You are here
Home > QB Subjectwise > Part 209 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 209 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. ATHEIST
(a) rationalist (b) theologist
(c) believer (d) ritualist
Ans: (c) believer (Noun): a person who believes in the existence or truth or God and religious faith atheist (Noun): a person who believes that God does not exist rationalist (Noun): a person who believes that all behaviour, opinions, etc. should be based on reason rather than on emotions or religious beliefs theologist (Noun): a person who studies religion and beliefs ritualist (Noun): a person who follows all the rituals and religious ceremonies

Q2. GIGANTIC
(a) weak (b) fragile
(c) slight (d) tiny
Ans: (d) tiny (Adjective): very small in size or amount gigantic (Adjective): extremely large ; enormous ; huge weak (Adjective): not physically strong fragile (Adjective): easily broken or damaged ; weak and uncertain slight (Adjective): very small in degree

Q3. ILLICIT
(a) liberal (b) intelligent
(c) lawful (d) clear
Ans: (c) lawful (Adjective): allowed by law illicit (Adjective): not allowed by law ; illegal liberal (Adjective): generous ; willing to understand and respect other people‘s behaviour, opinions, etc. intelligent (Adjective): good at learning, understanding and thinking in a logical way about things clear (Adjective): obvious ; evident ; apparent ; plain

Q4. CALLOUS
(a) sensitive (b) soft
(c) kind (d) generous
Ans: (a) sensitive (Adjective): aware of and being able to understand other people and their feelings callous (Adjective): not caring about other people’s feelings or sufferings ; cruel soft (Adjective): not stiff or hard ; not loud ; kind and sympathetic kind (Adjective): gentle, friendly and generous generous (Adjective): giving or willing to give freely

Q5. ENIGMATIC
(a) simple (b) reticent
(c) plain (d) nervous
Ans: (c) plain (Adjective): easy to see or understand ; clear enigmatic (Adjective): mysterious and difficult to understand simple (Adjective): not complicated ; easy reticent (Adjective): unwilling to tell people about things ; reserved ; uncommunicative nervous (Adjective): anxious about something or being afraid of something

Q6. ABUNDANT
(a) short (b) limited
(c) petty (d) meagre
Ans: (d) meagre (Adjective): small in quantity and poor in quality ; paltry abundant (Adjective): existing in large quantities ; more than enough ; plentiful short (Adjective): not having enough of something; small in height, length or distance limited (Adjective): not very great in amount or extent petty (Adjective): small and unimportant ; minor

Q7. HARASS
(a) reward (b) praise
(c) flatter (d) relieve
Ans: (d) relieve (Verb): to remove or reduce an unpleasant feeling or pain; alleviate harass (Verb): to worry or annoy somebody by putting pressure on him or saying or doing unpleasant things to him reward (Noun): a thing that is given for doing something good, working hard etc. praise (Verb): show approval of or admiration for somebody/ something flatter (Verb): to say nice things about somebody in a way that is not sincere, because you want him to do something for you or you want to please him

Q8. CHARMING
(a) insolent (b) indignant
(c) repulsive (d) handicapped
Ans: (c) repulsive (Adjective): causing a feeling of strong dislike ; very unpleasant ; disgusting charming (Adjective): very pleasant or attractive insolent (Adjective): extremely rude and showing a lack of respect indignant (Adjective): feeling or showing anger and surprise because you think that you have been treated unfairly handicapped (Adjective): suffering from a mental or physical disability ; disabled

Q9. GRUESOME
(a) attractive (b) beneficial
(c) gracious (d) amicable
Ans: (c) gracious (Adjective): kind, polite and generous; merciful gruesome (Adjective): very unpleasant and filling you with horror because it is connected with death or injury attractive (Adjective): pleasant to took at ; appealing beneficial (Adjective): favourable; advantageous amicable (Adjective): done or achieved in a polite or friendly way and without arguing

Q10. DESPISE
(a) appease (b) flatter
(c) admire (d) appreciate
Ans:
(c)admire (Verb): to respect somebody for what he is or for what he has done despise (Verb): to dislike and have no respect appease (Verb): to make somebody calmer or less angry by giving him what he wants flatter (Verb): to say nice things about somebody, that is not sincere appreciate (Verb): to recognize the good qualities

Q11. CUMBERSOME
(a) heavy (b) convenient
(c) smooth (d) automatic
Ans: (b) convenient (Adjective): useful; easy or quick to do ; not causing problems cumbersome (Adjective): bulky; large and heavy ; difficult to carry ; showy and complicated; long or complicated heavy (Adjective): weighing a lot ; difficult to lift or move smooth (Adjective): not rough automatic (Adjective): done or happening without thinking

Q12. LOQUACIOUS
(a) talkative (b) taciturn
(c) diffident (d) bashful
Ans: (b) taciturn (Adjective): tending not to say very much; seeming unfriendly loquacious (Adjective): talking a lot talkative (Adjective): liking to talk a lot diffident (Adjective): not having much confidence in yourself ; shy bashful (Adjective): shy and easily embarrassed

Q13. INTELLIGIBLE
(a) dull (b) foolish
(c) garbled (d) confused
Ans: (d) confused (Adjective): unable to think clearly or to understand intelligible (Adjective): that can be easily understood ; understandable dull (Adjective): not interesting or exciting ; not bright or shiny foolish (Adjective): unwise ; wily ; silly garbled (Adjective): told in a way that confuses the person listening, usually by somebody who is shocked or in a hurry ; confused

Q14. PHILANTHROPIST
(a) philistine (b) moralist
(c) spendthrift (d) miser
Ans: (d) miser (Noun): a person who loves money and hates spending it philanthropist (Noun): a rich person who helps the poor and those in need, by giving money philistine (Noun): a person who does not like or understand art, literature, music, etc. moralist (Noun): a person who has strong ideas about moral principles/teachers and writes about them spendthrift (Noun): a person who spends two much money or who wastes money

Q15. ANXIOUS
(a) fearful (b) worried
(c) calm (d) concerned
Ans:
(c) calm (Adjective): not excited, nervous or upset anxious (Adjective): feeling worried or nervous ; wanting something very much fearful (Adjective): nervous and afraid ; terrible and frightening ; extremely bad worried (Adjective): thinking about unpleasant things that have happened or might happen and therefore feeling unhappy and afraid concerned (Adjective): worried and feeling concern about something ; interested in something

Q16. ABUNDANCE
(a) poverty (b) wretchedness
(c) scarcity (d) famine
Ans: (c) scarcity (Noun): shortage ; there is not enough of something and it is difficult to obtain it abundance (Noun): a large quantity that is more than enough poverty (Noun): the state of being poor wretchedness (Noun): the state of feeling ill/sick/unhappy/ awful/pitiful famine (Noun): lack of food during a long period of time in a region

Q17. MIGRATE
(a) return (b) rehabilitate
(c) transfer (d) settle
Ans: (a) return (Verb): to come or go back from one place to another ; reappear migrate (Verb): to move from one part of the world to another according to the season rehabilitate (Noun): to help somebody to have a normal, useful life again after he has been very ill/sick or in a prison for a long time transfer (Verb): to move from one place to another settle (Verb): to put an end to an agreement; to make a place your permanent home

Q18. CONVICTED
(a) acquitted (b) pardoned
(c) exempted (d) liberated
Ans: (a) acquitted (Verb): to decide and state officially in court that somebody is not guilty of a crime convicted (Verb): to decide and state officially in court that somebody is guilty of a crime pardoned (Adjective): excused; forgave exempted (Verb): to give or get somebody’s official permission not to do something or not to pay something he would normally have to do or pay liberated (Verb): to free a country or a person from the control of somebody else

Q19. CURTAIL
(a) detail (b) enlarge
(c) promote (d) exaggerate
Ans: (b) enlarge (Verb): to make something bigger ; to become bigger curtail (Verb): to limit something or make it last for a shorter time detail (Verb): to give a list of facts or the available information about something promote (Verb): encourage ; to make to a higher rank/position exaggerate (Verb): to make something seem larger, better, worse or more important than it really is

Q20. ARID
(a) cloudy (b) juicy
(c) marshy (d) wet
Ans:
(d) wet (Adjective): moist ; damp ; drenched arid (Adjective): having little or no rain ; very dry ; with nothing new or interesting cloudy (Adjective): covered with clouds juicy (Adjective): full of juice marshy (Adjective): full of marsh

Q21. INSOLENT
(a) arrogant (b) humble
(c) ashamed (d) ignorant
Ans: (b) humble (Adjective): modest ; showing that you are not or important as other people insolent (Adjective): extremely rude and showing a lack of respect arrogant (Adjective): behaving in a proud, unpleasant way; showing little thought for other people ashamed (Adjective): feeling shame or embarrassment ignorant (Adjective): lacking knowledge or information

Q22. CURSORY
(a) final (b) thorough
(c) impulsive (d) customary
Ans: (b) thorough (Adjective): done completely ; with great attention to detail ; complete cursory (Adjective): done quickly and without giving enough attention to details ; brief final (Adjective): being or happening at the end of a series of events, actions, statements, etc impulsive (Adjective): acting suddenly without thinking carefully about what might happen because of what you are doing ; rash customary (Adjective): usual ; typical of a particular person ; habitual

Q23. LACKADAISICAL
(a) enthusiastic
(b) intelligent
(c) classical
(d) irresponsible
Ans: (a) enthusiastic (Adjective): feeling or showing a lot of excitement and interest about somebody/something lackadaisical (Adjective): not showing enough care or enthusiasm intelligent (Adjective): good at learning, understanding and thinking in a logical way classical (Adjective): widely accepted and used for a long time ; simple and attractive irresponsible (Adjective): not thinking enough about the effects of what one does; not showing a feeling of responsibility

Q24. SUBLIME
(a) inferior (b) deficit
(c) ridiculous (d) crooked
Ans: (a) inferior (Adjective): not good or not so good as somebody/ something else sublime (Adjective): of very high quality and causing great admiration deficit (Noun): the amount by which money spent or owed is greater than money earned in a particular period of time ridiculous (Adjective): very silly or unreasonable ; absurd ; ludicrous crooked (Adjective): not in a straight line ; bent or twisted

Q25. EVIDENT
(a) definite (b) careless
(c) clear (d) obscure
Ans:
(d) obscure (Adjective): not well–known ; unknown evident (Adjective): easily seen; obvious ; clear definite (Adjective): sure ; certain ; unlikely to change ; clear careless (Adjective): not being careful clear (Adjective): easy to understand and not causing any confusion

Top
error: Content is protected !!