You are here
Home > QB Subjectwise > Part 219 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 219 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. DILATE
(a) frustrate (b) contract
(c) expand (d) rotate
Ans: (b) contract (Verb): to become/ make something smaller/less dilate (Verb): to become/make something larger, wider/more open; expand frustrate (Verb): to make somebody feel annoyed/impatient because he cannot achieve what he wants expand (Verb): to become/make something greater in size, number or importance rotate (Verb): to move or turn around a central fixed point

Q2. PUBLICISE
(a) silence (b) disseminate
(c) promulgate (d) withhold
Ans:
(d) withhold (Verb): to refuse to give; keep back publicise (Verb): to make something known to public; to advertise; disseminate silence (Verb): to make somebody/ something stop speaking or making a noise disseminate (Verb): to spread information, knowledge, etc. so that it may reach many people promulgate (Verb): to spread an idea, a belief, etc. among many people

Q3. LEAD
(a) conduct (b) guide
(c) follow (d) direct
Ans: (c) follow (Verb): to come/go after/ behind; to accept advice instructions, etc. lead (Verb): to go with ; to guide; result in ; to direct ; to be a leader; to show the way conduct (Verb): to organise and/or do a particular activity guide (Verb): to show the way; to direct; explain ; to help direct (Verb): to aim something in a particular direction or at a particular person

Q4. INSOLENT
(a) submissive (b) arrogant
(c) overbearing (d) disdainful
Ans: (a) submissive (Adjective): too willing to accept somebody else’s authority and willing to obey him without questioning anything he wants you to do insolent (Adjective): extremely rude and showing a lack of respect arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way, showing little thought for other people overbearing (Adjective): trying to control other people in an unpleasant way; domineering disdainful (Adjective): expressing extreme contempt; contemptuous; insulting; scornful

Q5. PERMIT
(a) endorse (b) approve
(c) certify (d) forbid
Ans:
(d) forbid (Verb): to order somebody not to do something; to prohibit permit (Verb): to allow; to approve endorse (Verb): to approve of; to be behind; to support approve (Verb): to agree; to say that something is good enough to be used or is correct certify (Verb): to state officially, in writing, that something is true

Q6. WITHER
(a) shine (b) bloom
(c) excel (d) wilt
Ans: (b) bloom (Verb): to produce flowers; to become healthy, happy or confident; to blossom wither (Verb): to become less or weaker, before disappearing completely shine (Verb): to glimmer excel (Verb): to be very good at doing something wilt (Verb): to become weak/ tired/less confident

Q7. COMPASSIONATE
(a) unlawful
(b) heartless
(c) untrustworthy
(d) indecisive
Ans: (b) heartless (Adjective): feeling no pity for other people ; cruel compassionate (Adjective): feeling or showing sympathy for people who are suffering unlawful (Adjective): illegal untrustworthy (Adjective): that cannot be trusted indecisive (Adjective): unable to make decisions ; not providing a clear and definite answer or result

Q8. TASTY
(a) delicious (b) insipid
(c) appetising (d) palatable
Ans:
(b) insipid (Adjective): having almost no taste/flavour ; flavourless tasty (Adjective): having a strong and pleasant flavour delicious (Adjective): having a very pleasant taste/smell appetising (Adjective): that smells/looks attractive, making you feel hungry/thirsty palatable (Adjective): having a pleasant/acceptable taste

Q9. TRIUMPH
(a) defeat (b) victory
(c) success (d) subjugation
Ans: (a) defeat (Noun): win against somebody in a war, competition, sports, game, etc. triumph (Noun): a great success, achievement or victory victory (Noun): success in a game, an election, a war etc. success (Noun): a state of prosperity/ fame subjugation (Noun): forced submission to be controlled by others; the act of conquering

Q10. RANCID
(a) putrefied (b) delicious
(c) fresh (d) stale
Ans: (c) fresh (Adjective): not stale rancid (Adjective): smelling of fermentation/staleness; sour putrefied (Verb): to decay and smell very bad; rot delicious (Adjective): tasty stale (Adjective): not fresh

Q11. REVEAL
(a) conceal (b) insert
(c) excavate (d) absolve
Ans:
(a) conceal (Verb): to hide reveal (Verb): to disclose; to display; to make something known to somebody insert (Verb): to put/introduce into something excavate (Verb): to dig in the ground to look for old buildings or objects that have been buried for a long time absolve (Verb): to state formally that somebody is not guilty or responsible for something

Q12. FILIPPANT
(a) shallow (b) successful
(c) serious (d) strong
Ans: (c) serious (Adjective): sombre flippant (Adjective): showing that you do not take something so seriously as other people think you should shallow (Adjective): not deep successful (Adjective): achieving your aims or what was intended strong (Adjective): powerful

Q13. INSIPID
(a) bland (b) flavourless
(c) flat (d) tasty
Ans: (d) tasty (Adjective): delicious insipid (Adjective): flavour less; having almost no taste/flavour ; dull ; not interesting bland (Adjective): with little colour, excitement or interest flavourless (Adjective): without any flavour flat (Adjective): not curved or sloping

Q14. HARSH
(a) strict (b) gentle
(c) jovial (d) somber
Ans:
(b) gentle (Adjective): calm and kind; doing things in a quiet and careful way harsh (Adjective): cruel; severe and unkind; strict strict (Adjective): very severe jovial (Adjective): very cheerful and friendly somber (Adjective): lacking brightness or colour; dull

Q15. INCESSANT
(a) continuous (b) intermittent
(c) unceasing (d) constant
Ans: (b) intermittent (Adjective): stopping and starting often over a period of time, but not regularly ; sporadic incessant (Adjective): never stopping; constant continuous (Adjective): going on ever unceasing (Adjective): incessant; continuing all the time constant (Adjective): continuous

Q16. ETERNAL
(a) usual (b) active
(c) realistic (d) temporary
Ans: (d) temporary (Adjective): not permanent ; lasting/intended to last or be used only for a short time eternal (Adjective) without an end; existing/continuing forever; happening often usual (Adjective): normal; that happens/is done most of the time active (Adjective): busy realistic (Adjective): sensible and appropriate

Q17. COMEDY
(a) tragedy (b) trilogy
(c) limerick (d) clergy
Ans:
(a) tragedy (Noun): a very sad event/situation ; a play with a serious and sad ending comedy (Noun): humour ; an amusing aspect ; play with a happy ending trilogy (Noun): a group of three books/films/movies, etc. with the same subject/characters limerick (Noun): a humorous verse form with a rhyme scheme aabba clergy (Noun): the priests/ministers of a religion (Christianity)

Q18. IMPETUOUS
(a) agitated (b) impulsive
(c) cautious (d) reckless
Ans: (c) cautious (Adjective): being careful about what you say/do; avoiding danger/mistakes ; not taking any risks impetuous (Adjective) rash ; impulsive ; acting/done quickly, without thinking carefully about the results agitated (Adjective): showing in your behaviour that you are anxious and nervous impulsive (Adjective): rash ; impetuous ; acting suddenly without thinking carefully about the results reckless (Adjective): rash ; showing a lack of care about danger and the possible results of the actions

Q19. APPROACHED
(a) retreated (b) reached
(c) arrived (d) reproached
Ans: (a) retreated (Verb): to move away/back ; to retire ; to recede ; to escape approached (Verb): to come near (in distance) ; to speak to somebody about something ; to come close to something in amount, level or quality reached (Verb): to arrive at ; to increase to a particular level, speed, etc ; to achieve a particular aim arrived (Verb): to get to a place; to reach reproached (Verb): to blame/ criticize ; to feel guilty

Q20. CULMINATION
(a) completion (b) climax
(c) conclusion (d) beginning
Ans: (d) beginning (Noun): start culmination (Noun): the highest point/end of something completion (Noun): the act/ process of finishing climax (Noun): the most exciting/ important event/point in time conclusion (Noun): the end ; completion

Q21. INCLUDE
(a) embrace (b) embody
(c) eliminate (d) enclose
Ans: (c) eliminate (Verb): to remove/ get rid of/defeat/kill/knock out include (Verb): to make somebody/ something a part of something embrace (Verb): to hug embody (Verb): to represent enclose (Verb): to surround ; to put something in the same envelope, package, etc.

Q22. UNPREDICTABLE
(a) pliable (b) reliable
(c) possible (d) potential
Ans:
(b) reliable (Adjective): dependable ; that can be trusted unpredictable (Adjective): that cannot be predicted because it changes a lot pliable (Adjective): flexible ; easy to influence possible (Adjective): that can be done/achieved potential (Noun): possible

Q23. MALICIOUS
(a) malevolent (b) spiteful
(c) baneful (d) benign
Ans: (d) benign (Adjective): kind and gentle; not hurting anybody; not dangerous or likely to cause death malicious (Adjective): spiteful; malevolent ; having/showing hatred and a desire to harm/hurt malevolent (Adjective): malicious; wicked; having/showing desire to harm other people spiteful (Adjective): malicious baneful (Adjective): evil/causing evil

Q24. EMERGE
(a) disappear (b) fall
(c) mark (d) fade
Ans: (a) disappear (Verb): to vanish; to stop existing emerge (Verb): to come out ; to appear ; to become known ; to transpire fall (Verb): to drop from a higher to a lower level mark (Verb): to indicate ; to characterize fade (Verb): to become/make something paler/less bright

Q25. AMPLE
(a) sufficient (b) minimal
(c) meagre (d) optimal
Ans: (c) meagre (Adjective): paltry ; small in quantity and poor in quality ample (Adjective): enough/ more than enough ; plenty of ; large ; sufficient sufficient (Adjective): enough ; sufficient minimal (Adjective): very small in size/amount ; as small as possible optimal (Adjective): the best possible ; ideal

Top
error: Content is protected !!