You are here
Home > QB Subjectwise > Part 216 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 216 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. STRIFE
(a) war (b) peace
(c) anger (d) woe
Ans: (b) peace (Noun): quietude strife (Noun): angry or violent disagreement between two people/groups of people ; conflict war (Noun): a seris of battles anger (Noun): rage woe (Noun): misery; the troubles and problems that somebody has

Q2. REPULSIVE
(a) attractive (b) reflective
(c) distinctive (d) progressive
Ans: (a) attractive (Adjective): appealing repulsive (Adjective): causing a feeling of strong dislike ; very unpleasant ; disgusting reflective (Adjective): thinking deeply about things; thoughtful distinctive (Adjective): having a quality/characteristic that makes something different and easily noticed ; characteristic progressive (Adjective): in favour of new ideas, modern methods and change

Q3. ISOLATION
(a) segregation (b) association
(c) seclusion (d) deportation
Ans: (b) association (Noun): an official group of people, who have joined together for a particular purpose ; a relationship between people isolation (Noun): the act of separating ; the state of being separate segregation (Noun): the act of policy of separating seclusion (Noun): the state of being private or of having little contact with other people deportation (Noun): the act of expelling a person from his native land

Q4. ANTIQUE
(a) common (b) recent
(c) innovative (d) youthful
Ans: (b) recent (Adjective): that happened/ began only a short time ago antique (Adjective): old and valuable common (Adjective): not special innovative (Adjective): using new ideas youthful (Adjective): young or seeming younger than you are

Q5. CONTENTED
(a) dissatisfied (b) emptied
(c) happy (d) unfriendly
Ans:
(a) dissatisfied (Adjective): not satisfied; discontented contented (Adjective): satisfied; feeling/showing happiness emptied (Adjective): having been made empty happy (Adjective): cheerful unfriendly (Adjective): not friendly

Q6. TENTATIVE
(a) definite (b) insufficient
(c) plentiful (d) active
Ans: (a) definite (Adjective): fixed tentative (Adjective): not definite/certain because you may want to change it later ; hesitant ; provisional ; experimental insufficient (Adjective): not sufficient; not enough plentiful (Adjective): abundant; available/existing in large amounts/numbers active (Adjective): always busy

Q7. COMPULSORY
(a) easy (b) optional
(c) unnecessary (d)mandatory
Ans: (b) optional (Adjective): that you can choose to do or have if you want to compulsory (Adjective): mandatory; that must be done because of a law/a rule easy (Adjective): that is simple to do unnecessary (Adjective): not required/needed; not necessary mandatory (Adjective): compulsory; required by law

Q8. ADAMANT
(a) satisfied
(b) comfortable
(c) yielding
(d) luxurious
Ans: (c) yielding (Adjective): willing to do what other people want adamant (Adjective): determined not to change your mind or to be persuaded about something satisfied (Adjective): full of satisfaction comfortable (Adjective): full of comfort luxurious (Adjective): comfortable ; containing expensive and enjoyable things

Q9. HONEST
(a) infect (b) cleanse
(c) corrupt (d) pollute
Ans: (c) corrupt (Verb): not honest honest (Adjective): trustworthy infect (Verb): to make a disease or an illness spread cleanse (Verb): to clean your skin/or a wound pollute (Verb): to add dirty or harmful substances to air land, water etc. so that it may no longer be pleasant or safe to use

Q10. ORAL
(a) written (b) correct
(c) mental (d) verbal
Ans:
(a) written (Adjective): not oral oral (Adjective): spoken rather than written; connected with mouth correct (Adjective): right and accurate mental (Adjective): connected with mind verbal (Adjective): relating to words ; spoken ; relating to verbs

Q11. AFFIRM
(a) refuse (b) reject
(c) deny (d) disagree
Ans: (d) disagree (Verb): not to agree affirm (Verb): to state firmly/ publicly that something is true/ that you support something strongly ; confirm refuse (Verb): to deny reject (Verb): to refuse deny (Verb): to refuse

Q12. ROBUST
(a) lean (b) strong
(c) flexible (d) feeble
Ans: (d) feeble (Adjective): very weak ; not effective robust (Adjective): strong and healthy ; sturdy ; vigorous lean (Adjective): thin and fit strong (Adjective): powerful flexible (Adjective): that can be changed

Q13. AUDACITY
(a) quivering (b) cowardice
(c) bravado (d) conciseness
Ans: (b) cowardice (Noun): fear or lack of courage audacity (Noun): brave but rude or shocking behaviour quivering (Verb): trembling bravado (Noun): a confident way of behaving that is intended to impress people, sometimes as a way of hiding a lack of confidence conciseness (Noun): the act of using a few words and yet giving all the necessary information

Q14. CREDIT
(a) discredit (b) debit
(c) honesty (d) failure
Ans: (b) debit (Noun): money taken from a bank account credit (Noun): money borrowed; money in account discredit (Noun): damage to somebody’s reputation ; loss of respect honesty (Noun): truthfulness failure (Noun): lack of success

Q15. DEVIATE
(a) attract (b) continue
(c) concentrate (d) attend
Ans:
(c) concentrate (Verb): to bring something together in one place ; to pay all attention to something and not to anything else deviate (Verb): to be different from something ; to do something in a different way attract (Verb): to appeal continue (Verb): to keep on doing attend (Verb): to be present at an event

Q16. DORMANT
(a) acute (b) active
(c) able (d) ablaze
Ans: (b) active (Adjective): always busy doing things dormant (Adjective): not active; in active acute (Adjective): very serious able (Adjective): to have the skill, intelligence, opportunity, etc. ablaze (Adjective): burning quickly and strongly

Q17. CHIVALROUS
(a) gallant (b) dastardly
(c) amorous (d) defiant
Ans: (d) defiant (Adjective): openly refusing to obey chivalrous (Adjective): polite, kind and behaving with honour; gallant gallant (Adjective): brave ; heroic dastardly (Adjective): evil and cruel amorous (Adjective): showing sexual desire and love towards somebody

Q18. ERUDITE
(a) illiterate (b) crude
(c) boring (d) ignorant
Ans: (d) ignorant (Adjective): lacking knowledge/information erudite (Adjective): having/ showing great knowledge that is gained from academic study ; learned illiterate (Adjective): not educated ; not knowing how to read/write crude (Adjective): simple and not very accurate; offensive/rude boring (Adjective): not interesting

Q19. DESPAIR
(a) sneer (b) compliment
(c) irony (d) hope
Ans: (d) hope (Noun): a feeling that something you want will happen despair (Noun): the feeling of losing all hope sneer (Noun): an unpleasant look, smile or comment compliment (Noun): a remark that expresses praise/admiration irony (Noun): the amusing/ strange aspect of a situation that is very different from what you expect

Q20. TRANSPARENT
(a) translucent (b) opaque
(c) clear (d) sharp
Ans:
(b) opaque (Adjective): not clear enough to see through or allow light through ; difficult to understand; impenetrable transparent (Adjective): obvious ; clear ; allowing you to see through it ; easy to understand translucent (Adjective): allowing light to pass through but not transparent clear (Adjective): obvious ; transparent sharp (Adjective): having a fine edge or point

Q21. CONCUR
(a) disagree (b) disappear
(c) disarrange (d) discourage
Ans: (a) disagree (Verb): not to agree concur (Verb): to agree disappear (Verb): vanish disarrange (Verb): to make something untidy discourage (Verb): to try to prevent something or to prevent someone from doing something

Q22. VENERATION
(a) fear (b) reverence
(c) remorse (d) disrespect
Ans: (d) disrespect (Noun): a feeling of impudence veneration (Noun): the act of showing a lot of respect ; reverence fear (Noun): dread reverence (Noun): showing a lot of respect/admiration remorse (Noun): the feeling of being extremely sorry for something wrong/bad you have done

Q23. INSOLENT
(a) ignorant (b) proud
(c) laudable (d) humble
Ans: (d) humble (Adjective): modest; meek insolent (Adjective): extremely rude and showing a lack of respect ignorant (Adjective): lacking knowledge or information; not educated ; uncouth proud (Adjective): haughty laudable (Adjective): deserving to be praised/admired; commendable

Q24. URBAN
(a) rustic (b) rural
(c) civil (d) foreign
Ans: (b) rural (Adjective): connected with/like the countryside (village) urban (Adjective): connected with a town or city rustic (Adjective): characteristic of rural life civil (Adjective): connected with people who live in a country foreign (Adjective): connected with another country

Q25. INCREDIBLE
(a) possible (b) believable
(c) enjoyable (d) imaginary
Ans:
(b) believable (Adjective): plausible; that can be believed incredible (Adjective): unbelievable ; impossible or very difficult to believe; extremely, good/large possible (Adjective): that can be done/achieved enjoyable (Adjective): that can be enjoyed imaginary (Adjective): existing only in mind/imagination

Top
error: Content is protected !!