You are here
Home > QB Subjectwise > Part 214 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 214 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. SALIENT
(a) correct (b) insignificant
(c) central (d) convenient
Ans: (b) insignificant (Adjective): not big or valuable enough to be stressed salient (Adjective): most important or noticeable correct (Adjective): right central (Adjective): considered important ; most important convenient (Adjective): useful; easy or quick to do

Q2. DORMANT
(a) Strong (b) humble
(c) quick (d) active
Ans: (d) active (Adjective): busy doing things dormant (Adjective): not active; in active strong (Adjective): powerful humble (Adjective): polite; calm quick (Adjective): fast

Q3. CAMOUFLAGE
(a) hide (b) reveal
(c) disguise (d) pretended
Ans: (b) reveal (Verb): to show ; to disclose camouflage (Verb): to hide somebody or something by making him or it look like the things around, or like something else hide (Verb): to conceal disguise (Verb): to change your appearance so that people may not recognise you ; to conceal pretended (Verb): to behave in such a way as to make other people believe something that is not true

Q4. LATCNT
(a) Primitive (b) evident
(c) potent (d) talented
Ans: (b) evident (Adjective): obvious ; clear ; easily seen latent (Adjective): existing, but not yet very noticeable active or well–developed primitive (Adjective): belonging to a very simple society with no industry, etc; belonging to an early stage in the development of humans/animals ; very simple and old–fashioned ; crude potent (Adjective): powerful ; having a strong effect on your mind or body talented (Adjective): having a natural ability to do something well

Q5. AMPLE
(a) meagre (b) quantitative
(c) sufficient (d) tasty
Ans:
(a) meagre (Adjective): paltry ; small in quantity and poor in quality ample (Adjective): enough or more than enough; plenty of quantitative (Adjective): connected with the amount or number of something rather than with how good it is sufficient (Adjective): enough for a particular purpose tasty (Adjective): very delicious

Q6. DIMINISH
(a) increase (b) improve
(c) introduce (d) decrease
Ans: (a) increase (Verb): to become larger diminish (verb): to decrease ; to become/make smaller, weaker, etc. improve (Verb): to become/ make better than before introduce (Verb): to make someone learn about something decrease (Verb): to diminish

Q7. COMPLY
(a) challenge (b) complain
(c) conform (d) compete
Ans: (a) challenge (Verb): to refuse to accept something ; dispute ; to question whether a statement or an action is right, legal, etc. comply (Verb): to obey a rule, an order, etc. complain (Verb): to say that you are unhappy, annoyed or not satisfied conform (Verb): to obey a rule, an order, etc; to comply compete (Verb): to take part in a contest/game

Q8. TREACHEROUS
(a) tactful (b) violent
(c) faithful (d) false
Ans: (c) faithful (Adjective): loyal; true and accurate; not changing anything; staying with or supporting a particular person treacherous (Adjective): deceitful ; that cannot be trusted ; intending to harm you ; unfaithful tactful (Adjective): diplomatic; careful not to say or do anything that will annoy/upset other people violent (Adjective): intense; severe; showing or caused by very strong emotion; very strong and sudden false (Adjective): incorrect; wrong; untrue

Q9. INQUISITIVE
(a) inadequate
(b) immature
(c) uncomfortable
(d) unconcerned
Ans: (d) unconcerned (Adjective): not worried or anxious about something; not interested in something inquisitive (Adjective): curious; enquiring; asking too many questions; very interested in learning about many different things inadequate (Adjective): not enough ; insufficient ; incomplete immature (Adjective): not fully developed or grown ; behaving in a way that is not sensible and is typical of people who are much younger uncomfortable (Adjective): not comfortable

Q10. AFFLUENCE
(a) poverty (b) influence
(c) neglect (d) semblance
Ans:
(a) poverty (Noun): the state of being poor affluence (Noun): prosperity ; the state of being wealthy/rich influence (Noun): the effect that somebody/something has on the way a person thinks or behaves or on the way that something works/develops neglect (Noun): to fail to take care of ; not to give enough attention semblance (Noun): a situation in which something seems to exist although this may not, in fact, be the case

Q11. FRUITLESS
(a) successful (b) wasted
(c) useless (d) insufficient
Ans: (a) successful (Adjective): achieving your aims or what was intended ; having become popular and/or make a lot of money fruitless (Adjective): producing no useful results ; unproductive wasted (Adjective): unsuccessful useless (Adjective): of no use insufficient (Adjective): not enough; inadequate

Q12. CONSENSUS
(a) accept (b)opinion
(c) disagreement (d)permission
Ans: (c) disagreement (Noun): the state of not agreeing to something consensus (Noun): an opinion that all members of a group agree to accept (Verb): to take willingly something that is offered opinion (Noun): your feeling or thoughts about somebody/ something, rather than a fact; view permission (Noun): the act of allowing somebody to do something

Q13. GENUINE
(a) general (b) genie
(c) real (d) fake
Ans: (d) fake (Adjective): unreal; ingenuine; counterfeit genuine (Adjective): real; true; authentic ; sincere and honest general (Adjective): normal; usual genie (Noun): a spirit with magic powers, especially one that lives in a bottle or a lamp real (Adjective): true; authentic

Q14. FLEXIBLE
(a) rigid (b) cruel
(c) humble (d) easy
Ans: (a) rigid (Adjective): inflexible; very stiff ; very strict and difficult to change flexible (Adjective): able to bend easily without breaking ; able to change to suit new conditions cruel (Adjective): unkind humble (Adjective): polite; calm easy (Adjective): not difficult

Q15. INITIATED
(a) complicated (b) simplified
(c) concluded (d) commenced
Ans: (c) concluded (Verb): to put an end ; to finish initiated (Verb): to start; to make something begin; set in motion complicated (Verb): not easy to understand/deal/do simplified (Verb): to make something easier to understand/ deal/do commenced (Verb): to start; to begin

Q16. AUTONOMY
(a) slavery
(b) subordination
(c) dependence
(d) submissiveness
Ans: (c) dependence (Noun): the state of being dependent autonomy (Noun): independence; the freedom for a country, a region or an organization to govern itself independently slavery (Noun): the state of being a slave subordination (Noun): the state of being subordinate to something submissiveness (Noun): the state of being willing to yield to the will of another person or a superior force

Q17. FATIGUED
(a) weakened (b) energised
(c) tired (d) activated
Ans: (b) energised (Verb): to make somebody enthusiastic about something ; to give somebody more energy, strength etc. fatigued (Adjective): exhausted; very tired, both physically and mentally weakened (Adjective): made weak or weaker, reduced in strength tired (Adjective): weary ; needing rest activated (Adjective): made active

Q18. REVEAL
(a) disclose (b) cover
(c) hide (d) veil
Ans: (c) hide (Verb): to conceal; to cover reveal (Verb): to show ; to disclose; to display disclose (Verb): to show ; to display cover (Verb): to hide ; to conceal veil (Verb): to cover your face with a veil; shroud

Q19. SEVERE
(a) sharp (b) mild
(c) important (d) cut
Ans: (b) mild (Adjective): not severe or strong ; gentle and kind ; slight severe (Adjective): harsh ; violent ; serious ; stern ; not kind sharp (Adjective): very pointed or violent important (Adjective): significant cut (Verb): to something make an opening in

Q20. RAPID
(a) happy (b) fall
(c) slow (d) abnormal
Ans:
(c) slow (Adjective): not done quickly rapid (Adjective): happening in a short period of time ; done or happening very quickly happy (Adjective): cheerful fall (Noun/Verb): act of falling; waterfall; a decrease in size, number, rate/level to drop down from a higher level to a lower level abnormal (Adjective): different from what is usual or expected, especially in a way that is worrying, harmful or not wanted

Q21. ABUNDANCE
(a) scanty (b) tiny
(c) scarcity (d) deficient
Ans:
(c) scarcity (Noun): shortage ; not enough of what is needed abundance (Noun): a large quantity that is more than enough scanty (Adjective): too little in amount for what is needed tiny (Adjective): very small deficient (Adjective): not having enough of something

Q22. UNANIMITY
(a) amity
(b) enmity
(c) disagreement
(d) dissatisfaction
Ans: (c) disagreement (Noun): the state of not agreeing/having different opinions unanimity (Noun): complete agreement about something among a group of people amity (Noun): a friendly relationship between people or countries enmity (Noun): feeling of hatred towards somebody dissatisfaction (Noun): the state of not being satisfied/ pleased

Q23. VICE
(a) fame (b) virtue
(c) fortune (d) fate
Ans: (b) virtue (Noun): a particular good quality or habit ; behaviour/ attitudes that show high moral standards vice (Noun): evil/immoral behaviour ; criminal activities that involve sex/drugs fame (Noun): the state of being known and talked about by many people fortune (Noun): chance/luck ; fate/future of a person fate (Noun): the things, especially bad things, that will happen or have happened to somebody/something

Q24. RENOWNED
(a) famous (b) owned
(c) unowned (d) unknown
Ans: (d) unknown (Adjective): not known renowned (Adjective): famous; well–known ; respected ; celebrated; noted famous (Adjective): illustrious owned (Adjective): having an owner unowned (Adjective): having no owner

Q25. PROVOKE
(a) soothe (b) incite
(c) smoothen (d) entice
Ans:
(a) soothe (Verb): calm ; to make somebody who is anxious, upset, etc. feel calmer provoke (Verb): to cause a particular reaction or have a particular effect ; to say/do something that you know will annoy somebody so that it may react in an angry way ; goad incite (Verb): to encourage to do something violent smoother (Verb): to make smooth or smoother ; become smooth entice (Verb): to persuade

Top
error: Content is protected !!