack (Noun): a habit of doing something ; a special skill or ability that you have naturally or can learn disgusting (Adjective): extremely unpleasant ; revolting skill (Noun): the ability to do well enmity (Noun): feelings of hatred towards somebody

Q7. ALTRUISTIC
(a) selfish (b) cruel
(c) unkind (d) evil
Ans: (a) selfish (Adjective): caring only about yourself altruistic (Adjective): showing unselfish concern for the welfare of others ; selfless ; unselfish cruel (Adjective): wicked unkind (Adjective): cruel evil (Adjective): morally bad and cruel

Q8. INHALE
(a) insert (b) extricate
(c) hate (d) exhale
Ans:
(d) exhale (Verb): to breathe out ; to breathe out the air/smoke in your lungs inhale (Verb): to breathe in; to take air into your lungs insert (Verb): to put something into something extricate (Verb): to escape/enable to escape from a difficult situation hate (Verb): to have a strong dislike

Q9. OVERT
(a) open (b) complete
(c) hidden (d) culvert
Ans: (c) hidden (Adjective): not open ; secret ; concealed overt (Adjective): done in an open way and not secretly ; open open (Adjective): not closed complete (Adjective): in totality culvert (Noun): a tunnel that carries a river or pipe for water under a road

Q10. DIFFIDENCE
(a) selfassurance
(b) expansiveness
(c) shyness
(d) sharpness
Ans: (a) self–assurance (Noun): belief in yourself and your abilities; self–confidence diffidence (Noun): lack of self– confidence; self–doubt; self–distrust; shyness expansiveness (Noun): a friendly open trait of a talkative person shyness (Noun): a feeling of fear of embarrassment sharpness (Noun): a quick and penetrating intelligence

Q11. AMATEUR
(a) novice (b) professional
(c) lover (d) apprentices
Ans:
(b) professional (Noun): a competent person ; a person who does an activity as a paid job rather than as a hobby amateur (Adjective): doing something for enjoyment/interest, not as a job ; novice novice (Noun): a person who is new and has little experience in a skill, job or situation lover (Noun): a person who loves or is loved apprentice (Noun): a young person who works for an employer for a fixed period of time in order to learn the particular skills needed in his job

Q12. LUNACY
(a) sanity (b) stupidity
(c) sensibility (d) insanity
Ans: (a) sanity (Noun): the state of having a normal healthy mind ; the state of being sensible and reasonable lunacy (Noun): behaviour that is stupid or crazy ; madness ; mental illness stupidity (Noun): behaviour that shows a lack of thought or good judgement ; the state or quality of being slow to learn and not clever/intelligent sensibility (Noun): the ability to experience and understand deep/feelings insanity (Noun): madness ; lunacy

Q13. OBTUSE
(a) sharpwitted(b) transparent
(c) timid (d) blunt
Ans: (a) sharp–witted (Adjective): having sharp intelligence obtuse (Adjective): slow or unwilling to understand ; blunt transparent (Adjective): not opaque timid (Adjective): not brave ; shy and nervous blunt (Adjective): saying exactly what you think without trying to be polite

Q14. INADVERTENTLY
(a) secretly (b) accidentally
(c) completely (d) deliberately
Ans:
(d) deliberately (Adverb): intentionally; on purpose; slowly and carefully; not by chance inadvertently (Adverb): unintentionally ; by accident ; without intending to secretly (Adverb): not openly accidently (Adverb): by accident completely (Adverb): totally

Q15. WARY
(a) conscientious (b) daring
(c) thrifty (d)rash
Ans: (d) rash (Adjective): impulsive ; reckless ; doing something that may not be sensible without first thinking about the possible results wary (Adjective): cautious ; careful while dealing with somebody/ something conscientious (Adjective): taking care to do things carefully and correctly daring (Adjective): brave thrifty (Adjective): stingy

Q16. AMBIGUOUS
(a) plain (b) clear
(c) simple (d) easy
Ans: (b) clear (Adjective): easy to see or understand ambiguous (Adjective): not clearly stated or defined; having different meanings ; that can be understood in more than one way plain (Adjective): easy to see or understand; clear simple (Adjective): plain easy (Adjective): simple; not difficult

Q17. ACCOLADE
(a) blame (b) reticent
(c) decorate (d) permeate
Ans:
(a) blame (Noun): responsibility for doing something badly or wrongly accolade (Noun): praise or an award for achievement that people admire reticent (Noun): unwilling to tell people about things ; reserved decorate (Verb): to beautify permeate (Verb): to spread to every part of an object or a place

Q18. CORDIAL
(a) fast (b) heartfelt
(c) friendly (d) hostile
Ans: (d) hostile (Adjective): very unfriendly or aggressive cordial (Adjective): pleasant and friendly fast (Adjective): very quick heartfelt (Adjective): sincere friendly (Adjective): in a cordial manner

Q19. INSTINCTIVE
(a) innate (b) rational
(c) inherent (d) inborn
Ans: (b) rational (Adjective): based on reason rather than emotions; reasonable instinctive (Adjective): natural; based on instinct, not an thought or training innate (Adjective): inborn; that you have when you were born inherent (Adjective): that is a basic or permanent part of somebody/ something and that cannot be removed inborn (Adjective): innate

Q20. VENIAL
(a) minor (b) pardonable
(c) unpardonable(d) clean
Ans:
(c) unpardonable (Adjective): that can’t be paradoned venial (Adjective): not very serious and therefore able to be forgiven; pardonable minor (Adjective): not very large, important or serious pardonable (Adjective): excusable; that can be forgiven or excused clean (Adjective): clear

Q21. SLAVE
(a) surf (b) landlord
(c) master (d) tenant
Ans: (c) master (Noun): a person who has people working for him slave (Noun): a person who is legally owned by another person and is forced to work for him surf (Noun): waves in the sea or ocean, and the white foam that they produce as they fall on the beach, on rocks, etc. landlord (Noun): one who is the owner of a building, house, etc. tenant (Noun): a person who pays rent for the use of a room, building, land etc. to the person who owns it

Q22. DEEP
(a) shallow (b) hollow
(c) steep (d) low
Ans: (a) shallow (Adjective): not having much distance from top to bottom deep (Adjective): having a large distance from top to bottom hollow (Adjective): having a hole or empty space inside steep (Adjective): rising/falling quickly, not gradually (slopes, hills, etc.) low (Adjective): not high or tall

Q23. EGOIST
(a) spiritless (b) selfless
(c) senseless (d) soulless
Ans:
(b) selfless (Adjective): thinking more about the needs, happiness etc. of other people than about your own egoist (Noun): a person who thinks that he or she is better than other people and who thinks and talks too much about himself/herself; selfish spiritless (Adjective): without energy, enthusiasm or determination senseless (Adjective): having no meaning or purpose; pointless soulless (Adjective): lacking the ability to feel emotions; depressing

Q24. FLOOD
(a) drought (b) dry
(c) cyclone (d) desert
Ans: (a) drought (Noun): a long period of time when there is little or no rain flood (Noun): a large amount of water covering an area that is usually dry dry (Adjective): not wet cyclone (Noun): a violent tropical storm in which strong winds move in a circle desert (Noun): large area of land that has very little water and very few plants growing on it

Q25. LIBERAL
(a) irrelevant (b) free
(c) sensitive (d) intolerant
Ans: (d) intolerant (Adjective): not willing to accept ideas or ways of behaving that are different from your own liberal (Adjective): willing to understand and respect other people’s behaviour, opinions etc. ; generous ; lavish ; free irrelevant (Adjective): not important to or connected with a situation free (Adjective): not confined sensitive (Adjective): aware of and being able to understand other people and their feelings

Top
error: Content is protected !!