You are here
Home > QB Subjectwise > Part 210 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 210 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. EPHEMERAL
(a) eternal (b) transitory
(c) mortal (d) temporal
Ans: (a) eternal (Adjective): without an end ; existing or continuing forever ephemeral (Adjective): short– lived ; lasting or used for only a short period of time transitory (Adjective): temporary ; continuing only for a short– time mortal (Adjective): that cannot live for ever and must die temporal (Adjective): connected with the real physical world, not spiritual matters

Q2. LATENT
(a) unspoken (b) later
(c) implicit (d) obvious
Ans: (d) obvious (Adjective): evident ; clear ; definite ; easily seen latent (Adjective): existing, but not yet very noticeable, active or well–developed unspoken (Adjective): unstated; not said in words but understood or agreed between people later (Adjective): coming at a time in the future implicit (Adjective): suggested without being directly expressed ; absolute

Q3. MONOTONOUS
(a) disastrous (b) terrifying
(c) terrible (d) interesting
Ans: (d) interesting (Adjective): attracting your attention because it is special, exciting or unusual monotonous (Adjective): never changing and therefore boring ; dull ; repetitious disastrous (Adjective): very bad, harmful or unsuccessful ; devastating ; catastrophic terrifying (Adjective): causing extreme terror terrible (Adjective): very unpleasant ; making you feel very unhappy, upset or frightened

Q4. OBSCENE
(a) disobedient (b) decent
(c) dislocate (d) cautious
Ans: (b) decent (Adjective): of a good enough standard or quality ; honest and fair obscene (Adjective): outrageous ; extremely large in size or amount in a way that most people find unacceptable and offensive disobedient (Adjective): not obeying dislocate (Verb): to stop a system, plan, etc. from working or continuing in the normal way cautious (Adjective): being very careful

Q5. FLOURISH
(a) perish (b) degenerate
(c) decay (d) dismiss
Ans: (b) degenerate (Verb): to become worse ; deteriorate flourish (Verb): to develop quickly and be successful or common ; to grow well ; to be healthy and happy ; thrive perish (Verb): to die ; to be lost or destroyed decay (Verb): to be destroyed gradually by natural processes ; rot dismiss (Verb): to decide that somebody/something is not important and not worth thinking or talking about

Q6. CONFORM
(a) differ (b) reject
(c) question (d) ignore
Ans: (a) differ (Verb): to be different from somebody/something ; to disagree with somebody conform (Verb): to behave and think in the same way or most other people in a group or society; to obey a rule, law, etc; comply ; to agree to or match something reject (Verb): to refuse to accept or consider something question (Verb): to ask somebody a question ignore (Verb): to pay no attention to something ; disregard ; take no notice of

Q7. SUMMIT
(a) end (b) last
(c) base (d) bottom
Ans: (d) bottom (Noun): the lowest part of something summit (Noun): the highest point of something end (Noun): the final part of something last (Adjective): final ; at the end base (Noun): the lowest part of something, especially on the part it rests/stands

Q8. OBSCURE
(a) clear (b) bright
(c) open (d) frank
Ans: (a) clear (Adjective): easy to see or understand obscure (Adjective): not well– known ; unknown ; difficult to understand bright (Adjective): full of light ; shining strongly ; strong and easy to see ; cheerful and lively ; intelligent ; quick to learn open (Adjective): not closed ; spread out ; not blocked by anything frank (Adjective): honest and direct in what you say

Q9. ELEGANT
(a) crude (b) efficient
(c) coy (d) eloquent
Ans: (a) crude (Adjective): simple and not very accurate but giving a general idea of something ; offensive or rude ; vulgar elegant (Adjective): attractive and showing a good sense of style; stylish efficient (Adjective): doing something well and thoroughly with no waste of time, money or energy coy (Adjective): shy or pretending to be shy and innocent ; reticent eloquent (Adjective): able to use language and express your opinion well ; able to express a feeling

Q10. DELUSION
(a) reality (b) acceptance
(c) precision (d) fiction
Ans:
(a) reality (Noun): the true situation and the problems that actually exist in life delusion (Noun): a false belief or opinion about yourself or your situation acceptance (Noun): the act of accepting a gift, an invitation, an offer, etc. precision (Noun): the quality of being exact, accurate and careful ; accuracy fiction (Noun): a type of literature that describes imaginary people and events, not real ones; a thing that is invented or imagined and is not true

Q11. DESPAIR
(a) belief (b) trust
(c) hope (d) faith
Ans: (c) hope (Noun): a belief that something you want will happen despair (Noun): the feeling of having lost all hope belief (Noun): a strong feeling that something or somebody exists or is true trust (Noun): the belief that somebody/something is good, sincere, honest, etc. and will not try to harm or trick you faith (Noun): trust in somebody’s ability or knowledge.

Q12. IN TOTO
(a) bluntly (b) partially
(c) entirely (d) strongly
Ans: (b) partially (Adverb): partly ; not completely in toto (Adverb): completely ; including all parts. bluntly (Adverb): in a very direct way, without trying to be polite or kind entirely (Adverb): in every way possible ; completely strongly (Adverb): in a strong manner

Q13. PROTEAN
(a) amateur (b) catholic
(c) unchanging (d) rapid
Ans: (c) unchanging (Adjective): that always stays the same and does not change protean (Adjective): able to change quickly and easily amateur (Adjective): doing something for interest or enjoyment, not as a job catholic (Adjective): including many or most things rapid (Adjective): done or happening very quickly ; happening in a short period of time

Q14. PREDILECTION
(a) acceptance (b) attraction
(c) dislike (d) choice
Ans: (c) dislike (Noun): a feeling of not liking predilection (Noun): liking ; preference acceptance (Noun): the act of accepting something attraction (Noun): a feeling of liking somebody ; an interesting or enjoyable place to go choice (Noun): an act of choosing between two or more possibilities ; the right to choose or the possibility of choosing

Q15. ADMONISH
(a) condemn (b) bless
(c) praise (d) congratulate
Ans:
(c) praise (Verb): to express your approval of or admiration for somebody/something ; compliment admonish (Verb): to tell somebody firmly that you do not approve of something that he has done ; to advise somebody strongly to do something condemn (Verb): to express very strong disapproval of somebody/ something ; to say what somebody’s punishment will be bless (Verb): to ask God to protect somebody/something congratulate (Verb): to tell somebody that you are pleased about his success or achievements

Q16. APPARENT
(a) illegible (b) hidden
(c) mysterious (d) remote
Ans: (b) hidden (Adjective): that cannot be seen ; secret ; concealed apparent (Adjective): easy to see or understand ; obvious ; that seems to be real or true but may not be ; seeming illegible (Adjective): difficult or impossible to read mysterious (Adjective): difficult to understand or explain ; strange; enigmatic remote (Adjective): isolated ; distant ; aloof ; far away from places where other people live

Q17. ALIEN
(a) native (b) domiciled
(c) natural (d) resident
Ans: (a) native (Adjective): connected with the place where you were born and lived for the first years of your l ife ; indigenous ; innate alien (Adjective): strange and frightening ; hostile; from another country or society ; not usual or acceptable ; connected with creatures from another world domiciled (Adjective): living in a particular place natural (Adjective): existing in Nature ; not made or caused by humans resident (Adjective): living in a particular place

Q18. FUTILE
(a) upright (b) costly
(c) eminent (d) worthy
Ans: (d) worthy (Adjective): deserving; having the qualities that deserve somebody/something futile (Adjective): having no purpose because there is no chance of success ; pointless upright (Adjective): not lying down and with the back straight rather than bent ; behaving in a moral and honest way costly (Adjective): expensive eminent (Adjective): famous and respected ; unusual ; excellent

Q19. AUDACIOUS
(a) meek (b) cowardly
(c) mild (d) gentle
Ans: (b) cowardly (Adjective): not brave; not willing to take risks audacious (Adjective): willing to take risks ; daring meek (Adjective): quiet, gentle and always ready to do what other people want mild (Adjective): not severe or sound ; gentle and kind gentle (Adjective): calm and kind ; not steep or sharp

Q20. ARROGANT
(a) simple (b) timid
(c) civilized (d) modest
Ans:
(d) modest (Adjective): not very large, expensive, important, etc.; not talking much about your own abilities or possessions arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way; showing little thought for other people simple (Adjective): easy ; not complicated ; easy to understand or do timid (Adjective): shy and nervous ; not brave civilized (Adjective): well–organized socially with a very developed culture and way of life

Q21. SUPPRESS
(a) stir up (b) rouse
(c) urge (d) incite
Ans: (d) incite (Verb): to encourage somebody to do something violent, by making him angry or excited suppress (Verb): to put an end; to prevent something from growing, developing or continuing stir up (Verb): to encourage somebody to do something rouse (Verb): to wake somebody up ; to make somebody feel a particular emotion urge (Verb): to advise or try hard to persuade somebody to do something ; to recommend something strongly

Q22. LOOSEN
(a) fasten (b) accelerate
(c) delay (d) paste
Ans: (a) fasten (Verb): to close or join together the two parts of something ; to become closed or joined together ; do up loosen (Verb): to make something less tight or firm; to become less tight or firmly fixed; slacken accelerate (Verb): to happen or to make something happen faster or earlier delay (Verb): not to do something until a later time ; defer ; hold up paste (Verb): to stick using a glue ; to copy or move text into a document from another place or another document

Q23. REBELLION
(a) forgiveness (b) retribution
(c) submission (d) domination
Ans: (c) submission (Noun): surrender ; the act of accepting that somebody has defeated you and that you must obey him rebellion (Noun): an attempt by some of the people in a country to change their government, using violence; unwillingness to obey rules or accept normal standards of behaviour, dress, etc. forgiveness (Noun): the act of forgiving retribution (Noun): severe punishment for something seriously wrong that somebody has done domination (Noun): power to defeat or dominate

Q24. IDIOSYNCRASY
(a) insanity (b) sanity
(c) generality (d) singularity
Ans: (c) generality (Noun): a statement that discusses general principles idiosyncrasy (Noun): an unusual feature ; a person’s way of behaving, thinking, etc., especially when it is unusual ; eccentricity insanity (Noun): the state of being insane ; madness ; lunacy sanity (Noun): the state of having a normal healthy mind singularity (Noun): the quality of something that makes it unusual or strange

Q25. SANGUINE
(a) diffident (b) hopeless
(c) cynical (d) morose
Ans: (b) hopeless (Adjective): extremely bad ; terrible ; with no ability or skill sanguine (Adjective): cheerful and confident about the future diffident (Adjective): not having much confidence in yourself ; shy cynical (Adjective): believing that people only do things to help themselves rather than for good or sincere reasons morose (Adjective): unhappy, bad–tempered and not talking very much ; gloomy

Top
error: Content is protected !!