You are here
Home > QB Subjectwise > Part 204 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 204 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. REVILE
(a) revive (b) review
(c) abuse (d) reveal
Ans: (c) abuse revile (V.): to criticize somebody/ something in a way that shows how much you dislike them ; abuse.

Q2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. VENIAL
(a) corrupt (b) superficial
(c) respected (d) pardonable
Ans: (d) pardonable venial (Adj.): pardonable ; not very serious and therefore able to be forgiven.

Q3. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. RECTIFY
(a) satisfy (b) correct
(c) reduce (d) pacify
Ans: (b) correct rectify (V.): to put right something that is wrong; correct.

Q4. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. CONSTRAIN
(a) stress (b) contradict
(c) restrict (d) obstruct
Ans: (c) restrict constrain (V.): restrain or restrict or l imit somebody/ something; to force somebody to do something.

Q5. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. LETHARGIC
(a) energetic (b) lazy
(c) lethal (d) legal
Ans:
(b) lazy lethargic (Adj.): lack of energy or enthusiasm; affected by sluggish and apathetic; attitude; inert; inactive; torpid; lazy.

Q6. RECEPTACLE
(a) compartment
(b) hole
(c) container
(d) funnel
Ans: (c) container receptacle (N.): a container for putting something in.

Q7. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. ADVERSITY
(a) chance (b) capacity
(c) joy (d) misfortune
Ans:
(d) misfortune adversity (N.): a difficult or unpleasant situation; unfavourable fortune or fate.

Q8. CUPIDITY
(a) fear (b) friendship
(c) greed (d) love
Ans:
(c) greed cupidity (N.): a strong desire for more wealth, possessions, power etc. than a person needs; greed.

Q9. DISHEVELLED
(a) tidy (b) clean
(c) neat (d) untidy
Ans: (d) untidy dishevelled (Adj.): very untidy; unkempt.

Q10. VENERATE
(a) despise (b) disobey
(c) disregard (d) revere
Ans: (d) revere venerate (V.): to have and show a lot of respect for somebody/ something that is considered to be holy; revere.

Q11. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. SCANDALIZED
(a) irritated (b) scared
(c) worried (d) shocked
Ans: (d) shocked scandalize (V.): to do something that people find very shocking; outrage; horrify; disgust. scandalized (V.): shocked

Q12. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. LABYRINTH
(a) maze (b) path
(c) skyscraper (d) impasse
Ans: (a) maze labyrinth (N.): a complicated series of paths which it is di fficult to find your way through; maze.

Q13. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. EXAGGERATE
(a) magnify (b) imagine
(c) reinforce (d) reiterate
Ans: (a) magnify (V.) exaggerate: to make something seem larger, better, worse etc. than it really is; magnify.

Q14. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word ADAPT
(a) bring up (b) adjust
(c) encourage (d) serve
Ans: (b) adjust adapt (V.): to change your behaviour in order to deal more successfully with a new situation ; adjust; modify.

Q15. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. PALLID
(a) friendly
(b) pale
(c) worthless
(d) comforting
Ans: (b) pale pallid (Adj.): pale, especially because of illness ; not strong or bright and therefore not attractive; lacking vigour and intensity.

Q16. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. CONSCRIPT
(a) draft (b) draw
(c) encircle (d) subscribe
Ans: (a) draft conscript (V.): to make somebody to join the armed forces ; call up; draft.

Q17. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. INSOLENT
(a) distasteful
(b) impatient
(c) diabolic
(d) rude
Ans:
(d) rude insolent (Adj.): extremely rude and showing a lack of respect.

Q18. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. FORSWEAR
(a) swear (b) oath
(c) abuse (d) forsake
Ans: (d) forsake forswear (V.): to stop doing or using something; renounce; forsake

Q19. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. NONPLUSSED
(a) injurious (b) abusive
(c) puzzled (d) enormous
Ans:
(c) puzzled non plussed (Adj.): so surprised and confused that you do not know what to do or say ; dumbfounded

Q20. INEFFABLE
(a) unintelligible
(b) illegible
(c) inexplicable
(d) inexpressible
Ans: (d) inexpressible ineffable (Adj.): too good or beautiful to describe in words; unutterable; indescribable. unintelligible (Adj.): not clearly understod/expressed illegible (Adj.): not able to read (handwriting) inexplicable (Adj.): incapable of being explained/accounted for inexpressible (Adj.): to strong to be put into words

Q21. ESPIONAGE
(a) hypnotism (b) spying
(c) perception (d) detente
Ans: (b) spying espionage (N.): the activity of secretly getting important political or military information; spying. hypnotism (N.): the practice of putting a person into an unconscious state perception (N.): becoming aware of something via the senses detente (N.): the easing of tensions/strained relations (between nations)

Q22. APATHY
(a) negligence
(b) indifference
(c) sympathy (d) silence
Ans:
(b) indifference apathy (N.): lack of interest, enthusiasm or concern; indifference; impassivity.

Q23. EVINCE
(a) recollect (b) show
(c) appear (d) produce
Ans: (b) show evince (V.): to show clearly that you have a feeling or quality; reveal, make clear, display.

Q24. PERNICIOUS
(a) filthy
(b) foul
(c) continuous
(d) injurious
Ans: (d) injurious pernicious (Adj.): having a very harmful effect on somebody/ something that is gradual; destructive, injurious, ruinous.

Q25. EULOGY
(a) harmony (b) euphoria
(c) praise (d) homily
Ans:
(c) praise eulogy (N.): a speech or piece of writing praising somebody/ something very much; accolade; commendation.

Top
error: Content is protected !!