You are here
Home > QB Subjectwise > Part 217 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 217 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. STINGY
(a) clean (b) tight
(c) generous (d) cheap
Ans: (c) generous (Adjective): kind stingy (Adjective): not generous, especially with money; mean clean (Adjective): not dirty tight (Adjective): not loose cheap (Adjective): inexpensive

Q2. BARREN
(a) fertile (b) rich
(c) prosperous (d) positive
Ans: (a) fertile (Adjective): not barren barren (Adjective): infertile; not good enough for plants to grow on it rich (Adjective): wealthy prosperous (Adjective): affluent ; rich and successful positive (Adjective): feeling confident and sure

Q3. VIRTUE
(a) vice (b) failure
(c) fault (d) offence
Ans: (a) vice (Noun): evil/immoral behaviour virtue (Noun): a good/ attractive/useful quality/ behaviour/attitude failure (Noun): lack of success fault (Noun): defect; short– coming; mistake offence (Noun): crime; an illegal act

Q4. NERVOUS
(a) flawless (b) immature
(c) smooth (d) composed
Ans: (d) composed (Adjective): calm and in control of your feelings nervous (Adjective): anxious; easily worried; frightened flawless (Adjective): perfect; without fault/defect immature (Adjective): not fully developed/grown smooth (Adjective): plain; not rugged

Q5. CONFIDENT
(a) worried (b) pessimistic
(c) diffident (d) depressed
Ans:
(c) diffident (Adjective): not having much confidence in yourself; shy confident (Adjective): feeling sure about your own ability to do things and be successful worried (Adjective): tense pessimistic (Adjective): expecting bad things to happen and that something will not be successful depressed (Adjective): very sad and without hope

Q6. EXPLICIT
(a) elusive
(b) allusive
(c) ambidextrous
(d) ambiguous
Ans: (d) ambiguous (Adjective): that can be understood in more than one way; having different meanings explicit (Adjective): clean and easy to understand; frank elusive (Adjective): difficult to find, define or achieve allusive (Adjective): saying/ writing that refers to/mentions another person/subject in an indirect way ambidextrous (Adjective): able to use both the hands equally well

Q7. IMMUNE
(a) free (b) vulnerable
(c) powerful (d) weak
Ans: (b) vulnerable (Adjective): weak and easily hurt physically or emotionally immune (Adjective): protected from something and therefore able to avoid it; exempt; not affected by something free (Adjective): not dependent powerful (Adjective): very strong weak (Adjective): feeble

Q8. BLEAK
(a) dull (b) dark
(c) bright (d) exposure
Ans: (c) bright (Adjective): not dull bleak (Adjective): not encouraging or giving any reason to have hope; cold and unpleasant; exposed, empty or with no pleasant features; pale; cheerless; gloomy dull (Adjective): not bright dark (Adjective): without light exposure (Noun): the state of being in a place or situation where there is no protection from something harmful or unpleasant

Q9. FASTIDIOUS
(a) fussy (b) cooperative
(c) promising (d) adjustable
Ans: (d) adjustable (Adjective): that can be moved to different positions/changed in shape or size fastidious (Adjective): meticulous; being careful that every detail of something is correct; not liking things to be dirty or untidy; selective fussy (Adjective): too concerned or worried about details or standards cooperative (Adjective): involving doing something together or working together with others towards a shared aim promising (Adjective): showing signs of being good/successful

Q10. SHALLOW
(a) high (b) long
(c) wide (d) deep
Ans:
(d) deep (Adjective): having a great distance from top to bottom shallow (Adjective): not deep; not showing serious thoughts, feelings, etc.; superficial high (Adjective): having a great distance from bottom to top long (Adjective): covering a great length or distance wide (Adjective): broad

Q11. QUIET
(a) strong (b) noisy
(c) incomplete (d) violent
Ans: (b) noisy (Adjective): full of noise quiet (Adjective): not making noise; peaceful; gentle; silent; motionless strong (Adjective): powerful incomplete (Adjective): which is not complete violent (Adjective): very strong and sudden; intense; severe

Q12. VAGUE
(a) clear (b) dull
(c) unknown (d) shady
Ans: (a) clear (Adjective): distinct and not hazy vague (Adjective): not definite; not distinct dull (Adjective): not bright unknown (Adjective): not known shady (Adjective): having a shade

Q13. INCREDIBLE
(a) believable (b) possible
(c) imaginable (d) enjoyable
Ans: (a) believable (Adjective): that can be believed incredible (Adjective): unbelievable; impossible or very difficult to believe; extremely good/large possible (Adjective): that is not impossible imaginable (Adjective): possible to imagine enjoyable (Adjective): that can be enjoyed

Q14. INEVITABLE
(a) avoidable (b) unnecessary
(c) inseparable (d) uncertain
Ans: (a) avoidable (Adjective): that can be prevented inevitable (Adjective): unavoidable; that cannot be avoided/prevented unnecessary (Adjective): not necessary inseparable (Adjective): not able to be separated uncertain (Adjective): not sure; not certain; unclear; hesitant

Q15. HUMILITY
(a) dignity (b) cruelty
(c) anger (d) pride
Ans:
(d) pride (Noun): a feeling of pleasure that you get when the people who are connected with you say that you have done something well/ own something that other people admire humility (Noun): the quality of not thinking that you are better than other people; the quality of being humble dignity (Noun): calm and serious manner that deserves respect ; the fact of being given honour and respect by people cruelty (Noun): behaviour that causes pain and suffering to others anger (Noun): rage

Q16. MAKE
(a) liberate (b) break
(c) emancipate (d) bind
Ans: (b) break (Verb): to damage make (Verb): to create liberate (Verb): to free a country/person from the control of somebody else emancipate (Verb): set free; to free somebody from legal, political or social restrictions bind (Verb): to unite people; to live/work together more happily/ effectively

Q17. PRAISE
(a) heckle (b) accuse
(c) hate (d) scold
Ans: (b) accuse (Verb): to blame praise (Verb): to complement ; to express admiration heckle (Verb): to interrupt a speaker at a public meeting ; barrack hate (Verb): to dislike very much scold (Verb): to speak angrily to somebody, because he has done something wrong

Q18. TERMINATE
(a) hasten (b) depart
(c) begin (d) change
Ans: (c) begin (Verb): to start terminate (Verb): to end ; to make something end hasten (Verb): to hurry ; to say/ do something without delay depart (Verb): to leave a place/ job change (Verb): to alter

Q19. RAPIDLY
(a) lazily (b) secretly
(c) slowly (d) firmly
Ans: (c) slowly (Adverb): not fast rapidly (Adverb): very quickly; happening in a short period of time lazily (Adverb): in lazy manner secretly (Adverb): done with secrecy firmly (Adverb): with determination

Q20. SUCCESSOR
(a) failure (b) loser
(c) predecessor (d) predator
Ans:
(c) predecessor (Noun): a person/thing that comes before somebody/something else successor (Noun): a person/ thing that comes after somebody/something else and takes his/its place failure (Noun): lack of success loser (Noun): one who loses predator (Noun): a person or an organisation that uses weaker people for his/its own advantage

Q21. CONTRADICTION
(a) opposition (b) adjustment
(c) confirmation (d) agreement
Ans: (d) agreement (Noun): consensus contradiction (Noun): a lack of agreement between facts, opinions, actions, etc. opposition (Noun): the act of strongly disagreeing adjustment (Noun): a small change made to something in order to correct or improve it confirmation (Noun): a statement, letter etc. that shows that something is true, correct or definite

Q22. RELINQUISH
(a) reinstate (b) displace
(c) reclaim (d) retain
Ans: (d) retain (Verb): preserve ; to keep something relinquish (Verb): give up ; to stop having something reinstate (Verb): restore ; to return something to its previous position/status displace (Verb): replace ; to take the place of somebody/something reclaim (Verb): to get something back or to ask to have it back after it has been lost, taken away, etc.

Q23. UNPREDICTABLE
(a) dependable (b) nature
(c) laudable (d) compliant
Ans: (a) dependable (Adjective): reliable unpredictable (Adjective): that cannot be predicted because it changes a lot ; undependable nature (Noun): a person’s tendency laudable (Adjective): deserving to be praised; commendable compliant (Adjective): too willing to agree with other people or to obey rules

Q24. STERN
(a) lenient (b) crabby
(c) polite (d) unreasonable
Ans: (a) lenient (Adjective): not so strict as expected while punishing somebody stern (Adjective): serious ; strict; difficult crabby (Adjective): bad- tempered and unpleasant(of people) polite (Adjective): gentle unreasonable (Adjective): not fair; expecting too much

Q25. SUSPICION
(a) doubt (b) whim
(c) indifference (d) trust
Ans:
(d) trust (Noun): the belief that somebody/something is good suspicion (Noun): a feeling that somebody has done something wrong, illegal or dishonest; hint doubt (Noun): hint whim (Noun): a sudden wish to do/have something indifference (Noun): a lack of interest

Top
error: Content is protected !!