You are here
Home > QB Subjectwise > Part 213 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 213 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ACCORD
(a) disagreement
(b) welcome
(c) disrespect
(d) conformity
Ans: (a) disagreement (Noun): a situation where people have different opinions about something accord (Noun): a formal agreement between two organisations, countries, etc welcome (Noun): act of greeting somebody disrespect (Noun): a lack of respect conformity (Noun): behaviour or actions that follow the accepted rules of the society

Q2. INFIRMITY
(a) employment
(b) indisposition
(c) strength
(d) weakness
Ans: (c) strength (Noun): power or energy that can help you do or achieve something that you want infirmity (Noun): weakness or illness over a long period employment (Noun): job indisposition (Noun): a slight illness that makes you unable to do something weakness (Noun): lack of strength, power or determination

Q3. FEASIBLE
(a) useful (b) impractical
(c) uneven (c) important
Ans: (b) impractical (Adjective): not practicable; not sensible or realistic feasible (Adjective): that is possible and likely to be achieved; practicable useful (Adjective): that can help you do or achieve something that you want uneven (Adjective): not even; not level, smooth or flat important (Adjective): useful

Q4. METICULOUS
(a) forgetful (b) destructive
(c) careless (c) flagrant
Ans: (c) careless (Adjective): not careful meticulous (Adjective): paying careful attention to every detail; fastidious; thorough forgetful (Adjective): often forgetting things; absent, minded destructive (Adjective): causing destruction or damage flagrant (Adjective): shocking because it is done in a very obvious way and shows no respect for people, laws, etc. ; blatant

Q5. SYNTHETIC
(a) natural (b) plastic
(c) cosmetic (c) apathetic
Ans:
(a) natural (Adjective): of nature or existing in Nature synthetic (Adjective): artificial; man–made; made by using chemical substances plastic (Adjective): made of plastic cosmetic (Adjective): improving only the outside appearance and not its basic character apathetic (Adjective): showing no interest or enthusiasm

Q6. AUTONOMOUS
(a) selfgovernment
(b) dependent (c) defensive
(d) neutral
Ans: (b) defensive (Adjective): protecting against attack autonomous (Adjective): independent; able to govern itself or control its own affairs self–government (Noun): the government or control of a country of an organisation by its own people or members, not by others dependent (Adjective): needing somebody/something in order to survive or be successful neutral (Adjective): impartial; unbiased

Q7. DECEITFUL
(a) sincere (b) useful
(c) plain (d) honest
Ans: (c) plain (Adjective): easy to see or understand ; clear deceitful (Adjective): dishonest; behaving in a dishonest way by telling lies sincere (Adjective): genuine ; honest useful (Adjective): that can help you do or achieve something that you want honest (Adjective): not dishonest

Q8. EXONERATE
(a) admit (b) release
(c) convict (d) reject
Ans: (c) convict (Verb): to decide and state officially in court that somebody is guilty of a crime exonerate (Verb): to officially state that somebody is not responsible for something that he has been blamed for; acquit admit (Verb): to accept truth; to confess; to allow release (Verb): to set somebody/ something free; to let go; to let loose reject (Verb): to refuse to accept; to decide not to use, sell, publish etc.

Q9. EXAGGERATE
(a) underwrite (b) understate
(c) ignore (d) condemn
Ans: (b) understate (Verb): to state that something is smaller, less important or less serious than it really is exaggerate (Verb): to make something seem larger, better, worse or more important that it really is underwrite (Verb): to accept financial responsibility for an activity so that you may pay for special costs or for losses it may make ignore (Verb): to pay no attention to; disregard; to pretend that you have not seen; take no notice of condemn (Verb): to express very strong disapproval; sentence

Q10. CONTROVERSIAL
(a) indisputable (b) restrained
(c) controlled (d) appeasing
Ans:
(a) indisputable (Adjective): that is true and cannot be disagreed with or denied; undeniable controversial (Adjective): causing a lot of angry public discussion and disagreement restrained (Adjective): showing calm or control rather than emotion ; not too brightly coloured or decorated ; discreet controlled (Adjective): done or arranged in a very careful way ; limited; managed by law or by rules ; remaining calm and not getting angry or upset appeasing (Adjective): tending or intended to pacify by acceding to demands or granting concessions

Q11. BRITTLE
(a) weak (b) strong
(c) fragile (d) bright
Ans: (b) strong (Adjective): powerful brittle (Adjective): hard but easily broken weak (Adjective): not strong fragile (Adjective): easily broken or damaged ; weak and uncertain bright (Adjective): full of brightness

Q12. CALLOUS
(a) rude (b) insensitive
(c) indifferent (d) sympathetic
Ans: (d) sympathetic (Adjective): kind to somebody who is hurt or sad; showing that you understand and care about his problems callous (Adjective): not caring about other people’s feelings or suffering; cruel; unfeeling rude (Adjective): having/ allowing lack of respect for other people and their feelings insensitive (Adjective): unsympathetic; not caring about other people‘s feelings indifferent (Adjective): having or showing no interest; not very good

Q13. DISHEVELLED
(a) composed (b) tidy
(c) confident (d) jovial
Ans: (b) tidy (Adjective): behaving in neat and clean manner dishevelled (Adjective): very untidy composed (Adjective): to be made from several parts, things or people; calm and in control of your feelings confident (Adjective): being very sure about your own ability to do things jovial (Adjective): very cheerful and friendly

Q14. IMPEDE
(a) obstruct (b) advance
(c) linger (d) guarantee
Ans: (b) advance (Verb): to move forward; to progress or develop impede (Verb): to delay or stop the progress of something; hinder; hamper obstruct (Verb): hinder; to block; to prevent linger (Verb): to continue to exist for longer than expected guarantee (verb): to promise to do something; to promise something will happen

Q15. PERILLOUS
(a) carefree (b) impetuous
(c) safe (d) impure
Ans:
(c) safe (Adjective): free from danger perilous (Adjective): very dangerous; hazardous carefree (Adjective): having no worries or responsibilities impetuous (Adjective): rash; impulsive; acting or done quickly and without thinking carefully about the results impure (Adjective): not pure

Q16. EVIDENT
(a) suspected (b) disagreed
(c) doubtful (d) unimportant
Ans: (c) doubtful (Adjective): not sure; uncertain and feeling doubt; dubious; unlikely; not probable evident (Adjective): clear; easily seen; obvious suspected (Adjective): believed likely disagreed (Verb): to be of different opinions unimportant (Adjective): not important

Q17. ADAMANT
(a) yielding (b) permissive
(c) liberal (d) tolerant
Ans: (a) yielding (Adjective): soft and easy to bend or move when you press it; willing to do what other people want adamant (Adjective): determined not to change your mind or to be persuaded about something permissive (Adjective): allowing or showing a freedom of behaviour that many people do not approve of liberal (Adjective): willing to understand and respect other people’s behaviour, opinions, etc.; generous tolerant (Adjective): able to accept what other people say or do even if you do not agree to it; able to survive or operate in difficult conditions

Q18. PROFESSIONAL
(a) novice (b) amateur
(c) dabbler (d) apprentice
Ans: (b) amateur (Noun): a person who takes part in a sport or other activity for enjoyment, not as a job professional (Adjective): connected with a job that needs special training or skill; competent; welltrained and extremely skilled novice (Noun): a person who is new and has little experience in a skill, job or situation dabbler (Noun): an amateur who engages in an activity without serious intentions and who pretends to have knowledge apprentice (Noun): a young person who works for an employer for a fixed period of time in order to learn the particular skills needed in his job

Q19. CALLOUS
(a) persuasive (b) caring
(c) gentle (d) sensitive
Ans: (d) sensitive (Adjective): aware of and being able to understand other people and their feelings callous (Adjective): unfeeling ; not caring about other people’s feelings or suffering persuasive (Adjective): able to force somebody to do or believe something caring (Adjective): kind, helpful and showing that you care about other people gentle (Adjective): calm and kind

Q20. INCREDIBLE
(a) credulous (b) probable
(c) possible (d) creditable
Ans:
(c) possible (Adjective): that can be done or achieved incredible (Adjective): unbelievable ; impossible or very difficult to believe credulous (Adjective): too ready to believe things and therefore easy to trick ; gullible probable (Adjective): likely to happen, to exist or to be true creditable (Adjective): of a quite good standard and deserving praise or approval ; praise–worthy ; morally good ; admirable

Q21. DETEST
(a) test (b) dislike
(c) like (d) interest
Ans: (c) like (Verb): to have interest in somebody or something detest (Verb): to hate somebody/ something very much ; loathe ; dislike test (Verb): to find out how much one knows; to examine dislike (Verb): not to like somebody/something interest (Verb): want to know more

Q22. INTENTIONAL
(a) accidental (b) undecided
(c) concentrated(d) broken
Ans: (a) accidental (Adjective): happening by chance; not planned intentional (Adjective): done deliberately/wilfully/willingly; deliberate; intended undecided (Adjective): not decided concentrated (Adjective): showing determination to do something; made stronger because water or other substances have been removed broken (Adjective): that has been damaged or injured

Q23. COMMENCE
(a) start (b) schedule
(c) conclude (d) dissolve
Ans: (c) conclude (Verb): to end; to finish commence (Verb): to begin/ start start (Verb): to begin schedule (Verb): to arrange for something to happen at a particular time dissolve (Verb): to make a solid become a part of a liquid; to officially end a marriage; to disappear

Q24. EXPAND
(a) contract (b) contrast
(c) consist (d) controvert
Ans: (a) contract (Verb): to become/ make something smaller in size, number or importance expand (Verb): to become/make something greater in size, number or importance contrast (Verb): to compare two things to show their differences consist (Verb): comprise; constitute; be composed of controvert (Verb): refute; to say or prove that something is not true

Q25. PROSPERITY
(a) propriety (b) property
(c) adversity (d) perspicacity
Ans:
(c) adversity (Noun): a difficult or unpleasant situation prosperity (Noun): affluence ; the state of being successful by making money propriety (Noun): moral and social behaviour that is considered to be correct and acceptable property (Noun): something owned by somebody; e.g. land, building, etc. perspicacity (Noun): the capacity to assess situations or circumstances and draw sound conclusions

Top
error: Content is protected !!