You are here
Home > QB Subjectwise > Part 207 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Part 207 – ANTONYMS Vocabulary Previous Year Questions

Q1. TRANSPARENT
(a) clear (b) ambiguity
(c) opaque (d) crystal
Ans: (c) opaque (Adjective): not clear enough to see through or allow light through ; not clean ; difficult to understand ; impenetrable transparent (Adjective): allowing you to see through something; obvious ; easy to understand clear (Adjective): easy to understand ; obvious ; having or feeling no doubt of confusion ; thinking in a sensible and logical way, easy to see/hear ; transparent ambiguity (Noun): the state of having more than one meaning ; the state of being difficult to understand crystal (Noun): a small piece of substance with many even sides, that is formed naturally when the substance becomes solid

Q2. ENCOUNTERED
(a) avoided (b) enriched
(c) faced (d) overcome
Ans: (a) avoided (Verb): to prevent something bad from happening; to keep away ; to try not to do encountered (Verb): to experience something unpleasant or difficult ; meet with; run into; come across enriched (Verb): to improve the quality ; to make somebody rich or richer faced (Verb): to accept that a difficult situation exists ; deal with something unpleasant ; be opposite overcome (Verb): to succeed in dealing with or controlling a problem that has been preventing you from achieving something

Q3. HANDY
(a) cumbersome(b) handful
(c) unwieldy (d) heavy
Ans: (d) heavy (Adjective): weighing a lot ; very busy ; difficult to do handy (Adjective): easy to use or to do ; useful ; skilful in using your hands ; easy to reach cumbersome (Adjective): large and heavy ; heavy to carry ; slow and complicated handful (Noun): the amount of something that can he held in one hand ; a small number of people or things unwieldy (Adjective): difficult to move or control ; cumbersome

Q4. ELEGANCE
(a) pride (b) beauty
(c) coarseness (d) vulgarity
Ans: (d) vulgarity (Noun): the fact of being rude or not having good taste ; a rude object, picture etc. elegance (Noun): a quality of refined gracefulness and good taste pride (Noun): a feeling of pleasure or satisfaction that you get when you or people close to you have done something well or own something that other people admire beauty (Noun): the quality of being pleasing to the senses or to the mind coarseness (Noun): the quality of being made of relatively large particles ; looseness or roughness in texture

Q5. CAPRICIOUS
(a) firm (b) fickle
(c) indefinite (d) defian
Ans:
(a) firm (Adjective): fairly hard ; not easy to press into a different shape ; not likely to change capricious (Adjective): showing sudden changes in attitude or behaviour ; unpredictable ; changing suddenly and quickly ; changeable fickle (Adjective): changing often and suddenly indefinite (Adjective): lasting for a period of time that has no fixed end ; not clearly defined ; imprecise defiant (Adjective): openly refusing to obey

Q6. EXODUS
(a) influx (b) homecoming
(c) return (d) restoration
Ans: (a) influx (Noun): a lot of people, money or things arriving somewhere exodus (Noun): a situation in which many people leave a place at the same time home – coming (Noun): the act of returning to your home after being away for a long time return (Noun): the action of arriving in or coming back to a place that you were in before ; reappearance restoration (Noun): the act of repairing, cleaning, bringing back a system, a law, etc.; returning something to its correct place, condition or owner

Q7. INQUISITIVE
(a) insincere (b) indifferent
(c) insensitive (d) insulting
Ans: (b) indifferent (Adjective): having or showing no interest ; not caring about others inquisitive (Adjective): asking too many questions and trying to find out about what other people are doing, etc ; curious insincere (Adjective): saying or doing something that you do not really mean or believe insensitive (Adjective): unsympathetic insulting (Adjective): causing or intending to cause somebody to feel offended

Q8. CANDID
(a) outspoken (b) frank
(c) devious (d) disguised
Ans: (c) devious (Adjective): behaving in a dishonest or in direct way, or tricking people ; deceitful candid (Adjective): saying what you think openly and honestly ; not hiding your thoughts outspoken (Adjective): saying exactly what you think ; blunt frank (Adjective): honest and direct in what you say disguised (Adjective): having its true character concealed with the intent of misleading

Q9. NADIR
(a) modernity (b) zenith
(c) liberty (d) progress
Ans: (b) zenith (Noun): the time when something is the strongest and most successful ; peak nadir (Noun): the worst moment of a particular situation modernity (Noun): the condition of being new and modern liberty (Noun): freedom to live as you choose without too many restrictions from government or authority progress (Noun): the process of improving or developing

Q10. CULPABLE
(a) defendable (b) blameless
(c) careless (d) irresponsible
Ans: (b) blameless (Adjective): innocent ; doing no wrong ; free from responsibility for doing something bad culpable (Adjective): responsible and deserving blame for having done something wrong defendable (Adjective): capable of being protected from attack careless (Adjective): casual ; not giving enough attention and thought to what you are doing irresponsible (Adjective): not thinking enough about the effects of what one does

Q11. FACILITATE
(a) help (b) propogate
(c) hinder (d) reject
Ans: (c) hinder (Verb): to make it difficult to do or to happen ; hamper facilitate (Verb): to make an action or a process possible or easier help (Verb): to make easier or possible to do or get something done propagate (Verb): to spread an idea, a belief or a piece of information among many people reject (Verb): to refuse to accept or consider something

Q12. CRITICISE
(a) finish (b) recommend
(c) commend (d) request
Ans: (c) commend (Verb): to praise ; to express approval of criticise (Verb): to say what you do not like or think is wrong about something finish (Verb): to come to an end ; to stop doing something or making something recommend (Verb): to tell that something is good or useful request (Verb): to ask for something/to do something in a polite or formal way

Q13. CONFORMITY
(a) deviation (b) dilution
(c) distraction (d) diversion
Ans: (a) deviation (Noun): the act of moving away from what is normal or acceptable ; a difference from what is expected or acceptable conformity (Noun): behaviour or actions that follow the accepted rules of society dilution (Noun): weakening by adding water or a thinner distraction (Noun): a thing that takes your attention away from what you are doing or thinking about diversion (Noun): the act of changing the direction ; distraction

Q14. AFFIRM
(a) refuse (b) negate
(c) neglect (d) avoid
Ans: (a) refuse (Verb): to say that you will not do something ; turn down affirm (Verb): to state firmly or publicly that something is true or that you support something strongly ; confirm negate (Verb): to stop something from having any effect ; nullify neglect (Verb): to fail to take care of ; not to give enough attention avoid (Verb): to prevent something bad from happening ; to keep away ; to try not to do

Q15. AUTONOMY
(a) slavery
(b) subordination
(c) dependence
(d) submissiveness
Ans:
(c) dependence (Noun): the state of needing the help and support in order to survive or be successful autonomy (Noun): independence; the freedom for a country, a region or an organisation – to govern itself independently ; the ability to act and make decisions without being controlled by anyone else. slavery (Noun): the state of being under the control of another person ; bondage subordination (Noun): the state of having less power or authority than somebody else ; the state of being less important than something else ; secondary submissiveness (Noun): the state of being too willing to accept somebody else’s authority and obey him without questioning anything he wants you to do

Q16. SURVIVAL
(a) evolution (b) development
(c) creation (d) extinction
Ans: (d) extinction (Noun): the state of stopping to live or exist survival (Noun): the state of continuing to live or exist, despite difficulty or danger evolution (Noun): the gradual development of something development (Noun): the gradual growth of something creation (Noun): the act or process of making something/causing something to exist

Q17. INSERT
(a) depict (b) extract
(c) defame (d) enhance
Ans: (b) extract (Verb): to remove or obtain a substance from something insert (verb): to put something into something else depict (Verb): to show an image of somebody or something in a picture defame (Verb): to harm somebody by saying or writing bad or false things about him enhance (Verb): to increase or improve the good quality, value or status of somebody/something

Q18. INCONGRUOUS
(a) conflicting
(b) contradictory
(c) illmatched
(d) harmonious
Ans: (d) harmonious (Adjective): friendly, peaceful and without any disagreement ; pleasing incongruous (Adjective): strange and not suitable in a particular situation ; inappropriate conflicting (Adjective): in disagreement ; contradictory contradictory (Adjective): containing and showing a lack of agreement ; conflicting illmatched (Adjective): not well suited to or appropriate for each other

Q19. DEMENTED
(a) sensible (b) sensitive
(c) sensual (d) sensuous
Ans: (a) sensible (Adjective): able to make good judgements based on reason and experience rather than emotion; being practical demented (Adjective): behaving in a crazy way because you are extremely upset or worried sensitive (Adjective): aware of and being able to understand other people and their feelings sensual (Adjective): connected with your physical feelings sensuous (Adjective): giving pleasure to your senses

Q20. IMPROMPTU
(a) prompt (b) forced
(c) premeditated(d) inordinate
Ans: (c) premeditated (Adjective): planned in advance impromptu (Adjective): done without preparation or planning; improvised prompt (Adjective): done without delay ; immediate forced (Adjective): happening or done against somebody’s will inordinate (Adjective): far more than is usual or expected ; excessive

Q21. HOSTILE
(a) friendly (b) sudden
(c) costly (d) unfair
Ans: (a) friendly (Adjective): behaving in a kind and pleasant way hostile (Adjective): very unfriendly or aggressive and ready to argue or fight sudden (Adjective): happening or done quickly and unexpectedly costly (Adjective): expensive ; costing a lot of money unfair (Adjective): not right ; unjust

Q22. BREADTH
(a) shortness (b) narrowness
(c) lightness (d) thickness
Ans: (b) narrowness (Noun): the state of being narrow ; restrictedness breadth (Noun): width ; how broad or wide something is shortness (Noun): the state of being short lightness (Noun): the state of being light; not heavy thickness (Noun): the state of being thick

Q23. TIMOROUS
(a) trembling (b) cowardly
(c) bright (d) bold
Ans: (d) bold (Adjective): brave and confident ; having a strong clean appearance timorous (Adjective): nervous and easily frightened ; timid trembling (Adjective): having a feeling of nervousness, excitement, fright ; quivering cowardly (Adjective): lacking courage bright (Adjective): full of light ; cheerful and lively ; intelligent

Q24. SUBLIME
(a) amusing (b) ludicrous
(c) hilarious (d) mean
Ans: (b) ludicrous (Adjective): unreasonable ; absurd ; ridiculous sublime (Adjective): of very high quality and causing great admiration amusing (Adjective): funny and enjoyable hilarious (Adjective): extremely funny mean (Adjective): not generous

Q25. ECCENTRICITY
(a) normalcy (b) similarity
(c) equality (d) clarity
Ans:
(a) normalcy (Noun): a situation where everything is normal ; normality eccentricity (Noun): behaviour that people think is strange or unusual ; the quality of being unusual and different from other people similarity (Noun): the state of being alike but not exactly the same ; resemblance equality (Noun): the fact of being equal in rights, status, advantages, etc. clarity (Noun): the quality of being expressed clearly

Top
error: Content is protected !!