You are here
Home > QB Subjectwise > Part 208 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 208 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. GENTLEMAN
(a) clown (b) boor
(c) dud (d) buffoon
Ans: (b) boor (Noun): a rude, unpleasant person gentleman (Noun): a man who is polite, well–educated, has excellent manners and is well – behaved clown (Noun): a person who amuses others by his ridiculous/ funny behaviour dud (Noun): a person who is unsuccessful/useless buffoon (Noun): a person who does silly but amusing things

Q2. PANICKY
(a) confident (b) sober
(c) quiet (d) calm
Ans: (d) calm (Adjective): not excited, nervous or upset panicky (Adjective): anxious about something ; feeling or showing great fear ; hysterical confident (Adjective): feeling sure about your own ability to do things and be successful sober (Adjective): serious and sensible ; plain and not bright colours quiet (Adjective): making very little noise

Q3. MOURNFUL
(a) playful (b) joyous
(c) laughable (d) humorous
Ans: (b) joyous (Adjective): very happy ; causing people to be happy ; joyful mournful (Adjective): very sad; melancholy playful (Adjective): full of fun ; wanting to play ; light – hearted laughable (Adjective): silly or ridiculous and not worth taking seriously ; absurd humorous (Adjective): funny and entertaining ; showing a sense of humour

Q4. OBSTINATE
(a) confused (b) determined
(c) trusted (d) flexible
Ans: (d) flexible (Adjective): able to change to suit new conditions or situations; able to bend easily without breaking obstinate (Adjective): refusing to change your opinion, way of behaving, etc, when other people persuade you to do something ; stubborn ; difficult to get rid of or deal with confused (Adjective): unable to think clearly or to understand what is happening or what somebody is saying determined (Adjective): be firm in doing something and no one can prevent you trusted (Adjective): worthy of trust or confidence

Q5. MYOPIC
(a) shortsighted
(b) feebleminded
(c) foresighted
(d) farsighted
Ans:
(d) far–sighted (Adjective): long–sighted ; not able to see things clearly that are close to you myopic (Adjective): inability to focus on distant objects ; short– sighted short– sighted (Adjective): able to see things clearly only if they are very close to you feeble–minded (Adjective): having less than usual intelligence ; weak and unable to make decisions fore–sighted (Adjective): planning sensibly and carefully for the future

Q6. PRUDENT
(a) silly (b) unwise
(c) idiotic (d) poor
Ans: (b) unwise (Adjective): showing a lack of good judgement ; foolish prudent (Adjective): sensible and careful when you make judgements and decisions ; avoiding unnecessary risks silly (Adjective): showing a lack of thought, understanding or judgement ; foolish idiotic (Adjective): very stupid ; ridiculous poor (Adjective): having very little money ; not having enough money for basic needs

Q7. CONCISE
(a) extended (b) lengthy
(c) protracted (d) elongated
Ans: (b) lengthy (Adjective): very long and often too long, in time or size concise (Adjective): giving only the information that is necessary and important, using a few words extended (Adjective): long or longer than usual or expected protracted (Adjective): lasting longer than expected for longer than usual ; prolonged elongated (Adjective): long and thin, often in a way that is not normal

Q8. AFFIRMATION
(a) denial (b) refusal
(c) opposition (d) obstruction
Ans: (a) denial (Noun): a statement that says something is not true or does not exist affirmation (Noun): statement asserting the existence or the truth of something opposition (Noun): the act of strongly disagreeing with somebody or something, with the aim of preventing something from happening refusal (Noun): an act of showing or saying that you will not do, give or accept something obstruction (Noun): the fact of trying to prevent something/ somebody from making progress ; blocking a road, an entrance, a passage, etc ; blockage

Q9. CURTAIL
(a) arrive (b) continue
(c) resume (d) start
Ans: (c) resume (Verb): to be at a work again after an interruption curtail (Verb): to limit something or make it last for a shorter time arrive (Verb): to get to a place, at the end of a journey continue (Verb): to keep existing or happening without stopping start (Verb): to begin doing something ; to start happening

Q10. AFFLUENCE
(a) misery (b) stagnation
(c) neglect (d) poverty
Ans: (d) poverty (Noun): the state of being poor ; a lack of something affluence (Noun): prosperity ; the state of having a lot of money and a good standard of living ; richmen misery (Noun): great suffering of the mind or body ; distress ; very poor living conditions ; poverty stagnation (Noun): a state of inactivity ; standing still neglect (Noun): the fact of not giving enough care or attention to somebody/something

Q11. AGREEMENT
(a) dislocation (b) discord
(c) turbulence (d) fragmentation
Ans: (b) discord (Noun): disagreement ; arguing agreement (Noun): an arrangement, a promise or a contract made with somebody ; the state of sharing the same opinion or feeling dislocation (Noun): disrupt ; an event that results in a discontinuity turbulence (Noun): a situation in which there is a lot of sudden, confusion, disagreement and sometimes violence ; upheaval fragmentation (Noun): separation of something into fine particles

Q12. AGONY
(a) pleasure (b) laughter
(c) bliss (d) ecstasy
Ans: (a) pleasure (Noun): a state of feeling or being happy or satisfied ; enjoyment agony (Noun): extreme physical or mental pain laughter (Noun): the act of laughing bliss (Noun): extreme happiness ecstasy (Noun): a feeling or state of very great happiness ; bliss

Q13. RETICENT
(a) forward (b) developed
(c) sophisticated
(d) communicative
Ans: (d) communicative (Adjective): willing to talk and give information to other people reticent (Adjective): unwilling to tell people about things ; reserved ; uncommunicative forward (Adjective): moving towards front ; relating to the future ; ahead in time developed (Adjective): in an advanced state sophisticated (Adjective): having a lot of experience of the world and knowing about fashion, culture, other things that people think are socially important ; able to understand difficult or complicated ideas

Q14. PRECISE
(a) indecent (b) vague
(c) incorrect (d) indistinct
Ans: (b) vague (Adjective): not clear in a person’s mind ; suggesting a lack of clear thought or attention; indistinct precise (Adjective): clear and accurate ; exact ; meticulous indecent (Adjective): thought to be morally offensive incorrect (Adjective): not accurate or true indistinct (Adjective): vague ; that cannot be seen, heard or remembered clearly

Q15. CANDID
(a) cunning (b) diplomatic
(c) doubtful (d) impertinent
Ans:
(a) cunning (Adjective): crafty ; wily ; clever and skilful candid (Adjective): saying what you think openly and honestly; not hiding your thoughts ; frank and honest diplomatic (Adjective): connected with managing relations between countries ; having or showing skill in dealing with people in difficult situations ; tactful doubtful (Adjective): dubious ; not sure ; uncertain and feeling doubt impertinent (Adjective): impolite ; rude and not showing respect

Q16. APOCRYPHAL
(a) authentic
(b) dubious
(c) unsubstantiated
(d) fictitious
Ans: (a) authentic (Adjective): known to be real and genuine and not a copy ; true and accurate apocryphal (Adjective): well– known but not true dubious (Adjective): doubtful ; not certain and slightly suspicious unsubstantiated (Adjective): not proved to be true by evidence ; unsupported fictitious (Adjective): invented by somebody rather than true

Q17. REPEL
(a) attend (b) concentrate
(c) continue (d) attract
Ans: (d) attract (Verb): to direct towards itself or oneself repel (Verb): to successfully fight somebody who is attacking you, your country, etc. and drive him away ; to drive, push or keep something away ; disgust ; repulse attend (Verb): to be present at an event concentrate (Verb): to give all your attention continue (Verb): to keep existing or happening without stopping

Q18. APALLING
(a) shocking (b) consoling
(c) scaring (d) horrifying
Ans: (b) consoling (Adjective): comforting ; affording comfort or solace appalling (Adjective): shocking; extremely bad shocking (Adjective): that offends or upsets people ; very bad scaring (Adjective): frightening somebody horrifying (Adjective): making you feel extremely shocked, disgusted or frightened ; horrific

Q19. JEST
(a) gravity (b) grim
(c) genial (d) sport
Ans: (a) gravity (Noun): extreme importance and a cause for worry ; seriousness jest (Noun): something said or done to amuse people ; joke grim (Adjective): looking or sounding very serious ; unpleasant and depressing genial (Adjective): friendly and cheerful ; affable sport (Verb): to play in a happy or lively way

Q20. CURTAIL
(a) lengthen (b) shorten
(c) entail (d) close
Ans: (a) lengthen (Verb): to become longer ; to make something longer curtail (Verb): to limit something or make it last for a shorter time shorter (Verb): to become or make something shorter entail (Verb): to involve something that cannot be avoided ; involve close (Verb): to be shut; to be nearby

Q21. APPLAUD
(a) praise (b) loud
(c) censure (d) acclaim
Ans: (c) censure (Verb): to criticize somebody, severely and publicly ; rebuke applaud (Verb): to show your approval by clapping ; to express praise praise (Verb): to express approval or admiration ; compliment loud (Adjective): making a lot of noise ; too bright and lacking good taste ; gaudy acclaim (Verb): to praise or welcome publicly

Q22. JADE
(a) defend (b) grasp
(c) cheer (d) harass
Ans: (c) cheer (Verb): to make/ become happy/cheerful jade (Verb): to get tired/exhausted/ bored defend (Verb): to protect from attack grasp (Verb): to take a firm hold ; grip ; to understand completely harass (Verb): to annoy or worry by putting pressure or saying or doing unpleasant things

Q23. APPRECIATION
(a) appraisal (b) antipathy
(c) admiration (d) assessment
Ans: (b) antipathy (Noun): strong feeling of dislike ; hostility appreciation (Noun): the feeling of being grateful ; full of sympathetic understanding ; admiration ; pleasure appraisal (Noun): a judgement of the value, performance or nature ; a meeting where an employee discusses about how well they have been doing their job admiration (Noun): a feeling of respect and liking assessment (Noun): an opinion or a judgement about somebody/ something that has been thought about very carefully ; evaluation

Q24. PACIFY
(a) threaten (b) challenge
(c) quarrel (d) enrage
Ans: (d) enrage (Verb): to make somebody very angry ; infuriate pacify (Verb): to make somebody who is angry or upset become calm and quiet threaten (Verb): to say that you will cause trouble, etc. if you do not get what you want challenge (Verb): to question whether a statement or an action is right, legal, etc. ; to refuse to accept ; dispute quarrel (Noun): an angry argument or disagreement

Q25. APPARENT
(a) ambiguous (b) clear
(c) visible (d) conspicuous
Ans:
(a) ambiguous (Adjective): that can be understood in more than one way ; having different meanings apparent (Adjective): easy to see or understand ; obvious clear (Adjective): easy to see or understand ; obvious ; apparent visible (Adjective): that can be seen ; obvious conspicuous (Adjective): easy to see or notice ; likely to attract attention

Top
error: Content is protected !!