You are here
Home > QB Subjectwise > Part 203 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Part 203 – Synonyms Vocabulary Previous Year Questions

Q1. BASHFUL
(a) shy
(b) extrovert
(c) courageous
(d) broadminded
Ans:
(a) shy bashful (Adj.): shy and easily embarrassed.

Q2. BELLIGERENT
(a) peaceful (b) noisy
(c) hostile (d) cautious
Ans:
(c) hostile belligerent (Adj.): unfriendly and aggressive; hostile

Q3. CONGRUENT
(a) different (b) identical
(c) parallel (d) unfit
Ans: (b) identical congruent (Adj.): suitable for something; having the same size and shape.

Q4. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. INADVERTENT
(a) insignificant
(b) careless
(c) unintentional
(d) difficult
Ans: (c) unintentional inadvertent (Adj.): unintentional; accidental; without intending to

Q5. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. PANDEMONIUM
(a) pander (b) chaos
(c) gratify (d) panic
Ans: (b) chaos pandemonium (N.): a situation in which there is a lot of noise; chaos. pander (V.): give satisfaction to chaos (N.): a state of extreme confusion and disorder gratify (V.) ; give satisfaction to panic (V.): be overcome by a sudden fear

Q6. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. LETHARGIC
(a) inactive (b) elated
(c) thrilled (d) jounce
Ans: (a) inactive lethargic (Adj.): inactive ; not having any energy or enthusiastic. elated (Adj.): very happy and excited because of something good that has happened/will happen jounce (V.): bounce

Q7. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. LACONIC
(a) lengthy (b) concise
(c) substantial (d) comatose
Ans: (b) concise laconic (Adj.): using only a few words to say something ; concise. substantial (Adj.): fairly large comatose (Adj.): extremely tired and lacking in energy ; sleeping deeply

Q8. Out of the four alternative, choose the one which best expresses the meaning of the given word. AWRY
(a) straight (b) with fear
(c) respect (d) crookedly
Ans: (d) crookedly awry (Adj.): not in the right position ; untidy.

Q9. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. NAP
(a) nape (b) sneeze
(c) siesta (d) snore
Ans: (c) siesta nap (N.): a short sleep ; snooze; siesta nape (N.): the back of the neck siesta (N.): a nap in the early afternoon snore (N.): noisy breathing through your nose and mouth while you are asleep

Q10. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. OUTRAGEOUS
(a) loud (b) noisy
(c) naughty (d) shocking
Ans: (d) shocking outrageous (Adj.): very shocking and unacceptable ; scandalous ; very unusual

Q11. Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. SPRUCE
(a) fat (b) natty
(c) clear (d) happy )
Ans:
(b) natty spruce (Adj.): neat and clean in appearance. natty (Adj.): neat and fashionable

Q12. ACHIEVE
(a) accomplish (b) destroy
(c) abdicate (d) bifurcate
Ans:
(a) accomplish achieve (V.): to succeed in doing something; accomplish; attain.

Q13. PRECARIOUS
(a) perilous (b) salubrious
(c) innocuous (d) inoffensive
Ans:
(a) perilous precarious (Adj.): not safe or certain; dangerous ; perilous. perilous (Adj.): very dangerous salubrious (Adj.): pleasant to live in; clean and healthy innocuous (Adj.): harmless in offensive (Adj.): not likely to offend/upset anyone

Q14. EXASPERATE
(a) tranquilize (b) alleviate
(c) infuriate (d) appease
Ans:
(c) infuriate exasperate (V.): to annoy or irritate somebody very much ; infuriate. tranquilize (V.): to make a person/an animal calm/ unconscious, by giving them a drug alleviate (V.): provide physical relief, as from pain infuriate (V.): make furious appease (V.): make peace with

Q15. TACITURN
(a) reticent
(b) gregarious
(c) communicative
(d) garrulous
Ans:
(a) reticent taciturn (Adj.): tending not to say very much in a way that seems unfriendly; reserved; uncommunicative. reticent (Adj.): reserved; un communicative gregarious (Adj.): sociable garrulous (Adj.): talkative

Q16. ACQUIESCENT
(a) tractable
(b) insurgent
(c) obstreperous
(d) recalcitrant
Ans:
(a) tractable (Adj.): easily managed acquiescent (Adj.): easy to deal with or control ; manageable insurgent (Adj.): in opposition to a civil authority/government obstreperous (Adj.): noisy and difficult to control recalcitrant (Adj.): unwilling to obey rules/follow instructions; difficult to control

Q17. WANDER
(a) wrestle (b) gallop
(c) roam (d) race
Ans: (c) roam wander (V.): to walk around a place without any purpose ; roam.

Q18. HESITATE
(a) determine (b) pause
(c) settle (d) resolve
Ans: (b) pause hesitate (V.): to be worried about doing something ; to be slow to speak or act ; pause.

Q19. CONSCIOUSNESS
(a) understanding
(b) nothingness
(c) awareness
(d) vision
Ans: (c) awareness consciousness (N.): awareness ; the state of being aware of something ; the state of being able to use senses

Q20. CALIBER
(a) capacity (b) calmness
(c) crowd (d) career
Ans: (a) capacity caliber/calibre (N.): the quality of something, especially a person’s ability ; capacity.

Q21. PERSUADE
(a) hinder (b) coax
(c) restrain (d) deter
Ans:
(b) coax persuade (V.): to make somebody do something by giving them good reasons for doing it; convince; coax.

Q22. PANACEA
(a) praise (b) cureall
(c) poison (d) ambrosia
Ans:
(b) cureall panacea (N.): something that will solve all the problems of a particular situation.

Q23. MORIBUND
(a) stagnant (b) gloomy
(c) dying (d) superfluous
Ans: (c) dying moribund (Adj.): in a very bad condition; dying; no longer effective and about to come to an end completely.

Q24. SOOTHE
(a) agitate (b) perturb
(c) fluster (d) mollify
Ans:
(d) mollify soothe (V.): placate; mollify; calm; relieve.

Q25. ENIGMA
(a) attractive (b) riddle
(c) flareup (d) dream
Ans:
(b) riddle enigma (N.): a person, thing or situation that is mysterious and difficult to understand; mystery; puzzle; riddle.

Top
error: Content is protected !!