You are here
Home > QB Subjectwise > Part 220 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 220 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. CURB
(a) help (b) allow
(c) restrain (d) remove
Ans: (b) allow (Verb): to permit curb (Verb): check ; to control/ limit; to restrain help (Verb): to aid restrain (Verb): to keep under control remove (Verb): to get rid of

Q2. CROOKED
(a) twisted (b) devious
(c) bended (d) straight
Ans:
(d) straight (Adjective): not bent or twisted crooked (Adjective): not in a straight line ; bent/twisted ; annoyed twisted (Adjective): bent ; not normal ; strange in an unpleasant way devious (Adjective): behaving in a dishonest/indirect way ; deceitful bended (Adjective): not straight (of the back and knees)

Q3. PHILANTHROPIC
(a) self centred(b) benevolent
(c) benign (d) unsparing
Ans: (a) self–centred (Adjective): tending to think only about yourself and not thinking about the needs or feelings of other people philanthropic (Adjective): benevolent; generous in assistance to the poor benevolent (Adjective): kind, helpful and generous benign (Adjective): kind and gentle unsparing (Adjective): not caring about people’s feelings ; giving/ given generously

Q4. OPULENT
(a) poor (b) sumptuous
(c) drooping (d) wealthy
Ans: (a) poor (Adjective): not wealthy opulent (Adjective): made/decorated using expensive materials; luxurious; extremely rich; wealthy sumptuous (Adjective): very expensive and looking very impressive drooping (Adjective): hanging down; weak from exhaustion wealthy (Adjective): very rich

Q5. RECEDE
(a) advance (b) retrograde
(c) retreat (d) withdraw
Ans: (a) advance (Verb): to move forward ; further recede (Verb): to diminish; to withdraw; to stop growing; to move gradually away from somebody; to retreat retrograde (Adjective): making a situation worse or returning to how something was in the past retreat (Verb): to move away/ back ; to recede ; to retire ; to back off withdraw (Verb): to recede ; to retreat ; to move back/away ; to pull out ; to retract

Q6. PERPETUAL
(a) intermittent (b) frequent
(c) continuous (d) rare
Ans: (a) intermittent (Adjective): sporadic ; stopping and starting often over a period of time, but not regularly perpetual (Adjective): continuous ; continuing for a long period of time without interruption; continual frequent (Adjective): often continuous (Adjective): constant rare (Adjective): not done, seen, happening etc. very often

Q7. UNRULY
(a) uneven (b) undue
(c) orderly (d) dirty
Ans:
(c) orderly (Adjective): behaving well ; arranged in a neat, careful or logical way unruly (Adjective): difficult to control/manage ; disorderly uneven (Adjective): not level, smooth or flat; irregular; unequal undue (Adjective): more than you think is reasonable or necessary ; excessive dirty (Adjective): not clean

Q8. KNACK
(a) talent (b) dullness
(c) dexterity (d) balance
Ans: (b) dullness (Noun): slowness in understanding ; stupidity knack (Noun): a special skill/ ability that you have naturally or can learn ; dexterity ; a habit of doing something talent (Noun): a natural ability to do something well dexterity (Noun): skill in using your hands or your mind balance (Noun): the ability to keep steady

Q9. PERNICIOUS
(a) prolonged (b) ruinous
(c) ruthless (d) beneficial
Ans: (d) beneficial (Adjective): favourable ; advantageous ; improving a situation ; having a useful or helpful effect pernicious (Adjective): having a very harmful effect prolonged (Adjective): relatively long in duration ; extended ruinous (Adjective): extremely harmful ruthless (Adjective): hard and cruel

Q10. OPULENCE
(a) luxury (b) transparency
(c) wealth (d) poverty
Ans:
(d) poverty (Noun): the state of being poor opulence (Noun): luxury ; richness ; wealthiness luxury (Noun): comfort; richness transparency (Noun): permitting the free passage of light; the quality of being clear and transparent wealth (Noun): riches

Q11. BARREN
(a) frigid (b) fertile
(c) fallow (d) ferrous
Ans: (b) fertile (Adjective): that produces good results or a lot of new ideas barren (Adjective): infertile ; not producing anything good or useful frigid (Adjective): frosty ; very cold ; not showing any feelings of friendship or kindness fallow (Adjective): not successful ; a period of time when nothing is created or produced ferrous (Adjective): connected with iron

Q12. HOSTILE
(a) host (b) proud
(c) systematic (d) sympathetic
Ans: (d) sympathetic (Adjective): kind to somebody hostile (Adjective): very unfriendly or aggressive and ready to argue or fight host (Verb): to organize an event ; to compere proud (Adjective): haughty systematic (Adjective): done according to a system or a plan, in a thorough, efficient or determined way

Q13. PERIL
(a) fatal (b) mortal
(c) uncertainty (d) safety
Ans:
(d) safety (Noun): the state of being safe and protected from danger or harm peril (Noun): serious danger ; the fact of something being dangerous/ harmful fatal (Adjective): causing or ending in death; causing disaster or failure mortal (Adjective): causing death or likely to cause death ; very serious uncertainty (Noun): the state of being uncertain

Q14. STATIONARY
(a) slowing (b) standing
(c) moving (d) writing
Ans: (c) moving (Adjective): in motion stationary (Adjective): not moving ; static ; not intended to be moved ; not changing in condition or quantity slowing (Noun): a decrease in speed standing (Adjective): having a supporting base ; not moving or flowing (liquids) ; maintaining an erect position writing (Noun): the act of creating written words ; the work of a writer

Q15. AGGRESSIVE
(a) dull (b) peaceful
(c) doleful (d) inactive
Ans: (b) peaceful (Adjective): not involving in a war, violence or argument aggressive (Adjective): angry and behaving in a threatening way ; ready to attack ; acting with force and determination in order to succeed dull (Adjective): not bright doleful (Adjective): very sad ; mournful inactive (Adjective): not busy

Q16. DOLEFUL
(a) mournful (b) cheerful
(c) deceitful (d) beautiful
Ans:
(b) cheerful (Adjective): happy and showing it in your behaviour doleful (Adjective): very sad ; mournful mournful (Adjective): very sad ; doleful deceitful (Adjective): behaving in a dishonest way ; dishonest beautiful (Adjective): having beauty; pleasing to the senses

Q17. INDOLENT
(a) diligent (b) malevolent
(c) brilliant (d) solvent
Ans: (a) diligent (Adjective): showing care and effort in your work or duties indolent (Adjective): lazy; not wanting to do work malevolent (Adjective): malicious; wicked brilliant (Adjective): extremely clever or impressive; very intelligent or skilful solvent (Adjective): not in debt

Q18. COHERENT
(a) disorganized (b) inept
(c) carefree (d) distorted
Ans: (a) disorganized (Adjective): badly planned ; not able to plan or organize well coherent (Adjective): logical and well–organised ; easy to understand and clear ; able to talk and express yourself clearly inept (Adjective): acting or done with no skill carefree (Adjective): having no worries or responsibilities distorted (Adjective): changed shape/facts/ideas etc.

Q19. BRUTAL
(a) humane (b) fearless
(c) criminal (d) adamant
Ans:
(a) humane (Adjective): showing kindness brutal (Adjective): violent and cruel; direct and clear about something unpleasant; not thinking of people’s feelings fearless (Adjective): without fear criminal (Adjective): connected with crime adamant (Adjective): determined not to change your mind

Q20. MALICE
(a) ecstasy (b) happiness
(c) honour (d) goodwill
Ans: (d) goodwill (Noun): friendly or helpful feeling malice (Noun): a feeling of hatred that causes a desire to harm ecstasy (Noun): bliss; a feeling of great happiness happiness (Noun): cheerfulness honour (Noun): great respect and admiration

Q21. GENIAL
(a) stupid (b) intelligent
(c) hostile (d) affable
Ans: (c) hostile (Adjective): very unfriendly or aggressive and ready to argue/fight genial (Adjective): friendly and cheerful; affable stupid (Adjective): foolish intelligent (Adjective): clever affable (Adjective): friendly and cheerful

Q22. EMINENT
(a) renowned (b) ordinary
(c) special (d) ignorant
Ans:
(b) ordinary (Adjective): not unusual eminent (Adjective): renowned; well–known ; famous and respectful renowned (Adjective): eminent ; well–known ; famous special (Adjective): extraordinary ignorant (Adjective): lacking knowledge or information ; not educated

Q23. LIBERATION
(a) movement (b) bondage
(c) service (d) unrest
Ans: (b) bondage (Noun): slavery; the state of being a prisoner liberation (Noun): freedom ; independence movement (Noun): act of moving service (Noun): The work that someone does for an organisation unrest (Noun): a feeling or restless agitation

Q24. CRUEL
(a) rich (b) wicked
(c) poor (d) kind
Ans: (d) kind (Adjective): generous cruel (Adjective): unkind; wicked rich (Adjective): wealthy wicked (Adjective): cruel poor (Adjective): not rich

Q25. PESSIMIST
(a) theist (b) optimist
(c) vocalist (d) believer
Ans:
(b) optimist (Noun): a person who always expects good things to happen or things to be successful pessimist (Noun): a person who expects bad things to happen theist (Noun): relating to the belief in the existence of God vocalist (Noun): a singer believer (Noun): a person who believes in the existence or truth of something

Top
error: Content is protected !!