You are here
Home > QB Subjectwise > Part 206 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 206 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. OSTRACISE
(a) amuse (b) welcome
(c) entertain (d) host
Ans: (b) welcome (Verb): to say hello to somebody in a friendly way when he arrives. ostracise (Verb): to refuse to let somebody be a member of a social group ; stern amuse (Verb): to make somebody laugh or smile entertain (Verb): to invite people to eat and drink with you as your guests. host (Verb): to organize an event to which others are invited and make all arrangements for them.

Q2. DENSE
(a) scarce (b) slim
(c) sparse (d) lean
Ans: (c) sparse (Adjective): only present in small amounts or numbers and often spread over a large area dense (Adjective): thick ; containing a lot of people, things, plants, etc. scarce (Adjective): available only in small quantities slim (Adjective): thin and attractive lean (Adjective): thin and fit

Q3. PARSIMONIOUS
(a) prodigious (b) selfless
(c) extravagant
(d) ostentatious
Ans: (c) extravagant (Adjective): spending a lot more money than is necessary parsimonious (Adjective): extremely unwilling to spend money ; mean prodigious (Adjective): very large or powerful ; colossal ; enormous selfless (Adjective): thinking more about the needs, happiness, etc. of other people than about your own ostentatious (Adjective): expensive or noticeable in a way that is intended to impress people ; showy

Q4. FETTER
(a) restore (b) liberate
(c) exonerate (d) distract
Ans: (b) liberate (Verb): to free a country or a person fetter (Verb): to restrict somebody’s freedom ; shackle restore (Verb): to bring back to a former condi tion, place or position exonerate (Verb): to officially state that somebody is not responsible for something that he has been blamed for distract (Verb): divert ; to take somebody’s attention away from what he is trying to do

Q5. HARMONY
(a) strife (b) annoyance
(c) cruelty (d) mischief
Ans:
(a) strife (Noun): angry or violent disagreement ; conflict harmony (Noun): a state of peaceful existence and agreement annoyance (Noun): the feeling of being slightly angry ; irritation cruelty (Noun): behaviour that causes pain or suffering to others mischief (Noun): bad behaviour that is annoying

Q6. CONCILIATION
(a) dispute (b) irritation
(c) separation (d) confrontation
Ans: (d) confrontation (Noun): a situation in which there is angry disagreement conciliation (Noun): the act of pacifying ; the act of making somebody less angry or more friendly dispute (Noun): an argument or a disagreement irritation (Noun): the act of annoying somebody separation (Noun): the act of separating people or things

Q7. MYTH
(a) truth (b) fact
(c) falsehood (d) story
Ans: (b) fact (Noun): a situation that exists myth (Noun): something that many people believe but that does not exist or is false ; fallacy truth (Noun): the true facts about something falsehood (Noun): the state of not being true story (Noun): a description of events and people that the writer or speaker has invented in order to entertain people

Q8. RELUCTANTLY
(a) pleasingly (b) willingly
(c) satisfactorily (d) happily
Ans: (b) willingly (Adverb): doing/ saying something in a willing manner reluctantly (Adverb): doing/ saying something hesitatingly/not willingly pleasingly (Adverb): doing/ saying something happily or with pleasure or satisfaction satisfactorily (Adverb): doing something in a satisfactory manner happily (Adverb): in a cheerful way

Q9. MUTILATE
(a) instruct (b) induct
(c) conduct (d) mend
Ans: (d) mend (Verb): to repair something that has been damaged or broken mutilate (Verb): to damage somebody’s body very severely instruct (Verb): to tell somebody to do something in a formal or an official way induct (Verb): to formally give somebody a job or position of authority conduct (Verb): to organise as a particular activity

Q10. LAMENT
(a) rejoice (b) rejuvenate
(c) complain (d) cry
Ans:
(a) rejoice (Verb): to express great happiness lament (Verb): to feel or express great sadness or disappointment rejuvenate (Verb): to make somebody or something look or feel younger or more lively complain (Verb): to say that you are annoyed, unhappy or not satisfied cry (Verb): to yell loudly

Q11. ANIMOSITY
(a) love (b) lust
(c) luck (d) loss
Ans: (a) love (Noun): a strong feeling of deep affection animosity (Noun): a strong feeling of opposition, anger or hatred ; hostility lust (Noun): a very strong sexual desire luck (Noun): good things that happen by chance loss (Noun): the state of no longer having something

Q12. ALTERCATION
(a) explanation (b) challenge
(c) compromise (d) opposition
Ans: (c) compromise (Noun): an agreement made between two people or groups altercation (Noun): a noisy argument or disagreement explanation (Noun): a statement that explains challenge (Noun): a new or difficult task that tests somebody’s ability and skill opposition (Noun): the act of strongly disagreeing

Q13. COAX
(a) dull (b) dissuade
(c) active (d) speed
Ans: (b) dissuade (Verb): to persuade somebody not to do something coax (Verb): cajole ; to persuade somebody to do something by talking to him in a kind and gentle way dull (Adjective): not interesting or exciting active (Adjective): always busy doing things ; lively and full of ideas speed (Verb): to move along quickly

Q14. ERUDITE
(a) educated (b) unscholarly
(c) scholarly (d) possessive
Ans: (b) unscholarly (Adjective): not scholarly erudite (Adjective): having or showing great knowledge that is gained from academic study ; learned educated (Adjective): having had a high standard of education scholarly (Adjective): spending a lot of time studying and having a lot of knowledge about an academic subject possessive (Adjective): demanding total attention ; not wanting somebody to be independent

Q15. AFFLUENT
(a) high (b) poor
(c) rare (d) fluent
Ans:
(b) poor (Adjective): having very little money ; not having money for basic needs affluent (Adjective): having a lot of money and a good standard of living ; prosperous ; wealthy high (Adjective): measuring a long distance from bottom to top rare (Adjective): not done, seen, happening, etc. very often fluent (Adjective): able to speak, read or write a language, easily and well

Q16. PAROCHIAL
(a) narrow (b) international
(c) global (d) world wide
Ans: (c) global (Adjective): covering or affecting the whole world ; considering or including all parts of something parochial (Adjective): only concerned with small issues that happen in your local area and not interested in more important things narrow (Adjective): limited in a way that ignores important issues or the opinions of other people international (Adjective): connected with two or more countries world wide (Adjective): affecting all parts of the world

Q17. FALLIBLE
(a) unerring (b) reliable
(c) falsehood (d) trustful
Ans: (a) unerring (Adjective): always right or accurate ; unfailing fallible (Adjective): able to make mistakes or be wrong reliable (Adjective): that can be trusted ; dependable false hood (Noun): the state of not being true trustful (Adjective): full of trust ; reliable

Q18. IMPERTINENT
(a) arrogance (b) appropriate
(c) respectful (d) modest
Ans: (c) respectful (Adjective): feeling or showing respect impertinent (Adjective): rude and not showing respect ; impolite arrogance (Noun): the act of behaving in a proud, unpleasant way, showing little thought for other people appropriate (Adjective): suitable, acceptable or correct for the particular circumstances modest (Adjective): not very large, expensive, important, etc ; not talking much about your own abilities or possessions

Q19. ROUGH
(a) refined (b) charming
(c) smooth (d) polite
Ans: (c) smooth (Adjective): flat and even ; without problems ; polite and pleasant rough (Adjective): not smooth ; uneven and irregular refined (Adjective): made pure by taking out other substances ; polite, well–educated and able to judge the quality of things ; cultured charming (Adjective): very pleasant or attractive polite (Adjective): courteous ; having or showing good manners and respect for the feelings of others

Q20. RATIFICATION
(a) disapproval (b) disagreeable
(c) denial (d) disturbing
Ans:
(a) disapproval (Noun): a feeling that you don’t like an idea, an action or somebody’s behaviour because you think it is bad, not suitable or going to affect in somebody else. ractification (Noun): making something valid by confirming it officially/formally disagreeable (Adjective): not nice and enjoyable ; unpleasant; rude and unfriendly denial (Noun): a statement that says something is not true or does not exist disturbing (Adjective): making you feel anxious and upset or shocked

Q21. OMIT
(a) exclude (b) include
(c) undertake (d) add
Ans: (b) include (Verb): to make something a part of something omit (Verb): not include; leave out exclude (Verb): not include ; leave out undertake (Verb): to make yourself responsible for something and start doing it add (Verb): to put together

Q22. INTEGRATION
(a) unity (b) synthesis
(c) linking (d) fragmentation
Ans: (d) fragmentation (Noun): separating something into fine particles integration (Noun): the act or process of combining two or more things so that they may work together unity (Noun): the state of being together to form one unit synthesis (Noun): a combination of ideas, beliefs, styles, etc. linking (Noun): a connection between two or more people or things

Q23. MINIATURE
(a) large (b) small
(c) heavy (d) least
Ans: (a) large (Adjective): big in size or quantity ; wide in range and involving many things miniature (Adjective, Noun): very small ; a very small painting or model small (Adjective): not large in size, number, degree, amount, etc. heavy (Adjective): weighing a lot least (Adjective): smallest in size, number, degree, amount, etc.

Q24. EXHAUSTS
(a) tires (b) empties
(c) invigorates (d) drains
Ans: (c) invigorates (Verb): to make somebody feel healthy and full of energy. exhausts (Verb): to make somebody feel very tired ; wear out tires (Verb): to become tired/ make somebody feel the same ; weary empties (Verb): to remove everything that is in a container, place, room, etc ; evacuates drains (Verb): to make something empty or dry by removing all the liquid from it.

Q25. DISTANT
(a) far (b) close
(c) imminent (d) along
Ans: (b) close (Adjective): near in space and time ; almost in a particular state ; knowing somebody very well and liking him very much distant (Adjective): far away in space and time ; remote ; not friendly ; not closely related far (Adjective): at a greater distance away from you ; distant ; remote imminent (Adjective): likely to happen very soon along (Preposition): from one end to or towards the other end

Top
error: Content is protected !!