You are here
Home > QB Subjectwise > Part 205 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 205 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. OBDURATE
(a) careless (b) contrary
(c) callous (d) stubborn
Ans: (d) stubborn obdurate (Adj.): refusing to change your mind; stubborn, obstinate.

Q2. LASSITUDE
(a) sluggishness
(b) stagnation
(c) depression
(d) delicacy
Ans: (a) sluggishness lassitude (N.): feeling very tired.

Q3. DESICCATED
(a) dry (b) drain
(c) clear (d) fade
Ans: (a) dry desiccated (Adj.): dried, completely dry.

Q4. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. COPIOUS
(a) Vast (b) Identical
(c) Plentiful (d) Messy
Ans: (c) plentiful Copious (Adjective) = in large amount ; abundant Look at the sentence: He supports his theory with copious evidence.

Q5. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. DECIMATED
(a) Captured (b) Destroyed
(c) Damaged (d) Worried
Ans: (b) destroyed Decimate (Verb) = to kill large numbers of animals, plants etc. in a particular area; to severely damage something; to destroy). Look at the sentence: Cheap imports decimated the British cycle industry.

Q6. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. IMPECCABLE
(a) Inoffensive (b) Harmless
(c) Important (d) Faultless
Ans: (d) faultless Impeccable (Adjective) = without mistakes or faults; perfect. Look at the sentence: He was dressed in a suit and an impeccable white shirt.

Q7. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. ARDUOUS
(a) Fervent
(b) Strong
(c) Enthusiastic
(d) Strenuous
Ans: (d) strenuous Arduous (Adjective) = involving a lot of effort and energy. Look at the sentence: It was an arduous journey across the Andes.

Q8. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. CONTRABAND
(a) Burgled (b) Smuggled
(c) Baffled (d) Juggled
Ans: (b) smuggled Contraband (Adjective) = taking goods illegally into or out of a country; imported or exported illegally. Look at the sentence: The lorry contained thousands of dollars worth of contraband cigarettes.

Q9. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. MASTICATE
(a) Chew (b) Choke
(c) Bite (d) Swallow
Ans: (a) chew Masticate (Verb) = to chew food Look at the sentence: After the operation you may find it difficult to masticate and swallow.

Q10. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. ABORTIVE
(a) Plentiful
(b) Lawful
(c) Unsuccessful
(d) Fruitful
Ans: (c) unsuccessful Abortive (Adjective) = failed, vain; futile; fruitless. Look at the sentence: The rebel officers who led the abortive coup were shot dead.

Q11. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. SYCOPHANT
(a) Psyche (b) Flatterer
(c) Critic (d) Slave
Ans: (b) flatterer Sychophant (Noun) = a person who praises important or powerful people too much and in a way that is not sincere. Look at the sentence: When her career was riding high, the self deluded actress often mistook sycophants for true friends.

Q12. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. OMINOUS
(a) Officious (b) Pleasant
(c) Convenient(d) Threatening
Ans: (d) threatening Ominous (Adjective) = giving the worrying impression that something bad is going to happen; unfavourable; unpromising. Look at the sentence: There were ominous dark clouds gathering overhead.

Q13. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. JUBILANT
(a) Sombre (b) Dejected
(c) Jocular (d) Rejoicing
Ans: (d) rejoicing Jubilant (Adjective) = feeling or showing great happiness because of success. Look at the sentence: The jubi lant citizens were celebrating Holi.

Q14. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. OBSEQUIOUS
(a) Defiant (b) Dishonest
(c) Servile (d) Honest
Ans: (c) servile Obsequious (Adjective) = obedient or attentive to an excessive degree; sycophantic; subservient. Look at the sentence: In some restaurants, we are served by obsequious waiters.

Q15. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. NEGOTIATION
(a) Inbetween (b) Carelessness
(c) Bargaining (d) Slackness
Ans: (c) bargaining Negotiation (Noun) = formal discussion between people who are trying to reach an agreement. Look at the sentence: The rent is a matter for negotiation between the landlord and the tenant.

Q16. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. INVIGORATING
(a) Vibrating
(b) Refreshing
(c) Exaggerated
(d) Accelerating
Ans: (b) refreshing Invigorating (Adjective) = making one feel strong, healthy and full of energy; filled with life and energy; energizing. Look at the sentence: The cl imate is excel lent, invigorating alike for Europeans and natives.

Q17. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. NEFARIOUS
(a) Excited (b) Wicked
(c) Rigorous (d) Benign
Ans: (b) wicked Nefarious (Adjective) = criminal; immoral; impious; evil. Look at the sentence: Good citizens should not involve in nefarious activities to earn money.

Q18. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. INDOLENT
(a) Lazy (b) Expensive
(c) Active (d) Happy
Ans: (a) lazy Indolent (Adjective) = wanting to avoid activity or exertion; idle; slothful; inactive. Look at the sentence: They were indolent and addicted to a life of pleasure.

Q19. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. REPROOF
(a) Warning (b) Ridicule
(c) Rebuke (d) Threat
Ans: (c) rebuke Reproof (Noun) = criticism or blame; a statement that criticizes or blames; a negative comment; reprimand. Look at the sentence: She welcomed him with a mild reproof for leaving her alone.

Q20. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. PROFLIGATE
(a) Talkative
(b) Intelligent
(c) Unconventional
(d) Wasteful
Ans: (d) Wasteful Profl igate (Adjective) = recklessly extravagant or wasteful in the use of resources; spendrift; prodigal. Look at the sentence: The profligate use of water is dangerous for future generation.

Q21. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. HOODWINK
(a) Deceive (b) Negate
(c) Upset (d) Cover
Ans: (a) deceive Hoodwink (Verb) = to trick somebody; to deceive Look at the sentence: She had been hoodwinked into buying a worthless necklace.

Q22. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. RATIONAL
(a) Tidy (b) Agreeable
(c) Laudable (d) Logical
Ans: (d) logical Rational (Adjective) = based on or in accordance with reason or logic; sensible; reasonable; intelligent. Look at the sentence: I am sure there is a perfectly rational explanation of the issue.

Q23. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. EMANCIPATE
(a) Lift (b) Rise
(c) Raise (d) Liberate
Ans: (d) liberate Emancipate (Verb) = to free from restraint, influence; set free from legal, scocial or political restrictions; to free from bondage. Look at the sentence: At the end of the civil war, slaves were emancipated and became freemen and women.

Q24. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. INNOCUOUS
(a) Innocent
(b) Innovative
(c) Inoffensive
(d) Innermost
Ans: (c) inoffensive Innocuous (Adjective) = not intended to offend or upset anyone; harmless; not harmful or dangerous. Look at the sentence: It seemed a perfectly innocuous remark.

Q25. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. CREDULOUS
(a) Funny (b) Silly
(c) Innoccent (d) Gullible
Ans: (d) gullible Credulous (Adjective) = too ready to believe things and therefore easy to trick. Look at the sentence: Few people are credulous enough to believe such nonsense. Antonyms

Top
error: Content is protected !!