You are here
Home > QB Subjectwise > Part 218 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 218 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. PLAUSIBLE
(a) inplausible (b) unplausible
(c) implausible (d) displausible
Ans: (c) implausible (Adjective): not seeming reasonable or likely to be true plausible (Adjective): reasonable and likely to be true ; good at sounding honest and sincere, especially while trying to trick people

Q2. GENIAL
(a) stupid (b) stingy
(c) boorish (d) unkind
Ans: (c) boorish (Adjective): very unpleasant and rude genial (Adjective): friendly and cheerful ; affable stupid (Adjective): foolish; unwise stingily (Adjective): not generous unkind (Adjective): cruel; not kind

Q3. DEMOLISH
(a) shift (b) build
(c) repeat (d) hide
Ans: (b) build (Verb): to construct demolish (Verb): to pull or knock down a bui lding; to destroy something accidently shift (Verb): to move something from one place to another repeat (Verb): to do something again and again hide (Verb): to conceal

Q4. FRAILTY
(a) energy (b) intensity
(c) vehemence (d) strength
Ans: (d) strength (Noun): power frailty (Noun): weakness and poor health energy (Noun): power intensity (Noun): the strength of something vehemence (Noun): strength or forcefulness of expression

Q5. PREVENT
(a) protect (b) block
(c) hinder (d) induce
Ans:
(d) induce (Verb): to persuade or influence somebody to do something prevent (Verb): to stop somebody from doing something protect (Verb): to help block (Verb): to stop hinder (Verb): to stop ; to hamper

Q6. GUILTY
(a) good (b) innocent
(c) ingenious (d) foolish
Ans: (b) innocent (Adjective): not guilty guilty (Adjective): having done something wrong/illegal ; being responsible for something bad that has happened good (Adjective): excellent ingenious (Adjective): having a lot of clever new ideas and good at inventing things foolish (Adjective): silly; stupid

Q7. BRUTALITY
(a) mercy (b) bestiality
(c) cruelty (d) humanity
Ans: (d) humanity (Noun): the quality of being kind to people/animals brutality (Noun): cruelty ; violence mercy (Noun): a kind or forgiving attitude towards somebody bestiality (Noun): cruel or disgusting behaviour cruelty (Noun): cruel attitude

Q8. FAT
(a) clean (b) mean
(c) weak (d) lean
Ans:
(d) lean (Adjective): thin and fit; not fat fat (Adjective): having too much weight clean (Adjective): not dirty mean (Adjective): unkind; not willing to give or share things weak (Adjective): not physically strong

Q9. DESTRUCTIVE
(a) structural (b) constructive
(c) wind speed (d) static
Ans: (b) constructive (Adjective): having a useful and helpful effect destructive (Adjective): causing damage structural (Adjective): connected with the way in which something is built or organised wind speed: speed of the wind static (Adjective): not moving, changing/developing

Q10. CORRUPT
(a) honest (b) unclean
(c) heartless (d) hateful
Ans: (a) honest (Adjective): truthful corrupt (Adjective): dishonest; immoral unclean (Adjective): not clean; immoral heartless (Adjective): cruel ; feeling no pity for other people hateful (Adjective): very unkind/unpleasant

Q11. PROMINENT
(a) notorious (b) obscure
(c) wicked (d) hostile
Ans:
(b) obscure (Adjective): not well–known ; unknown ; difficult to understand prominent (Adjective): important/ well–known ; noticeable notorious (Adjective): well– known for being bad wicked (Adjective): cruel hostile (Adjective): very unfriendly/aggressive and ready to fight/argue

Q12. FOMENT
(a) repulse (b) cease
(c) control (d) quell
Ans: (d) quell (Verb): to stop violent behaviour or protests foment (Verb): incite; to create trouble/violence/make it worse repulse (Verb): repel; to make somebody feel disgust/a strong dislike cease (Verb): to stop happening/ existing control (Verb): to limit; to have power over a person, company, country etc.

Q13. TARDY
(a) prompt (b) gradual
(c) late (d) quick
Ans: (a) prompt (Adjective): done without delay ; immediate ; punctual tardy (Adjective): slow to act, move or happen ; late in happening or arriving gradual (Adjective): happening slowly over a long period; not sudden late (Adjective): near the end of a period of time quick (Adjective): fast and prompt

Q14. SACRED
(a) profuse (b) prolific
(c) profound (d) profane
Ans:
(d) profane (Adjective): having/ showing a lack of respect for God/holy things sacred (Adjective): holy ; connected with God ; venerable; dedicated ; sacrosanct ; very important and treated with great respect profuse (Adjective): produced in large amounts prolific (Adjective): producing many works ; existing in large numbers profound (Adjective): very great; felt or experienced very strongly

Q15. SUSCEPTIBLE
(a) incredible
(b) immune
(c) predictable
(d) unpredictable
Ans: (b) immune (Adjective): not affected by something ; protected from something ; that cannot catch or be affected by a particular disease/illness susceptible (Adjective): very likely to be influenced, harmed/ affected ; capable of something; impressionable incredible (Adjective): unbelievable predictable (Adjective): possible to foretell unpredictable (Adjective): impossible to foretell

Q16. FRUGAL
(a) miserly (b) gluttonous
(c) plentiful (d) extravagant
Ans: (d) extravagant (Adjective): spending a lot more money/using a lot more of something than you can afford or is necessary frugal (Adjective): using only as much money or food is necessary ; meagre miserly (Adjective): hating to spend money gluttonous (Adjective): greedy plentiful (Adjective): abundant

Q17. CESSATION
(a) commencement
(b) renewal
(c) ongoing
(d) interruption
Ans: (a) commencement (Noun): beginning cessation (Noun): the stopping of something; a pause in something renewal (Noun): a situation in which something begins again after a pause or an interruption ongoing (Adjective): continuing to exist/develop interruption (Noun): something that temporarily stops an activity or a situation

Q18. PROCRASTINATE
(a) experiment (b) expedite
(c) exclude (d) propagate
Ans: (b) expedite (verb): to make a process happen more quickly ; speed up procrastinate (Verb): to delay doing something that you should do, usually because you do not want to do it experiment (Verb): to try or test new ideas, methods, etc.; to find out what effect they have exclude (Verb): not to include something deliberately in what you are doing/considering propagate (Verb): to spread an idea, a belief or a piece of information among many people

Q19. POTENT
(a) inefficient (b) soft
(c) fragile (d) weak
Ans:
(d) weak (Adjective): not physically strong ; likely to break ; not having much power potent (Adjective): having a strong effect on your mind/ body; powerful inefficient (Adjective): not doing a job well and not making the best use of time, money, energy, etc. soft (Adjective): very brittle fragile (Adjective): easily broken/damaged ; weak and uncertain

Q20. ABANDON
(a) regain (b) retain
(c) remain (d) revive
Ans: (b) retain (Verb): to keep something; to continue to have something ; preserve abandon (Verb): to leave ; to for sake ; to give up regain (Verb): to get back something you no longer have, especially an ability or a quality remain (Verb): to continue to exist ; to be still in the same state or condition revive (Verb): to become, or to make somebody/something become conscious/healthy and strong again

Q21. HUMBLE
(a) rich (b) powerful
(c) naughty (d) strong
Ans: (c) naughty (Adjective): behaving in an unfriendly way towards other people because you think you are better than they; arrogant humble (Adjective): modest; showing you don’t think that you are as important as other people rich (Adjective): wealthy powerful (Adjective): strong strong (Adjective): powerful

Q22. EXEMPTIONS
(a) generalisation
(b) liberalisation
(c) exclusions
(d) inclusions
Ans: (d) inclusion (Noun): the fact of including/being included exemption (Noun): official permission not to do something/ pay something that you may have to do/pay generalisation (Noun): a general statement that is based on only a few facts liberalisation (Noun): the act of making less strict exclusion (Noun): the act of preventing somebody/something from entering a place or taking part in something

Q23. PROMINENT
(a) unknown (b) eminent
(c) renowned (d) important
Ans: (a) unknown (Adjective): not known prominent (Adjective): noticeable; distinguished; important or well–known eminent (Adjective): well– known; famous renowned (Adjective): well– known; famous important (Adjective): of great value

Q24. BETRAYAL
(a) deception (b) treason
(c) loyalty (d) distrust
Ans:
(c) loyalty (Noun): the quality of being faithful in your support of somebody/something betrayal (Noun): the act of giving information about something/ somebody to an enemy deception (Noun): deceit; the act of del iberately making somebody believe something that is not true treason (Noun): the crime of doing something that could cause danger to your country distrust (Noun): a feeling of not being able to trust

Q25. INQUISITIVE
(a) intrusive
(b) cooperative
(c) unsympathetic
(d) indifferent
Ans: (d) indifferent (Adjective): having/ showing no interest; not very good inquisitive (Adjective): asking too many questions and trying to find out what other people are doing, etc; curious; interested in learning intrusive (Adjective): too noticeable, direct, etc. in a way that is disturbing or annoying cooperative (Adjective): involving doing something together or working together with others towards a shared aim unsympathetic (Adjective): not feeling/showing any sympathy

Top
error: Content is protected !!